marți, 15 iunie 2010

La Leche League


.... este o organizatie non-profit, non-guvernamentala (ONG) fondata in 1956 de 7 femei cu dorinta de a ajuta mamele sa alapteze.
La Leche League ofera sprijin de la mama la mama, educatie, informatie si incurajare, promovand o mai buna intelegere a alaptarii – foarte importanta pentru sanatatea copilului si a mamei.
La Leche League peste 50 de ani acorda informatie si sprijin pentru mamele care doresc sa alapteze si ofera educatie pentru profesionistii din domeniu.

Dr. Gregory J. White, medic de familie si obstetrician, a sprijinit mamele care doreau sa nasca fara anestezie si doreau sa alapteze. El i-a sugerat sotiei sale, Mary J. White sa organizeze impreuna cu prietenele ei un grup care sa ofere sprijin mamelor ce doresc sa alapteze.
Prima intalnire a nou infiintatului grup La Leche League a avut loc acasa la familia White, in Franklin Park, Illinois, SUA, in luna octombrie 1956.
Mary a discutat cu Mary Ann Kerwin (cumnata ei) si cu Mary Ann Cahill, ele mentionand ideea si lui Betty Wagner. Apoi, au contactat-o pe Edwina Froelich care a sunat-o pe prietena ei Viola Lennon, iar apoi pe Marian Thompson.
In timp, grupurile LLL s-au inmultit in intreaga lume ajungand la un numar de 3000 in 66 de tari.
Azi, LLL este recunoscuta la nivel international ca o autoritate in domeniul alaptarii.
Numele organizatiei a fost inspirat de o biserica din Saint Augustine, Florida, dedicata Fecioarei Mariei - “Nuestra Senora de la Leche y Buen Parto”, se traduce “Maica Domnului a nasterii fericite si a laptelui”.

Sediul international al organizatiei este in Schaumburg, Illinois, SUA si cuprinde aproximativ 30 de angajati. O serie de filiere sunt in Canada, Marea Britanne, Germania, Elvetia si Noua Zeelanda. Organizatia cuprinde in jur de 300.000 oameni din 63 tari.

LLL este o organizatie non-profit, non-sectanta si este sprijinita total prin donatii, taxe de membrii si vanzari de materiale informative (carti, brosuri, ghiduri samd).

La Leche League International are un consiliu, consultativ in sanatate, ce cuprinde medici si profesionisti din domeniul sanatatii din toata lumea. Acest consiliu ofera informatii medicale noi si evalueaza o serie de studii din domeniu. Membrii consiliului revizuiesc publicatiile LLL ce cuprind informatii medicale.

Manualul de baza publicat de LLL“Womanly Art of Breastfeeding” - s-a vandut in peste 3 milioane de copii si este valabil in 9 limbi, pe o caseta audio si in engleza Braille. Alte publicatii LLLI sunt valabile in 23 de limbi.

Conferinte locale si internationale au loc periodic pentru parinti si profesionisti.
Intalnirile LLL sunt sub forma de grupuri de discutii in care informatia este prezentata dupa un plan anume ce include topicuri despre aspectele practice, fizice si psihologice ale alaptarii.
Grupurile sunt conduse de catre consultante in alaptare ce reprezinta mame cu experienta in alaptare certificate La Leche League.
Alaptarea este un act adevarat si nu o stiinta. Raspunsurile rar sunt simple si directe. Cand o mama apeleaza la La Leche League punand o intrebare generala despre alaptare adeseori raspunsul consultantei va fi “depinde”.
Instrumentele consultantei La Leche League sunt ascultarea si empatia. Consultanta ofera informatie, nu da sfaturi.

Consultanta nu face recomandari despre ce ar trebuie sa faca mama, dar poate juca un important rol in ajutorarea mamei pentru a gasi informatia de care are nevoie pentru a lua o decizie informata in acord cu circumstantele individuale.
Consultanta ajuta mamele prin telefon, e-mail sau in persoana, planifica si organizeaza grupul lunar de sprijin in alaptare, supervizeaza managementul grupului, este la curent cu informatia nou sparuta despre alaptare si ajuta mamele sa devina consultante LLL. Mama care si-a alaptat bebelusul cel putin 9 luni de zile poate aplica pentru a deveni consultanta LLL.
Consultanta pune pe primul plan nevoile ei si ale familiei, dupa care prioritara este activitatea pentru organizatie.

Filozofia de baza este exprimata in cartea “Womanly Art of Breastfeeding” si este cuprinsa in urmatoarele concepte:

- alaptarea este cel mai natural si simplu mod pentru a intelege si satisface nevoile bebelusului;
- mama si bebelusul au nevoie sa fie impreuna imediat dupa nastere pentru a stabili o relatie satisfacatoare si o productie de lapte adecvata;
- in primii ani, bebelusul are o nevoie intensa de a fi cu mama lui fiind de baza pentru satisfacerea nevoii de hrana;
- laptele matern este alimentul cel mai bun pentru bebelus;
- pentru un bebelus nascut la termen, sanatos, laptele matern este singurul aliment necesar pana cand bebelusul arata semne ca are nevoie si de alte alimente solide, cam in jurul jumatatii primului an;
- ideal, alaptarea va continua pana cand bebelusul si-a indeplinit nevoia;
- participarea activa a mamei la nastere ajuta alaptarea sa aiba un start bun;
- alaptarea este imbunatatita daca cuplul o sustine prin iubire. Relatia unica tata-copil este un element important in dezvoltarea copilului.
- o buna nutritie inseamna o alimentatie echilibrata si variata.

De anul acesta, 2010, LLL este prezenta si in Romania: Anna Bruncsak este consultata in Oradea, iar in pregatire pentru a deveni consultante sunt: Roxana Dudus (adica eu!), Kovacs Katalin si Eva Fekete; acest grup este indrumat azi de catre Nicoleta Mosincat(consultanta ACLA si CLA pentru FAIE la Strasbourg de 6 ani).

26 de comentarii:

  1. Super, felicitari! E greu sa devii consultant? Si ce beneficii ai, in afara de satisfactia personala? Pentru ca totusi, iti rupi din timpul alocat copilului tau...

    Oricum, te admir mult mult deja pentru tot efortul care il faci ca sa ajuti mamele sa alapteze!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oauuuu!
    Felicitari!!! Eram mereu invidioasa pe mamele din tarile unde exista LLL...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Raluca, daca ceea ce faci, faci cu placere nu e chiar asa greu. Exista niste pasi de urmat pentru a deveni consultant LLL. Eu, de anul trecut din iunie sunt in pregatire.
    Cum scriam, prioritatea e familia!
    Iar ca beneficii: detii multe informatii despre alaptare si ai o imensaaaa satisfactie cand primesti multumiri din partea mamelor!Genu': "asa bine imi pare ca te-am intalnit!" "daca nu erai tu nu reuseam!" "iti multumesc!" "copilul meu e hranit cu lapte matern datorita tie!"
    Multumesc!
    @Adra si Germina, va imbratisez cu drag si va multumesc!
    De abia astept sa ajung la sfarsitul pregatirii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo, Rox :) AM auzit personal cand am venit la grupul de sprijin si mai "auzisem" din cateva parti, insa cum sa nu te felicit direct? E o meserie superba si, drept sa-ti spun, ma tenteaza si pe mine din ce in ce mai mult.

    Faci o treaba super si iti urez muuuulte realizari de acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea, multu'!
    @Zoozie, pai mai ai un pic de asteptat pana terminam noi pregatirea si apoi te instruim......hihihi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow, felicitari, Rox! Ma bucur tare, tare mult pentru tine! Si ma bucur si pentru mine ca te-am intalnit, ca m-ai ajutat atunci cand am fost in nevoie, astfel ca acum alaptez cu succces de 10 luni si o saptamana. Si n-am scapat nici o zi!

    Felicitari! Ma bucur ca LLL va fi si in Romania. Poate asa vom vedea din ce in ce mai multe mame ca alapteaza, fara sa renunte la primul moment dificil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai atunci astept :)

    poate odata cu LLL si alaptarea privita ca pe ceva mai normal ca biberonul vor disparea si pareri ca asta "Medicina a evoluat ca sa ajute, iar nasterea nu este un proces minunat, este dificil si doare in draci. Ca rezultatul este minunat este cu totul altceva, dar de aici sa spui ca nasterea e frumoasa... Intreaba-l pe al tau sot daca a fost frumos. Mai ales scoaterea placentei... ". (e citat dintr-un comentariu la afirmatia ca nasterea poate fi un eveniment frumos)

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Super!! este o nevoie enorma de LLL in ro!! prea multe persoane neavizate (a se citi medici) dau sfaturi gresite legate de alaptat! ca sa citez doar unul pe care l-am primit eu: /puneti copilul 10 minute la un san, 10 minute la celalalt. nu mai mult pt ca nu mai suge: se joaca doar/ (?!?!?)
    am reusit sa alaptez datorita tie si a altor bloguri ca acesta! multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Rox,
    ce anume trebuie facut ca sa pot deveni si eu consultant LLL. mi-ar placea sa pot ajuta mai multe mame sa urmeze aceasta cale a alaptatului. deocamdata sustin aceasta cauza doar in cercul de prieteni care au bebei si pe blogul Anaisei unde nu pierd nici o ocazie sa scriu ca Anais este inca tzitzi dependenta dar mi-ar placea sa fac mult mai mult.
    din punct de vedere teoretic am citit multe kg. de carti despre acest subiect, am multele informatii pe care le-am primit eu de la moasele din Germania si evident experienta personala pozitiva.
    astept sa-mi spui care e drumul de uramt pentru a mari grupul LLL din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Emese, gasesti informatie si aici:
    http://www.llli.org/FAQ/leader.html

    Pentru mai multe detalii iti stau la dispozitie pe mailul laptematern@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  12. felicitari pentru initiativa! caut de ceva timp un consulant LLL in romania (am vazut la stiri ca aceasta organizatie are reprezentanti si aici).

    puteti, va rog, sa ma indrumati si sa imi spuneti cum pot sa vorbesc cu un consultant LLL? as avea nevoie de ajutor: am cateva intrebari si nelinisti despre alaptat. am o fetita de 2.5 luni si mananca doar lapte la san (cu exceptia biberonului de la 2230, dat de sotul meu)

    va multumesc pentru ajutor
    cu stima
    melania damian

    RăspundețiȘtergere
  13. @Melania,multumesc!
    Te rog, scrie-mi pe mail: laptematern@yahoo.com si povestim acolo. Sau ma poti suna la tel. 0722509939.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Am lapte penru donate unde pot sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contactati spitalul Marie Curie, sectia de prematuri.Sau luati legatura cu dr.Ilinca tRanulis sau dr. Nita - bancadelapte.ro

      Ștergere
  15. Aveti cineva la Miercurea Ciuc?
    Multumesc,
    Emi

    RăspundețiȘtergere
  16. Vreau sa alaptez!!! As vrea sa am cat lapte ii trebuie copilului meu, dar nu stiu ce sa mai fac. Am procedat gresit de la inceput, sfaturi multe dar nimic concret, copilul a scazut in greutate si acum mi-e tare greu. Din pacate, astazi am fost nevoita sa-i dau prima oara cu biberonul si in momentul in care a inceput sa traga laptele ala praf din biberon - fie el si organic - am izbucnit in plans in hohote si nu m-am oprit cateva ore. Am plans cu el in brate si dupa ce a terminat de supt, adormind intr-un final.

    In seara asta ii fac proba suptului, pana acum nu am putut pentru ca nu a dormit atat de mult pana acum desi are o luna si jumatate bebe. Sunt tare curioasa cat lapte am eu acum la ambii sani, dupa o luna si jumatate. Am luat si iau Galafor forte in continuare, si sper sa ajung sa am atat de mult lapte cat are bebe nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cristina, de ce crezi ca nu ai destul lapte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tentata sa spun "pentru ca nu iese mult atunci cand mulg cu pompa (manuala)", insa stiu ca asta nu e un motiv...cel putin nu unul acceptat. Insa cand vad ca bebe plange si mai vrea, iar de la mine nu mai curge, trag concluzia ca (inca) nu produc destul pentru el. Plus ca nu lua in greutate. Cateva zile de lapte praf si s-a si pus pe luat in greutate. As vrea totusi sa se faca mare cu lapte din sanii mei.
      In ultima vreme am observat ca mai iese putin cand mulg cu mana, deci lapte ramane in san, insa el nu mai trage activ :( se enerveaza si plange.
      La proba sanului au iesit 60 ml, desi am inteles ca nu e concludent intotdeauna. Mai am putin pana ajung la 100-120ml la o masa, atat cat mananca el la ora actuala. De fapt, cantitatea de lapte va trebui sa creasca mereu ajustandu-se la nevoile lui.

      Ștergere
    2. PS. De 2 zile ma mulg ~din 3 in 3 ore si cel mai mult am scos 35-40ml, minimul este de 20, de la ambii sani.

      Ștergere
  18. Buna seara,am o problema.Sora mea a nascut acum 3 zile prin cezariana,36sapt/1.700kg fetita.Fiind foarte micuta nu reuseste sa prinda sanul mamei.Ce sfat ne dati,este inca in spital si nu reusim sa o vedem,sa.i explicam cum sa faca.Asistentele ii aduc lapte praf,iar pe ea o dor sanii de atata lapte.Va rog sa ne dati un sfat.Multumim mult!

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună ziua, sunt mămică unui băiețel de 3 luni și urmez un tratament cu Tamiflu. De la început bebelușul a suptul mai mult dintr-un singur sân.Am întrerupt alăptarea, ma mulg, dar sânul pe care i-l prefera bebe ma doare, și mi s-au format în interior a mici chistulete. Menționez ca ma mulg suficient. Cum as putea sa deblochez canalele înfundate de la celalalt sân? Nu curge lăptic mai deloc, cu greu și este vizibil asimetric fata de celalalt.

    RăspundețiȘtergere
  20. http://e-lactancia.org/breastfeeding/tamiflu/tradename/
    Tamiflu este compatibil cu alaptarea asa ca nu se intrerupe suptul la san.
    Pentru a detensiona sanul faceti masaj cat mai des al sanului, cu miscari rotative sau apasari usoare sub apa calda. Puteti folosi si un aparat care vibreaza, gen periuta electrica sau aparat de epilat.
    Dar,copilul e cel care va poate scapa cel mai repede de aceasta blocare a canalelor.
    Sanii, de obicei, sunt asimetrici, dar in alaptare asimetria e mult mai evidenta. Dupa retragerea laptelui sanii vor reveni la aproape aceeasi dimensiune.
    Daca acele canale blocate nu reusiti sa le deblocati apelati la o consultanta in alaptare sa va ajute fizic.
    Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere