vineri, 29 aprilie 2011

Postarea lunară "Mami, alăptează-mă" - aprilie 2011 - Alăptarea în maternitate

Și pentru că mâine am plăcerea de a străbate drumurile patriei, am găsit de cuviință să postez azi subiectul lunii.
Vă scriam că una din postări va fi premiată. Nu cu cine știe ce, dar o mică atenție poate bucura pe oricine. Câștigătoarea o veți vota voi, cititorii acestui blog dedicat alăptării, în sondaj de opinie. Așa că aștept postările pentru a fi publicate cu link, după care inițiez sondajul.
Vă mulțumesc!

Simona mi-a trimis pe e-mail experiența ei trăită într-una din maternitățile românești cu rugămintea de a o posta. Succes în continuare, Simona!

"M-a atras tema voastră și m-am hotărât să vă împărtășesc experiența mea.
Sunt mămică de aproape 5 luni.Am născut la maternitatea E., într-o perioadă foarte
agitată pentru spital, cu multe cezariene programate deoarece urmau să închidă
spitalul pentru câteva săptămâni pentru curățenie.
Asadar, secția de neonatologie era aglomerată, cu peste 20 de bebeluși la cele câteva infirmiere. Am născut prin cezariană. Politica spitalului este ca bebelușii să nu stea cu mamele în cameră, așadar programul de alăptare e din 3 în 3 ore. În a 2-a zi după ce am născut, am ratat programul de alăptare de dimineață, căci nu am știut că trebuie să te duci acolo, nu te anunța nimeni. La următoarea oră, am ajuns cu 5 minute mai târziu de ora fixă, și mi-au zis că nu mi-l mai dau, că trebuie să vii la fix.

Întâlnirea a avut loc abia la ora 15, când mi-au adus bebelușul adormit. El facuse un icter prelungit, din cauza incompatibilității de sânge (eu grupa de sange 0.1 și soțul, B.3), astfel că el dormea mai mult. Mă rog, l-am luat în brațe, mi-am scos un sân, iar apoi a venit asistenta și mi-a strâns tare de mamelon și de sân, l-a bagat cu forța în gura bebelușului care avea un somn profund. Nu s-a întâmplat nimic, el dormea în continuare. Iar a venit asistenta și a încercat să-l trezească, l-a luat în brațe și îi făcea un masaj pe spate, cam apăsat după părerea mea. S-a repetat figura cu strâns și chinuit sânul, băgat forțat în gura bebelușului care evident, dormea.

După 15 minute de când am ajuns în cameră(de fapt, holul de alăptare) au venit asistentele să ia bebelușii, căci au zis că nu e cazul să rămân mai mult, o să le dea supliment cu biberonul, lapte praf. În urma acestui tratament, am făcut evident răni mamelonare și usturimile au apărut imediat. Mă gândeam cu groază că nu voi putea să-mi alăptez puiul, că bebelușul nu suge lapte matern și nu o să stimuleze glanda mamară, că mă dor sânii și eu ce o să fac. Auzisem de la o altă mămică, care a născut la același spital, că ea a vorbit cu o asistentă să îi arate cum se face toaleta unui bebelus, căci pe ea nu avea cine să o ajute și nu știa nimic din ceea ce urma să devină o rutină zilnică. Așa că mi-am luat și eu inima în dinți și m-am dus să vorbesc cu o asistentă.

Evident, nu a fost încântată de propunerea mea, aceea de a fi prezentă în momentul unei băițe și toaletări a unui bebeluș. Mi-a zis că băiețelul meu a fost deja spălat, iar eu i-am zis că nu contează, bănuiam că toți copii se spală la fel și că voiam să văd pe oricine urmeaza să fie spălat, tocmai pentru că este primul meu copil și că nu mă ajută nimeni acasă, habar n-am ce ar trebui să fac. S-a lăsat convinsă de spusele mele cu greu, mi-a zis să vin la 11 noaptea, că atunci probabil era mai puțină agitație în secție.

M-am dus în salonul meu și așteptam cu nerăbdare să merg la ora stabilită.
Am ajuns în secție, iar asistentele erau preocupate să mănânce semințe și să citească niște reviste. O asistentă facea ture prin salonul de prematuri. Cea cu care vorbisem eu, s-a ridicat și mi-a zis să merg după ea. Ce credeți că a urmat? A fost o plăcere să o ascult și să o urmăresc pe această asistentă, care a fost foarte calmă și a avut răbdare să-mi povestească și să-mi arate ce și cum trebuie făcut și să-mi răspundă la întrebări. Dacă tot eram acolo, am rugat-o să-mi arate și mie baiețelul. Al meu era la "solar", împreună cu o fetița - și da, stăteau câte 2 într-un incubator din acela cu lumina violet, căci v-am scris că era aglomerație, erau și multi bebeluși cu icter.

A fost prima oară când l-am văzut dezbrăcat în scutec și cu niște ochelari la ochi. Asistenta mi-a zis că dacă tot sunt acolo și se făcuse deja ora mesei, să mi-l dea la sân. Ea a fost cea care m-a ajutat să îl pun corect la sân, fără să-mi traumatizeze sânul și fără să-l chinuie pe bebeluș. (ca dovada că se poate și în alt stil, altul decat cel smuls al asistentelor grăbite și fără răbdare cu proaspetele mămici).

Copilul meu a început să tragă cu forță și am simțit că și are ce să înghită, iar pe mine nici nu mă mai dureau sânii, eram mult prea fericită și mulțumită.Atunci am prins curaj și m-am liniștit, spunându-mi că totul va fi bine.

Și așa a și fost, eu astăzi continui să alăptez și să fiu fericită, atât eu, cât și bebelușul meu. Mi-a recomandat pentru răni să mă ung cu Bepanthen, cu Garmastan sau cu cremă pe baza de vaselina pură.

A doua zi m-am dus să caut asistenta și să-i dau ceva, pentru faptul că s-a comportat frumos și fără să fie impulsionată. În spitalele de stat, obiceiul e că întâi trebuie să dai ceva ca să primești. Trebuie să știți că există și excepții. Și iată, eu sunt un caz fericit - în final!".

Blogul de mami ne descrie un fix: alăptarea!

Ada, cea care a născut de 2 ori în maternitate "prieten al copilului"

De printre nori coboram in realitatea spitalelor.

Acum 1 an, Alex(creste) povestea cum a început alăptarea!

duminică, 10 aprilie 2011

Prevenirea și rezolvarea problemelor în alăptare - întâlnirea lunii aprilie, LLL București

Întâlnirea lunii aprilie 2011 organizată de La Leche League București se va referi, în principal, la tehnicile de bază ale alăptării şi de rezolvare a problemelor apărute.

Puteţi primi sfaturi specifice de la cele mai bune experte în alăptare: mamele care alăptează. Mesajul general este că nu contează ce probleme ar putea apărea, există aproape întotdeauna o soluţie care nu presupune înţărcarea copilul.

Vă așteptăm în sediul Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare, miercuri, 27 aprilie 2011, strada Muzelor, nr. 9 (în zona Piața Unirii, cu intrare din blvd. Națiunilor Unite), începând cu ora 17,00.


Toate mamele care doresc să alăpteze sunt invitate să participe la întâlnirile La Leche League București.

Toate mamele sunt acceptate la întâlnirile LLL cu brațele deschise: mamele de toate rasele și religiile, mamele singure, mamele care lucrează şi mamele a cărei filozofie pe diverse aspecte ale îngrijirii şi educării copilului poate diferi de cea a organizației La Leche League.

Fiecare mama este încurajată să ia din filozofia La Leche League ceea ce pare să-i fie de ajutor pentru ea și familia ei.

Timpul ideal pentru a începe participarea la reuniunile LLL este încă din perioada sarcinii, deoarece informaţiile primite în avans se pot dovedi a fi vitale pentru o mama atunci când se naște copilul.

Înscrieri pe e-mail: laptematern@yahoo.com sau la telefon 0722509939.

vineri, 8 aprilie 2011

Postarea lunară "Mami, alăptează-mă" - aprilie 2011 - Alăptarea în maternitate

Cum blogosfera mămicească a postat multe articole interesante despre alăptare, m-am gândit că ar prinde bine multor mămici să citească lunar experienţele, gândurile, ideile altor mămici referitoare la alăptare.

Începând cu luna ianuarie 2011 deschid seria de postări blogosferice "Mami, alăptează-mă!" (cine cunoaşte "Carnival of breastfeeding" de pe alte plaiuri blogosferice, ştie cam despre ce este vorba). Fiecare lună a anului va beneficia de o temă/un subiect/o idee/un topic despre alăptare, iar în ultima zi a lunii va fi postată pe blogul personal, apoi va avea legătură cu link, aici, pe primul blog dedicat alăptării din România.

Doresc să afle cât mai multe persoane despre adevăratele provocări ale alăptării, despre experienţele proprii, pentru că uneori ştim teoria, dar nu o putem aplica sau este contrazisă de părerile binevoitoare ale celor din jur.
Vor fi binevenite postările care sunt scrise corect gramatical şi ating subiectul propus lunar.

Sunt bineveniţi şi sponsori, doar acei care nu încalcă Codul internaţional de marketing al substitutelor de lapte matern
pentru a aprecia cea mai cea postare.

Subiectul lunii aprilie, unul sensibil, de altfel, este alăptarea în maternitate (spital, clinică).

Așa că aștept postările voastre în ziua de 30 aprilie 2011!!!!! (aici, pe blog - cu link sau pe e-mail laptematern@yahoo.com).

De data aceasta avem și un mic premiu. Deci, încă un motiv în plus să postați!

Succes!

duminică, 3 aprilie 2011

Rolul alăptării în prevenirea şi tratamentul diareei

Autori: Huffman SL, Combest C., J. Diarrhoeal Dis. Res.1990, Sep.8(3):68-81.

Studiile au demonstrat efectele benefice ale alăptării în prevenirea morbidităţii şi mortalităţii provocate sugarilor de către diaree.

Un studiu de caz efectuat în Brazilia a arătat că: copiii care nu sunt alăptați au un risc de 25 de ori mai mare de a muri din cauza diareei, în comparație cu cei care sunt alăptaţi exclusiv. Un studiu realizat în mahalalele urbane din Lima, Peru a descoperit că sugarii alăptați exclusiv au un risc redus de morbiditate datorată diareei în comparaţie cu cei care primesc numai apă, în plus faţă de laptele matern.
Ambele studii, împreună cu altele din ţările în curs de dezvoltare, au plecat de la necesitatea de a prelungi durata de alăptare exclusivă la 6 luni. O analiză a studiilor din lume arată că până şi femeile subnutrite au suficient lapte matern pentru a asigura creşterea sugarilor până la această vârstă – 6 luni. Adăugarea de suplimente alimentare mult prea devreme la sugari hrăniţi în condiţiile actuale de mediu, în ţările în curs de dezvoltare, conduce la creşterea episoadelor diareice şi, asociat, un aportul alimentar redus. Aceasta con duce la o nutriţie deficitară pentru sugarii afectați.

Alăptarea ajută la menţinerea hidratării în timpul acestor episoade diareice. Studii efectuate în Peru, India, Nigeria au arătat că alăptarea poate fi continuată în timpul diareei deoarece atunci copiii refuză, adesea, alte alimente.
Astfel, alăptarea este importantă pentru furnizarea de calorii şi proteine necesare într-un moment în care se pierde apetitul pentru alte alimente.

Programele de control al bolilor diareice trebuie să modifice furnizarea de servicii pentru a se asigura că mamele care alăptează nu sunt separate de copiii lor în timp ce primesc terapie de rehidratare orală în regim staționar sau ambulator.

Soluţia orală de rehidratare ar fi necesar să fie administrată sugarilor cu o ceaşcă sau linguriţă, mai degrabă, decât cu biberonul, pentru a nu interfera cu alăptarea.

Programele ar trebui să includă, de asemenea, promovarea alăptării, ca parte a activităţii lor: practici care să sprijine în continuare alăptarea imediat după nașterea sugarilor şi ulterior, în timpul petrecut în spital, de exemplu, să fie alăptați imediat după naştere, să practice rooming-in (să stea în aceeași cameră cu mama), să fie alăptați la cerere, nu alimentați cu biberonul.În plus, profesioniştii din domeniul sănătăţii să înţeleagă competenţele necesare pentru gestionarea alăptării, pentru ca mamele să primească consiliere adecvată cu privire la alăptare şi cum să facă față problemele care pot apărea.