duminică, 6 noiembrie 2011

Un lucru nedorit devenit util


La una dintre întâlnirile La Leche League 2011, Zoozie mami s-a gândit că ar fi util să ne vorbească despre cupa menstruală. Din start am respins ideea! Mă uitam la cupa de silicon și numai gândul că se introduce într-un loc intim mă oripila. Mi se părea mult prea mare și dură - dacă doare, dacă jenează, cum o introduc samd. Deci, nu, clar nu voi folosi așa ceva – am gândit atunci.

Zilele au trecut, perioada menstruală lunară o treceam cu clasicele tampoane, nu gama aceea care începe cu A..... și se termină cu ....S deoarece în timp am căpătat alergie, cu grija că „dacă pantalonii mulați le scot în evidență”, „las’ că o bluza peste „dos” rezolvă totul”, mici stres-uri inutile care îmi afectau cam 5 zile din lună.

Și cum în viața mea nimic nu este întâmplător, am primit propunerea de a testa o cupă menstruală – IrisCup, din partea Organik.ro. Bineînțeles că mi-am manifestat reticența și primul instinct a fost să refuz. Apoi, am zis ....de ce nu? Așa că m-am trezit privind cupa menstruală IrisCup și gândindu-mă dacă să o folosesc sau nu. Am citit instrucțiunile de folosire care sunt destul de amăunțite și descriu foarte succint pașii. După care am împachetat-o și am zis: clar NU!

Îmi aminteam cum Zoozie povestea că sora ei a utilizat-o și a dansat o seara în club fără grijă.

Cum mă știu stresată de perioada lunară, am hotârât că nu ar fi rău să încerc. Cupa menstruală are formă de pâlnie și este din silicon medical. Înainte de prima folosire este necesară sterilizarea. Așa că am aruncat-o în apa clocotită din vas și am așteptat vreo 5 minute, timp în care mă tot răzgândeam în ceea ce privește utilizarea ei. Și a sosit partea în care să găsesc o poziție comodă mie pentru a introduce cupa. Greu de găsit!

Am umezit-o cu apă, după care, cu instrucțiunile în față, am încercat să presez cupa cu degetele și să o împăturesc în două pe lungime! Ah, primele încercări au eșuat lamentabil – râd numai când îmi amintesc – a cam zburat cupa în jurul meu de câteva ori, adio sterilizare, am repetat procesul. Adică, iar am vrut să renunț pentru că pur și simplu nu concepeam cum va intra cupa pliată pe lungime in locul meu intim.

Mi-am luat poziția comodă, am pliat cupa (fără să am două mâini stângi), m-am relaxat și am introdus-o, cumva, oblic, în vagin. Doar atât? Mult prea ușor! Era peste așteptările mele.

Cupa are o coadă, se poate ajusta pe mărimea dorită, de care am tras puțin pentru a mă convinge că există un vid. Pentru liniștea mea, fiind prima oară când foloseam cupa, am aplicat și un tampon zilnic, ce îmi putea da certitudinea, la final, că am poziționat-o bine.

Am rezistat o noapte întreagă fără grija că se va întâmpla ceva stupid. Dimineață, curiozitatea mă rodea așa că m-am spălat pe mâini, am reluat poziția comodă și am tras de coadă. Auch! Un mic disconfort! Cupa nu era plină nici până la jumătate, o dovadă pentru mine că nu am un ciclu abundent. Pe parcursul perioadei lunare a fost de-ajuns să spăl cupa doar cu apa caldă și săpun natural. Găurile mici din cupă nu s-au acoperit, așa că nu a fost necesar să apelez la desfundarea lor.

Următoarea lună a fost mult mai simplu. Cupa este foarte comodă, nu mă deranjează, nu mai merg la toaletă de sute de ori pentru a verifica ce și cum, pot purta ce pantaloni doresc.

Poate vă întrebați ce m-a convins să folosesc cupa menstruală IRIS și pe viitor. Meseria mea este de geolog, ceea ce presupune și o muncă de teren, adică mult timp petrecut în aer liber, colindat pe văile țării șamd. În luna octombrie perioada lunară m-a surprins în plină activitate de teren. Adică, o toaletă decentă, cum sunt obișnuită să am zilnic, mi-a lipsit. Și, aici, a intervenit cupa menstruală IRIS. A fost o zi în care am folosit-o 12 ore: de la 8 dimineața până la 8 seara. Singurul disconfort a fost o ușoară durere de ovare, un pic deranjantă.

De acum pot dansa în voie la cursurile de vals și merengue, fără să fiu stresată că sunt la menstruație și că voi avea eventuale scurgeri pe lângă.

8 comentarii:

  1. e prima oara cand aud de asa ceva, mi se pare super, desi cred ca as fi la fel de indecisa la ora de probar, cu multumiri de informatie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari! Cred ca toate femeile ar trebui sa aiba ocazia sa testeze cupa menstruala sau macar o prietena informata :). Si eu am un job foarte activ si pur si simplu mi-a schimbat viata.
    Are si un dezavantaj, atunci cand trebuie s-o golesti intr-o toaleta de genul celor din malluri (fara chiuveta individuala) trebuie sa ai o sticla cu apa la tine. Acest inconvenient paleste totusi fata de avantajele pe care le are.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci dansezi merengue! Ma bucur ca ai icnercat-o!

    Hihi, numai eu stau cu ea in dulap si cine stie cand apuc sa ma bucur de ea. Sora-mea o foloseste cu incredere inca de atunci, iar acum locuieste intr-un camin studentesc cu baia comuna pentru ca s-a inscris la un master haaat departe, tocmai la cluj!

    Poate reusim sa o intrebam pe doamna Organika daca ar putea fi folosita si dupa nastere. Eu o s-o incerc oricum pe a mea - am un mooncup varianta A (Ar fi fost mai bun un B probabil, ca nascusem deja dar am citit specurile si diferenta in dimensiuni e oricum minuscula).

    felicitari inca o data pentru deschidere! La reticenta ta de atunci e cu adevarat o surpriza articolul asta si imi spune a nu stiu cata oara ca ne schimbam cand nici nu gandim.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu folosesc un Mooncup de vreo jumatate de an si regret ca nu am stiut de mai mult timp de existenta cupelor menstruale. De cand o folosesc nu mai experimentez nici un disconfort in acea perioada a lunii. I-am facut si eu un review cupei mele, sperand sa convertesc cat mai multe femei :)

    Vad ca nu pot posta comentarii decat daca ma autentific cu contul de google... daca pot sa postez linkul cu acel comentariu, astept confirmarea lui Rox :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Elena, e o varianta utila.
    @CristinaB,multumesc!
    @Zoozie, da, dansez.........plutesc pe ritm de vals si ma declansez pe merengue/salsa/mambo - o dat ape saptamana timp de 2 ore!
    Eu am marimea L. Daca am argumente, imi mai schimb si parerile, iar tu ai avut o influenta in acest caz.
    @Nedeia, da, comentariile se posteaza doar daca ai cont, am avut neplaceri cu anonimatul pe blog. Poti posta link-ul, te rog.

    RăspundețiȘtergere
  6. o folosesc de 4 ani jumate..cu intermitente (cat am fost insarcinata cu bebe2). Mi-e fff utila, avand un CM f abundent in sfarsit ma simt om intreg si-n perioada aia.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am si eu una mooncup...ma tot uit la ea si nu imi vine sa o folosesc :). Sper sa prind curaj data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru stimularea lactatiei recomand Preg Natal http://www.remedii-online.ro/products/preg-natal-dha-30-pliculete-a-7tb-easy-solv si de la Weleda uleiul pentru stimularea lactatiei http://www.remedii-online.ro/products/ulei-pentru-stimularea-lactatiei-50-ml. Sunt foarte eficiente

    RăspundețiȘtergere