duminică, 6 decembrie 2009

Alăptarea reduce riscul de cancer mamar şi pentru mamele mai în vârstă


Potrivit unui studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociaţiei Americane pentru Studiul Cancerului din Los Angeles, USA, femeile pot reduce riscul de cancer mamar prin alăptare, chiar dacă acestea au primul lor copil mai târziu în viaţă.

Cercetătorii au analizat datele referitoare la femeile care au participat la “Women's Contraceptive and Reproductive Experiences (CARE) Study”, ale cărui rezultate au fost publicate în 2003. În studiul curent, cercetătorii s-au uitat la datele pentru femeile în vârstă de peste 54 ani, 995 dintre ele au avut cancer de sân şi 1498 nu au avut. Ei au comparat riscul femeilor de a dobândi cancer de sân cu istoria lor în alăptare şi cu vârsta lor la prima naştere.

Există 200.000 de cazuri noi de cancer de sân în Statele Unite în fiecare an şi este a treia cauză de deces din ţară. Există două tipuri principale de tumori la sân: cele care conţin receptori hormonali, precum şi cele care nu conţin.

Cercetătorii au descoperit anterior că având primul copil după vârsta de 25 ani atunci creşte şansa femeii de a dobândi receptori hormonali pozitivi pentru cancerul de sân. Printre femeile care au avut primul copil înainte de vârstă de 25 ani, cele care au avut mai mulţi copii au avut chiar un risc mai mic de cancer mamar.

În studiul curent, cercetătorii au descoperit că alăptarea a scăzut riscul femeii atât pentru receptori pozitivi cât şi pentru receptori negative de cancer, indiferent de vârsta la care ea a avut primul ei copil.

"Mult mai multe femei pot alege să întârzie sarcina până după 25 ani şi este important de observat că alăptarea oferă protecţie împotriva receptorilor pozitivi şi negativi", a declarat Giske Ursin, profesor de medicină preventivă la Şcoala de Medicină Keck a Universităţii din California de Sud.

"Alăptarea poate avea un efect de protecţie care neagă riscul crescut de cancer mamar asociat cu sarcini la vârste mai târzii", a spus Ursin.

Sursa

3 comentarii:

  1. e clar ca alaptarea ajuta...la tot;)
    Eu ma bucur ca am resut a-mi alaptez in total 3 ani si 11 luni ambii copii:), s-a terminat cam ciudat...dar fara suferinta, si am facut si pe Sofia la 23 de ani, sunt in grafic:))

    RăspundețiȘtergere
  2. am intalnit o familie din Oradea, cu un puiut de 2 ani jumate, alaptat. mama zicea ca are recomandarea medicului, pentru ca aveau cazuri in familie.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Degetica, in "grafic" esti!
    Conteaza mult sanatatea, parca, uneori, nu realizam!
    Te imbratisez si te felicit!
    @Ralus, recomandare de la medic?Ha!"Ce chestie, tz, tz, tz!"

    RăspundețiȘtergere