joi, 31 martie 2011

"Mami, alăptează-mă!" - Alăptarea în familie - străbunica, bunica, mama, fiica

Subiectul postării lunii martie 2011 este "Alăptarea în familie - străbunica, bunica, mama, fiica". Asiguraţi-vă că vizitati si alte bloguri care participă la acestă postare lunară (link-urile de la sfârşitul acestei postări).

Întotdeauna în luna martie o sărbătorim pe mama de Sf. Toader. De data aceasta am avut parte de un moment în care mama a povestit despre nașterea noastra - a mea și a fratelui meu.

Eu m-am născut la Spitalul nr. 9, pe atunci beneficia și de maternitate. Am venit pe lumea aceasta în jurul orei 3.40, noaptea, natural, cu anestezie locală și epiziotomie, după un travaliu destul de lung, în care mama a stat singură deoarece singurele prezente în spital la acea oră erau moașa și femeia de serviciu, iar moașa avea “nevoie de somn”.
M-am născut cu o pată roșie pe o pleoapă. A doua zi, mama a primit un bebeluș înfășat, iar ochii ei căutau pata de pe pleoapă, trăind cu teama că i se va aduce alt bebeluș. Și cum vorba românească “de ce îți este frică, nu scapi”, uneori, este adevărată, iată că se petrecea. Mama ținea în brațe un alt copil! A atenționat asistenta că își dorește propriul bebeluș, dar a fost asigurată că i s-a dat ce a cerut.
Dovada ca nu eram eu a venit imediat, după desfășarea bebelușului și consultarea brățării de la mână - nu corespundea cu a mamei!

Startul în alăptare a fost destul de bun. Îmi plăcea să dorm, multe ore, așa că ai mei părinți nu au avut nopți “albe”. Când aveam 2 luni de viață, mama a trecut printr-un episod de mastită, cu sâni angorjați și febră mare. Ambulanța a venit să îi acorde ajutor, iar când a plecat către spital, mama m-a lăsat acasă. Medicii au venit cu diverse sfaturi: unul a sfătuit-o să se opereze, altul să ia antibiotic. Până la urma a primit tratament cu cloramfenicol, iar după o oră a revenit acasă.

Biberonul mi s-a oferit, dar nu am avut plăcerea, așa că “ceiuțul” l-am băut din linguriță! Am molfăit și suzeta - tetina mare și maro disponibilă la acea vreme.

M-am înțărcat la 1 an și 2 luni pe motiv că preferam mâncarea.

Fratele meu s-a născut natural, la spitalul Giulești, cu ajutorul moașei – bolnavă în acel moment, cu febră ridicată, în jurul orei 19.40, iar a doua zi dimineață a primit minunatul colostru.
Medicul ce o îngrijea pe mama era d-l Bogdan Marinescu.
Fratele meu a fost alăptat la program, din 3 în 3 ore, iar noaptea primea biberonul cu ceai. Înțărcarea a avut loc dupa 1 an și 1 lună.

Am căutat în sertarul cu amintiri al părinților mei o fotografie cu mine sau cu fratele meu la sânul mamei. Nu am găsit!
Dar, am dat peste câteva poze, de dimensiune mică, ce mi-o arată pe mama însărcinată (având acea "aură" vizibilă doar la femeile gravide - de frumusețe, bucurie, împlinire) și pe mine, înfășată, în brațele ei și ale tatei.







Din păcate, pe bunica maternă nu am cunoscut-o, trecând în neființă cu mult înainte de a mă naște, iar cea paternă a avut 5 copii, dar și ea își odihnește sufletul, așa că.....nu dețin amănunte despre "fundația" părinților mei. Iar străbunicile nu le-am cunoscut.

Soacra mea (asistentă medicală la neonatologie) a alăptat singurul copil timp de 1 an și 4 luni, după care a cedat presiunii celor din jur.

Mi-ar fi plăcut să scriu despre un lanț neîntrerupt al familiei în alăptare, despre cum se transmite mai departe, despre cum se susțin femeile din familie. Gândesc că, poate, eu voi fi începutul de lanț neîntrerupt pentru alte generații.

Acum sunt mamă la rândul meu. Îmi alăptez băiatul, nu știu pentru cât timp. Înainte de a-l naște nu aveam nici o imagine mentală despre alăptare. Dar, am știut să-l pun instinctiv la sân, iar el a răspuns tot instinctiv. Iar relația creată prin alăptare este una specială.

Fiica fratelui meu este alăptată!

De la nașterea mea au trecut treizeci și ceva de ani și azi, același scenariu mi se derulează aproape zilnic prin fața ochilor! Îmi doresc ca în generația mea, alăptarea să devină normalitate, iar mamele din familii să beneficieze de sprijinul și ajutorul celor din jur.


Codruța (cumnata mea) a scris povestea destul de tragică a alăptării ei.
Admirăm curcubeul și citim despre firescul în alăptare și naștere când Yona era copil.

5 comentarii:

  1. Roxana, asta este povestea ta?
    Ce interesant sa fi mama si sa-ti dai seama ca copilul din bratele tale nu e al tau...
    Ce mai vremuri erau atunci...alaptarea la program, infasatul copilului ca un cocon...
    Si eu imi doresc ca în generația mea, si in cea urmatoare alăptarea să devina normalitate, iar mamele sa fie ajutate, sprijinite, incurajate.
    Cred ca fiecare din noi putem sa ne aducem aportul la asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Sakura, da, este povestea mea, pe scurt.
    Mi-au gresit si numele pe fisa medicala, in loc de "Roxana" apaream ca "Loredana".
    Din pacate, o parte din ideile de atunci se mentin si acum!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oh, mare dreptate ai. am mostenit o mentalitate stramba si foarte rau daca o transmitem mai departe.
    Ma bucur ca esti Roxana; daca erai Loredana, erai altfel ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. doamne ce chestie....greselii care pot schimba total soarta

    RăspundețiȘtergere
  5. il alaptez pe dei de aproape zece luni si ma bucur ca avem amandoi acest privilegiu...
    stiu ca pe vremea bunicilor si a strabunicilor alaptarea era mult mai natural privita, iar "bunatatea" laptelui de mama continua pana cand dorea copilasul sa o primeasca si nu se oprea la 6 luni/1 an

    strabunica sotului l-a alaptat pe bunicul sau pana la 4 ani si putin cand nu a mai vrut el sa suga. bunica lui (mamaia), doar ea mai e in viata acum, mi-a spus ca asa era atunci alaptai cand dorea copilul si te ajuta pentru ca nu ramaneai insarcinata si era sanatos pentru copil, "nu lua boli". ea la randul ei a alaptat-o pe mama sotului circa 2 ani si a dormit cu ea in pat pentru ca "nu aveam inima s-o culc in albioara".
    mamaia are 85 de ani si sustine alaptarea "fara program":) i se pare firesc sa punem copilul la san daca scanceste, oricand, cat de mult doreste, chiar daca e mic de o zi sau are un an.

    bunica mea a nascut noua copii, cinci acasa, patru la maternitate si i-a alaptat pe toti. am vorbit cu ea despre alaptare si la randul ei mi-a spus cu multa convingere ca e bine sa alaptezi doi ani si mai mult.
    mama, unchii si matusile mele au fost alaptati doi ani si putin fiecare.

    RăspundețiȘtergere