sâmbătă, 28 februarie 2009

Revenirea menstruaţiei nu e motiv de întrerupere a alăptării

După naştere, în perioada post partum pot apărea mici sângerări care nu sunt datorate reapariţiei menstruaţiei. În timpul alăptării menstruaţia este suprimată pentru o perioadă de câteva luni, ani sau chiar după înţărcare. Dacă revine în timpul alăptării atunci poate fi neregulată. Sau poate surprinde prin revenire şi apoi prin suprimare.
Revenirea menstruaţiei are la bază mai mulţi factori:
-frecvenţa alăptării;
-introducerea de înlocuitoare ale sânului (suplimentul de lapte praf, suzeta);
-somnul copilului pe timpul nopţii;
-diversificarea alimentaţiei bebeluşului;
-influenţele hormonale din organismul mamei;
-siropelele, ceiuţul etc pentru potolirea aşa ziselor colici;
Unele mame asociază revenirea menstruaţiei cu încheierea alăptăarii presupunând că anumite toxine ajung în laptele matern acesta devenind toxic pentru bebeluş sau gustul laptelui matern se schimbă considerabil şi bebeluşul va refuza sânul. Ceea ce nu este real! Datorită fluctuaţiilor hormonale cantitatea de lapte poate scădea pe perioada menstruaţiei, bebeluşul cerând sân mai des (starea bebeluşului poate fi comparabilă cu cea din timpul unui puseu de creştere), dar valoarea nutriţională a laptelui matern este aceeaşi.

Majoritatea mamelor asociază alăptarea cu scăderea fertilităţii. Metoda amenoreei de lactaţie (dispariţia menstrei în timpul alăptării) depinde de modelul alăptării. În primele 6 luni de la naştere această metodă este eficientă doar dacă:
- menstruaţia nu a revenit (nu s-au înregistrat sângerări în primele 56 de zile de la naştere);
- nu s-au introdus suplimentări ale laptelui matern (nu mai mult de 5-15% din nutriţia copilului);
- distanţa dintre alăptări să nu depăşească 4 ore, ziua, şi 6 ore, noaptea;
- bebeluşul este mai mic de 6 luni;
Cheia acestei metode contraceptive este alăptarea frecventă, timpul petrecut la sân în 24 de ore. Atunci când bebeluşul începe să îşi rărească cererea, mai ales în timpul nopţii, lipsa stimulării poate provoca reapariţia fertilităţii.
Katherine A. Dettwyler (mamă şi antropolog la Universitatea A&M din Texas, SUA, autoare a numeroase articole pe care eu le-am citit cu interes şi care m-au îndreptat către o alăptare mult mai liniştită) într-un scurt rezumat al capitolului: "Breastfeeding: Biocultural Perspectives on "Breastfeeding, Fertility and Maternal Conditon" din cartea "Reproductive Ecology and Human Evolution (Evolutionary Foundations of Human Behavior)", de Peter Ellison spunea că:" atunci când copilul suge, glanda pituitară ("glanda endocrină conducătoare") a mamei eliberează prolactica, hormonul care influenţează direct ovulaţia/fertilitatea.[...]În perioada post-partum, mamele nu ovuleaza o perioadă de timp, chiar şi în cazul în care nu alăptează. Dacă o mamă alăptează atât de frecvent încât să ţină nivelul prolactinei mai sus de pragul critic individual al fertilităţii, atunci fertilitatea este suprimata.[...]
Se poate ca prima dată, mama să aibă ovulaţie, dar nivelul hormonilor de fertilizare să nu fie destul de bun; apoi, dacă va avea ovulaţie, fertilizarea poate să apară, dar nivelul hormonilor pentru implantare tot nu este îndeajuns de bun; în cele din urmă, poate ovula, fertiliza şi implanta, dar nivelul hormonilor nu este bun pentru continuarea unei sarcini, astfel încât se poate produce un avort, probabil la câteva minute sau ore după implantare, iar mama să nu fi ştiut că ar fi fost însărcinată. De asemenea, este posibil să aibă ovulaţie fără a avea nivelele hormonale necesare, în combinaţii bune, pentru ca uterul să fie pregătit de implantare, aşa că, da, este posibil să ovuleze fără a avea menstruaţie.
Pentru toate aceste etape există variaţii individuale de la femeie la femeie. Unele femei pot rămâne însărcinate la prima ovulaţie, după sarcină şi naştere, fără perioadă de menstruaţie. O femeie din Indiana a avut 3 copii în decurs de 6 ani fără a avea menstruaţie!!Medicul care îi urmărea sarcinile nu a putut să spună data posibilă a naşterii.
Personal, revenirea menstrei s-a instalat dupa 4 luni si jumatate de la nastere in conditiile in care il alaptam pe Darie la cerere, programul lui de cerere fiind din 2in 2 ore - aproximativ, atat ziua cat si noaptea, dar, din pacate erau prezente siropurile (gen debridat) pentru asa zisele colici.Am fost pusa in situatia in care Darie, timp de 3 zile, a avut o stare de agitatie manifestata prin refuzul sanului seara, supt des in timpul zilei si noptii, plans nelinistitor. Situatie pe care nu puteam sa mi-o explic, ma ducea gandul la un puseu de crestere, dar avusesem parte de cel de la 3 luni, iar medicul imi spunea ca a venit vremea diversificarii (total aiurea!). Toate acestea erau amplificate de o stare a mea proasta, nervoasa, agitata, fara chef de a face ceva.Si cum copiii "absorb totul ca un burete", Darie imprumutase din starea mea.
Dupa 3 zile, s-a produs revenirea menstrei si mi-am explicat aceasta situatie, care a mai durat 5 zile. Deci, dupa 8 zile, toate au revenit la normal. Dar, aceasta stare de agitatie, de neliniste se repeta in fiecare luna, la venirea menstrei. Si, intr-adevar cantitatea de lapte matern se reduce, dar nu substantial. Darie stimuleaza sanul prin supt frecvent, presiunea laptelui este mult redusa, mai ales seara, cand oboseala acumulata de mine pe timpul zilei se resimte.
Poate unele mame gandesc ca sanii nu mai au lapte, copilul fiind agitat din aceasta cauza si atunci suplimenteaza cu lapte praf, mai ales seara. Dar nu este solutia ideala! Pusul copilului la sanul mamei de cate ori cere, pentru ca productia de lapte matern sa se regleze in functie de cererile organismului copilului este foarte importanta,in astfel de cazuri.

50 de comentarii:

  1. mie mi-a revenit la 11 luni, dar nu am resimtit ca ar afecta negativ nici cantitatea de lapte, nici calitatea...Tudor a supt la fel, fara absolut nici o diferenta..

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca una din greselile facute este sa dai vina pe gustul laptelui daca copilul e mai agitat in perioada de menstruatie. De cele mai multe ori mamele sufera de PMS, sunt mai agitate, mai nervoase, au mai putina rabdare. Iar copilul, orice varsta ar avea, resimte agitatia mamei si faptul ca ea nu ii mai acorda aceeasi atentie, caldura, liniste ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Rocsi, apai si hormonii astia sunt individuali, hihihi, depinde de la mama la mama.Ideea e ca menstra imi afecteaza relatia cu copilul, exact cum a spus Diana - din cauza PMS-ului nu mai pot fi in armonie cu el, oricat mi-as intinde limita, el simte ca nu mai suntem intr-un continuu, iar alaptarea nu mai este chiar o placere, dar nici motiv intemeiat de renuntare la ea. Fiindca stiu ca este o perioada trecatoare si doar impreuna ii putem face fatza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-a revenit menstruatia cam la 7 luni de la nastere, la vreo cateva zile dupa ce am inceput diversificarea. N-am observat mari schimbari - decat in ceea ce ma priveste, sunt mai iritata si mai nervoasa zilele alea. Dar no... stiu ca trece si ma straduiesc sa ma abtin :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim30/9/09

    si mie mia venit mestruatia dupa 2 luni de la nastere si intradevar sunt si eu si fetita mea agitate stiu ca trece si o sa fie mai bine dar numa las de alaptat dar am o intrebare poate sai faca ceva rau la fetitaalptatul din cauza mestruatiei raspundetimi si mie va rog ca sunt unpic ingrijorata

    RăspundețiȘtergere
  6. angelika30/9/09

    scuzati am uitat sami pun numele raspundetimi va rog daca efecteaza fetita alaptatul in timpul menstratiei

    RăspundețiȘtergere
  7. @Nu , nu afecteaza. Ii poate da bebelusului o stare de agitatie, pe care o imprumuta de la mama, tine de hormoni.
    NU te lasa de alaptarea, ca e un lucru benefic!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  8. mie mi-a revenit menstruatia cand fetita mea a implinit 7 luni. a fost o perioada in care intetionasem sa incep diversificarea si nu am mai alaptat la 3 ore cum o faceam inainte.
    intre timp au mai trecut vreo 3 luni, Anais nu are mare interes sa manace altceva decat lapte de la piept, asa ca mancam din nou cam la 3-4 ore la piept, iar menstruatia a mai venit doar o singura data in acest interval, timp de 2 zile.
    niciodata nu am sesizat insa ca copila ar fi mai agitata in timpul ciclului menstrual.

    RăspundețiȘtergere
  9. Fetita mea are 2 luni si de 2 saptamani nu se mai culca in timpul zilei si plange, este foarte agitata. De cand am nascut imi curge sange in continuu, am fost la medicul ginecolog in urma cu 3 saptamani si mi-a spus ca nu m-am curatat si au mai ramas firicele de cheaguri de sange inauntru si mi-a facut aspiratrie. Mi-a spus ca sangerarea o sa mai tina doar 4-5 zile dar nici pana acum nu mi-a trecut. Ce sa fac in conditiile astea sa mai alaptez sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Valy, poti alapta in continuare, dar mergi la medicul tau ginecolog pentru inca un consult.
    Mie imi ramasese una bucatica mica de fir de la cusut si am dus-o cu sangerarea cam tot pana la 2 luni. Era pericol de infectie daca stateam asa.
    Mai mergi o data la medic.
    Prin sangerare pierzi si o cantitate buna de Fe din organism. Poate te-ar ajuta si un supliment, poti intreba medicul.
    Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim29/8/10

    Buna ziua! Am avut azi niste sangerari rozalii, desi mai am 3 zile pana se implinesc 6 saptamani de la nastere (prin cezariana). Copilul a inceput de ieri sa fie agitat si a mancat la san o data la 2 ore fata de inainte (o data la 3 ore). Sa ma astept sa nu se mai sature cu laptele meu? Este normal sa am menstruatie atat de devreme? Pot sa fac ceva suplimentar ?

    RăspundețiȘtergere
  12. E posibil sa nu fie menstruatie, sa fie doar mici sangerari normale dupa nastere. (articolul, in deschidere, specifica acest lucru!)
    Un copil alaptat la cerere nu are un orar anume stabilit in primele saptamani.
    La 6 saptamani e posibil ca lactatia sa nu se fi instalat pe deplin.
    Agitatia bebelusului poate fi data de un puseu de crestere: nevoia de mai mult lapte. Solutia ar fi ca bebelusul sa fie pus mai des la san, intr-o pozitie corecta, alaptat la cerere - de cate ori doreste.
    Plansul si agitatia nu intotdeauna sunt indicatori ai foamei!
    Va dati seama ca nu isi ia lapte suficient din cate scutece uda zilnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce nu-si da multa lume seama este ca un copil alaptat la cerere nu-si face neaparat program nici la muuuuulte luni dupa nastere. Si e perfect normal.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim12/10/10

    Off.. cata dreptate aveti... si TOTUSI, medicul recomanda, ca in perioada menstruaatiei (daca este posibil) sa nu alaptati... Mie mi-a zis ca in perioada aia se elimina toxinele din corp si daca alaptez, o parte din aceste toxine merg in laptele lui Daniel(si se presupune ca se schimba un pic si gustul laptelui iar copilul refuza sa suga), dar... Nu am intrerupt alaptatul nici o zi... pana la intzarcat :D Asa ca... v-as sugera la toate sa nu intrerupeti pt ca intrerupeti totodata si vitaminele si anticorpii pe care ii iau puisorii din lapte! Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim7/11/10

    Buna,mi-a venit menstruatia la 6 luni si jumatate de la nastere dupa care 2 luni a venit regulat iar luna aceasta mi-a intarziat o saptamana am alaptat normal cam pana acum 4 zile cand ii dau san doar noaptea iar dimineata si seara biberon, imi e cam teama sa nu fiu insarcinata, desii noi ne-am ferit,mai astept pana sa fac testul de sarcina deoarece imi e frica sa nu fiu insarcinata, tinand cont ca ar fi al 3-lea iar cea mica nu are nici 9 luni.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare pt mamele care poate se regasesc in situatia mea. Fetita mea are 3 luni si 2 saptamani sio alptez EXCLUSIV la san. Din pacate de cateva zile, maxim o saptamana i-am dat iar sa suga suzeta, la care renuntatsem dupa prima luna de la nastere. I-am dat-o deoarece e obsedata sa suga orice prinde, manunte, pumni, jucari, orice. De multe ori cand e ora de masa, adica stiu ca au cam trecut 3 ore si trebuie sa cam ceara latic, e atat de agitata incat vrea sa suga ceva din care sa nu curga lapte.. daca ii dau sfarcul si iese lapte din el il scoate f nervoasa din guritza. Daca ii bag degetelul meu in gurita il suge linistita muuult timp..poate uneori chiar si adoarme si abia dupa ce se trezeste suge sanul fara scandal. In fine, nu de asta va scriu..problema mea a aprut azi dimineata cand am gasit pe absorbantul zilnic o pata maronie..si acum seara tot mai curge un pic maroniu. :9 E posibil sa imi vina menstruatia doar pt ca bebe al meu suge suzeat din cand in cand( maxim 1 h pe zi adunata), sau e din cauza ca si-a rarit mesele de noapte si doarme cam 5-6 ore neintrerupt ?:(
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat, sunt foarte speriata.. nu vreau sa imi pierd lapticul..:(

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. @Visan, o cauza a revenirii menstruatiei ar fi si rarirea meselor de lapte matern.
    Articolul precizeaza ca sunt normale unele sangerari, scurte, ca apoi sa dispara si sa reapara.
    In jurul a 3 luni, multi copii isi schimba "stilul" de a sta la san, devin interesati de lumea inconjuratoare, au un puseu de crestere ce ii poate determina sa acumulezi si motoriu, unii dintre ei fac si o greva a suptului, mesele se pot rari, puterea lor de suctiune este mai mare, termina mai repede.
    Cu cat iti vei tine copilul la san ori de cate ori doreste, cu atat laptele se va produce pentru nevoile lui.
    Laptele matern, odata instalata lactatia, nu dispare... brusc.
    E posibil sa fi inceput aparitia dentitiei?
    Ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna,
    Trec si eu printr-o situatie.. menstruatia mi-a venit la 11 luni de la nastere foarte regulat - in fiecare 1 ale lunii sosea.. Asta s-a intamplat timp de 6 luni.. acum, in a 7-a luna inca n-a venit :) Contact sexual nu prea am avut si cand am avut a fost protejat.. Sa-mi fac test de sarcina? :D Se poate deregla dupa o perioada in care a venit regulat? :) Mi se pare ca pun intrebari de "gradinita" dar as vrea sa stiu daca a mai trecut cineva prin asa ceva.. Mentionez ca inca alaptez destul de frecvent.

    RăspundețiȘtergere
  19. buna
    si eu trec printr-o situatie asemanatoare...cand a implinit baiatul meu 3 luni la o zi dupa mi-a venit prima menstra asta poate si pt ca pe atunci pe langa san ii dadeam si supliment iar acum trebuia sa imi vina din nou ,acum alaptandu-l exclusiv de la san(doar noaptea de la 1 si pana a doua zi la 12:30 pt ca doarme nu il alaptez) nu mi-a mai venit...oare sunt insarcinata? va rog ajutati-ma!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. buna !e posibil ca in timpul alaptari menstruatia sa fie neregulata?bebele suge continu la san dar la 3 ore ii mai introduc lapte praf pt ca ma dor sani si lactatia e mai scazuta,suge si noaptea din 3 in 3 ore asa este de cand l-am nascut

    RăspundețiȘtergere
  21. @Delia, da este posibil ca menstruatia pe perioada alaptarii sa fi eneregulata, multe mame experimenteaza acest fapt.
    Ce varsta are bebe?
    ALaptarea nu este dureroasa. Atunci cand intervine durerea sunt la mijloc diverse cauze: o atasare incorecta la san si implicit o eliminare ineficienta a laptelui, posibile rani ale mameloanelor.
    Simti ca sunt momente cand lactatia este scazuta.Este posibil ca reflexul de ejectie al laptelui sa nu functioneze in momentul in care mama se simte obosita sau este stressata. Laptele matern s eproduce pe baza cererii si a ofertei. Cu cat cererea este mai mare, cu atat oferta e pe masura.
    Pentru mai multe informatii ma puteti contacta la telefon 0722509939.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua
    Mi-a venit menstruatia cand bebe avea 7 luni si un pic (incepusem diversificarea deci, era cumva de asteptat). A doua menstra a venit dupa 14 zile, a treia dupa alte 28 de zile, dar a patra intarzie sa apara si sunt mai bine de 35 de zile. Concret, ultima data mi-a venit pe 1 decembrie.
    Este posibil sa intarzie asa de mult? Sau se poate opri menstruatia la un moment dat?
    Nu e sarcina, ca am facut vreo 3 teste de sarcina :)

    RăspundețiȘtergere
  23. buna ziua baietelul meu are 6luni si am inceput sa sangerez nu foarte mult in timp ce urinez isi da drumul este posibil sa am ceva? va rog sa ma ajute cineva cu un raspuns multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. buna ziua baietelul meu are 6luni si am inceput sa sangerez nu foarte mult in timp ce urinez isi da drumul este posibil sa am ceva? va rog sa ma ajute cineva cu un raspuns multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  25. Si mie mia venit cu o zi inainte sa fac 5 luni de la nastere alaptatul e cu figuri am cumparat medela calma biberonul la care suge ca la san si mam si oparit pe sfarcul drept cu ulei incins se m sa luat jumatate din pielea de p sfarc si ma doare groaznic si ma gandeam dc oare a venit ca daca tot alaptez o fii normal?

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna,bebele meu are 8 saptamani,am nascut cu cezariana,de ieri insa mi-à venit ciclul.Azi puiul meu à fost mai agitat,desigur m-am intrebat:oare nu se satura? Pina acum am alaptat exclusiv,programul de masa fiind la cerere(cam la 2 ore)

    RăspundețiȘtergere
  27. Am uitat sa precizez ca ii dau si suzeta ,avea tendinta de a sta mult la san,adica sa il foloseasca pe post de suzeta. . .si atunci am apelat la suzeta ,ca sa mai apuc sa mai fac si cite ceva prin casa

    RăspundețiȘtergere
  28. Am uitat sa precizez ca ii dau si suzeta ,avea tendinta de a sta mult la san,adica sa il foloseasca pe post de suzeta. . .si atunci am apelat la suzeta ,ca sa mai apuc sa mai fac si cite ceva prin casa

    RăspundețiȘtergere
  29. buna. eu sunt mamica de 3 sapt jumatate si cred ca mi a venit dea ciclul. avand in vedere ca fetita mea mananca doar lapele meu poate afecta in vreun fel lactatia? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  30. Revenirea menstruatiei nu afecteaza lactatia. E posibil sa fie doar o scadere minora, temporara a productiei lactate. Alaptare anu se intrerupe.

    RăspundețiȘtergere
  31. am nascut acum 1 si 5 luni, si acum am avut prima menstuație, care este foarte abundenta si inka dureaza, azi e 10 zi, pana acum am luat cerazette, iar azi ceva dureri langa operația de cezariana, e normal sa fi întârziat menstruația atâta timp? Sa fi intarziat ca am alaptat in continuu?ink alaptez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E normal ca menstruatia sa revina dupa atat timp, n-as percepe-o ca pe o intarziere.
      Daca sangerarea mai dureaza, o vizita la medicul ginecolog poate va va ajuta.

      Ștergere
    2. Buna ziu as avea o intrebare eu am nascut si mia venici ciclu regular.acuma fetita mea are 1,si jumatate misa intrziat ciclu este posib sa fiu insarcinata ?si cu sotul am facut sex protejat va rog sa ma ajutati.

      Ștergere
  32. Buna ziua ma numesc Olesea. Am o fetita de 5 luni. sunt bolnava de hipotiroidism, am primit in timpul sarcinii L'Tiroxin. inainte de o luna de a naste, nu mai primesc L'tiroxinul. si am avut menstruatie cind fetita avea 2 luni, zilele acestea am mincat inghetata si a inceput sa am dureri in git si menstruatia a venit. spuneti-mi va vor dvs ati primit medicamente in tot timpul sarcinii si alaptetului, dvs ati avut ciclul menstrual in timp ce alaptati ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe mame au ciclu menstrual in timpul alaptarii si au primit medicamentatie compatibila cu alaptarea pentru diverse afectiuni.
      Un site pentru verificare compatibilitatii medicamentelor cu alaptarea este e-lactancia.org.
      Sanatate multa!

      Ștergere
  33. buna ziua!numele meu este Aurelia,am si eu o intrebare daca se poate sa imi rasp.si mie cineva va roog..am o fetita de 1 an si 4 luni pe care o alaptez si acum,pana la 6 luni dupa nastere nu am avut menstruatie,dupa 6 luni mia venit si timp de inca 6 luni imi venea regulat,a saptea luna cand trebuia iarasi sa imi vina mia curs decat cateva picaturi,si acum de 4 luni nu mai am menstruatie credeti ca e ceva grav,si nu am nici o simptoma cum ca as fi insarcinata,este a doua cezariana si imi este tare frica.va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a nu mai fi ingrijorata este indicat sa consultati si parerea unui medic.
      In alaptare pot fi perioade in care menstruatia sa revina, dupa care sa inceteze o perioada si iar sa revina.
      Dar, ar fi bine sa excludeti alte cauze, nu neaparat alaptarea e vinovata pentru diverse afectiuni.

      Ștergere
  34. Buna ziua.am o fetita de doua luni si o saptamana si o alaptez.am menstruatie cam din doua in doua saptamani dar nu este foarte abundenta.este normal?

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna ziua.am o fetita de doua luni si o saptamana si o alaptez.am menstruatie cam din doua in doua saptamani dar nu este foarte abundenta.este normal?

    RăspundețiȘtergere
  36. Bună ziua eu am 1 an și o lună de când alăptez. Nu vreau să renunț ,am dureri mari de 3 zile ... Parcă ar veni menstruația . îmi cer scuze am nevoie de un sfat am născut prin cezariană

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna dimineata..acum un 1 an si 8 luni am nascut pana la 1 an si sapte luni am alaptat inainte sa intrerupt alaptarea respectiv cu 2/3 zile inainte mi-a venit menstruatia pentru prima oara in timpul alaptarii dupa ce am intrerupt alaptarea nu mi-a mai venit menstruatia precizez ca este o luna de atunci

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna dimineata..acum un 1 an si 8 luni am nascut pana la 1 an si sapte luni am alaptat inainte sa intrerupt alaptarea respectiv cu 2/3 zile inainte mi-a venit menstruatia pentru prima oara in timpul alaptarii dupa ce am intrerupt alaptarea nu mi-a mai venit menstruatia precizez ca este o luna de atunci

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna am o fetita de 3 luni si alaptez exclusiv la cere luna asta mia venit mestruatia de doua ori nu stiu daca e normal sau nu imi poate spune cineva va rog

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna am o fetita de 3 luni si alaptez exclusiv la cere luna asta mia venit mestruatia de doua ori nu stiu daca e normal sau nu imi poate spune cineva va rog

    RăspundețiȘtergere
  41. Cu ajutorul unui om numit Dr.Agbazara am reușit să rămân însărcinată prin rădăcină și ierburi. Sunt de 47 de ani, mi-a fost greu să rămân însărcinată, deși soțul meu mă iubește, dar chiar mi-a fost rău că nu am propriul copil, dar după mulți ani am întâlnit-o pe Dr.Agbazara, a cărei adresă de e-mail este ( agbazara@gmail.com) mi-a dat rădăcini și ierburi și am fost însărcinată o săptămână după ce i-am ajutat. Sunt acum 7 luni însărcinată și, de asemenea, îmi place să sfătuiesc pe toți cei care caută ajutor pentru a rămâne însărcinați să contacteze chiar pe acest om prin adresa sa de e-mail: ( agbazara@gmail.com )

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua. Va rog ajutati.ma si pe mine cu un raspuns. Am o fetita de 5 saptamani, iar acum 5 zile mi.a venit ciclul. Daca e ciclu...Am tot citit ca acesta apare dupa aprox 10 sapt. Nu a venit cam devreme in masura in care eu si alaptez??? Precizez si faptul ca un absorbant de noapte nu face fata fluxului de sange timp de 2 ore. Ar trebui sa imi fac griji?

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua! O vizita la medic va poate lamuri!

    RăspundețiȘtergere
  44. salutare,mie mia venit menstruatia la doua luni dupa nastere,a durat regulat pina piciul a implinit noua luni.am deja 35zile de intirziere a menstruatiei.testul de sarcina imi arata ca este negativ.oare asa ceva are vreo explicatie?

    RăspundețiȘtergere