duminică, 28 iulie 2013

Saptamana Mondiala a Alaptarii, 2013 - "Sprijin in alaptare: aproape de mame"



Tema saptamanii mondiale a alaptarii din acest an este "Sprijin in alaptare: aproape de mame" si subliniaza consultanta/consilierea mamelor in alaptare.  
Chiar si atunci cand mamele sunt capabile de a obtine un start bun in alaptare, de (prea) multe ori în urmatoarele saptamani sau luni de la nastere exista o scadere brusca a ratei alaptarii. Perioada in care mamele nu viziteaza sau nu sunt vizitate de un specialist reprezinta un moment in care un sistem de sprijin comunitar poate fi esential. Sprijin continuu pentru sustinerea alaptarii poate fi furnizat intr-o varietate de moduri. In mod tradițional, sprijinul este oferit de familie. Dar, pentru ca societatea este in schimbare, este nevoie totusi, in special in zonele urbane de un sprijin pentru mame intr-un un cerc mai larg, indiferent daca este furnizat de catre specialisti in sanatate, specialisti in alaptare, lideri ai comunitatii sau prieteni care sunt, de asemenea, mame si/sau de la parinti/parteneri.

Programul de consultanta de la egal la egal este un mod rentabil si foarte productiv pentru a ajunge la un numar mai mare de mame care alapteaza mai frecvent. "Cheia pentru o alaptare reusita consta si in suportul de zi cu zi pentru mama care alapteaza in casa si comunitatea ei. "


Referinte Saadeh RJ, editor with Miriam H. Labbok, Kristin A. Cooney, Peggy Koniz-Booher (1993), Breast-feeding: the Technical Basis and Recommendations for Action: Role of Mother Support Groups, Geneva, World Health Organization, 62-74.

Obiectivele saptamanii mondiale a alaptarii sunt:

1. Atragerea atentia asupra importantei sprijinului reciproc in sprijinirea mamelor de a stabili si sustine alaptarea.

2. Informarea oameniilor despre eficienta si  beneficiile consultantei/consilierului in alaptare si unirea eforturilor pentru a extinde programele de consiliere/consultanta de la egal la egal.

3. Incurajarea persoanelor care sustin alaptarea, indiferent de mediul lor educational, sa faca un pas inainte pentru a fi instruiti in sprijinirea mamelor si copiilor.

4. Identificarea persoanelor de contact locale care ofera sprijin pentru mamele care alapteaza, unde pot merge sa gaseasca ajutor si sprijin dupa nastere.

5. Apelarea la guverne si la personalul din maternitati, la nivel global, pentru a pune in aplicare in mod activ cei 10 pasi, in special pasul 10, pentru a imbunatati durata si rata alaptarii exclusive.




Cele 5 cercuri de sprijin

Sprijinul pentru alaptare ilustreaza o potentiala influenta asupra deciziei mamei de a alapta si de a avea o experienta pozitiva. Prezentate in timpul Saptamanii mondiala a alaptarii din 2008, cercurile de sprijin continua sa fie un fundament vital pentru mamele care alapteaza. Cercurile de sprijin sunt: ​​familia si societatea, sistemul de sanatate, locul de munca si angajatorul, guvernul/legislatia si raspunsul in situatii de criza sau de urgenta, toate femeile fiind in centrul cercului.

FEMEILE, cercul din centru:
Femeile sunt in centrul deoarece prezenta sau absenta sprijinului are un impact direct asupra lor. Femeile au, de asemenea, un rol important in asigurarea sprijinului si în furnizarea lui catre altii. In cadrul Global Initiative for Mother Support (GIMS) for Breastfeeding Statement (2007) am observat ca  "Mamele sunt considerate participante active in dinamica de sprijin, fiind atat furnizorii, cat si beneficiarii de informatii si sprijin". Vezi link
FAMILIA SI SOCIETATEA:
Sotii/partenerii/tatii, familia si prietenii compun rețeaua de sustinere imediata si continua a mamei. Sprijinul social include si sprijin comunitar – in supermarket, intr-un context religios, intr-un parc etc. Sprijinul din timpul sarcinii reduce stresul. Sprijinul in timpul travaliului si nasterii incurajeaza mama. Sprijinul social creste increderea mamei in capacitatea ei de a alapta dincolo de primele saptamani si luni.

SISTEMUL DE SANATATE:
Aceasta include o multitudine de oportunitati pentru a sprijini alaptarea. Aceste oportunități variaza de la ingrijire prenatala, sprijin in travaliu si nastere, ingrijire postpartum si postnatala, care faciliteaza atasarea si hranire optima pentru nou-nascuti. Personalul medical e necesar sa fie instruit in consiliere/consultanta pentru a sprijini mamele inainte si dupa nastere.

LOCUL DE MUNCA SI ANGAJATORUL:
Femeile angajate se confrunta cu provocari si au nevoie de sprijin pentru a reusi la munca si in alaptare. Oportunitatile pentru sprijinirea mamei sunt la fel de variate ca munca prestata de femei, dar, de obicei, implica facilitarea contactului mama-copil sau extragerea si depozitarea laptelui matern.

GUVERNUL/LEGISLATIA:
Femeile care doresc sa alapteze sau care deja alapteaza beneficiaza de sprijinul documentelor internaționale, protectie pentru hrana optima pentru sugari, plus comisioane nationale active si bine finantate (n.t. inca nevalabil pentru Romania). De asemenea, femeile care alapteaza beneficiaza de legislatia care combate marketing-ul agresiv al firmelor producatoare de inlocuitori ai laptelui matern si legifereaza concediul de maternitate platit.

RASPUNSUL IN SITUATII DE CRIZA  SAU DE URGENTA:
Acest cerc reprezintă nevoia de sprijin daca o femeie se afla intr-o situație neasteptata si/sau grava, cu putin control. Situatii care necesita planificare si sprijin special sunt: ​​dezastre naturale, tabere de refugiati, actiunea de divort, boli critice ale mamei sau ale copilului, sau care traiesc intr-o zona de mare prevalenta HIV/SIDA, cu nici un sprijin pentru alaptare.






In ziua de 1 august 2013 va rugam sa postati, oriunde doriti - Facebook, blog samd, o fotografie care sa ilustreze actul alaptarii.

In Bucuresti vom sarbatori printr-o intalnire La Leche League, in ziua de sambata 3 august 2013, in parcul Izvor, incepand cu ora 18.30, unde vom vorbi despre cum mamele prezente au gasit sprijin in alaptare, cine le-a oferit ajutor de-a lungul perioadei de alaptare si despre multe altele legate de alaptare.


In perioada 1-7 august 2013 asteptam povestile voastre personale, aici pe blog (cu trimitere la e-mail laptematern@yahoo.com), pe blogul personal sau pe pagina de Facebook a La Leche League Bucuresti despre cum ati reusit sa treceti peste provocarile alaptarii si care au fost persoanele care v-au sprijinit (familia, consultanta, medicul, prietenii samd).

O saptamana minunata va dorim!



duminică, 14 iulie 2013

Experiente in alaptare - Intalnirea La Leche League Bucuresti, iulie 2013

Mamele care alapteaza, mamele interesate de alaptare, gravidele si viitoarele mame sunt invitate sa participe la intalnirea lunara La Leche League Bucuresti, vineri, 19 iulie 2013, incepand cu ora 18.30, in  Parcul Izvor (pe partea paralela cu Facultatea de Biologie, langa terenul de fotbal si locul de joaca). Ca de obicei, bebelusii si copiii sunt bineveniti. Intalnirea are loc in aer liber, pe iarba, de aceea, va rugam, sa fiti pregatiti pentru astfel de conditii (patura pentru a sta pe iarba, spray/lotiune contra insectelor, crema pentru protectie solara, palarii, ochelari de soare, umbrela in caz de ploaie).

Subiectele intalnirii vor fi hotarate de mamele si viitoarele mame prezente. Participarea este gratuita. La Leche League accepta donatii in vederea furnizarii de informatii catre mamele interesate (carti, reviste, pliante, traduceri, bannere samd).Va multumim!



Consultantele La Leche League sunt mame cu experienta in alaptare de cel putin 9 luni, formate si acreditate de catre La Leche League International pentru a ajuta si sprijini mamele si viitoarele mame in toate aspectele legate de alaptare.Ele sunt disponibile la telefon sau prin e-mail ori de cate ori aveti intrebari si probleme despre alaptare. Pentru Bucuresti ne puteti contacta la numarul de telefon mobil 0722509939 si prin mesaje la e-mail laptematern@yahoo.com, consultanta LLL - Roxana Dudus.