sâmbătă, 27 februarie 2010

Hormonii implicaţi în naştere

Între 22 şi 24 septembrie 2009, doctorul Michel Odent a susţinut, la Bucureşti, o conferinţă cu tema "Naşterea naturală: un moment de cotitură în istoria omenirii".

"Acţiunile hormonilor naşterii sunt extrem de subtile şi de complexe. Există patru hormoni. Adrenalina, ocitocina, prolactina şi colostrul.

Adrenalina, dacă acţionează la început, are tendinţa de a stopa totul, punând capăt, pentru moment, contracţiilor; în schimb, în a doua parte a travaliului, se pare că aceasta accelerează procesul. Pentru a înţelege această diferenţă, trebuie să ne punem în locul unei femei aflată în natură şi surprinsă de un pericol, un animal sălbatic feroce, un ciclon …! Dacă mai este încă mult până la momentul naşterii, ea trebuie să fugă, iar adrenalina secretată va opri contracţiile. Dacă, din contră, bebeluşul a coborât deja în vagin, ea trebuie să nască cât mai repede, iar adrenalina secretată va duce la creşterea numărului de contracţii.
Cel de-al doilea tip de reacţii ale adrenalinei – asemenea ghiulelei de tun – pare să arate că există un proces global de accelerare a naşterii, pe care doctorul Odent îl numeşte "reflexul de expulzie a fătului" şi care pare să nu figureze în analele de obstetrică.
Femeile care nasc în maşină sau în ambulanţa prinsă într-un ambuteiaj, pe stradă sau în lift, trăiesc probabil acest „reflex de expulzie a fătului”. În cele mai multe cazuri, naşterea este rapidă, fără rupturi vaginale, bebeluşul este puţin traumatizat, placenta se elimină uşor …

Un alt hormon este ocitocina, pe care am vrut să îl numim „hormonul dragostei” sau „al altruismului”! Apare în timpul orgasmului la bărbaţi precum şi la femei, facilitează în mod evident contracţiile precum şi producerea laptelui, mai târziu. De fapt, se pare că aceasta este prezentă în toate momentele vieţii în care poate fi folosit cuvântul dragoste: efuzie, înbrăţişare, mângâiere, supt şi chiar o masă luată împreună!
Dar, acest hormon nu este niciodată atât de prezent precum este în timpul naşterii naturale, mai ales pentru că fătul, care e pe cale să devină bebeluş, secretă şi el ocitocină în ultimele săptămâni de sarcină, şi pentru că, în momentul naşterii, secreţiile lui se adaugă celor ale mamei pentru marea întâlnire de dragoste.

Cel mai uimitor hormon, a cărui secretare este intensificată de naşterea naturală, este prolactina. Lista binefacerilor acesteia este impresionantă. Una dintre funcţiile ei majore este stimularea lactaţiei. Printre altele, ajută la desăvârşirea plămânilor bebeluşului, înainte şi după naştere. Prolactina este, în esenţă, hormonul „instinctului matern”, dacă putem folosi această formulă. În schimb, penuria de prolactină, însoţită de lipsa elanului matern, va favoriza o anumită anxietate şi reflexe mai agresive la copil, conform doctorului Odent.

Ultimul hormon secretat este colostrul. Este vorba despre un lichid semi transparent, care se scurge din sânii mamei imediat după naştere, în orele care precedă producerea laptelui. A fost considerat timp îndelungat un fel de produs de curăţare a canalelor mamare, deci nociv, şi se aştepta urcarea laptelui pentru ca bebeluşul să fie pus la sân!
Această respingere a colostrului era aproape universală!
Ori, pentru doctorul Odent: „Este un veritabil concentrat de anticorpi, aceste substanţe care ne protejează împotriva a tot ce este străin, fie că e vorba de microbi sau de virusuri sau de celule vii care nu ne aparţin. Cei mai numeroşi, numiţi IgA, sunt anticorpi pe care nou-născutul nu poate încă să îi producă şi care nu îi sunt transmişi prin placentă. Sunt zeci de grame pe litru … Colostrul este o adevărată armă capabilă să oprească orice tip de infecţie. … Înainte de naştere, în intestinul fătului nu sunt microbi; la douăzeci şi patru de ore după naştere sunt miliarde de microbi pe gram! Iar microbii nu sunt aceiaşi dacă bebeluşul a fost lăsat nemâncat, dacă i s-a dat apă îndulcită sau un "mic" biberon cu lapte artificial, sau dacă a consumat colostru. Viitorul florei intestinale depinde de natura germenilor care ocupa primii teritoriul …"

Doctorul Odent adaugă două informaţii importante printre alte argumente în favoarea colostrului: faptul că nou-născutul, încă legat de mama lui prin cordonul ombilical, vine imediat să sugă stimulează mamelonul acesteia, accelerând reflexul de eliminare a placentei, care palpită încă în uter. O altă informaţie: bebeluşii hrăniţi din abundenţă cu colostru după venirea pe lume sunt singurii la care nu se înregistrează faimoasa „pierdere fiziologică în greutate” din primele zile.

“Copilul vostru este cel mai frumos mamifer” Michel Odent, Albin Michel, 1990

8 comentarii:

  1. Dar despre hormonii care trec in lapte dupa un an nu scrii?
    :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Doctorul asta e noul meu idol :-))) Parerea mea e ca peste tot in lume (nu numai in Romania) doctorii isi iau prea in serios rolul si se amesteca in procesul nasterii, deregland echilibrul foarte fin intre hormoni, din cauza asta sunt atatea nasteri induse/asistate/fortate si probleme la nastere... In loc sa lasam natura sa faca miracolul pe care il face de la inceputurile vietii, nu, noi trebuie sa ne bagam, sa pompam hormoni pe o parte, na ca am pus prea mult, acuma baga din altul sa stopam, na ca am stopat de tot, trage, impinge, etc... chinuim mame si copii, bagam forcepsuri si aspiratoare, taiem si coasem la bunul nostru plac si nu mai ascultam mama, corpul ei, copilul si natura. Asa ne trebuie, dar e pacat. Daca am lasa totul de la sine, cazurile cu probleme s-ar reduce cu 95% - parerea mea.
    Si sunt absolut de acord cu colostrul, aici doctorii se dau peste cap ca fiecare picatura de colostru sa ajunga de la bun inceput in bebelus, deviza lor e ca "fiecare picatura conteaza". Si da, amandoi copiii mei au plecat din spital cu greutatea de la nastere.
    Foarte bun articol!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol excelent, il voi arata tuturor viitoarelor mamici pe care le cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Habar n-aveam ca (,) colostrul e un hormon! Trimit si eu articolul mai departe. Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pt. informatie! Urmeaza sa nasc in mai si uite ca inca invat lucruri grozave. Prima data a fost cum a fost, acum nadajduiesc sa pot alapta bebelusul pe masa de nastere... Oare o fi nerealista dorinta mea pt. spitalele romanesti?!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiu ce sa spun cu pierdutul in greutate, eu i-am avut pe ambii la san f repede, chiar dupa cezariana, si au supt la cerere de atunci, insa au pierdut cam 10 % din greutate si erau si micuti, sub 3 kile ambii....

    RăspundețiȘtergere
  7. Lore, despre aceia sa scrie........ei...stii tu cine!
    Si astia se schimba brusc dupa 1 an?

    Simona, am inceput sa-l "descopar" incet pe Odent. Pot spune ca bulverseaza!

    Zoozie, multumesc!

    Ilana Andreea, eu stiam (ca) colostrul e primul lapte secretat, nicidecum hormon.
    La baby expo se vindea o pasta de dinti cu ....colostru! (de la cine adunat?)

    Iulia, nastere usoara!
    Fii optimista!
    Daca tin cont de ce povestesc mamele referitor la ce se intampla in maternitati as putea spune ca ....da.....dorinta ta e .....nerealista. Din pacate!
    E posibil sa ai si noroc!

    Degetica, poate a luat in considerare nasterea naturala - colostru.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu stiu daca o fi chiar asa cu pierderea in greutate a bebeilor, dar la ale mele amandoua, moasele mi-au zis ca totul decurge perfect, ele fiind puse la san imediat dupa nastere, la spitalul unde am nascut, nici macar nu le-au spalat imediat, ci sterse si puse pe mine. Amandoua au ajuns iar la greutatea initiala dupa 2-3 zile, si pierderea aia a fost ceva de genul 200 de grame. Initial am balacarit nasterea naturala, dar per total a fost cel mai bine pentru mine si pentru ele cred, ca s-au dezvoltat oricum minunat.

    RăspundețiȘtergere