marți, 8 decembrie 2009

Multe spitale din SUA descurajează alăptarea

Majoritatea spitalelor şi centrelor de naştere din SUA au practici care determină mamele să nu alăpteze, potrivit unui studiu realizat de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor(CDC).

În prima revizuire la nivel naţional a practicilor de promovare a alăptării în SUA, CDC a trimis chestionare către spitalele şi centrele de naştere în toate cele 50 de state, Districtul Columbia şi Puerto Rico. În funcţie de răspunsurile lor, instituţiile au dat un scor între 0 şi 100(perfect).

Un total de 2546 de spitale şi 121 de centre de naştere au răspuns la sondaj.

Punctajul mediu în rândul spitalelor a fost de 62, în timp ce scorul mediu pentru, centre mai mici specializate în naştere a fost de 86. Scorurile au fost: cel mai scăzut scor a fost în sud şi cel mai ridicat în vest şi nord-est. Statul cu scorul cel mai mic a fost Arkansas - 48, în timp ce pentru New Hampshire şi Vermont scorul a fost 81, cel mai mare.

Mai precis, CDC a constatat că 70% din spitalele şi centrele de naştere au oferit formula de lapte praf proaspetelor mame încă de la început; o practică care, spune agenţia, descurajează alăptarea.

"Prin oferirea de formulă de lapte praf rezultă ... o aprobare implicită a acestui produs", a spus cercetătorul Deborah Dee.

Alte practici pe care CDC-ul le-a criticat au inclus şi separarea mamelor de nou-născut în spital şi completarea alimentaţiei sănătoase a sugarilor alăptaţi cu nutrienţi din alte surse, inclusiv formule de lapte praf. 24 % din spitalele şi centrele de naştere au fost găsite că urmează practica din urmă.

"Aceia dintre noi care lucrează în spitale sunt conştienţi de faptul că practicile “prietene bebeluşului” nu sunt la fel de predominante cum ar trebui să fie", a spus Caroline Chantry, şef al Academiei de Medicina a Alăptării.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca sugarii să fie hrăniţi exclusiv la sân pentru primele şase luni de viaţă şi alăptarea să continue cel puţin până la aniversarea primului an de viaţa şi chiar dacă alte produse alimentare au fost introduse. Alăptarea a fost puternic legată de îmbunătăţirea sănătăţii sistemului imunitar al copiilor şi de un risc scăzut de alergii, de diabet zaharat, de hipertensiune arterială şi obezitate. Alăptarea poate creşte, de asemenea, inteligenţa şi scădea riscul de cancer mai târziu în viaţă.


Sursa

4 comentarii:

  1. In cazul asta sunt extrem de fericita ca am nascut in Canada, intr-un spital care promoveaza alaptarea la san, exclusiv pana la 6 luni, dupa care daca e posibil pana macar la 2 ani. Si cand spun promoveaza, vorbesc serios. Mie mi se par basme povestile de nastere pe care le aud din Romania (stiu ca fetele nu mint, dar mi-e greu sa inteleg) cand ma gandesc ca nu am avut nici macar o secunda despartita de copil de cand a iesit din burta. Dupa ce m-au cusut primul lucru a fost sa imi dea bebe la san si m-au lasat cateva ore sa ii dau lapte si sa ne bucuram unii de altii. Bebe a dormit exclusiv cu mine in camera si cand am sunat in prima noapte sa le rog sa-mi dea ceva, macar o suzeta sa amagesc copilul ca moare de foame si eu n-am lapte inca mi-au spus ca si suzeta si formula si orice altceva distruge reflexele copilului de supt, sa o las sa suga intr-una desi urla in draci. Si au avut dreptate, a venit lapte foarte repede si suficient de mult si bun. Nu mi-au dat formula, nu mi-au dat nimic, dar au venit de fiecare data sa vada cum sta copilul la san, sa imi dea sfaturi si ajutor si documentatie. Am plecat dupa 3 zile din spital cu copilul aproape la greutatea pe care o avea la nastere. Pacat ca in unele locuri se poate, si in altele nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh, nici eu nu pot sa cred ce diferente cu Canada (iar).

    Al meu a aterizat direct pe burta mea, nu l-au curatat, nu l-au aspirat, la 20 de minute dupa nastere era la san deja. Si-au cerut scuze ca trebuie sa-l puna pe cantarul de langa mine cateva secunde dupa o ora de "bonding", inainte de a ne muta impreuna in salonul de "mother and baby". Pana cand m-au ajutat pe mine sa ma mut in caurcior, tati a fost incurajat sa-si dea tricoul jos si sa preia contactul piele pe piele. Astea au fost singurele momente in care n-a fost lipit de mine in prima ora jumate. Dupa aceea am fost mutati in aceeasi rezerva si am ramas nedespartiti.

    Era consultant LLL pe sectie la spital la dispozitia mamei. Postere explicative pe pereti care te avertizau ca e normal sa vrea bebe la san continuu aproape in primele zile, povesti induiosatoare despre contactul special pe care acesta il are cu sanul, ca singura lui legatura cu lumea pe care o cunostea inainte de nastere. O hartiuta cu informatie super-condensata si super-folositoare despre inceperea alaptatului. Am vazut cu cata gratie si convingere discutau si explicau unei familii mai stresate care insista sa li se dea lapte praf ca moare copilul de foame (din pacate aveau deja o cutie personala in geanta de spital al mamei, la sfatul unor prieteni "de bine").

    E prima data (din 3 nasteri, primele 2 in Ro) ca nu am facut febra laptelui deloc.

    Sunt si eu una din norocoase, mi-ar place sa stiu ca asta e normalul peste tot, insa. Nu costa sistemul medical absolut nimic, doar bunavointa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari mamico, tu esti si mai baftoasa pentru ca ai putut sa nasti natural asa ca ai luat contact cu juniorul si mai repede, eu a trebuit sa fac doua cezariene, cu ambii copii, dar amandoua experientele au fost superbe, ai dreptate cu ultima fraza din comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur extrem sa citesc si astfel de povesti despre nastere si alaptare. Astfel,un punct in plus pentru ca ce traduc si scriu aici nu par "povesti" de neimaginat. Se poate!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere