sâmbătă, 27 iunie 2009

Bărbaţii pot alăpta

"În anul 2002, un medic declara că un tată din Sri Lanka, B.Wijeratne, a cărui soţie a murit, a avut capacitatea de a-şi alăpta cele două fiice. Tatăl locuieşte în zona centrală a oraşului Walapone.


“- Fiica mea mai mare a refuzat să fie hrănită cu lapte praf”.
“- Am fost atat de mişcat când într-o seară, pentru a o opri din plâns, i-am oferit sânul meu. Apoi, am realizat ca am fost capabil să o alăptez”
, a declarat tatăl.
Dr.Kamal Jayasinghe, directorul adjunct al unui spital din Sri Lanka, a spus că e posibil ca acest bărbat să poată alăpta deoarece hormonul prolactină a devenit hiperactiv.” Sapa-AFP

David Livingstone, călător şi explorator, nota un exemplu al unui bărbat din Scoţia care a alăptat. Împrejurarea a făcut ca soţia bărbatului să moară, iar acesta, în disperare de cauză, l-a pus pe fiul său la sân. Spre marea lui surprindere, bărbatul a constatat că produce lapte.

Femeile şi bărbaţii au exact aceleaşi organe pentru producerea laptelui, doar că glandele mamare ale femeii sunt mai mari. De multe ori, femeile se întreabă: ”Pot produce lapte suficient pentru copilul meu dacă am sânii mici?”Au impresia că dimensiunea are de-a face cu producţia. Dar este fals! Cantitatea de lapte care se produce are legătură cu cât suge copilul la sân, nu cu mărimea lui. Când un copil suge la sân se produc hormoni care determină producţia de lapte matern. Cu cât copilul suge mai mult, cu atât mai mult lapte se produce. Organismul răspunde la nevoia copilului. Dacă copilul măreşte timpul de stat la sân, organismul mamei va înţelege că nevoia lui de lapte a crescut şi va produce mai mult.

Bărbaţii, pentru a putea produce lapte, nu au decât să-şi lase copiii să sugă din sânii lor. Sarcina nu este o condiţie pentru a avea lapte. Multe femei care au adoptat copii şi au avut dorinţă de a alăpta şi-au pus copiii la sân şi au produs lapte. Dacă o femeie care nu a fost gravidă poate alăpta atunci şi un bărbat ar putea.
“Dar, de ce ar vrea un bărbat să alăpteze?” se întreabă unii. Principalul motiv ar fi oportunitatea. În cele mai vechi timpuri, înaintea descoperirii laptelui praf, dacă o femeie care alăpta murea se căuta o altă femeie care alăpta pentru a hrăni copilul. Dar, dacă femeia şi bărbatul sunt pe drum iar soţia moare "um va supravieţui copilul?" Sunt scrieri istorice care înregistrează faptul că bărbaţii, pur şi simplu, preiau rolul soţiei şi îşi hrănesc copiii la sân.
“Din punct de vedere fiziologic bărbaţii pot alăpta”
, spune dr.Robert Greenblatt, “producţia de lapte creşte prin stimularea sânilor de către copil timp de câteva săptămâni de zile. Într-adevăr, unii bărbaţi secretă lapte la naştere şi la pubertate.”

Exploratorul german Alexander Freiherr von Humboldt a notat, înainte de 1859, că un bărbat de 32 de ani şi-a alăptat copilul timp de 5 luni. De asemenea, a văzut un bărbat de 55 de ani din Baltimore care a alăptat copiii amantei sale.

Pentru cei care vor crede că alăptarea masculină este un lucru nefiresc s-ar naşte întrebările: “cât de natural este laptele praf de la Nestlé” si “ cât de naturale sunt suzetele făcute din produse petroliere?”. Dacă prezenţa laptelui la bărbaţi ar fi nefirească atunci nu ar mai fi trebuit să existe.În orice caz este un fenomen interesant.

Cu toate acestea, dacă un bărbat are glande mamare anormal de mari (afecţiune numităginecomastie), atunci poate avea secreţie de lapte, de asemenea.

Fenomenul bărbaţilor care secretă lapte în sâni a devenit frecvent în ultimii ani din cauza utilizării medicamentelor care stimulează glanda mamară. Tratamentele hormonale asupra bărbaţilor care suferă de cancer de prostată pot duce la producerea de lapte în sânii masculini. Transexualii (transformarea bărbatului în femeie) pot produce lapte din cauza hormonilor pe care îi iau pentru a-şi remodela organismul. Ocazional, poate fi şi un efect secundar al medicamentaţiei antipsihotice. Utilizarea marijuanei poate fi altă cauză, dar datele publicate sunt contradictorii.
În 2007, la Premiile Academiei Americane de Film a fost nominalizat un film documentar intitulat “Milk men”, regizat de Peter Templeman.


Sursa:
http://www.unhinderedliving.com/nursingfather.html
http://www.unassistedchildbirth.com/miscarticles/milkmen.html
http://www.int.iol.co.za/index.php?click_id=117&art_id=ct20021030223759931B6231781&set_id=1
Compleat Mother, Fall, 1996, Volume 43
http://www.thethinkingblog.com/2007/08/fact-men-can-breastfeed.html

15 comentarii:

  1. wow. Sotul meu e sceptic, dar, nu stiu de ce, mie nu mi se pare chiar anormal.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. vaaai, rox, daca ai stii ce zambet mare si gras am pe fata!!!
    abia astept sa se trezeasca sotul sa-i pun articolul in fata :) :) :)
    stii de cate ori incercam s-o pacalim pe ioana aratand spre tzitzele lui tati, dar ea parca radea de ele?? adica alea-s tzitze?

    oricum, foarte interesant; "daca prezenta laptelui la barbati ar fi nefireasca, atunci n-ar fi trebuit sa mai existe".
    vedem ce zice si documentarul"

    RăspundețiȘtergere
  4. @Madi, mie mi s-a parut putin socant, dar citind argumentele, parca, a inceput sa mi se para firesc.Hm...
    @Gratiela, astept si parerea sotului tau.
    D. cand statea la tati lui in brate mai dadea de sfarcurile paroase dar zicea ca doar, mami, are lapte!

    Cred ca se refera la ceva de genu': ce e dat de la natura e firesc!
    Acu' si "firescul" asta il intelege fiecare altfel.

    Iar in documentar, de ce oare d-na aceea statea in cada?(hi,hi,hi!)

    RăspundețiȘtergere
  5. Grati, si eu astept parerea sotului :)
    Rox, asta m-am intrebat si eu. CAre e legatura intre subiect si cada?

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) :)) Incerc sa mi-l imaginez pe sotul meu alaptand :)) :))

    Super articolul!!! Cu asta chiar mai dat gata!!! Super :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Vazusem acum cativa ani pe Discovery o emisiune despre asta, atat tin minte, ca barbatii pot alapta :)
    Si Alla arata spre tzitzile lui Dragosh si a avut tentative de supt :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim29/6/09

    ha! am doua momente sa relatez:
    -intr-o seara,eu eram la un curs iar puiutei i se facuse somn si cum ea adoarme numai la san, plingea micuta disperata si arata la tzitzile lui taica'su; eu eram pe drum deja
    -intr-o noapte cautandu-mi sanul prin somn a dat de taica'su si cred ca dupa ce a dat de par :))) s-a intors spre mine

    oricum, si daca sa zicem ca organismul lor nu ar putea produce lapte, eu cred ca si suptul non-nutritiv are o importanta colosala

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum sa nu schimbi numele blogului in "Tati alapteaza-ma!" Glumesc...
    Eu ma vazut mai demult o emisiune de genul asta pe Discovery, din cate imi mai amintesc de la scoala hipofiza barbatilor secreta prolactina.
    Cand avea Eva vreo 4 luni l-a prins pe ta-su de brat si l-a supt de l-a invinetit. El a stat foarte cuminte si era chiar putin mandru, atunci mi-am amintit de emisiunea de pe Discovery. Reactia sotului a fost "Aoleu ce scarbovenie".
    Ideea este ca daca un barbat poate alapta desi nu asta e rolul lui, atunci mamicile noastre moderne sa nu se lase doborate de greutatile inceputului si sa avem cati mai multi bebelusi hraniti cu lapte de mama.

    RăspundețiȘtergere
  10. rox, uite peste ce am dat si eu; http://www.onlineweblibrary.com/blog/?p=502

    RăspundețiȘtergere
  11. @Gratiela, acel barbat din poze pare a fi afectat de ginecomastie.
    @Adra, ah, nu schimb nimic.......nici chiar asa....hihihi....Spre surprinderea noastra exista si cazuri in care barbatii alapteaza, chiar daca pare incredibil dar, de fapt,s-au petrecut in situatii extreme.
    @Brish, eu nici macar nu as incerca sa mi-l imaginez!(ha, ha, ha!)
    @Ralu', cu ocazia asta am citit si despre acea emisiune.
    @Anonim, de acord cu suptul non-nutritiv.
    @Gratiela, si?Ai vazut documentarul?

    RăspundețiȘtergere
  12. ooooooo, da! cu cat interes il astept pe dan acasa acum! :))

    RăspundețiȘtergere
  13. imi face bine articolul asta mai ales dupa ce am citit niste bazaconii crestine-ortodoxe(daca parnerul nu ejaculeaza in mine nu mai pot gandi,o sa ajung debila mintal,foliculina e otravitoare,cancerul se vinde dupa 3-4-5 nasteri naturale bla bla). oricum f tare.

    RăspundețiȘtergere
  14. partenerul-vindeca,sorry

    RăspundețiȘtergere
  15. Transsexuala e femeia nascuta intr-un corp masculin,care a luat testament de substitutie hormonala, ea poate alapta.

    RăspundețiȘtergere