joi, 26 martie 2009

Promovarea alăptării


Se vorbeşte despre campanii pro alăptare agresive, lansate mai ales de către unele mame de pe forumurile cu specific. Dar dacă mă uit în jurul meu campaniile pro alăptare practic nu există, important e la ce le raportezi, cele de pe forumuri constituie o mică parte.
În week-end am ajuns în parcul (fost) Moghioroş, pentru că Darie adoră să se învârtă în tiribombe (a se citi maşini care se învârt, buburuze în viteză, tren care se învârte în cerc). Iar eu, ca o mamă care pretinde că promovează alăptarea, am tras o privire către majoritatea bebeluşilor din parc. Toţi aveau la gât suzetă de liniştire, unora li se oferea chiar dacă dădeau din cap, semn că nu o doresc, dar să fie acolo. Mulţi bebeluşi erau hrăniţi cu biberonul, după aspect conţinutul mi se părea a fi format din lapte praf.
O mamă îşi ţinea bebeluşul în braţe, bunica îi susţinea biberonul în guriţă, iar bunicul era agăţat de o pătură chinuindu-se să le ferească de văzul lumii. Studiul meu nu e relevant, conştientizez, dar nu am văzut nici o mamă alăptând.
De curând, un post tv cu premii adunate, a aruncat la oră matinală (adică chiar atunci când mamele cu bebeluşi au tv-ul deschis) o ştire în care se prezenta rezultatul unui studiu danez (şi acum îl caut pe internet şi nu dau de el sau poate încă nu e disponibil!): laptele matern este toxic din cauza pesticidelor, metalelor grele, erbicidelor şamd care se dizolvă în grăsimi şi ajung în laptele matern! Mitul că laptele matern după 6 luni nu mai e bun, se înlocuieşte cu laptele matern nu mai prezintă beneficii după 4 luni, chiar dăunează, e toxic! Să înţeleg că până la 4 luni nu e toxic, iar după 4 luni devine brusc toxic. Oare vaca care dă lapte din care se face laptele praf pentru copii nu respiră aer, nu mănâncă iarbă contaminată cu pesticide, nitraţi, metale grele şamd? Înseamnă că şi laptele praf e toxic, dar mai grav, de la început! Sau o fi bine prelucrat şi se pierd şi toxinele din el?
Oricum ştirea mi s-a părut scoasă din context,dar bună pentru soacrele care încă nu şi-au convins norele să renunţe la alăptare!
Dar a ieşit şi ceva bun din minunata ştire: multe mame posesoare de bloguri au început să-şi scrie experienţa în ceea ce priveşte alăptareal!Şi ies la iveală poveşti faine, lecţii de viaţă, de iubire, de dăruire!
Medicul pediatru poate influenţa în mod semnificativ dorinţa mamei de a alăpta, în cazul în care are cunoştinţe suficiente despre avantajele alăptării şi să nu tindă să le transforme în dezavantaje.
Spitalele ar trebui să se concentreze pe ideea de rooming-in (copilul să stea cu mama imediat după naştere şi să fie alăptat la cerere), această noţiune ar trebui, în schimb, bine înţeleasă. Dar cum sistemul românesc de sănătate e un sistem bolnav, asta ar fi considerată una din cele mai neînsemnate priorităţi. O mamă vorbea despre rooming-in în unul din spitalele româneşti: azi s-a născut bebe, mâine mama era tot în pat ca să-şi revină, poimâine dimineaţă bebeluşul a fost adus la sân.
În maternitate nu am văzut nici un afiş care să promoveze alăptarea, în cabinetul medicului de familie la fel. La naştere am primit sacosica cadou cu: pliante în care laptele praf era aşezat la loc de cinste cu specificaţia că laptele matern este cel mai bun, dar scrisă cu litere mici undeva în josul paginii, o suzetă super colorată şi din cel mai bun cauciuc, pliante cu promovarea biberoanelor cu fel de fel de tetine.
Consilierii în alăptare sunt extrem de puţini în România, deocamdată! Ştiu că se fac mari eforturi pentru a se implementa acest concept şi în ţara noastră. Grupurile de sprijin pentru alăptare sunt foarte rare, dar sunt extrem de necesare.
În librăriile bucureştene dacă intri şi vrei să găseşti o carte numai despre alăptare nu vei găsi.
Doamna Ana Culcer, medic pediatru, a lansat în luna octombrie 2008 un cd pentru educarea mamelor, şi a părinţilor, în privinţa creşterii copilului, cu un mare accent pe alăptarea naturală. Fiul ei (alăptat timp de 7 luni, în condiţiile în care doamna Culcer s-a întors la serviciu de la 2 luni) a venit cu ideea de a crea un cd cu sfaturi atunci când doamna doctor a fost diagnosticată cu cancer, pentru a-i distrage atenţia de la boală.
Roxana Iliescu (realizatoarea unei emisiuni difuzată pe canalul tv B1) şi-a alăptat fetiţa, Ana Vanesa, în direct la tv, promovând alăptarea în public considerată o ruşine de marea majoritate a românilor.
D-na dr. Culcer a fost invitată în emisiunea Roxanei Iliescu pentru a discută despre alaptare, pentru a o încuraja şi promova, alături de Irina Deleanu, fostă campioană la gimnastică ritmică.
Asociaţia " Totul pentru tine şi copilul tău" are în derulare Campania pro alăptare "Skin on skin, heart to heart".
Pentru a nu le mai face pe femei să se simtă vinovate că nu alăptează, soluţia nu este să încetăm să mai promovăm alăptarea, ci să oferim ajutor practic, serios şi informat mamei care vrea să alăpteze.
Dacă cunoaşteţi consilieri în alăptare, grupuri de suport pentru alăptare, medici pediatri care susţin alăptarea, dacă aveţi idei de promovare a alăptării şamd vă rog să scrieţi la comentarii. Multe mame îşi doresc o încurajare, o vorba bună, un ajutor benefic în ceea ce priveşte alăptarea şi nu întotdeauna găsesc.

luni, 23 martie 2009

Hermine ma premiaza








Sunt la inceput de drum si iata-ma deja cu premii!Undeva in adancul inimii sunt convinsa ca inca nu le merit.Hermine, multumesc!
Si le trimit mai departe catre bloguri de suflet cu persoane faine:Ralu', Diana, Reka, Noe, Gratiela Aolariti,AdraBell.

marți, 17 martie 2009

Laptele matern se poate dona


Mame din multe ţări ale lumii donează lapte matern muls pentru ajutorarea bebeluşilor prematuri şi bolnavi. În unele oraşe din aceste ţări există centre numite bănci de lapte ("milk bank”). Procesul de donare începe printr-un interviu scurt prin telefon. Mamele donatoare sunt femei care alăptează, au surplus de lapte şi îndeplinesc aceste condiţii:
-starea generală de sănătate să fie bună;
-să fie dispusă să i se recolteze analize de sânge (pe cheltuiala băncii de lapte);
-să nu fi luat regulat medicamente sau suplimente (cu excepţia: progestin - anticoncepţional, insulină, vitamine prenatale sau alte excepţii impuse de fiecare bancă de lapte matern);
Nu pot dona lapte matern mamele care:
-au rezultat pozitiv pentru HIV, HTLV, tuberculoză, hepatită B sau C sau sifilis;
-folosesc droguri;
-fumează;
-au primit un transplant de organe, ţesuturi sau o transfuzie de sânge în ultimele 12 luni;
-beau regulat alcool, mai mult de 40 ml/zi, sau 3 căni de cafea sau alte băuturi care conţin cofeină (cola, Red Bull etc.);
-sunt vegan şi nu şi-au suplimentat dieta cu vitamina B12;
Multe mame preferă ca donarea laptelui matern către aceste bănci să se facă după ce producţia de lapte s-a stabilizat, iar copilul este mulţumit. Alte mame au surplus de lapte încă din primele săptămâni de după naştere şi încep donarea mai devreme. Multe mame îşi donează laptele după o lună de la naşterea copilului şi continuă atât timp cât doresc.
Donatoarele sunt rugate să se mulgă (cu pompa manuală sau electrică) şi să colecteze laptele în recipiente sterile. Cantitatea de lapte matern colectat variază de la mamă la mamă şi de la săptămână la săptămână. Fiecare strop de lapte matern este valoros, iar copiii prematuri şi bolnavi trebuie să beneficieze de fiecare strop! Bebeluşii prematuri mănâncă la început o cantitate minimă de aproximativ 20 ml lapte pe zi.
Băncile de lapte matern au protocoale referitoare la colectarea laptelui care trebuie respectate de către donatoare. Sunt furnizate instrucţiuni pornind de la igiena mâinilor şi până la curăţarea pompelor de muls şi a kit-urilor furnizate pentru colectare. Dacă o donatoare contactează banca înainte de a începe să se mulgă atunci i se vor oferi recipiente sterile în care se va colecta, stoca şi congela laptele matern. În cazul în care donatoarea are deja colectată o cantitate de lapte matern poate fi acceptată în diverse recipiente, exclus recipientele de tipul pungilor de plastic.

Odată colectat, laptele matern este tratat termic pentru distrugerea bacteriilor sau a viruşilor care pot fi prezenţi.Unele componente ale laptelui matern sunt sensibile la căldură şi se distrug prin procesul de încălzire, dar tot rămâne un număr substanţial de componente importante. De exemplu, cele 50 de procente de imunoglobulină A (Ig A), care rămân după ce laptele matern este tratat termic sunt semnificativ mai bune decât absenţa totală (în laptele praf lipseşte cu desăvârşire)! După prelucrare, laptele este stocat şi congelat atât cât este necesar. Transportul laptelui se poate face pe timpul nopţii şi poate fi livrat în termen de 24 de ore de la primirea cererii.
Astfel de bănci de lapte există în Australia, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, India, Japonia, Norvegia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, SUA.

miercuri, 11 martie 2009

Sling.ro

Imi place la nebunie slingul nostru! Si imi e si mai drag cand ma gandesc ca ni l-au cumparat prieteni care ne lipsesc tare mult, aflati departe! Mi-as fi dorit sa-l descopar mai devreme, dar cum majoritatea lucrurilor care ajuta la dezvoltarea emotionala a copilului trec cu greu de prejudecatile si mentalitatea multor romani, informatia a ajuns tarziu la mine.Dar si asa m-am bucurat ca am beneficiat de el, chiar si pentru scurt timp!Si cum Darie e un copil atasat de mine si de tatal lui, cum ii place sa ne simta aproape, sa fim in contact direct continuu nu a avut nici o problema in acceptarea sling-ului – o banala bucata de material colorat ale carui capete sunt unite de un inel zdravan si in care copilul poate fi purtat, leganat exact ca in burtica mamei.
Era inainte cu ceva timp de aniversarea primului an de viata a lui Darie.Si mi-l aduc aminte: carliontat, vesnic agatat cu mainile de gatul meu, cu funduletul asezat pe soldul meu si cu piciorushele in pozitia broastei.Gateam cu o mana, spalam cu o mana, intindeam rufe cu o mana, iar cu cealalta il sustineam. Spatele meu sufera de scifoscolioza, iar greutatea lui Darie ma apasa pe mijloc, amplificand durerea.Asa ca eram atat de incantata si de mandra ca noi si copilul nostru aveam sling. Pe atunci nu ii stiam nici macar jumatate din beneficiile pe care le poate aduce.
Unul dintre ele este acela ca poti alapta in timp ce copilul este purtat in sling. In parcuri, am intalnit deseori mame pudice, care in timp ce isi alaptau pruncul isi rugau insotitorul sa tina o paturica astfel incat sa fie acoperiti pentru ca cei din jur sa nu observe cum isi hraneste copilul la san. Un sling te poate ajuta sa-ti tii copilul la san astfel incat cei care privesc doar sa intuiasca ce face, fara a vedea nimic, iar mama se va simti mai in siguranta in realizarea acestui act intim si mai putin vulnerabila. Copilul se pozitioneaza cu capul in directia opusa inelelor. Corpul trebuie sa fie in pozitie orizontala in sling, capul fiind sustinut de partile laterale ale sling-ului. Inaltimea se regleaza tragand de capatul ramas liber care trece prin inel.
Alt beneficiu este acela ca mama poate invata mai repede semnalele pentru a raspunde nevoilor copilului.
Am putut sa ma bucur la nunti si botezuri ca am dansat cu copilul in sling si ca nu a stat acasa, lipsit de prezenta noastra, atat de necesara, la orice ora.
Toate treburile casnice nu au mai fost atat de stresante, nu s-au mai realizat doar cu una din mainile mele, ci cu copilul in sling, in contact continuu, in siguranta, nu lasat in pat sau in tarc.
A venit un moment in dezvoltarea lui Darie cand simtea nevoia acuta de prezenta tatalui. Si atunci Serban l-a purtat in sling, mai ales in week-end, in momentele lor.
Sling-ul poate fi folosit si pe post de leagan sau intaritor de muschi. Luati exemplu:


Si de ce sa nu folosesc un sling cand ne aduce numai lucruri pozitive, mie si copilului meu? Ca e purtat de oameni ai triburilor, de rromi, ca e o carpa si indica saracie, ca imi chinui copilul, ca il invat in brate, ca va fi mamos si alte astfel de prejudecati auzite de la oameni ignoranti, devin lipsite de semnificatie, bune de ignorat si intampinate cu zambetul pe buze.
Atat timp cat copilul meu e multumit nimic altceva nu mai conteaza!
Beneficii ar mai fi! Doar v-am provocat! Va las sa va delectati cu un site care mie imi e tare drag pentru ca este ideea unei bune prietene, Diana, mami de David.

marți, 10 martie 2009

Alăptarea virtuală interzisă

Grupul Facebook a banat conturi şi a interzis fotografii reprezentând mame care îşi alăptează copiii postate pe celebrul website. Alăptarea reprezintă un mod de hrănire a bebeluşului şi reprezintă un act natural, dar considerată de grupul Facebook ca fiind un act vulgar.
Acţiunea grupului nu a fost iertată de activiştii care s-au reunit în faţa sediului central Facebook din Palo Alto, California, SUA, în scopul de a protesta împotriva cenzurării.
Cei de la pagina web a Facebook-ului au declarat că nu au nimic împotriva fotografiilor cu mame alăptând, ci doar au încercat să ţină la distanţă imaginile cu sânii (cele în care apare sfârcul şi o parte din areolă). Activiştii consideră că imaginile nu sunt obscene şi nici nu ar trebui şterse de pe site.
Barry Schintt, purtătorul de cuvânt al Facebook, a afirmat că pozele care arată un mamelon sau areolă sunt considerate a fi vulgare şi încalcă politica site-ului. În acest fel, orice fel de fotografie care prezintă astfel de imagini va fi eliminată.
"Suntem de acord că alăptarea e un act frumos şi natural şi suntem bucuroşi să ştim că este foarte important pentru mame să împărtăşească această experienţă cu alţii pe site-ul Facebook”. Dar, tot el, a adăugat că unele fotografii au fost şterse pentru a se asigura că site-ul funcţionează în condiţii de securitate şi siguranţă pentru toţi utilizatorii, inclusiv a copiilor.
Heather Farley, una dintre mamele învinuite pentru că a postat astfel de poze, a declarat că a pus o fotografie în timp ce alăpta, de Halloween, dar imaginea a fost eliminată în luna noiembrie.
Kelly Roman, o californiancă de 23 de ani, victimă a iniţiativei Facebook de a cenzura fotografiile mamelor care alăptează, a iniţiat grupul numit “Hei, Facebook, alăptarea nu este obscena” care a dat naştere unei petiţii a grupului “Mothers International Lactation Campaign”( Campania internaţională a mamelor care alăptează). Kelly declara: "unde locuiesc, pot alăpta în public sau în privat, iar legea spune că nu este obscen sau indecent. Dacă o pot face în public, de ce nu pot să o fac şi pe Facebook? Cenzurând astfel de imagini se vrea o descurajare a mamelor de a alăpta!”
Peste 80.000 de oameni s-au alăturat acestui de grup, cu sute de aderări la fiecare oră. Mai mult de 11.000 de femei din toată lumea au luat parte la protestul on-line din data de 27 decembrie 2008, înlocuindu-şi pozele asociate conturilor de pe Facebook cu unele în care erau reprezentate alăptând. Organizatorii protestului au declarat că multe din aceste femei au avut poze pe site-ul Facebook şi le-au fost şterse.
Myspace.com a şters numeroase poze reprezentând femei alăptând, din Tacoma, Washington, pentru că "violează politica site-ului cu privire la nuditate şi sexualitate".
LE: Christa mi-a atras atenţia că am uitat să pomenesc de Ralu', căreia i s-a şters un film de pe you tube, în care mica ei exploratoare se distra la sân !

Surse:
http://www.efluxmedia.com/news_Facebook_And_Its_Problem_With_Breast_Feeding_Photos_32382.html
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article5417278.ece
http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=259&cmd=articol&id=9962

sâmbătă, 7 martie 2009

Poţi să NU fii o mamă perfectă

"Mamele perfecte
zâmbesc mereu,
îşi ţin casa curată lună,
fac scutecele să zboare ca zmeiele,
citesc cărţi despre dezvoltarea copilului,
nu ţipă niciodată.

Mamele adevărate,
au hainele pătate cu mâncare,
nu duc nimic la bun sfârşit,
şchioapătă după ce au călcat pe cuburi,
citesc cele mai romantice romane de dragoste,
plâng de oboseală."

Libby Purves: Poţi să NU fii o mamă perfectă

vineri, 6 martie 2009

Alăptarea copilului

"Tot mai mult femei îşi alăptează copiii şi tot mai multe sunt cele care găsesc în alăptare o bucurie astfel încât o continuă mai mult decât se gândiseră iniţial că o vor face.
UNICEF încurajează alăptarea până la 2 ani şi mai mult, iarAAP are în desfăşurare încurajarea mamelor de a alăpta cel puţin 1 an şi mai mult, atât timp cât doresc mama şi copilul. Chiar şi Societatea Canadiană de Pediatrie, în ultimele declaraţii despre alăptare recunoaşte că mamele îşi doresc să alăpteze până la 2 ani şi mai mult.
Alăptarea până la vârsta de 3 - 4 ani era o obişnuinţă în multe colţuri ale lumii de-a lungul istoriei omenirii, până recent, dar încă este o obişnuinţă prezentă în multe societăţi.
De ce ar trebui alăptarea să continue şi după 6 luni? Pentru că şi mamele şi copii, deseori, se bucură de alăptare. De ce să opreşti o relaţie plăcută? Este chiar bine să continui alăptarea pentru sănătatea şi bunăstarea atât a mamei, cât şi a copilului.
Dar se spune că laptele matern nu mai are nici o valoare după 6 luni. Poate că aşa se spune, dar este evident o greşeală. Cine poate spune un astfel de lucru (inclusiv medicii pediatrii) arată cât de ignorant este în ceea ce priveşte alăptarea. Laptele matern, este la urma urmei, lapte. Chiar şi după 6 luni încă mai conţine proteine, grăsimi, precum şi alte elemente nutritive şi adecvate necesităţilor copiilor. Laptele matern conţine anticorpi care ajută la protejarea copiilor. De fapt, unii anticorpi care protejează copilul de infecţii sunt prezenţi în laptele matern în cantitate mai mare în al doilea an decât în primul an. Laptele matern încă conţine factori de creştere care ajută sistemul imunitar să ajungă la maturitate şi care ajută la dezvoltarea şi maturizarea creierului, intestinelor şi altor organe.
S-a demonstrat că acei copiii care merg la creşă şi sunt alăptaţi au făcut infecţii mai puţine şi mai uşoare, în comparaţie cu copii care nu sunt alăptaţi.[...]
Este interesant faptul, că managerii firmelor care produc lapte praf (o copie săracă a unui lucru real) indică utilizarea acestuia timp de 1 an, dar se presupune că laptele matern (după care copia săracă este realizată) este util doar pentru 6 luni sau chiar mai puţin ("cel mai bun aliment pentru nou nascuti”). Prea mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii au luat-o ca pe un refren!
Am auzit că anticorpii din laptele matern nu permit dezvoltarea imunologică a copilului dacă alăptarea continuă după 6 luni. Acest lucru este fals, de fapt, este absurd! Este de necrezut cum atât de mulţi oameni din societatea noastră pot răstălmăci avantajele alăptării şi le transformă în dezavantaje.Le dăm copiilor suplimente pentru imunizare astfel încât acestea să fie capabile să îi apere împotriva infecţiilor. Laptele matern ajută, de asemenea, un copil în lupta contra infecţiilor. Când un copil luptă împotriva acestor infecţii, el devine imun. Natural!
Dar doresc un copil independent. Dar alăptarea face un copil dependent? Nu cred. Copilul care a fost alăptat până când s-a înţărcat de la sine (de obicei se întâmplă între 2 şi 4 ani) este, în general, mai independent, şi, poate, mai important, mai sigur în independenţa sa.
El a primit comfort şi siguranţă la sân, până când a fost gata să facă acest pas, de a se opri. Şi când face acest pas, el însuşi, ştie că a realizat ceva, ştie că a luat-o pe alt drum. Aceasta este o piatră de hotar în viaţa lui.
De multe ori ne forţăm copii să devină independenţi.Să doarmă singuri curând, să-i înţărcam curând, să stea fără părinţii lor, să facă totul curând. Nu trebuie forţaţi, copiii vor deveni independenţi destul de curând. De ce graba aceasta? Curând ei vor pleca de acasă. Vrei să plece de acasă la 14 ani?
Dacă o nevoie este satisfăcută, va merge mai departe. Dacă o nevoie e nesatisfăcută (de ex., să fie alăptat sau să fie aproape de mamă) aceasta rămâne o nevoie în copilărie şi chiar în adolescenţă.
Desigur, alăptarea poate fi folosită, în unele situaţii, pentru a favoriza o relaţie de dependenţă. E vorba de alimentaţie şi de antrenamentul la toaletă. Problema nu este alăptarea. Aceasta ţine de altă problemă.
Altceva?Este posibil ca cel mai important aspect al alăptării unui copil să nu fie beneficiile imunologice şi nutriţionale, dar este important că există şi acestea. Cred că cel mai important aspect este relaţia creată între mamă şi copil. Alăptarea este un act de iubire. Care continuă şi după ce bebeluşul devine copil. Oricine, lipsit de prejudecăţi, care şi-a observat copilul alăptat poate spune că există ceva aproape magic, ceva special, ceva mai mult decât hrană.
Un copil va deveni uneori spontan, fără nici un motiv evident, va izbucni în râs în timp ce e la sân, încântat că sânul nu e numai o sursă de hrană. Iar în cazul în care mama va permite, alăptarea devine o sursă de plăcere, de încântare şi pentru ea, dincolo de plăcerea de a oferi hrană. Bineînţeles, nu întotdeauna e nemaipomenit, dar şi când este, face ca totul să merite din plin. Şi dacă copilul se îmbolnăveşte sau se loveşte, ce alt mod mai uşor de alinare pentru copil decât alăptarea?[...] Mama alină boala copilului prin alăptare, iar copilul alină mama prin prezenţa lui lângă ea, la sân."
© 2005 Jack Newman, MD, FRCPC.

joi, 5 martie 2009

Portocala


Zilnic sucul portocalei e stors de doua maini mititele si harnicute. Cand il doreste vine si imi face semnul specific din mana: degetelele rasfirate imaginar pe o portocala si rotirea in sensul acelor de ceasornic - "hai sa stoarcem o portocala!".
Azi a venit randul meu sa-mi storc o portocala. Darie, m-a secondat, si-a luat scaunelul de plastic ca sa se inalte peste masa si imi urmarea, zambaret, miscarea mainii.Si aud, la un moment dat, un "Mai,mamaaa" atat de dragastos si insotit de raset cristalin.Si mi-am dat seama ca in timpul storsului picaturi de suc au ajuns pe chipul lui. I-a placut, dar m-a mustrat cum numai el stie sa o faca constient ca nu era vina mea. Si a urmat un "altu'!". Adica, mai vrea stropi de portocala!

marți, 3 martie 2009

OMS şi UNICEF recomandă


“Alăptarea furnizează hrana ideală pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului; este, de asemenea, o parte integrantă a procesului de reproducere, cu implicaţii importante pentru sănătatea mamei. Ca o recomandare la nivel global în domeniul sănătăţii publice, copiii ar trebui să fie alăptaţi exclusiv în primele 6 luni de viaţă pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoasă. După aceea, pentru a fi îndeplinite cerinţele nutriţionale, copiii ar trebui să beneficieze de alimentaţie complementară adecvată şi sănătoasă în paralel cu alăptarea care poate continua timp de 2 ani sau chiar mai mult.
Alăptarea exclusivă este posibilă, contraindicaţiile sunt foarte rare, doar în cazul anumitor afecţiuni medicale.”

"Strategia globala pentru hranirea sugarilor şi a copiilor ", OMS in colaborare cu UNICEF

luni, 2 martie 2009

Booby Booster

O nouă invenţie: un fel de sling ajutător pentru femeile cu sânii mari care alăptează!
Mamele cu sânii mari trebuie să susţină sânul în timp ce alăptează pentru ca bebeluşul să nu se sufoce datorită presiunii mari exercitate de sân asupra guriţei lui şi pentru ca bebeluşul să nu aibă dificultăţi în a prinde sfârcul.
Booby Booster se ataşează de sutien şi ajută la evitarea căderii sfarcului din gura copilaşului în timpul suptului şi la prevenirea ragadelor.
Invenţia aparţine Emmei Hollingsworth, profesoară la o şcoală primară din Bendingo Victoria, Australia şi mama unui băieţel, pe nume Sam, în vârstă de 18 luni.
Slingul ajutător este disponibil în două culori: roz deschis şi verde.

Se prinde foarte usor de orice sutien special pentru alaptare:

Susţine bine sânul şi eliberează mâna mamei:

Preţul este de 6$, fără taxele de transport.