Sursa: http://worldbreastfeedingweek.org/
Bine aţi venit la Săptămâna Mondială a Alăptării 2012!
Este timpul să acţionăm după 10 ani de strategie globală şi 20 de ani de sărbătorire a Săptămânii mondiale a alăptării!
Cu 20 de ani în urmă WABA a lansat pentru prima oară “Săptămâna mondială a alăptării” printr-o campanie cu tema: "Iniţiativa Spital Prieten al copilului". S-au întâmplat multe în aceşti 20 de ani, de aceea, este timpul să sărbătorim, şi, de asemenea, să privim înapoi, să înţelegem ce s-a întâmplat şi de ce. Apoi, să planificăm ce putem face pentru a sprijini toate femeile să-şi hrănească optim sugarii şi copiii.
Obiectivele mondiale
1. Revenirea la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani privind hrănirea sugarilor şi copiilor.
2. Sărbătorirea succeselor şi realizărilor la nivel naţional, regional şi global.
3. Evaluarea stării de punere în aplicare a “Strategiei globale pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor”.
4. Acoperirea lacunelor rămase în politica şi programele dedicate alăptării.
5. Atragerea atenţiei publicului asupra politicii si programelor dedicate alăptării.
Ce este strategia globală?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF au elaborat în comun şi au lansat “Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor” în 2002, reafirmând cele patru obiective stabilite în 1995 prin declaratia Innocenti şi prin stabilirea unor obiective suplimentare.
“Strategia globală pentru hrănirea sugarilor şi a copiilor” a identificat o nevoie clară de practici optime de alimentare a copilului în reducerea malnutriţiei, precum şi a sărăciei.
Se bazează pe o abordare a drepturilor omului şi solicită dezvoltarea unor politici naţionale privind hrănirea sugarilor şi copiilor. Aceasta oferă îndrumări cu privire la modul de a proteja, de a promova şi de a susţine alăptarea exclusivă pentru primele 6 luni şi continuare ei timp de 2 ani sau cât mama şi copilul doresc, alături de o alimentaţie complementară adecvată şi corespunzătoare începând de la vârsta de 6 luni.
Cum şi de ce ar trebui să monitorizăm implementarea strategiei globale?
În 2004 - 2005 IBFAN, unul dintre partenerii de bază WABA, a lansat “World Breastfeeding Trends Initiative” (WBTi), pentru a urmări, a evalua şi a monitoriza punerea în aplicare a strategiei globale.
Potrivit Raportului UNICEF despre copii din 2011, 136,7 milioane de copii se nasc în toată lumea şi doar 32,6 % dintre ei sunt alăptaţi exclusiv în primele 6 luni. Conform evaluării WBTi în 40 de ţări, cele mai multe nu au o politică eficientă cu un buget adecvat pentru punerea în aplicare. Pentru a putea să crească rata alăptării este importantă evaluarea politicii şi programelor, precum şi să se acţioneze conform lor.
În Bucureşti, Săptămâna Mondială a Alăptării va fi sărbătorită în perioada 1-7 august 2012 prin organizarea unor evenimente speciale de către Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare, IBFAN, La Leche League Bucureşti.
Revenim cu amănunte cât de curând!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu