Termenul de “breastcrawl” provine din limba engleză, “breast” = sân şi “to crawl”= a se târâ, a se furişa, a merge încet.
Bebeluşul odată ieşit la lumina zilei urmează a fi pus pe pieptul mamei sale.Mama stă în poziţia culcat cu sânii dezgoliţi, iar bebeluşul sănătos va veni în contact cu pielea mamei.În primele 30-60 de minute după naştere, bebeluşii au înclinaţia naturală de a se târâ pe pieptul mamei în căutarea sânului, pentru a se hrăni.Cel mai bine va funcţiona la bebeluşii care nu au primit prin sângele mamei analgezice sau anestezie înainte de a se naşte.
Contactul dintre mamă şi bebeluş în decursul primei ore după naştere este extrem de necesar (pe lângă multe alte beneficii) pentru iniţierea alăptării, pentru a da un start bun alăptării. Nivelul de oxitocină creşte în acele momente şi va asigura curgerea laptelui.
Dr. Christina Smillie descria acest contact ca pe un “dans între mamă şi copil”.
Bebeluşul va avea pumnii încleştaţi, în ei regasindu-se lichid amniotic.Este indicat ca mâinile lui să nu fie şterse.Mirosul cunoscut bebeluşului îl va ghida în calea lui către sânii mamei.Aceştia secretă o componentă cu miros similar lichidului amniotic.
Uneori, înainte de a nimeri cu gura sânul mamei, bebeluşul atinge sânii cu pumnii lui realizând un uşor masaj ce determină eliberarea hormonului numit oxitocină.
După naştere, nou-născutul sănătos prezintă o stare de alertă, menţionată ca fiind o primă fază de reactivitate. Mama interacţionează cu bebeluşul, vizual, olfactiv, tactil.Temperatura plăcută a organismului mamei va regla temperatura nou-născutului. Toate acestea vor da bebeluşului siguranţă, starea lui devine liniştită, calmă şi va determina creierul să elibereze oxitocină inducând relaxarea totală.Bebeluşii separaţi de mama lor la naştere plâng excesiv.
Reflexul de a păşi al nou-născutului favorizează împingerea picioarelor în abdomenul mamei pentru a se propulsa către pieptul ei. Presiunea rezultată din împingerea picioruselor va ajuta la expulzarea placentei şi la reducerea hemoragiei uterine.
La scurt timp bebeluşul va găsi sursa de hrană cu miros unic, cu temperatură potrivită – sânul mamei lui! Bărbia şi buza lui inferioară vor atinge sânul mamei, gura bebeluşului se va deschide larg şi va continua să caute mamelonul până când acesta va fi prins, iar bebeluşul se va considera ataşat la sân. Primul lapte de care va beneficia nou-născutul este colostrul, bogat în anticorpi care vor influenţa imunitatea de-a lungul vieţii.
Instinctele bebeluşului au dat startul procesului de învăţare, iar el ştie acum că se poate hrăni cu succes şi va fi capabil să se ataşeze la sânul mamei pentru următoarea hrănire.
Bebeluşul se hrăneşte ori de câte ori doreşte, ori de câte ori simte nevoia, ori de câte ori îi este foame. Nu poţi impune un program de hrănire unui nou-născut! Nu merită! Nevoia de supt a bebeluşului este un bun răspuns biologic.
Pentru multe decenii, atât părinţii cât şi specialiştii au împins nou-născuţii la sânul mamei când au considerat ei. De fapt, la naştere, bebeluşul ştie mai multe decât ei.
Important este ca părinţii şi profesioniştii din domeniu să primească informaţia necesară, corectă, să fie dispuşi să o aplice, să permită crearea unui mediu liniştit în care nou-născutului să i se dea voie să-şi manifeste instinctul, să realizeze acest uimitor “breastcrawl” sau ceastă târâre către sânul mamei sau această cale către primul lapte de la sânul mamei sau această ataşare la sânul mamei.
Marile organizaţii mondiale UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, Organizatia Mondială a Sănătăţii şi “World Alliance For Breastfeeding Action” au realizat un scurt film necesar pentru a încuraja mamele din ţările în curs de dezvoltare să alăpteze. Reprezintă ideea de bază a unui program educaţional pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii. În anul 2007, scopul principal al “Săptămânii Mondiale a Alăptării” a fost de a promova acest ideal.
Iniţierea alăptării imediat după naştere are un mare potenţial: 16% din decesele neonatale ar putea fi evitate dacă alăptarea are loc în prima zi după naştere şi 22% dintre ele dacă alăptarea este iniţiată în prima oră de la naştere.
Vă invit să vizionaţi acest uimitor, emoţionant, încurajator, fascinant film. Merită din plin!
rox, asa m-ai.. m-ai emotionat la drum de seara..
RăspundețiȘtergeresuperb!
Din pacate la noi ramane o utopie. Indiferent cum nasti si peobabil si unde nasti, bebelusul este luat impachetat si dus la neonatologie. Ce trist trebuie sa fie pentru el...
RăspundețiȘtergereRox, da, asa e , ar fi bine....
RăspundețiȘtergereNu stiu cum e la nasterea naturala, eu am nascut prin cezariana, Eva era pe transversala plus placenta previa, asa ca mi-am vazut copilul la mai mult de 12 ore dupa nastere, atunci cand am fost in stare sa ma ridic din pat. A trebuit sa astept sa plece asistenta sefa ca sa ma duca o infirmiera cu scaunul pana la etajul unde erau bebelusii. Nici macar nu am pus-o la san, mi s-a spus ca nu acum, data viitoare cand vin, ca nu am inca lapte. Evident ca am crezut.
Totusi nu vreau sa le descurajez pe viitoarele mame care vor naste prin cezariana, laptele a venit repede, a fost suficient, am alaptat cu succes, fara niciun fel de problema si...inca n-am intarcat:)
Iti dau cuvantul meu ca acum plang in hohote de emotii. Lucru mai frumos nu am vazut. Intr-adevar: what a beautiful moment of joy for the baby and the mother!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereAm nascut prin cezariana. M-am miscat de indata ce mi-am simtit varsul degetelor de la picioare si am cerut sa imi aduca copilul cat se poate de repede( inainte le-am burdusit buzunarele ). L-au adus , a pus gura pe san si a tras si gemea parca de placere. Sugea ca un aspirator!!! El e Lucas! Viteazul meu :D
La fetita s-a declansat mai tarziu, dar am insistat si am fost extrem de norocoasa(2006) caci incepuse un program in spitalul din Orastie(HD) de alaptare exlusiva. Cred daca era LP in spital nu imi alaptam asa de mult. Apoi un alt noroc, cateva membre de pe parinti.com care m-au indrumat si sprijinit, printre care si ROX!
@Gratiela, nu-i asa?E emotionant rau!
RăspundețiȘtergere@Mihaela, poate deveni realitate daca vrem.Daca majoritatea am detine informatia si am folosi-o cred ca ar duce la ceva bun si, in timp, s-ar mai schimba lucrurile.
@Adra, ce sentiment tre' sa fi incercat cand ti s-a spus ca nu o poti alapta atunci cand tu ai fi vrut pe motiv ca nu ai lapte.
Da, e adevarat, sunt cazuri cand la cezariana laptele alb, hranitor, se declanseaza mult mai tarziu fata de o nastere naturala, dar colostrul (unele mame, din cauza lipsei de informatie buna, vad culoarea aceea a lui, galbuie si trag repede concluzia ca laptele lor nu ar fi bun, consistent si renunta repede la alaptat!) este prezent din primele clipe dupa nastere si in primele 4-5 zile, dupa care vine acel lapte gros, alb.Eu nu pot sa inteleg (sau, de fapt, nu vreau) de ce sa i se refuze atat mamei cat si bebelusului, alaptarea din primele clipe din diferite motive care nu tin de ceva f. grav.
@Brish, este deosebit filmul si atinge corzi sensibile!
Trist ca tre' burdusite buzunare!