sâmbătă, 5 decembrie 2009

Alăptarea îmbunătăţeşte sănătatea mintală a copiilor

"Un nou studiu australian a constatat că sugarii care sunt alăptaţi pentru mai mult de şase luni au o sănătate mentală mai bună, din timpul copilăriei, în comparaţie cu sugarii alăptaţi pentru mai puţin de 6 luni.

Cercetătorii de la Universitatea de Vest din Australia au urmărit şi examinat creşterea şi dezvoltarea a mai mult de 2500 de copii din Australia de Vest timp de 16 ani şi au constatat că cei care au fost alăptaţi mai mult de 6 luni au avut cu 52% mai mult de a avea o sănătate mintală la vârsta de 2.

Riscul de avea probleme de sănătate mintală - inclusiv comportament agresiv, delicvent şi antisocial - a crescut la 55% de la vârsta de 6 ani pentru copiii alăptaţi pentru mai puţin de 6 luni. Până la 8 ani, riscul a crescut şi mai mult la 61%, în timp ce la vârsta de 10 ani copiii alăptaţi pentru mai mult de şase luni aveau un risc de 37%.

Cercetătorii, conduşi de Dr.Wendy Oddy de la Universitatea de Vest din Australia, au constatat că, în general, copiii care au fost alăptaţi timp de şase luni sau mai mult experimentează mai puţin depresia, anxietatea şi au fost mai puţin retraşi.

Oddy a spus ca cercetările recente au arătat că componentelor bioactive din laptele matern joacă un rol important în dezvoltarea rapidă timpurie a creierul copiilor în timpul primului an de viaţă.

"Chiar şi atunci când vom adapta rezultatele să ia în considerare şi alţi factori, cum ar fi situaţia social-economică a părinţilor, educaţia lor, fericirea şi funcţionarea familiei, totuşi vedem că copiii care au fost alăptaţi cel puţin şase luni sunt cu risc mai mic de a avea probleme de sănătate mintală ", a spus Oddy.

Mike Adams, autorul cărţii "Şapte legi ale nutriţiei", spune că formulele de lapte praf pentru sugari sunt mult inferioare alimentaţiei naturale cu lapte matern.

"Mamele care se bazează pe formula de lapte praf pentru sugari vor crea un dezavantaj serios pentru starea de sănătate a nou-născuţilor lor", a declarat Adams. "Reglarea apetitului, funcţionarea sistemului imunitar şi sănătatea mintală, toate depind de hrănirea cu lapte matern."

Sursa

2 comentarii:

  1. rox,ai vazut ca si mamele purtatoare HIV pot alapta daca-si iau retroviralele?e o noua viziune,bazata stiintific,of course,pe care am aflat-o cu ocazia world aids day...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Simon, da, mamele cu HIV "trebuie" sa alapteze. LP poate provoca sangerari in intestin si astfel trece virusul si la bb. Am cateva studii medicale pe seama asta.
    Merci si pt. informatia aflata de tine!

    RăspundețiȘtergere