miercuri, 22 septembrie 2010

Relactaţia (7)

Îngrijire pentru mama sau mama vitregă

Alimentaţia

O nutriţie bună este adesea considerată necesară pentru ca femeia să poată alăpta adecvat. De altfel, studiile nu au demonstrat că mărirea cantităţii de mâncare va afecta cantitatea de lapte, dar se crede că o poate face la femeile malnutrite. O dietă adecvată este recomandată de personalul medical şi de femeile care au relactat sau au indus lactaţia. Poate avea o importanţă particulară pentru mamele adoptive care nu au depozite de grăsime asociate de obicei sarcinii.

Femeile care sunt subnutrite vor primi sprijin nutriţional atât pentru sănătatea lor, cât şi pentru lactaţie. Snacks-urile nutriţionale şi băuturile vor avea beneficii nutriţionale şi psihologice şi vor creşte energia femeii ce o poate ajuta să alăpteze şi să aibă grijă de copilul ei. Este important să nu se creeze ipoteze pentru un tip special de dietă pentru relactaţie. Pentru femeile ce au primit suplimente alimentare se recomandă extra calorii, aprox. 500 kcal pe zi, în timpul lactaţiei.


Lichidele


O creştere a cantităţii de lichide era recomandată pentru a creşte producţia lactată, dar nu există dovezi că băutul în plus de cum dictează setea naturală ar avea vreun efect, să înlocuiască ceea ce secretă în laptele matern. Auerbach şi Avery au raportat că femeile variază în cantitatea de lichid pe care o beau în timp ce alăptează, dar nu au găsit nici o asociaţie între cantitatea de lichid băută şi producţia lactată.

Odihna


Se recomandă deseori pentru a creşte producţia lactată. Sunt puţine dovezi ale efectului specific, deşi prolactina se secretă ca răspuns al suptului în cantitate mai mare pe timpul nopţii. Principalul beneficiu al odihnei este probabil de a face mama capabilă să răspundă copilului şi să alăpteze frecvent. Ar fi de ajutor să se explice familiei şi prietenilor mamei, că are nevoie de încurajare, de ajutor practic şi de eliberarea de la alte îndatoriri astfel încât să-şi poată alăpta copilul cât mai des posibil. Ei trebuie să înţeleagă că mama nu începe să fie leneşă.


Serviciul

Femeile care lucrează riscă să aibă o scădere a producţiei lactate dacă nu pot alăpta atât de des cât e necesar. Uneori copiii lor se îmbolnăvesc ca rezultat al hrănirii artificiale sau vor refuza sânul. Aceste femei pot avea dificultatea particulară de a răspunde copiilor cât este necesar pentru a relacta.

Dacă este posibil, ar fi necesar să aibă concediu medical 1-2 săptămâni pentru a restabili cantitatea de lapte.Dacă nu este posibil, ar putea să încerce intensiv tehnicile descrise, pe timpul week-end-ului şi pe timpul nopţilor săptămânal. Copilul va fi hrănit cu cana când mama nu este acasă şi ea va mulge sânii cât de des posibil pentru a stimula producţia lactată.

Protecţie împotriva violenţei

Femeile expuse riscului de violenţă au nevoie de protecţie astfel încât să poată avea grijă adecvat de copii. În situaţii de urgenţă, dacă femeile sunt încurajate să relacteze pentru binele lor şi a copilului adoptat, este necesar să i se oferi spaţiu special pentru a alăpta alături de alte femei care alăptează pentru a se sprijini şi ajuta reciproc.

Tradus de Roxana Duduş
Sursa: www.who.int

Toate drepturile pentru acest articol sunt rezervate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Articolul poate fi reprodus, revizuit, tradus total sau parţial, dar nu poate fi utilizat în scopuri comerciale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu