joi, 17 decembrie 2009

Alăptarea – mici sfaturi pentru proaspetele mămici

Înarmată cu cunoştinţe corecte, atât pentru mamă cât şi pentru copil, alăptarea ar trebui să fie o plăcere şi va oferi copilului un start sănătos în viaţă cu siguranţă. Nu contează cât de atractiv sunt ambalate formulele de lapte praf pentru sugari şi cum sunt comercializate, nimic fabricat artificial de către om nu va fi la fel ca laptele matern care ajută la clădirea sistemului imunitar şi are proprietăţi care dezvoltă optim creierul în mod natural. Unele mame luptă un pic la început pentru a obţine o ataşare corectă la sân a copilului sau îşi fac griji deoarece se pare că bebeluşul nu îşi ia suficient lapte, mamele solicită ajutor dacă este necesar şi perseverează, în general, astfel încât atât mama, cât şi copilul gasesc solutia si intra într-o rutina fericita. Alăptarea este cel mai bun cadou pe care o mama i-l poate oferi copilului.

Laptele matern este cel mai bun

Multe mame sunt îngrijorate de faptul că nu vor fi capabile să producă lapte suficient pentru copil. Trei până la patru zile după naştere, corpul unei femei stimulează o creştere a producţiei de lapte. Sânii vor produce un lapte mai apos, de culoare galbenă numit colostru. Colostrul este plin de anticorpi şi de imunoglobuline care oferă protecţie pentru nou-născuţi împotriva bacteriilor şi viruşilor.
Începeţi alăptarea imediat dupa naştere, astfel încât copilul să poată beneficia din plin de această "imunizare" naturală.

În jumătate de oră după naştere, reflexul de supt al copilului este foarte puternic, făcând acest moment ideal pentru a începe alăptarea.

O nutriţie corectă în timpul sarcinii

Alăptarea înseamnă că organismul unei femei preia cererile alimentare ale altei fiinţe umane care este ……….mică. Ca şi în timpul sarcinii, în perioada de lactaţie produsele alimentare suplimentare pot fi consumate, dar nu faceţi greşeala de a vă supra-alimenta, mai ales cu produse alimentare nesănătoase.

Acum este momentul să fiţi deosebit de atentă la ce mâncaţi, să aveţi o dietă echilibrată care include o mulţime de fructe ecologice (de preferat) şi legume proaspete, cereale integrale, legume şi peşte. Mâncarea de tip junk şi produsele zaharoase ar trebui să fie eliminate. Alcoolul ar trebui să fie consumat cu moderaţie sau deloc. Fiţi foarte atentă la ce medicamente luaţi în acest timp, deoarece trece foarte uşor în laptele matern.

Unele mame sunt îngrozite că au luat în greutate în timpul sarcinii şi sunt hotărâte să piardă din kiligramele în plus cât mai curând posibil după naştere. O mamă care merge pe o dietă strictă de reducere a greutăţii sau face exerciţii fizice riguroase pentru a pierde rapid în greutate după naştere, are o probabilitate mai mare să nu producă lapte suficient pentru nevoile copilului ei.

Studiile au demonstrat că femeile care alăptează au tendinţa de a pierde în greutate mai rapid decât cele care îsi hranesc copiii cu formulă de lapte praf. Într-un studiu asupra mamelor care alăptează s-a arătat că au revenit la greutatea lor de dinainte de sarcină dupa şase luni, în timp ce mamele care au oferit lapte praf nu au pierdut în greutate.
Procesul alăptării face ca uterul să se micşoreze mai rapid, să revină la dimensiunile dinainte de sarcină.

Sursa

7 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul ca de fiecare data! Multumesc mult de raspunusl privind varsat alaptarii!
    Cat despre scaderea in greutate este f adevarat...asami-a zis si mie doctora cand am nascut, ca daca nu revin la greutate pe durata alaptari, si intarc, adio dat jos....eu inca alaptez si am revenit la greutatea de dinainte sarcinii de mult, port toate hainele dinainte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articol. Stii ce ar fi interesant, scuze ca imi dau cu parerea, dar am constatat ca e utila informatia: cum se modifica secretia laptelui cu varsta copilului. Cum e la inceput secretat pe baza hormonala, urmand ca dupa 4 luni sa fie la "cerere/oferta" si cum se modifica compozitia, zic eu ca ar fi util pentru mamici.
    Si o mica paranteza in legatura cu kilele si alaptatul: cred ca depinde si de alti factori. De ce cred eu asta: cu primul copil am pus 31 de kile (in conditiile in care aveam 40 de kile inainte sa fiu gravida). Le-am dat jos fara dieta, doar alaptand, in 7 luni. Cu al doilea copil am pus 35 de kile (in conditiile in care am ramas gravida cand aveam 45 de kile, 5 am mai pus peste greutatea mea normala din cauza unei sarcini de 12 saptamani pierdute cu doua luni mai devreme). Fetita mea are acum 4 luni jumate, alaptez exclusiv, am dat jos 20 de kile in primele 2 luni, si de atunci stagnez. Nu s-a mai dat nici macar un gram jos. Dar nu vreau sa tin dieta sau sa fac efort prea mare, din mortive evidente. Om vedea ce se intampla cu kilele astea pe parcurs.
    Mai asteptam articole la fel de interesante!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu la capitolul kile nu am respectat deloc teoria. Parca am mai pus 1 jumate pe mine. 14 in sarcina, dupa nastere am dat jos 7 si de atunci nimic in jos, unul in sus. Cred ca de la biscuitii cu crema de lamaie mi se trage si de la sandwichurile facute in repezeala. Uof! Oricum, nici asa nu as renunta la alaptat, doar ca as fi preferat sa scap de kg mai repede. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Andra, cu mare placere!
    @Simona, de multi factori depinde, de fiecare persoana in parte.
    @Dahnah, stiu cum e cu graba!!Dar, merita!

    Personal, dupa nastere, cand D. avea vreo 3 luni, la botezul lui, aratam mai bine ca inaine de sarcina, nu am luat f mult - vreo 12-13 kg parca.
    Apoi, a venit pofta de dulciuri, multe, zilnice, o nevoie acuta care daca nu era indeplinita ma aducea la nervi (o lipsa ceva prin alte parti!).
    Dupa 2-3 luni fusta purtata la botezul lui D imi intra pana la genunchi.
    Exercitii fizice nu fac ca nu prea sunt genu', doar la ce ma provoaca copilul, dieta de slabit -hm....complicat de urmat!
    Dupa 2 ani jumatate de alaptat dintr-o data am vazut ca unele haine care nu ma incapeau au devenit un pic mai largi.Opaaaaaa......fara dieta, fara sport, mancand dulciuri?
    Si iata-ma azi, dupa 3 ani si aproape 2 luni de alaptare, sa constat ca sunt multumita de cum arat si cu cateva kg date jos, cu haine vechi de 2-3 ani de care ma pot bucura iar.
    Se poate si mai bine, dar.......incet si sigur!

    RăspundețiȘtergere
  5. rox, ma inscriu si eu in clubul amatorilor de dulciuri. inainte nu mancam cu saptamanile. exista vreo explicatie sau e doar asa "dezlegare la rasfat"?

    RăspundețiȘtergere
  6. eu la 3 zile dupa ce am nascut am intrat in toti pantalonii si toate fustele de dinainte de sarcina. nu la fel s-a intamplat insa cu camasile si bluzele. tot ce s-a dus de pe cur s-a pus in decolteu. sunt aproape 11 luni de cand am nascut, alaptez in continuare, Anais nu a prea evoluat dpdv alimentar, asa ca tot laptele de la mine e mancrea principala iar pieptul imi este supradimensionat (de la cupa B la DD).

    in ceea ce priveste dulciurile pot spune ca am mancat din greu, ba chiar ca asta a facut sa se produca hectolitrii de lapte. totul a inceput cu frica sa nu aibe copilul colici si dureri de burtica. nu mancam decat paine cu unt si cascaval sau taiteii (paste) cu branza si smantana si cate o tava de prajitura de casa cu foarte multa nuca, stafide si crema de ciocolata de 3 degete. la asta se mai adaugau cel putin 2-3 litrii de lapte. si asta zilnic pana cand copilul avea 6 luni. insumand cred ca ajungeam pe la 10.000 de kcal/zi si asta nu a afectat deloc greutatea mea ci doar cantitatea de lapte (erau vremuri cand puteam dona 2 litrii/zi). in ceea ce o priveste pe Anais, era foarte satisfacuta. nu am avut probleme cu colici decat 1 sau 2 seri, era satula, fericita si se dezvolta precum ceasurile elvetiene, la micron dupa carte...
    problema cu greutatea a inceput de pe la 7 luni cand ar fi trebuit sa manace si solid dar ea refuza si asa avem 7.650 g la apropae 11 luni. dar vom recupera noi la un moment dat ;-)
    poate si din acest motiv copilul meu nu mananca fructe si legume ca nu a simtit niciodata un asemenea gust in lapte (asta daca se transmite cu adevarat vreun gust...).

    RăspundețiȘtergere