duminică, 30 mai 2010

Prezentarea alimentaţia sugarilor: biberonul cu lapte praf şi alăptarea în mass-media britanică

Autori: Lesley Henderson, Jenny Kitzinger, Josephine Green
Tradus de: Roxana Duduş

Alăptarea e des reprezentată în mass-media ca fiind neobişnuită, jenantă, dificilă sau amuzantă. Prin contrast, biberonul este prezentat ca mod normal şi social acceptabil pentru a hrăni un copil.

S-au analizat timp de o lună producţiile de televiziune prezentate pe un singur program tv. Cercetătorii au descoperit 1 scenă în care o mamă alăpta pe Channel 4 în soap-opera “Brookside” şi alte 9 scene în care au apărut pompe de sân (nu în timp ce erau utilizate). În schimb, au fost 170 de scene cu biberonul (inclusiv formula de lapte praf în preparare), în toate tipurile de programe. Probleme cu biberonul au fost propuse doar o singură dată într-un eşantion tv în timp ce au fost prezente 27 de referiri la probleme de alăptare, inclusiv nopţi nedormite, sâni curgători, mameloane rănite şi nedezlipirea de lângă copil. Constatări similare s-au repetat în analiza de raportare din ziar.

Concluzia: mass-media rar prezintă aspecte pozitive sau doar reprezentări de rutină a celor ce alăptează şi acest lucru poate avea implicaţii profunde asupra modului în care femeile decid să-şi hrănească bebeluşii şi, astfel, pentru sănătatea generaţiei următoare.

Obiectiv: examinarea modului în care alăptarea şi hrana cu biberonul sunt prezentate de către presa britanică.
Design: analiza de conţinut.
Subiecte: programe de televiziune şi articole din ziare care au făcut referire la alimentaţia sugarilor în cursul lunii martie 1999.
Inspiraţia: mass-media din Marea Britanie.
Principalele măsuri: referinţe vizuale şi verbale asupra alăptării sau asupra hrănirii cu biberonul în ziare şi programe de televiziune.
Rezultate: În total: 235 de trimiteri la alimentaţia sugarilor au fost identificate în televiziune şi 38 în ziare. Hrănirea cu biberonul a fost pomenită mai des decât alăptarea şi a fost prezentată ca fiind mai puţin problematică. Biberonul a fost asociat cu "obişnuitul", în timp ce alăptarea a fost asociată cu clasa de mijloc sau cu femeile celebre. Riscurile hrănirii cu lapte praf şi beneficiile alăptării au fost rareori menţionate.

Concluzii: mass-media rar prezintă informaţii pozitive despre alăptare, chiar dacă această practică de hrănire este asociată cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. Profesioniştii din domeniul sănătăţii şi factorii de decizie politică ar trebui să fie conştienţi de rolul şi influenţa mass-mediei asupra femeilor în luarea deciziilor cu privire la alimentaţia sugarilor.

Sursa

4 comentarii:

  1. Misto articol, nu m-am gandit la asta niciodata, ma bucur ca unii si-au pus problema si au analizat. Poate se mai schimba ceva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articolul, asa mi se parea si mie: ca alimentarea cu biberonul este prezentata ca fiind mai "normala" decat cea la san. Pana si pediatrii si neonatologii o iau ca pe ceva mai normal decat alaptarea. Mie asa mi s-a intamplat: pediatra a presupus ca eu hranesc Degetzica cu biberonul, iar unele dintre rudele mele de acasa la fel, pe motiv ca eu as fi "pretentioasa" si nu stau legata de copil.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu de curand am vazut filmul Notting Hill(1999) cu Julia Roberts si Hugh Grant. Dupa o scena amoroasa, personajul Juliei R. - Anna, spune ceva de genu':"Sanii au fost dati pentru a alapta". Si il intreba pe partener, William, daca a mama lui l-a alaptat.
    Mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca alaptarea este intrucatva defaimata de mijloacele media si pentru ca exista o perceptie general-acceptata ca alaptarea este problematica, iar producatorii de diverse show-uri sau redactorii de ziare sunt la randul lor "infestati" cu astfel de idei. Presa nu este decat oglinda societatii sau asa ar trebui. De fapt este un cerc vicios, in care presa reflecta o stare de fapt din societatea iar sociatatea ajunge sa considere unele lucruri ca fiind firesti doar fiindca ele au fost prezentate de presa intr-o lumina favorabila. God save us all :D.

    Alaptarea a fost pusa pe planul doi inca din anii '60. Nu stiu cat ati avut curiozitatea sa va mai uitat la celebrele tom si jerry impreuna cu cei mici. Ei bine, exista doua episoade cu un bebelus. Acest bebelus este invariabil hranit cu formula cand este lasat in grija lui Jeannie, bona ad-hoc de 16 ani. Trag concluzia ca fie in anii 40-60 era perfect normal sa hranesti un copil cu lapte praf, fie producatorii de atunci au recurs la idee considerand-o progresista in aceeasi masura cu aparitia pastilelor anti-conceptionala, deci o formula eliberatoare pentru mama care poate iesi cu tatal in oras sau la cumparaturi.

    Oricum, am sesizat si eu demult faptul ca nu se vorbeste despre alaptare in media conventionala decat extrem de rar si in emisiuni specializate...

    RăspundețiȘtergere