vineri, 21 septembrie 2012

Marea provocare a alaptarii, 2012


In multe locatii din America de Nord si din jurul lumii, mame care alapteaza se vor reuni în data de 29 septembrie 2012 pentru a-si alapta copiii in acelasi timp. Astfel se sarbatoreste, se promoveaza, se protejeaza alaptarea si se sprijina femeile care alapteaza. Acest eveniment reprezinta o sansa pentru educatie si sprijin reciproc intr-un mediu social. Este o modalitate de a demonstra dreptul mamelor de a-si alapta copiii oriunde, oricand.
                Alaturati-va initiativei de a celebra alaptarea printr-o competitie distractiva unde fiecare copil va fi castigator pentru ca este alaptat! Evenimentul “Quintessence Breastfeeding Challenge” a inceput in anul 2001 cand 856 bebelusi au fost alaptati simultan în 26 locatii din Canada. Anul trecut, numarul celor alaptati simultan a crescut la 5383 în 230 de locatii din Canada, SUA, Brazilia, Filipine, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, Ucraina, Rusia, Romania. Anul acesta se asteapta o crestere semnificativa a copiilor alaptati simultan.
In Romania, evenimentul poarta numele de “Marea provocare a alaptarii” si este organizat de La Leche League Bucuresti cu sprijinul Asociatiei pentru Nastere Naturala siAlaptare si Poarta-ma!, anul acesta fiind la a 4 a editie. Evenimentul va aduna mame si copii si in alte orase din tara: Iasi, Cluj, Timisoara, Piatra Neamt.

De ce aceasta provocare? Alaptarea are multe beneficii, bine documentate, inclusiv o mai buna sanatate, atat pentru mame, cat si copii. Potrivit UNICEF, din 136.700.000 copiii nascuti la nivel mondial, doar 32,6% dintre ei sunt alaptati exclusiv in primele sase luni. Recomandarea este ca alaptarea sa fie exclusiva în primele sase luni si sa continue timp de doi ani si mai mult, impreuna cu hranirea complementara adecvata incepand de la varsta de sase luni. Multe femei nu reusesc sa indeplineasca aceste recomandari si renunta la alaptare cu mult inainte de varsta de 6 luni. Doua dintre cele mai mari obstacole pentru mame continua sa fie lipsa de sprijin si  marginalizarea de catre societate.              
                                            
In 2011, 4646 copii din 16 țări au luat parte la “Quintessence Breastfeeding Challenge”. Cand acest eveniment a inceput nimeni nu s-a gandit ca un deceniu mai tarziu alaptarea in public ar prezenta in continuare o provocare majora pentru multe femei. Reprezinta o strategie pentru a ajuta la nivel global la raspandirea faptului ca alaptarea este normala si importanta pentru sanatatea copilului si a mamei. Intr-adevar, drumul spre sanatate pe tot parcursul vietii incepe cu alaptarea.
                                            
Va asteptam sa participati la evenimentul Marea provocare a alaptarii in data de 29 septembrie 2012, ora 11, strada Episcop Chesarie nr.6, Bucuresti, in Piata Unirii din Cluj, in Parcul Expozitiei din Iasi, in Piata Operei din Timisoara.



             

miercuri, 12 septembrie 2012

Dr. Michel Odent - Naşterea: nevoi, vise şi realitate




Bucuresti, 4 septembrie, 2012: MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România îl aduce la Bucureşti pe unul dintre cei mai renumiţi doctori obstetricieni din lume. Doctorul francez Michel Odent, va susţine o conferinţă şi trei zile de workshop, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2012. Cel care a răspândit ideile sale pe toate cele cinci continente, a marcat profund domeniul naşterii şi a fost cel care a discutat prima oară despre “naşterea în apă” şi saloane de tip “rooming-in” pentru mamă şi bebeluş, concepte implementate apoi în unităţile de naştere din întreaga lume.

Doctor în ştiinţe, Michel Odent este autorul a peste 50 de lucrări ştiinţifice şi a publicat 12 cărţi, traduse în 22 de limbi. Născut în 1930 în Franţa, dr. Michel Odent a urmat cursurile Universităţii de Medicină din Paris, specializându-se în chirurgie. A studiat îndeaproape fenomenul naşterii atât ca medic, în cadrul Spitalului Pithiviers din Franţa (1962-1985), fiind în acelaşi timp fondator şi coordonator al Primal Health Research, centru de cercetare privind sănătatea primară, aflat la Londra.




A introdus în unităţile de naşteri atmosfera de acasă, relaxantă şi cât mai familiară. Totodată a fost cel care a promovat naşterea cât mai puţin traumatizantă, contactul imediat dintre mamă şi bebeluş şi iniţierea alăptării în primele ore de viaţă. A răspândit conceptele sale pe toate cele 5 continente şi a inspirat femei din întreaga lume în ceea ce priveşte naşterea.

Evenimentul de la Bucureşti va avea doua componente: semniariile de pregătire doula[1], care vor dura 3 zile şi 1 zi de conferinţă în care dr. Michel Odent se va întâlni cu mamicile din România şi  le va vorbi despre cum se poate naşte cât mai puţin traumatizant, care sunt consecinţele tipului de naştere ales pentru mamă şi copil, cum se explică un anumit comportament al femeii în timpul naşterii, care sunt rezultatele ultimelor cercetări din domeniul sănătaţii primare şi alte subiecte la fel de captivante.Toate detaliile despre eveniment se regasesc pe site-ul www.michelodent.ro.

La seminariile de formare doule susţinute de dr. Michel Odent şi moașa Liliana Lammers, viitoarele doule sau cele care deja practică această meserie vor afla informaţii despre doula şi rolul ei la naştere, psihologia naşterii, beneficiile apei în travaliu, interacţiunea imediată între mamă şi copil, iniţierea alăptării, etc. La finalul workshop-urilor participantele vor primi un certificat de absolvire, recunoscut în toată lumea.

Evenimentul de la București este organizat alături de Leagănul Vieţii şi Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare, cu sprijinul Chicco și în parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure; fiind recomandat de PRO TV – emisiunea “Ce se întâmplă doctore?”, revista “Ce se întâmplă doctore?”, și susținut de grupul Mediafax, The One, Gandul, Depici.ro, Sexgen.ro
***

Conform unui studiu realizat în 2012 de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, 30% dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană. Privită în dinamică, această cifră arată că, în ultimii 10 ani, ponderea naşterilor prin cezariană, s-a tripla, în România. Această creştere a fost explicată de medici, în interviurile de grup, prin teama de malpraxis şi frica de durere.
Același studiu arată că doar 27% dintre femei au ştiut că au dreptul să aibă un însoţitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat că nu era permisă în sala de travaliu prezenţa unui însoţitor (ales de ele). De asemenea, doar 54% dintre femeile intervievate au primit informaţii de la profesionişti, cu privire la evoluţia travaliului, iar proporţia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau al disconfortului nu a depăşit 35%.


[1] Doula este o persoană specializată care oferă viitoarei mămici sprijin psihologic şi fizic, fără a se implica în actul medical.


miercuri, 5 septembrie 2012

Marea provocare a alăptării (Quintessence Breastfeeding Challenge) şi întâlnirea LLL, septembrie 2012

Alăturaţi-vă nouă pentru a sărbători alăptarea printr-o “competiţie” distractivă unde fiecare copil va “câştiga” deoarece va fi alăptat!

Unde?

Quintessence Foundation din Canada organizează “Quintessence Breastfeeding Challenge 2012”. Acest eveniment este o provocare mondială pentru fiecare zonă (provincie, stat, teritoriu, oraş, judeţ şamd) - care are cei mai mulţi copii alăptaţi  în acelaşi timp la o oră prestabilită.

În Bucureşti, evenimentul va aduna participanţii în sediul Naşte cum simţi şi Poartă-mă! din strada Episcop Chesarie, nr.6. Dacă există doritori să organizeze acest eveniment şi în alte zone ale României sunt liberi să o facă.

Când?

29 septembrie 2012

De ce?

Pentru a sărbători alăptarea şi donarea de lapte matern. Pentru a promova, proteja şi sprijini alăptarea. Este o şansă la educaţie şi sprijin printr-un mod social distractiv.

Locaţia

Orice spital, maternitate, cafenea, mall, casă, parc șamd

Număr de persoane

2+

Ora ataşării copiilor la sân (dacă doresc!)

11 am, ora locală.


Anul acesta pe site-ul evenimentului a treia fotografie din colaj reprezintă Bucureștiul.

După Marea provocare a alăptării (Quintessence Breastfeeding Challenge), vă invit să participaţi la întâlnirea La Leche League București la care putem dezbate orice subiect legat de alăptare.