luni, 3 octombrie 2016

La Leche League International - 60 de ani de existenta

Curand se implinesc 60 de ani de la infiintarea organizatiei La Leche League International.

Infiintarea s-a facut de catre 7 mame care au considerat ca la acea vreme intalnirile dintre mamele care alapteaza sunt benefice si vor creste procentul de copii alaptati, scazut atunci.

Povestea celor 7 fondatoare se gaseste aici

.

O serie de evenimente vor avea loc la nivel mondial. Pentru amanunte accesarea paginii LLLI 60th Anniversary va fi utila.

Prin alaptarea copiilor noștri vom pune bazele unei moșteniri pentru o sanatate mai buna; munca pe care o facem ca si consultante LLL construiește o mostenire de cunostinte despre alaptare in comunitatile noastre si familiile cu care lucram.

La Leche League ca organizație a fost infiintata pentru a fi o mostenire pentru generatiile viitoare; si fondatoarele au construit La Leche League sa lase in urma o mostenire.

La Leche League Bucuresti organizeaza intalniri lunare pentru a oferi informatie si sprijin emotional in alaptare. Pe langa intalnirile lunare, consultanta este activa ajutand mamele care doresc sa alapteze la telefon, prin e-mail si retele de socializare. Numarul de telefon la care poate fi gasita consultanta LLL Romania este 0722509939, adresa de e-mail laptematern@yahoo.com sau pe Facebook La Leche League Bucuresti.

Cu ocazia aniversarii a 60 de ani de existenta a La Leche League International voi organiza o intalnire La Leche League Bucuresti.

Titlul acesteia va fi "Inceputuri" deoarece vor fi discutate subiecte despre nasterea naturala, initierea alaptarii imediat dupa nastere, idei pentru a usura activitatea unei mame incepatoare, sisteme de purtare incepand cu prima zi de viata.

Invitatele speciale va vor delecta cu experienta proprie in alaptare si cu subiectele despre activitatea lor zilnica. Sper ca informatia oferita de ele sa va fie utila si benefica.

Daca veti veni la intalnirea La Leche League veti avea placerea de a le asculta pe:

- binecunoscuta Diana Mateescu, si ea fondatoare a unui brand celebru si a unei asociatii in beneficiul copiilor si familiilor acestora. Sistemele de purtare sunt de un real folos in activitatile zilnice. poarta-ma! a devenit un brand axat pe produse de babywearing si accesorii.

Iar Asociatia Romana de Babywearing, unde Diana este una dintre fondatoare, e nou-nascut ce va avea o crestere frumoasa.

Si cum Saptamana Internationala a Purtarii Copiilor 2016 se desfasoara in perioada 5-10 octombrie, Diana ne va vorbi despre "Best seat in the house for baby", fiind si motto-ul saptamanii, greu de gasit o traducere buna.

Adica, unde ar fi bine si corect sa stea bebelusul imediat dupa nastere si ce implicatii emotionale si ce beneficii in dezvoltare va avea. Implicit, familia va fi mai odihnita si fericita!

- Livia Tobosaru care este moasa licentiata a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti si masterand in cadrul aceleasi universitati la masterul de "Ingrijiri specifice ale lauzei si nou-nascutului la domiciliu”.

A obtinut certificarea de educator prenatal Lamaze in 2013 si de consilier babywearing Trageschule Dresden in 2015. Este doula si consilier in alaptare, si mama a 4 copii - nascuti natural si alaptati.

Sustine cursuri gratuite despre nastere si alaptare la Pravalia parintilor

Livia ne va vorbi despre "Impactul nasterii asupra initierii alaptarii", dar asteapta intrebari si din partea publicului.

„Cred că atunci cand viitorii parintii sunt informaţi si sustinuti pot traversa cu incredere in propriile forte o etapa esentiala din viata unei familii – intampinarea pe lume a unui copil.

Imi doresc foarte mult sa fiu alaturi de viitoarele mamici pentru ca ele sa se poată bucura cat mai mult de bebelusul si de maternitatea lor. Vreau sa le ajut sa gasească in ele insele resursele, puterea si intelepciunea de a face din experienta sarcinii, nasterii si alaptarii o reusita pentru ele si cel mai bun inceput in viata pentru copilul lor.”, declara Livia.

- Irina Thiery este mama a doi copii, realizator de documentare și președinta asociației Lion Mentor Association.

Acum doi ani, odata cu infiintarea asociatiei, a lansat campania “Îndrăznesc pentru Copilul Meu!” campanie ce are la bază trei documentare:

“Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!” primul documentar romanesc care descrie nasterea in sistemul sanitar romanesc, procedurile standard din spitale, precum epiziotomia sau cezariana, dar mai ales, descrie emotiile placute si neplacute – traumatizante - pe care le traiesc femeile in procesul nasterii in unele spitale romanesti.

“Îndrăznesc să alăptez Pași spre Conștientizare” primul documentar romanesc despre alaptare si substituenții de lapte matern, in care sunt dezbatute miturile alaptarii, patologiile sanului si pozitiile propice unei alaptari de success. Totodata, documentarul analizează Codul Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern si demonstreaza cum producatorii de lapte praf il violeaza in mod constant, parsiv și cinic, profitand de vulnerabilitatea proaspetelor mamici si de nevoile financiare ale cadrelor medicale.

“Îndrăznesc să diversific” primul documentar romanesc despre alimentația bebelusului in primii doi ani de viata. Mancarea chiar conteaza, iar alimentele pe care le consumam ne pot afecta dezvoltarea si starea de sanatate. “Îndrăznesc să diversific” pe langa faptul ca vorbeste despre metodele de diversificare, ne arata cum putem evita pericolul de infarct, diabet, obezitate si multe alte afecțiuni alegand sa-ti hrănești corect copilul inca din primii doi ani de viata, alaptand, evitand zaharul, sarea si mierea pana la varsta de cel putin un an, si invatand si intelegand importanta citirii etichetelor de pe produsele alimentare. Lion Mentor Association militeaza pentru respectarea drepturilor omului pentru informare corecta, echilibrata si independenta, din surse fara conflicte de interese. Practic militeaza pentru optiunile mamei si copilului la nastere si nu numai, pentru ca considera ca daca nu ne cunoastem optiunile, nu avem nici una!

Intalnirea va avea loc in Calea Grivitei nr. 150, in apropiere de Gara de Nord, intr-o sala de cursuri MiniMe - sala de dans/atelier, JOI, 13 octombrie 2016, intre orele 11 si 13, durata evenimentului fiind fixa, va rog sa nu intarziati.

Evenimentul este deschis femeilor insarcinate, mamelor cu copii si celor interesati de a afla informatie de calitate despre nastere, alaptare, purtare si autodiversificare, cu inscriere inainte la adresa de e-mail laptematern@yahoo.com. Daca, dupa inscriere, din motive de inteles, va razganditi, va rog, sa mai trimiteti un e-mail pentru a anula participarea si a ceda locul celor interesati.

luni, 1 august 2016

Evenimentele Saptamanii Mondiale a Alaptarii, 2016 - La Leche League

Azi se intra oficial in Saptamana Mondiala a Alaptarii, iar in Bucuresti vor fi cateva evenimente dedicate acesteia. Nu le voi posta pe toate, e de apreciat ca in timp ele au devenit mai numeroase, au avut grija altii sa o faca si este important sa stiti de ele si sa participati. Voi specifica doar evenimentele La Leche League.

De curand am devenit mama, sa tot fie vreo 6 luni. Prima mea experienta in alaptare a fost una in care m-am redescoperit ca fiinta, iar primul meu copil, Darie, a ales autointarcarea. Sa tot fi fost vreo 6 ani si ceva - nu stiu varsta aproximativa si nici nu vreau sa stiu. O varsta greu de acceptat pentru mentalitatea romaneasca, cu multe controverse si discutii in necunostinta de cauza.

De 6 luni am inceput o noua experienta in alaptare, total diferita, pana acum, de prima. Zalan imi ofera inca o data sansa sa pot oferi hrana din sanii mei.Ii respect acest drept si o voi face pana cand el va dori. Oriunde si oricand!

De 8 ani ofer consultanta in alaptare, adica sprijin emotional si sustinere in alaptare pentru mamele care vor sa alapteze si intampina dificultati. De vreo 5 ani o fac pentru organizatia La Leche League - anul acesta se implinesc 60 de ani de cand activeaza! In acest rastimp multe mi-au vazut ochii si mi-au auzit urechile legat de alaptare. Asa ca am imunitate!

Intre timp am cunoscut mame care doresc sa devina consultante LLL. Asa ca am inceput formarea cu ele pentru a deveni consultante. Acestea sunt din diferite zone ale tarii - Iasi, Cluj, Sibiu, Sighisoara, Targoviste, Pitesti, Brasov, Ploiesti. Pasii de urmat nu sunt usori, dar nici imposibili. Totul tine de implicare

.

Noi toate, adica mamele ce doresc sa devina consultante LLL si eu personal, ne-am gandit sa sarbatorim alaptarea prin mici actiuni in orasele in care traim.

Drept urmare - la Iasi, Ionela Luciu v-a pregatit o serie de intalniri pe care le gasiti aici

In Sighisoara, Codruta Brustur va asteapta cu drag sa participati aici

Miriam Neagoe, din Cluj, are o prezentare in cadrul evenimentului de aici

Eu, Roxana Dudus si Ramona Bunescu (cu ganduri din vacanta de pe malul marii!), in Bucuresti, va astept joi, 4 august 2016, incepand cu ora 10 in parcul Izvor sa depanam amintiri despre alaptare, sa discutam probleme in alaptare, sa ne amuzam de pozitiile in care alaptam, sa impartasim experiente. Aici

Va reamintesc de Miss Alaptare 2016, fac parte din juriu, cu premii numeroase pentru poze pe masura.

Alaptare placuta si de durata!

vineri, 29 iulie 2016

Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august 2016 – Alăptarea, cheia dezvoltării durabile

Vă pasă de oameni, planetă, prosperitate şi pace? Alăturaţi-vă celor ce cred în dezvoltarea durabilă – oameni care trăiesc într-un mod care nu va afecta generaţiile viitoare.

Anul acesta, Săptămâna Mondială a Alăptării se va focusa pe 17 propuneri de dezvoltare durabilă pe care guvernele din lume au agreat că le vor îndeplini până în anul 2030. Propunerile acoperă o serie de probleme legate de ecologie, economie şi echitate. Obiectivele acestei săptămâni vor fi:

- informarea populaţiei despre propunerile de dezvoltare sustenabilă şi cum pot fi ele facilitate prin îmbunătăţirea alăptării şi a hrănirii copiilor.

- ancorarea fermă a alăptării că factor component pentru o dezvoltare durabilă.

De ce este important?

Noi evidente medicale publicate în jurnalul medical al Marii Britanii, The Lancet, confirmă că alăptarea optimă poate salva vieţile a 823.000 de copii şi poate adaugă anual suma de 302 bilioane dolari la economia globală.

Alăptarea este fundaţia unei sănătăţi bune pentru copil şi are beneficii şi pentru mama.

De altfel, rată alăptării stagnează de două decade. Mai puţin de 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alăptaţi exclusiv. De fapt, femeile întâmpina multe bariere în alăptare. Ele pot primi informaţie proastă de la personalul din sănătate, nu au sprijin în alăptare din partea soţilor sau partenerilor, nu au acces la consiliere în alăptare, se lupta cu marketing-ul agresiv al substituenților de lapte matern sau sunt forţate să se întoarcă la muncă foarte curând după ce au născut.

Aceste bariere fac dificilă alăptarea exclusivă până la 6 luni (fără lichide sau alimente adiţionale) şi continuarea ei până la 2 ani sau mai mult, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ştim foarte bine de ce este nevoie pentru a oferi sprijin şi a ajută mama să alăpteze optim, dar este nevoie de a fi mai proactivi şi de a angaja oamenii pentru ca alăptarea să devină o realitate.

Alăturând alăptarea propunerilor pentru dezvoltare sustenabilă ne va ajută să facem aceasta.

Fapte şi cifre

Laptele matern este alimentul natural sigur pentru natură şi este produs şi livrat fără a polua sau a face gunoi. Formulă de lapte şi generarea gazelor cu efect de seră vor accelera încălzirea globală şi vor produce poluare şi emisii toxice din gunoiul provocat. Deşi nu au fost încă cuantificate în termeni monetari, există costuri de mediu asociate cu copii nealaptati.

720.450 tone de formulă de lapte sunt vândute anual în 6 ţări asiatice, generând aproape 2.9 milioane de tone de gaze cu efect de seră (greenhouse gas). Acesta este echivalentul a aproape 7000 milioane de mile străbătute de un autovehicul sau 1.03 milioane de tone de gunoi trimis la gropile de gunoi.

Se estimează că mai mult de 4000 litri de apă sunt necesari pentru a produce 1kg de pudra de lapte.

Alăptarea înseamnă mai puţine gaze cu efect de seră, mai puţină degradare şi poluare.

Nu este necesară electricitate pentru a produce lapte matern şi nu necesită lichid/benzină/motorină pentru transport, astfel se reduc emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.

Acţiuni

Discuţii cu guvernele pentru a include îmbunătăţirea practicilor ce susţin alăptarea că parte din muncă lor pentru a îndeplini cele 17 propuneri pentru dezvoltare durabilă.

Încurajarea cercetătorilor pentru a cuantifica amprenta de carbon lăsată de hrănirea cu formulă de lapte. Utilizarea datelor existente pentru a fi arătate guvernului în vederea alocării de fonduri pentru politici şi programe care să crească rată alăptării pentru a reduce poluarea.

Includerea alăptării pe orice listă de acţiuni care reduce amprenta de carbon şi apă, precum şi introducerea alăptării în reclamele despre schimbarea climatului.

Sursa

marți, 21 iunie 2016

La (a cincea) aniversare

Misiunea La Leche League Bucuresti este de a oferi sprijin, incurajare si educatie in domeniul alaptarii si de a promova o mai buna intelegere a alaptarii ca un element important in sanatatea copilului si a mamei.

Se implinesc anul acesta 5 ani sub numele de La Leche League Bucuresti. 5 ani de consultanta in alaptare oferita prin intalnirea lunara, la telefon,prin e-mail, in grupuri pe Facebook , fata in fata cu mama in mediul ei

Consider ca alaptarea vine cu multe avantaje importante, atat fizice, cat și psihologice si reprezinta modul ideal de a initia relatia copil-mama. Va invit cu mic, cu mare, JOI 23 iunie 2016, intre orele 10 si 12, in Parcul Izvor, langa locul de joaca si terenul de fotbal vis a vis de Facultatea de biologie, pe iarba, sa discutam despre "Alaptarea in primele zile dupa nastere". Daca doriti sa abordam si alte subiecte cu mare drag o vom face!

Va rog sa fiti echipati cu cele necesare statului pe iarba (patura sau scaun, lotiune anti-insecte) si expunerii la soare (lichide de baut, palarie de soare, ochelari de soare)

Va multumesc!!!!!!!!!!