joi, 23 iulie 2015
Saptamana Mondiala a Alaptarii, 2015
"Alapteaza si munceste - este posibil!" este sloganul sub care se va desfasura "Saptamana Mondiala a Alaptarii" in perioada 1-7 august 2015.
De-a lungul timpului la intalnirile La Leche League unele mame vin cu problema intoarcerii la serviciu in cazul in care intarcarea nu a avut loc. Principala grija este aceea a somnului deoarece copiii adorm la sanul mamei, iar reantoarcerea la serviciu presupune lasarea lui in grija altei persoane sau introducerea in comunitate unde, de cele mai multe ori, li se impune mamelor de catre personalul din crese si gradinite, o intarcare brusca pe motivul aberant si prost ca..... copilul va fi un inadaptat.
O alta problema este scaderea productiei lactate. Cantitatea de lapte pe care o produce corpul unei mame este dictata de stimularea sanilor: cu alte cuvinte, cu cat copilul este mai des alaptat, cu atat productia lactata e mai mare. Daca o mama nu are posibilitatea sa isi alapteze copilul sau sa mulga suficient laptele matern, ea va pierde, in timp, productia lactata ceea ce va avea ca rezultat o intarcare prematura, nedorita.
Daca o mama nu are posibilitatea sa mulga laptele matern cat timp este la serviciu, atunci e posibil sa sufere de angorjare ceea ce poate avea ca rezultat canale galactofore blocate, mastita sau infectii ale sanilor ce necesita administrare de antibiotic si repaus la pat. Cu alte cuvinte, ea nu va fi capabila sa munceasca.
Mamele care continua alaptarea dupa ce se intorc la serviciu vor pierde mai putin timp si vor avea mai putine absente deoarece prin alaptare se pot preveni o serie de boli, in comparatie cu mamele care nu alapteaza.
World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) solicita anul acesta o actiune la nivel mondial concentrata pe sprijinul mamelor de a combina munca cu alaptarea, pe ratificarea și punerea în aplicare a legilor și regulamentelor ce protejeaza maternitatea, in conformitate cu Convenția privind protecția maternității, pe includerea in lista a alaptarii in "Obiectivele de dezvoltare durabila".
Daca o mama munceste in cadru legal sau acasa este dreptul ei si al copilului sa poata alapta.
Alaptarea in Romania nu este incurajata atunci cand mama reia munca (si n-ar fi singurul moment in care nu e incurajata!!!). Putini angajatori ofera mamei spatiu si pauze pentru alaptare.
Angajatorii iau in seama nevoia mamei de a continua alaptarea atunci cand se intorc la locul de munca, vizualizeaza formula ca fiind mult mai convenabila. Sefii de sex feminin care nu au alaptat pot fi critici cand optiunea mamei care se intoarce la munca este de a continua alaptarea. In acest context, legislația pentru a sprijini alaptare este un pas pozitiv, o recunoaștere de catre guvern ca alaptarea este un act de baza pentru sanatate. Legislația ajuta si pentru a schimba perceptia publicului ca alaptarea nu este importanta. Dar legislația nu este suficienta.
Femeile care doresc sa alapteze si sa munceasca sunt nevoite sa gaseasca compromisuri pe toate partile, de ex. cu compania, cu sefii directi, cu colegii lor.
Exista diverse strategii pentru a sprijini mamele care muncesc. Impreuna, putem face sa fie posibila munca si alaptarea!
Aici sunt cateva idei propuse de WABA pentru Saptamana Mondiala a Alaptarii, 2015:
OBIECTIVELE:
ELEMENTELE DE SPRIJIN:
In Saptamana Mondiala a Alaptarii, Bucurestiul si restul tarii vor fi invadate de evenimente dedicate alaptarii, atat virtual, cat si real. Din ce am aflat eu cam acestea vor fi:
-"Lion Mentor Association" din BUCURESTI organizeaza cea de a doua editie a concursului foto "MISS ALAPTARE ROMANIA 2015" incepand cu data de 17 iulie 2015, ora 12:00 pana pe data de 1 august la orele 23:59. Pozele castigatoare vor fi anuntate pe data de 3 august pe site-ul si pagina Facebook a asociației.
- "Plimbare constienta - Alaptarea e iubire" va fi organizata marti, 4 august 2015, incepand de la statia de metrou Aviatorilor. Mai multe amanunte aici: "Plimbare constienta - Alaptarea e iubire"
- La Leche League Bucuresti organizeaza intalnirea LLL in data de 7 august 2015, ora 18, parcul Izvor, cu subiectul "Ma intorc la munca si alaptez. Cum fac?". Aici, pe blog, vom organiza un mic concurs ce va avea ca premiu o carte, deci fiti pe faza!
- La IASI vor fi două întâlniri "Sprijin pentru Alăptare" în această săptămână:
Sâmbătă, 1 august 2015, între orele 9:00 si 11:00
Duminică, 2 august 2015, între orele 9:00 și 11:00
Vor fi 2 sesiuni în care vom discuta în special despre alaptarea în contextul întoarcerii la muncă, dar vom răspunde și altor întrebări.
Întâlnirile vor fi susținute de Ionela Luciu, mama a 2 copii, cu experientă acumulata în cei 5 ani de alăptare a propriilor copii, dar și în cei 4 ani de când oferă sprijin mamelor din Iași, personal și în întâlnirile de grup.
Gazda noastră: De-a dura, str. Sărărie 168.
- ORADEA organizeaza o serie de evenimente:
Marti, 4 August, de la ora 5, vom face un mars Pro Alaptare pe pietonala. Adunarea se va face in fata Teatrului de Stat. Vom marsalui cu bebelusi sau fara, in sisteme de purtare sau in carucioare si e binevenit oricine sustine cauza, fie ca alapteaza sau nu. Ne străduim sa printam flyere si pentru doritoare facem tricouri speciale pentru eveniment. Raspanditi vestea si haideti sa aratam ca 'Oradea e mandra de mamele care Alapteaza!' Evenimentul va fi mediatizat.La ora 18.00 va avea loc o intrunire la Bookcafe - discutii libere, sarbatorim Saptamana Mondiala a Alaptatului
- Primaria Orasului SINAIA, alaturi de Sectia de Pediatrie a Spitalului Orasenesc Sinaia sustin SAPTAMANA INTERNATIONALA A ALAPTARII prin seminarii gratuite despre alăptare. Alaturi de specialisti in lactatie, Dr. Ilinca Tudose Tranulis si Dr. Serban – Codresi Ramona veti cunoaste avantajele, beneficiile fiziologice si psihologice ale alaptarii si veti intelege de ce laptele praf nu este lapte matern.
- In SIBIU calendarul evenimentelor se prezinta asa:
3 august: Intalnire de grup cu tema "Alaptarea si intoarcerea la serviciu" - de la 10.30 la Erasmus;
6 august: Dezbatere pe tema alaptarii organizata de Polisano, de la 18.30 la spitalul de pe Izvorului;
7 august: Intalnire de grup pe diverse teme legate de alaptare - de la 10.00 la Scoala Parintilor Polisano (str. 9 Mai);
7 august: Marsul bebelusilor- de la 18.00, plimbare cu bebelusii intre Erasmus si Piata Mare;
8 august: Intalnire de grup pe tema alaptarii si purtarii sanatoase a bebelusului - de la 11.00 la Scoala Parintilor Polisano;
- In TIMISOARA, evenimentele vor avea loc la sediul Asociatiei din strada Proclamaţia de la Timişoara nr.7, etaj, camera 25 (in cladirea Curtii Berarilor, la etaj)
Te asteptam sa te inscrii, in zilele de luni (3 august), marti (4 august) si miercuri (5 august), la una din temele care te intereseaza cel mai tare!
Inscrieri la 0741.707.313 (Seemo)
SAMBATA, 1 august, de la ora 10.00:
---
BIG LATCH ON, la sediul Asociatiei Alapteaza! Timisoara Grupurile de femei care alăptează se reunesc în locații înregistrate din întreaga lume, pentru a-și alăpta bebelușii la un moment fix stabilit, timp de un minut. Numărul mamelor ce se reunesc va fi contorizat și înregistrat, pentru a doborî recordurile anilor precedenți. Invitam toate mamicile ce alapteaza!!! Aproape 50 de mame s-au adunat anul trecut cu ocazia acestui eveniment.
LUNI, 3 august, ora 18.00:
---
WHAT TO EXPECT BEFORE BREASTFEEDING. Workshop si discutii libere dedicate exclusiv gravidelor. Numar maxim de participante: 10.
"La ce sa te astepti atunci cand iti doresti sa alaptezi?"
Vom discuta practic si cu exemple reale din viata de zi cu zi a mamelor ce alapteaza. Cum arata alaptarea? Cum este perceputa alaptarea de catre femeile care nu au vazut pe nimeni niciodata alaptand? Ce presupune logistic alaptarea unui bebelus? Cum ne pregatim de alaptare, inca dinainte de nastere? De ce e important sa aflii despre alaptare inca dinainte de venirea bebelusului? Ce este si de ce e VITALA practica skin-to-skin inca din primele clipe de viata? Cum se salveaza mama si copilul prin simpla apropiere fizica?
MARTI, 4 august, ora 6pm:
---
WHAT NOT TO DO while breastfeeding.
Workshop si discutii libere dedicate atat gravidelor cat si femeilor ce alapteaza bebelusi sub 3 luni.
Care sunt practicile de care ne putem lipsi atunci cand alaptam? De ce ar avea nevoie bebelusii de suzeta? De ce nu e ok sa ne plimbam bebelusii in carucioare? De ce ne infofolim copii inca de la nastere, indiferent de temperatura de afara? De ce NU e indicata diversificarea inainte de 6 luni? De ce e riscant sa pompezi? De ce nu sunt necesare toate produsele dedicate bebelusilor?
MIERCURI, 5 august, ora 6pm:
---
Let's make it WORK!
Workshop si discutii libere dedicate mamelor ce alapteaza, dar urmeaza sa se intoarca la job.
Cum facem mai usoara tranzitia atat pentru noi cat si pentru bebelus? Ce drepturi au mamele care alapteaza si doresc sa se reintoarca la locul de munca. Cum decurge efectiv ziua unei mame AP care a reinceput job-ul? Tips&tricks de la mame ce au trecut prin experienta reintoarcerii la job.
- In CLUJ, Centrul de Educatie Prenatala si Consiliere in Alaptare „Burtica Meaˮ in colaborare cu partenerii sai vine si anul acesta in sprijinul mamicilor si viitoarelor mamici si organizeaza in perioada 1-7 august Saptamana Internaționala a Alaptarii.
Toate fondurile strânse în urma evenimentului vor fi donate pentru infiintarea primei banci de lapte matern din Romania.
Saptamana Internationala a Alaptarii va avea loc la Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca si la Hotel Central, str. Victor Babes, nr.13.
Sâmbătă, 1 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
Nutriție și stil de viață sănătos în sarcină și alăptare
10:30-13:30 Nutriție și stil de viață sănătos pentru burtici
Ce să mănânc pentru ca bebeșul să fie fericit și mulțumit în burtica mea?-Flavia Manole, nutriționist
Kinetoterapia profilactică, o metodă eficientă în menținerea sănătății femeii însărcinate - Sanda Lădar, terapeut
Mamă sănătoasă, copil sănătos! Mișcarea în timpul sarcinii!- Emilia Cotul, trainer personal
Prima bancă de lapte matern din România. Informații despre ce înseamnă aceasta și cum poate salva viețile nou-născuților. Invitat special Eugenia Dobrescu, tehnician nutriționist și manager proiect
Ești și mai frumoasă când ai burtică. Învață cum să te machiezi rapid și simplu atunci când ești proaspătă mămică– Ramona Bogdan, make-up artist
16:00-18:30 Nutriție și stil de viață sănătos pentru întreaga familie.
Burtica după naștere: cum revin la măsurile ideale după ce am născut? –Emilia Cotul, trainer personal
Nutriție sănătoasă pentru întreaga familie – motiv de bucurie să vă revedem pe toți cei care faceți parte din familia “Burtica Mea” Invitat special - Eugenia Dobrescu
Marți, 4 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
17:30 Mă întorc la muncă și încă alăptez!Cum facem ca acest pas să fie mai ușor pentru noi și copilul nostru? Abordare psihologică și medicală – dr.Teodora Cătinaș, medic specialist pediatrie, consultant în alăptare certificat IBCLC și Oana Budacu, psiholog specialist în evaluarea atașamentului la copii, educator parental Circle of Security.
19:00 Alăptarea în sisteme ergonomice de purtare a bebelușilor, principiile purtării sănătoase – Monica Olariu, consultant acreditat babywearing, School of Babywearing UK
Miercuri, 5 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj Napoca)
18.00 Legislația în vigoare privind drepturile femeilor însarcinate și a celor care alăptează după reluarea activității profesionale. - avocat Mihaela Ionaș
19.00- Înțărcarea cu blândețe grup de sprijin coordonat de Miriam Neagoe, consilier în alăptare în formare
Joi, 6 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
17:00 Creșterea și menținerea secreției lactată – grup de suport coordonat de către dr. Andreea Fersigan, consultant în alăptare și dr. Ioana Măguran, medic specialist medicina de familie, consultant în alăptare certificat IBCLC
18:30 Somnul copilului alăptat și al mamei lui - dr. Ioana Măguran, medic specialist medicina de familie, consultant în alăptare certificat IBCLC și dr. Delia Șerban, medic rezident neurologie pediatrică, educator parental Circle of Security
Vineri, 7 august (Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35, Cluj-Napoca)
17.30 Importanța alăptării precoce după cezariană, informații importante și utile pentru viitoarele mame dr. Dana Vaida, medic specialist ginecolog, consultant în alăptare în formare (se adresează gravidelor în special)
18:30 Alăptarea în primele 2 săptămâni o cursă cu obstacole! dr. Teodora Catinaș, medic specialist pediatrie, consultant acreditat IBCLC (se adresează gravidelor în special)
Cuibul Berzelor organizeaza in fiecare zi a saptamanii o serie de activitati":
1 AUGUST – Sambata
Ora 10 – Modalitati de stimulare si mentinere a secretiei lactate SI dupa reintoarcerea la serviciu cu ajutorul terapiei BOWEN – se vor arata si “preda” proceduri practice – de interes atat pentru gravidute, cat si pentru mamele ce sunt acasa sau urmeaza sa revina la locul de munca – cu terapeut Bowen Mihaela Dobrican
2 AUGUST – Duminica
Ora 10 – Metode alternative de hranire a copilului cu Lapte Matern, altele decat cu biberonul si Mentinerea secretiei lactate dupa reinceperea serviciului - cu consilier in alaptare, educator prenatal si psiholog Maria Mermezan
3 AUGUST – Luni
Ora 18 - Cuibul de Alaptare – un “curs” intensiv și practic de alăptare, dar și o dupămasă plăcută și relaxantă – prin tragere la sorti, 5 proaspete mamici vor avea parte de 2 ore de consiliere GRATUITA in alaptare – cu consilier in alaptare, educator prenatal si psiholog Maria Mermezan
4 AUGUST – Marti
Ora 18 – Atasamentul securizant prin prisma alaptarii, dupa reintoarcerea la serviciu - cu Alexandra Ilies, educator parental certificat “Circle of Security”
Ora 18 – Somnul copilului si al mamei ce alapteaza si dupa revenirea la serviciu – cu psiholog si psihoterapeut Adela Moldovan
5 AUGUST – Miercuri
Ora 18 – Drepturile copilului si ale mamei ce alapteaza in contextul reinceperii activitatii la locul de munca
6 AUGUST – Joi
Ora 18 – Pasii blanzi spre o intarcare netraumatizanta pentru copil – o abordare atat din prisma alaptarii, cat si a impactului emotional asupra mamei si a copilului – cu consilier in alaptare Maria Mermezan si educator parental “Circle of Security” Alexandra Ilies
7 AUGUST – Vineri
Ora 18 – Reintoarcerea timpurie la serviciu – Povesti de alaptare de succes!
Ora 18 - SURPRIZA in “tendinte” - Prezentarea unei piese de imbracaminte care satisface atat nevoile mamelor insarcinate, cat si ale celor care alapteaza, indiferent daca s-au intors la serviciu sau nu – cu designer vestimentar Anca Raduca
Toate intalnirile sunt GRATUITE si vor avea loc la noul sediu al Cuibului, pe str. Ady Endre, nr. 4A. Este insa necesara inscrierea in prealabil, pentru a ne putea organiza pentru venirea voastra cat mai bine.
- In TARGOVISTE programul evenimentului "PAȘI spre CONȘTIENTIZARE":
17:30 -17:45 - Deschiderea evenimentului cu Dana Toma
17:45 -19:30 - Proiecția documentarului "PAȘI spre CONȘTIENTIZARE" un ghid complex despre alăptare și substituenții laptelui matern
19:30 -20:30 - Tombola și Q&A cu invitați
Intrare: donație 20 Ron
Încurajează şi susţine campania de informare corectă "Îndrăznesc pentru copilul meu!" prin documentarele Lion Mentor Association "Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!" și "PAȘI spre CONȘTIENTIENTIZARE" donând suma de 20Ron la intrare! Vă mulţumim!
Înscriere:
Înscrierile se fac prin email la adresa Targoviste@LionMentor.ro
Locația: Sala de Conferințe a Hotelului King, Tîrgoviște
Nu ezitati sa participati!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)