marți, 17 martie 2009

Laptele matern se poate dona


Mame din multe ţări ale lumii donează lapte matern muls pentru ajutorarea bebeluşilor prematuri şi bolnavi. În unele oraşe din aceste ţări există centre numite bănci de lapte ("milk bank”). Procesul de donare începe printr-un interviu scurt prin telefon. Mamele donatoare sunt femei care alăptează, au surplus de lapte şi îndeplinesc aceste condiţii:
-starea generală de sănătate să fie bună;
-să fie dispusă să i se recolteze analize de sânge (pe cheltuiala băncii de lapte);
-să nu fi luat regulat medicamente sau suplimente (cu excepţia: progestin - anticoncepţional, insulină, vitamine prenatale sau alte excepţii impuse de fiecare bancă de lapte matern);
Nu pot dona lapte matern mamele care:
-au rezultat pozitiv pentru HIV, HTLV, tuberculoză, hepatită B sau C sau sifilis;
-folosesc droguri;
-fumează;
-au primit un transplant de organe, ţesuturi sau o transfuzie de sânge în ultimele 12 luni;
-beau regulat alcool, mai mult de 40 ml/zi, sau 3 căni de cafea sau alte băuturi care conţin cofeină (cola, Red Bull etc.);
-sunt vegan şi nu şi-au suplimentat dieta cu vitamina B12;
Multe mame preferă ca donarea laptelui matern către aceste bănci să se facă după ce producţia de lapte s-a stabilizat, iar copilul este mulţumit. Alte mame au surplus de lapte încă din primele săptămâni de după naştere şi încep donarea mai devreme. Multe mame îşi donează laptele după o lună de la naşterea copilului şi continuă atât timp cât doresc.
Donatoarele sunt rugate să se mulgă (cu pompa manuală sau electrică) şi să colecteze laptele în recipiente sterile. Cantitatea de lapte matern colectat variază de la mamă la mamă şi de la săptămână la săptămână. Fiecare strop de lapte matern este valoros, iar copiii prematuri şi bolnavi trebuie să beneficieze de fiecare strop! Bebeluşii prematuri mănâncă la început o cantitate minimă de aproximativ 20 ml lapte pe zi.
Băncile de lapte matern au protocoale referitoare la colectarea laptelui care trebuie respectate de către donatoare. Sunt furnizate instrucţiuni pornind de la igiena mâinilor şi până la curăţarea pompelor de muls şi a kit-urilor furnizate pentru colectare. Dacă o donatoare contactează banca înainte de a începe să se mulgă atunci i se vor oferi recipiente sterile în care se va colecta, stoca şi congela laptele matern. În cazul în care donatoarea are deja colectată o cantitate de lapte matern poate fi acceptată în diverse recipiente, exclus recipientele de tipul pungilor de plastic.

Odată colectat, laptele matern este tratat termic pentru distrugerea bacteriilor sau a viruşilor care pot fi prezenţi.Unele componente ale laptelui matern sunt sensibile la căldură şi se distrug prin procesul de încălzire, dar tot rămâne un număr substanţial de componente importante. De exemplu, cele 50 de procente de imunoglobulină A (Ig A), care rămân după ce laptele matern este tratat termic sunt semnificativ mai bune decât absenţa totală (în laptele praf lipseşte cu desăvârşire)! După prelucrare, laptele este stocat şi congelat atât cât este necesar. Transportul laptelui se poate face pe timpul nopţii şi poate fi livrat în termen de 24 de ore de la primirea cererii.
Astfel de bănci de lapte există în Australia, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, India, Japonia, Norvegia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, SUA.

5 comentarii:

  1. Rox felicitari pentru blog. Ai articole foarte interesante ! Te astept pe la mine unde te astepta premii pentru munca ta.

    Pupici
    Hermine

    RăspundețiȘtergere
  2. Wow, ce onoare!Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Donez lapte matern! Cine doreste contact clddumitrescu@hotmail.com

    RăspundețiȘtergere
  4. @Claudia, am sa fac postare separata ca poate doreste cineva.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doresc sa donez surplusul de lapte matern...am un baietel de 3 luni,perfect sanatos, alaptat ecclusiv si care a luat f bine in greutate 1,3 kg in prima luna, 1,7 in a doua si 1,3 in a treia...si 18 cm in lungime. Am si congelat lapte sa am oricand o rezerva, insa trebuie sa mulg mereu si nu am ce face cu tot. M-am gandit ca poate fi de ajutor cuiva.

    RăspundețiȘtergere