vineri, 11 decembrie 2009

Alăptarea reduce riscul de poliartrită reumatoidă pentru mame

Femeile pot reduce riscul de a suferi de poliartrită reumatoidă cu 50 % dacă alăptează timp de un an sau mai mult, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Universitar Malmo, Suedia şi publicat în "Annals of Rheumatic Diseases."

Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă alăptarea ar putea afecta riscul de artrită reumatoidă, deoarece stimulează producţia de doi hormoni care pot avea o legătură cu boala. În timp ce ridică nivelul de oxitocina - care a fost legată de faptul că scade tensiunea arterială şi nivelul hormonilor de stres - ridică şi nivelul de prolactină care stimulează sistemul imunitar.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar al organismului produce anticorpi impotriva propriilor tesuturi şi cauzează inflamaţii dureroase. Unii cercetători au sugerat că prin creşterea nivelului de prolactină, alăptarea ar putea creşte riscul de boală.

Dar studiul actual a constatat că, de fapt, alăptarea, reduce riscul de artrită reumatoidă.

Cercetătorii au comparat obiceiurile alăptarii a 136 de femei care suferă de poliartrită reumatoidă cu cele ale altor 544 de femei care nu au avut boala. Ei au descoperit că cele care au alăptat timp de cel puţin 13 luni au avut un risc mai mic cu 50 % , în timp ce femeile care au alăptat pentru cel puţin o lună au avut un risc mai mic cu 25 % în comparaţie cu cele care nu au alăptat. Femeile care au avut copii, dar nu au alăptat, au avut aproximativ acelaşi risc de boală ca femeile care nu au avut copii.

Potrivit “British Infant Feeding Survey”, mai puţin de 1 % dintre femeile din Marea Britanie alăptează exclusiv în primele şase luni din viaţa copiilor. Un procent total de 76 % încep să alăpteze, dar cele mai multe fac trecerea la formula de lapte praf după doar câteva săptămâni. Mai puţin de 50 % din femei mai alăptează după 6 săptămâni şi doar 25 % la 6 luni.

Sursa

5 comentarii:

  1. 25 % la 6 luni mai alapteaza? wow, asa putin? abia citisem ca cica majoritata intarca intre 1 si 2 ani (o revista de aici din mexic), poate aici alapteaza mai mult, desi ma indoiesc, caci toate is pe mixt, ceea ce clar duce la formula 100% in scurt timp.

    in alta ordine de idei, Rox, poate ma poti ajuta: nush de ce dar cred ca noaptea bebita mea apuca gresit cand o alaptez, in rest nu, never, de ce oare?¨e pozitia aiurea si ce pot sa fac? vreo sugestie ceva? thx

    RăspundețiȘtergere
  2. @Dahnah, ce te face sa crezi ca apuca aiurea? Te doare cand suge? Plange ca nu se satura, nu isi poate lua tot laptele disponibil in sani?
    Cand apuca sanul incearca sa i-l introduci cand ea deschide gurita larg cat mai adanc, sa prinda si o parte din areola.
    O alaptezi in pozitie culcat?(ma gandesc ca da - incearca sa ai o perna sub cap si o mana sub).
    Sunt mici amanunte care conteaza, uneori le avem sub nas dar nu le concepem, si numai tu poti incerca sa-ti dai seama cum si ce.
    Mai scrie-mi.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, m+ai lasat cu gura căscată la faza cu 25%.
    Draga mea Rox cred că ar trebui săpui accent mai mult şi pe beneficiile alăptatului pentru bebe! Eu una nu m-am gândit nici un moment la bebeficiile mele, ci ce important este pentru ea să pape lăptic de la mine!
    Încă ceva, te-aş ruga să îmi spui dacă crezi că este vreo problemă dacă aş alăpta până la un an jumate sau chiar doi?
    MULTUMESC ANTICIPAT DE RĂSPUNS!

    RăspundețiȘtergere
  4. Rox, iti dau un mail, ok? Thx

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Andra, alaptarea este un act in 2:mama si copilul, asa ca hotararea de a se bucura de acest act le apartine.
    Atat timp cat alaptezi beneficiile sunt valabile, la orice varsta a copilului.
    Uneori intervine imposibilitatea mamei de a mai alapta din diverse motive, alteori copilul se poate intarca de la sine.
    Sunt extrem de multi factori de care depinde alaptarea.Mama si copilul sunt singurii in masura sa hotarasca cand are loc intarcarea.
    Personal, alaptez si acum, de 3 ani si o luna, merg la serviciu - naveta la Ploiesti, D merge la gradinita si, pana acum, nu am avut nici o dovada ca alaptarea i-ar dauna!

    @Dahnah, da, un mail, pana fac si sectiunea de forum.

    RăspundețiȘtergere