duminică, 4 septembrie 2011

Despre alăptare la TV în Săptămâna Mondială a Alăptării 2011

Mass media are potențialul și puterea necesară de a fi prieten sau dușman în promovarea alăptării.

Ar putea ajuta prin punerea problemei alăptării pe ordinea de zi a clasei politice și prin încadrarea alăptării la cel mai sănătos și normal mod de a hrăni un bebeluș.

În prezent, din păcate, cel mai adesea, mass media contribuie la percepția alăptării ca fiind dificilă pentru mame și periculoasă pentru copil (mai ales dacă se desfășoară după o anumită vârstă a bebelușului).

În Săptămâna Mondială a Alăptării - 2011 au apărut la TV moașe, consultante și promotoare ale alăptării, fapt neobișnuit și rar, până acum, în presa vizuală a României.

Am încercat să concentrăm mesajele pe barierele alăptării individualizate şi consultanţă. O mare parte din responsabilitatea de a hrăni copilul îi aparține mamei, în timp ce rolul de medic pediatru, asistentă la neonatologie, moașă, consultantă şi alți parteneri a fost diminuat în timp, chiar spre dispariție.

Imaginile vizuale au portretizat practica hrănirii cu biberonul, fiind cele mai comune și mai difuzate.

Mass media ar putea derula o serie de acţiuni ce ar putea îmbunătăţi calitatea informaţiilor cu privire la hrănirea copilului trimise către public.

În ceea ce priveşte normele sociale, mass-media poate juca un rol unic în legitimarea comportamentului și educarea populației asupra a ceea ce este social acceptabil, în crearea unui mediu social pozitiv pentru alăptare.

Mass-media, cu capacitatea ei de a forma percepţii, poate fi deosebit de eficace în combaterea imaginii de "sărăcie" formată despre alăptare. ("alăptezi pentru că nu ai bani să cumperi formula de lapte praf!")

Hrănirea cu biberonul este integrată social, extrem de vizibilă, fără probleme, şi asociată cu familiile "obişnuite".

Beneficiile pentru sănătate ale alăptării şi riscurile hrănirii cu lapte praf sunt absente în rutina mass-mediei.

Alăptarea reprezintă un subiect important și e necesar să fie tratat cu seriozitate pentru a creşte gradul de conştientizare a importanţei acestui act.

Vizionare plăcută!
Aștept impresii, laude și critici!

Roxana Duduș, consultantă La Leche League și Sandra Alexiu, secretar la "Societatea Națională de Medicina Familiei", 2 august 2011, la "Știri", TVR 2.

Irina Popescu, președinta Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare, 3 august 2011, în emisiunea "Poveștiri adevărate", Acasă TV.

Diana Mateescu
(www.sling.ro, IBFAN) și Codruța Brustur (cumnata mea), 5 august 2011, emisiunea "Fabrica", Realitatea TV.

4 comentarii:

  1. Eu nu reusesc sa gasesc emisiunea Fabrica de la Realitatea. Sigur e bun link-ul? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Mama, cauta in acel link emisiunea din data de 5 august 2011.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am cautat, dar data de 5 august nu apare pe lista. Inteleg ca emisiunea e sambata si duminica, iar weekendul cel mai apropiat de 5 august e 6-7 august.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mama, se pare ca emisiunea din 5 august nu se mai afla in arhiva lor. Poate va mai aparea!

    RăspundețiȘtergere