joi, 26 martie 2009

Promovarea alăptării


Se vorbeşte despre campanii pro alăptare agresive, lansate mai ales de către unele mame de pe forumurile cu specific. Dar dacă mă uit în jurul meu campaniile pro alăptare practic nu există, important e la ce le raportezi, cele de pe forumuri constituie o mică parte.
În week-end am ajuns în parcul (fost) Moghioroş, pentru că Darie adoră să se învârtă în tiribombe (a se citi maşini care se învârt, buburuze în viteză, tren care se învârte în cerc). Iar eu, ca o mamă care pretinde că promovează alăptarea, am tras o privire către majoritatea bebeluşilor din parc. Toţi aveau la gât suzetă de liniştire, unora li se oferea chiar dacă dădeau din cap, semn că nu o doresc, dar să fie acolo. Mulţi bebeluşi erau hrăniţi cu biberonul, după aspect conţinutul mi se părea a fi format din lapte praf.
O mamă îşi ţinea bebeluşul în braţe, bunica îi susţinea biberonul în guriţă, iar bunicul era agăţat de o pătură chinuindu-se să le ferească de văzul lumii. Studiul meu nu e relevant, conştientizez, dar nu am văzut nici o mamă alăptând.
De curând, un post tv cu premii adunate, a aruncat la oră matinală (adică chiar atunci când mamele cu bebeluşi au tv-ul deschis) o ştire în care se prezenta rezultatul unui studiu danez (şi acum îl caut pe internet şi nu dau de el sau poate încă nu e disponibil!): laptele matern este toxic din cauza pesticidelor, metalelor grele, erbicidelor şamd care se dizolvă în grăsimi şi ajung în laptele matern! Mitul că laptele matern după 6 luni nu mai e bun, se înlocuieşte cu laptele matern nu mai prezintă beneficii după 4 luni, chiar dăunează, e toxic! Să înţeleg că până la 4 luni nu e toxic, iar după 4 luni devine brusc toxic. Oare vaca care dă lapte din care se face laptele praf pentru copii nu respiră aer, nu mănâncă iarbă contaminată cu pesticide, nitraţi, metale grele şamd? Înseamnă că şi laptele praf e toxic, dar mai grav, de la început! Sau o fi bine prelucrat şi se pierd şi toxinele din el?
Oricum ştirea mi s-a părut scoasă din context,dar bună pentru soacrele care încă nu şi-au convins norele să renunţe la alăptare!
Dar a ieşit şi ceva bun din minunata ştire: multe mame posesoare de bloguri au început să-şi scrie experienţa în ceea ce priveşte alăptareal!Şi ies la iveală poveşti faine, lecţii de viaţă, de iubire, de dăruire!
Medicul pediatru poate influenţa în mod semnificativ dorinţa mamei de a alăpta, în cazul în care are cunoştinţe suficiente despre avantajele alăptării şi să nu tindă să le transforme în dezavantaje.
Spitalele ar trebui să se concentreze pe ideea de rooming-in (copilul să stea cu mama imediat după naştere şi să fie alăptat la cerere), această noţiune ar trebui, în schimb, bine înţeleasă. Dar cum sistemul românesc de sănătate e un sistem bolnav, asta ar fi considerată una din cele mai neînsemnate priorităţi. O mamă vorbea despre rooming-in în unul din spitalele româneşti: azi s-a născut bebe, mâine mama era tot în pat ca să-şi revină, poimâine dimineaţă bebeluşul a fost adus la sân.
În maternitate nu am văzut nici un afiş care să promoveze alăptarea, în cabinetul medicului de familie la fel. La naştere am primit sacosica cadou cu: pliante în care laptele praf era aşezat la loc de cinste cu specificaţia că laptele matern este cel mai bun, dar scrisă cu litere mici undeva în josul paginii, o suzetă super colorată şi din cel mai bun cauciuc, pliante cu promovarea biberoanelor cu fel de fel de tetine.
Consilierii în alăptare sunt extrem de puţini în România, deocamdată! Ştiu că se fac mari eforturi pentru a se implementa acest concept şi în ţara noastră. Grupurile de sprijin pentru alăptare sunt foarte rare, dar sunt extrem de necesare.
În librăriile bucureştene dacă intri şi vrei să găseşti o carte numai despre alăptare nu vei găsi.
Doamna Ana Culcer, medic pediatru, a lansat în luna octombrie 2008 un cd pentru educarea mamelor, şi a părinţilor, în privinţa creşterii copilului, cu un mare accent pe alăptarea naturală. Fiul ei (alăptat timp de 7 luni, în condiţiile în care doamna Culcer s-a întors la serviciu de la 2 luni) a venit cu ideea de a crea un cd cu sfaturi atunci când doamna doctor a fost diagnosticată cu cancer, pentru a-i distrage atenţia de la boală.
Roxana Iliescu (realizatoarea unei emisiuni difuzată pe canalul tv B1) şi-a alăptat fetiţa, Ana Vanesa, în direct la tv, promovând alăptarea în public considerată o ruşine de marea majoritate a românilor.
D-na dr. Culcer a fost invitată în emisiunea Roxanei Iliescu pentru a discută despre alaptare, pentru a o încuraja şi promova, alături de Irina Deleanu, fostă campioană la gimnastică ritmică.
Asociaţia " Totul pentru tine şi copilul tău" are în derulare Campania pro alăptare "Skin on skin, heart to heart".
Pentru a nu le mai face pe femei să se simtă vinovate că nu alăptează, soluţia nu este să încetăm să mai promovăm alăptarea, ci să oferim ajutor practic, serios şi informat mamei care vrea să alăpteze.
Dacă cunoaşteţi consilieri în alăptare, grupuri de suport pentru alăptare, medici pediatri care susţin alăptarea, dacă aveţi idei de promovare a alăptării şamd vă rog să scrieţi la comentarii. Multe mame îşi doresc o încurajare, o vorba bună, un ajutor benefic în ceea ce priveşte alăptarea şi nu întotdeauna găsesc.

29 de comentarii:

  1. No hai sa zicem ca dimineata poate inca nu-s toate mamele suficient de treze sa mai urmareasca ceva la tv, dar eu tampenia am auzit-o (indirect, prin sotz) la National, la stirile de seara. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai cauta cercetatori danezi ca e putin probabil sa-i gasesti. Asta e o chestie care se arunca in fata "cercetatori danezi", cercetatori de la o universitate americana", ca sa dea credibilitate la tzatza Floarea de la etajul 2.
    Si pe mine ma intristeaza biberonul cu lapte plimbat in lacasul ala special de la carucior odata cu bebe.
    Eu am starnit bloggeritele sa scrie in ideea ca asa vor exista mai multe informatii despre alaptat in limba romana si pentru viitoarele mamici care nu vorbesc engleza.
    Daca nu intelegeam engleza probabil nu reuseam sa alaptez, ciudat nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ralu' din sondajele lor reiesea ca aceea ora e pt. pensionari si mame cu copii.
    Iar seara e prime time, numa' ca nationalu' nu are audienta premiatului.
    Si sotu' ce a zis?
    @Adra_bell felicitari pentru starnire!
    Da, e f ciudat.......ca daca nu stiai engleza nu ai fi alaptat!
    Engleza mea lasa de dorit dar dorinta de informare a predominat. Mai un google, mai un dictionar!Dar, nu asta mi se pare important, pentru ca daca vrei sa te informezi gasesti informatie, putina ce-i drept, si in limba romana - alaptare.home.ro e celebru. Discernamantul iar conteaza.
    Dar cel mai mult si cel mai mult conteaza sa iti intelegi copilul si sa-ti urmezi instinctu' dat de natura, de a alapta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. ..de partea cealalta, vedem “promovari” cu tente sexuale.. (promovand.. oare ce anume?)
    nu glumesc, tocmai am vazut azi dim la emisiunea “`neata cu razvan si dani” ceva poze cu proaspete mamici, in pozitii d-alea sexoase, cu tanga si corsete transparente, fara cupe si cu pruncul atarnand de san..
    desigur, in alt cadru/context, mesajul ar fi putut sa fie unul chiar fain.. anume; “o mama care alapteaza este la fel de femeie si la fel de sexy ca una care nu alapteaza.. sau poate si mai si.. etc..”.. dar, in contextul dat, nu ma mir ca replicile care au urmat au fost ceva de genul; “cea mai buna cheste la laptele matern este ambalajul”..
    cat despre pediatrii si doctorii la care te referi , subscriu; fetita mea tocmai a implinit 6 luni si am mers cu ea la pediatru. experienta este una de neuitat;
    am dezbracat copilul si, din prima, pediatrul afirma vadit incantat ca "ce bine arata copilul!". dupa ce-mi cere datele asupra kg de la nastere, apoi comparand kg de acum si aruncand ulterior un ochi asupra tabelului cu masuratorile medii (ala semnat nestle), ajunge la concluzia ca fata mea are -300 grame sub media raportata la varsta ei. asta, bineinteles, fara sa aiba in vedere ca e mai lunga decat “media”, fara sa ma intrebe daca e un copil tonic sau vesel si, evident, fara sa-si aduca aminte ca la inceputul consultului exclamase ca “ fetita arata foarte bine” etc....
    in fine; la scurt timp dupa ce mi s-a bagat o lista cu alimentele pt diversificare sub nas, obeserv ca la finele celor 6 luni, comform schemei date, copilul meu trebuia sa fie alaptat de 3 ori pe zi + 3 mese solide. iar la 7 luni ar avea 4 mese diversificate si 2 alaptari. in discutia cu pediatrul respectiv, observ ca tot foloseste expresia; "cand nu veti mai avea lapte, puteti incerca aceste formule sa va decideti asupra aceleia care este acceptata mai bine de catre copilul dvs". dupa care imi baga sub nas o lista cu cei mai cunoscuti producatori de lapte praf de pe piata. observi, asadar, care erau asteptarile lui privind capacitatea mea de a-mi alapta copilul. evident ca, in ritmul asta, la maxim 9 luni probabil as fi intarcat fara prea multa taina.
    urmatorul consult la dermatolog (alt specialist): "doamna, copilul dumneavoastra are dermatita atopica pt ca laptele dumneavoastra este prea gras. cum??? pe deaspura o mai si alaptati la cerere?? (inconstienta de mine) pai aici e buba, doamna..usor, usor, va trebui sa renuntati." deci vezi si tu unde e tragedia; nu ca mi se intampla mie, caci eu stiu ce sa fac.. ci ca, pe aceste usi in dosul carora troneaza "specialisti gata sa te indrume corect si eficient", intra si alte mamici..ceva mai putin informate..

    marturisesc ca, in ceea ce priveste nasterea si alaptarea, experienta mea a fost incununata de success. am nascut la spitalul municipal din bucuresti unde dr. neonantolog este d-na dr culcer (despre care vorbeai mai sus). am nascut prin cezariana si, la numai cateva ore, copilul mi-a fost adus la san. asta s-a intamplat in prima zi de nenumarate ori, fara program si era "uitat" in bratele mele cu orele, cu toate ca eu nu-mi puteam misca decat capul si mainile. a doua zi, la prima ora, ioana mi-a fost adusa in camera si nu a mai fost luata de langa mine nici macar un moment.
    n-am sa intru in amanunte detaliind cat de greu a fost cu alaptarea, ce probleme
    am avut si de ce spun ca, la mine, alaptarea se numeste O MARE REUSITA.. o sa-ti povestesc doar ca, daca as fi nascut in alt spital, cu siguranta astazi n-as fi alaptat. treaba este ca la municipal alaptezi fie ca vrei sau ca nu-ti doresti asta. pt unele mamici, aspectul asta chiar era o problema la un moment dat. acolo, ca proaspata mamica, nu esti externata pana ce pruncul tau n-a reusit sa ia in greutate (si asta cu ajutorul laptelui matern, nu cu alte metode).

    imi place ce ai punctat in articolul de mai sus si nu mi se pare irelevant ca ai facut o statistica bazandu-te pe faptul ca, la o simpla plimbare intr-un parc plin de mamici cu bebelusi, absolut niciuna nu alapta.
    e trist, ca si eu am constatat asta..

    RăspundețiȘtergere
  6. @Gratiela eu tot la Municipal am nascut (acum 2 ani si aproape 5 luni),in jur de ora 14.30, copilul nu mi-a fost adus dupa nastere, a trebuit seara tarziu sa intreb asistenta cand imi vad copilul, iar ea ma intreba "pai nu l-ai vazut?", dupa care inca 6 mame din acelasi salon au spus ca isi vor bebelusii. De la 14.30 si pana a doua zi la pranz am stat in pat cu o alta mama (amandoua lauze!), de abia a doua zi am fost mutata in salon de 3 persoane si am avut copilul langa mine (intre timp imi fusese adus si il alaptam - o data seara si de 2 ori peste noapte, era cel mai plangacios de pe acolo!). Imi aduc aminte ca a venit un medic, a doua zi, care ne-a vorbit despre cresterea copilului in cateva cuvinte - dar nu mai stiu ce (din pacate!).

    TV-ul l-am avut deschis dimineata chiar la aceea emisiune dar am avut alte procupari, am ratat ce spui tu, dar voi cauta inregistrarea.

    Am impresia, nu stiu sigur, ca medicii care recomanda laptele praf au ceva comision (?) sau un mic avantaj.

    Pediatra lui D. tot dupa schema Nestle se ia, eu ma iau dupa OMS si niciodata nu se "pupa".Citeam la un moment dat, nu ma pune sa caut articolul ca nu mai stiu unde, dar daca dau de el il pun aici, ca aceste grafice sunt facute mai mult dupa copii hraniti artificial.Si mai stim ca fiecare copil e unic!

    Ma bucur ca faci parte din categoria mamelor care considera alaptarea o reusita!
    Alaptarea placuta si indelungat ain continuare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am ajuns saptamana trecuta la Kidex. Si la un stand care vindea jucarii de lemn am gasit un pliant care recomanda acest site http://www.aroundbirth.ro/
    O moasa venita din Elvetia are cabinet privat pentru ajutorarea mamelor in timpul sarcinii si dupa.

    RăspundețiȘtergere
  8. rox, evident ca doctorii isi primesc comisionul.. :) ori sunt groaznic de dezinformati.. ceea ce e si mai nasol.
    iar schemele respective de diversificare suna cam asa;" o masa de san sau lapte praf" , etc.. in ideea sa alaptezi cat mai putin si in scurt timp sa ajungi in situatia de a completa cu formula.. in fine..

    cat despre maternitate.. eu am stat la rezerva(doua mamici in salon). stiu in ziua in care am nascut eu, au nascut zeci de mamici si multe dinrte ele la urgenta (inainte de toate municipalul este spital de urgenta) :) . e drept, eu am intrebat de fetita mea si apoi mi-au adus-o. se pare ca trebuia sa le aduci aminte.. dar ma mine a fost chiar ok (am povestit mai sus).
    mai tin minte ca erau multe mamici care se rugau de asistente sa ia copii din salon ca sa se poata odihni. stiu ca-i greu cu cezariana, DAR..

    RăspundețiȘtergere
  9. @Gratiela, cred ca nici nu si-au reactualizat cunostintele foarte mult. Au aceleasi tratate de pediatrie de acu' zeci de ani!
    Pediatra lui D. nici nu m-a incurajat sa alaptez, nici nu mi-a recomandat laptele praf (doar diversificare la 4 luni pt ca D. luase doar 280 g in greutate alaptat exclusiv, dar am zis Da si am facut NU!). Inainte de 2 ani a spus fraza asta, dupa ce ma vazuse ca il alaptez pe D asteptand la usa ei: eee, daca e moda pana la 2 ani!
    Iar la 2 ani si 3 luni ale lui D. am simtit ca ma privea admirativ si mi-a spus ca e singurul copil care a trecut prin cabinetul ei si e alaptat atat de mult si ca multe mame vin dupa 2 luni de la nastere si cer laptele praf gratuit pe motiv ca laptele lor nu mai e bun, nu ajunge bebelusului. Deci, am dedus ca e oarecum pro-alaptare.

    RăspundețiȘtergere
  10. cam asa fac si eu in cabinetul dr-lui; spun "da" si fac ca mine. de fapt, nu spun nimic si fac ca mine. ba uneori arunc cate o cheste de genul "dar n-ar fi mai bine sa..?" (aici facand un rationament inductiv in baza unor informatii "sanatoase" in ceea ce priveste alaptarea, etc..) si.. ai sa razi, sunt aprobata, indemnata sa fac "asa" cum am zis, ba chiar se incearca sa mi se dea impresia ca ideea vine de fapt de la el, adica de la dr.. :)
    da` tot e bine :)

    RăspundețiȘtergere
  11. In alte tari exista moase care vin acasa si urmaresc evolutia copilului, te invata si te sustin in a alapta corect si usor. Promit ca o sa caut site-urile, le gasisem cand ma informam pentru cel de-al doilea copil. E minunat ca mai exista mame care gandesc ca voi. Am vazut si eu discutia de pe forum, cred ca mai mult enerveaza decat rezolva.
    Am sa pun link cu articolul tau si la mine pe blog, sper ca nu te superi.
    Vreau sa cred ca va veni o vreme cand toate mamele vor putea alapta cu usurinta din primul moment.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am gasit, este vorba de LA LECHE LEAGUE International. Site in engleza: http://www.llli.org/
    La FIND LOCAL SUPORT puteti alege orice tara din lista si puteti gasi astfel informatii si-n multe alte limbi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Scuze, acum am citit partea cu reproducerea articolelor de pe blog. Iti cer voie acum si astept raspunsul. Pana atunci sterg link-ul pe care il pusesem.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai acordul meu, Germina!

    RăspundețiȘtergere
  15. LLL e renumita si cunoscuta.Probabil cat de curand vor patrunde si la noi in tara sa ne dea primii consilieri in alaptare.

    As vrea daca stiti viitoare moase/mame/organizatii care se ocupa cu promovarea alaptatului si cu ajutorarea viitoarelor mame sau mamelor aici in Romania.

    Cat de curand vor iesi si primele moase de pe bancile facultatii!

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu am avut o nastere cu complicatii , cu o hemoragie puternica dupa , am stat 2 ore pe masa de nasterii pana cand a fost rezolvata problema. Pierdusem mult sange. Dupa nastere am fost mutata in sala de travaliu si urmarita toata noaptea de o asistenta .. venea din ora in ora sa imi ia pulsu si sa vada daca mai sangerez. Am intrebat-o de bebe si mi-a zis ca in nici un caz nu o sa mi-l aduca in sala de travaliu si ca abia a doua zi o sa il vad , sau daca pot eu sa ma ridic sa ma duc sa il vad. Ce sa ma ridica ca aveam perfuzie , si eram atata de slabita ca nu puteam sa stau nici macar 3 minute in picioare. Dimineata a venit asistenta si mi-a zis ca trebuie sa merg sa fac pisu ca daca nu imi pune sonda . Pana la toaleta am mers sustinuta de ea ca abia ma tineam. Pe la ora 11.30 mi s-a zis ca pot sa ma mut in salon , iar abia pe la ora 13-14 mi-a fost adus puiul iar asistenta de la copii care mi la adus mi-a zis : vai doamna , e cel mai mancacios copil, a papat 40 ml iar un copil in prima zi papa cam 20ml ... de ce nu ati venit azi noapte la orele de alaptat sa il alaptati ? M-am gandit ...oare trebuia sa ma tarasc pana acolo ? Mi-a lasat copilul satul , dormind fara nici o alta indrumare , fara sa imi arate cum se pune copilul la san , etc
    Alex dormea linistit eu lapte nu aveam inca , eram pe tratament cu antibiotice si eram atata de debusolata dupa tot ceea ce mi s-a intamplat incat nici nu am intrebat daca antibioticul e ok pentru alaptare , parca eram pe alta planeta.
    De trei ori pe zi venea o asistenta de la mame si ne verifica sanii sa vada daca avem lapte ... mie imi zicea de fiecare data ca nu am.
    Nimeni nu iti arata nimic .. asistentele de la copii veneau si imi luau copilul din trei in trei ore si mi-l aduceau inapoi satul.
    Intr-una din nopti personalul de la copii era de toata jena si am hotarat sa nu imi las copilul acolo peste noapte .... desii nu aveam cu ce sa il hranesc , am zis ca mai bine langa mine decat acolo ... noroc cu alta mamica din salon care a avut lapte mult iar bebelusul ei nu vroia sa suga decat dintr-un san .. iar din celalat sugea Alex , dupa care se satura si dormea linistit.
    Eu daca il puneam la san ... sugea el ce sugea ...dar nu prea avea ce saracu si incepea sa urle de mama focului.
    Apoi cu o zi inainte de externare l-au luat si l-au pus la lampa pentru icter ... o zi intreaga ... mie mi s-a spus ca abia seara pot sa merg la el ca pana atunci trebuie sa stea acolo. Am fost terminata in ziua respectiva ... a intervenit doctorita mea si prin urmare aveam voie sa ma duc sa il vad ... dar nu ma lasau sa il scot de acolo si il hraneau ele .
    Imi amintesc ca pe o usa era un afis : Consilier pentru alaptare zilnic de la 10-12 ... vreau sa spun ca nu era nimeni acolo niciodata in timpul programului afisat.
    In ultima zi de spitalizare a venit o asistenta de la mame s-a uitat la mine si a zis ... daca vrei vin mai tarziu sa iti arat , dar sa nu ma vada asistentele de la copii ca se supara pe noi daca va aratam . ... deci defapt era o competitie intre asitentele de la mame si astitele de la copii. Ei , in ziua respectiva am fost externata si asitenta respectiva nu a mai venit.
    Ma gandeam o sa merg acasa si o sa fie bine, o sa ma descurc altfel, ...inainte sa plecam Alex a mai baut o data lapte de la colega de salon.
    Primesc fisa de externare .... ia ghiciti ce scria acolo ? pe toata perioada spitalizarii copilul a fost alaptat exclusiv !!! am ramas masca !!! Dar ma gandesc ca da bine in statisticile din Romania sa scrie ca a fost alaptat exclusiv!
    Acasa m-am incapatanat am zis ca trebuie sa fac cumva sa imi vina laptele si il tineam le Alex la san ... tragea el ce tragea apoi se punea pe un urlat de nimic nu il mai calma .. eu insistam ... pana cand sotul a zis ...nu chinui copilul nu ai lapte asta e cumparam lapte praf... stiti cum au cazut aceste cuvinte peste mine ... ma simteam incompleta ... nici nu stiu sa explic ... si astfel Alex a primit lapte praf si a papat si a adormit linistit ... binenteles ca eu m-am incapatanat, si inainte de fiecare masa il puneam pe Alex la san , si faceam dusuri calde si imi masam sanii ..doar, doar o sa vina laptele ... si a venit intradevar tarziu ... abia in a 10 zi ... problema era ca Alex nu vroia sa mai suga de la san ...nu vroia ... iarasi ma treceau sentimente de nedescris ...ma mulgeam si ii dadeam cu biberonul lapte de la mine... dar eu nu scoteam mai mult de 20-30 ml din san .. o singrua data am reusit sa scot 50 ... si asa incet incet am renuntat ca daca nu era cerere de unde oferta :((((
    Imi amintesc cat de sensibila eram imediat dupa nastere si cat de mult ma afectau vorbele de genul acesta : nu ai lapte , nu e bun laptele , nu esti nici prima si nici ultima femeie care nu alapteaza!!!
    Tare mult mi-as fi dorit sa am alt start cu Alex , tare mult mi-as fi dorit sa il alaptez, tare mult mi-as fi dorit sa am pe cineva care sa ma incurajeze , sa ma invete, sa imi arate. Si da ma simt incompleta ca mama din acest punc de vedere.
    Recunosc nu am fost suficient de informata , dupa nastere in prima luna nu aveam timp sa stau pe net si sa scaut . In timpul sarcinii citisem foarte multe despre sarcina , nastere , etc dar prea putin despre alaptare.
    La urmatorul copil sper sa fie altfel.Ma bucur nespus ca sunt mame ca tine Rox care incurajeaza alaptarea , care din timpul tau liber iei cate putin si postezi aceste minunate subiecte astfel incat viitoarele mamici sa aiba unde sa se informeze.
    Recomand viitoarelor mamici sa se informeze inainte de nastere, sa caute pe cineva care sa le arate sa le fie aproape si sa le sustina , e foarte important.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Hermine, m-au trecut fiorii in timp ce citeam povestea voastra cu alaptarea!Offffff.....
    Dar stiu ca Alex e un copil deosebit, dragostea ta conteaza mai mult si si-a lasat amprenta asupra lui.
    Eu iti trimit o mare imbratisare pentru ca ai avut puterea sa-ti scrii experienta.M-ai impresionat!Inc ao data!

    Si acel biberon de alt lapte daca e dat tinand copilul in brate si privind bebelusul in ochi altfel este cresterea. Sunt mame care se lauda ca la 2-3 luni copilul isi tine singur biberonul iar ele pot sta linistite deoparte.(trist)

    Deci Alex e frate de lapte.......ce gest frumos a facut acea mamica!

    RăspundețiȘtergere
  18. Rox multumesc pentru cuvintele tale ... am scris cu lacrimi in ochi ... dar sa sti ca povestind ma vindec ... poate intro zi o sa am curajul sa scriu si povestea nasterii.
    Sa sti ca de multe ori ma gandesc la mamica respectiva , sa ii dea dumnezeu sanatate ... dar asa aerene cum eram nici macar nu am nr ei de telefon. Stiu doar satul in care locuieste ... si am fost acolo am intrebat de ea , dar nimeni nu a stiut sa imi zica unde sta.
    Poate intr-o zi ne vom regasi si o sa ii pot multumi intr-un fel .
    Alex a baut lapte din sticla tinut in brate de fiecare data,de cele mai multe ori de mine dar cel putin o data pe zi de tati. Abia tarziu nici nu mai stiu cand a renuntat la bratele noastre pentru a savura sticla singurel, desii isi tinea sticla de mult singur.El a ales momentul. Si acum isi petrece mult timp la noi in brate ... cel mai des auzite cuvinte pe zi sunt mami brate , tati brate , aaa si laptele e in continuare alimentul preferat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc Rox, am atasat link-ul!
    Hermine, imi pare tare rau de ce ti s-a intimplat. Ca tine sunt foarte multe mamici, din pacate. Daca se va schimba ceva in maternitatile romanesti va fi si pentru ca am inceput sa vorbim. Cu siguranta la al 2-lea copil o sa fi mai informata si o sa-ti fie mai usor. Eu sincer nici cu al 2-lea n-am inceput cu dreptul, desi ma informasem o groaza si aveam si experienta, dar am fost mai relaxata, si cred ca si asta a contat foarte mult, pentru ca deja stiam ca ranile trec pana la urma (acum stiam si cum sa le tratez, nu mai experimentam ca la primul bebe), ca si daca ii dau completare tot e foarte bine ca ia o parte de la mine, ca lactatia nu dispare pur si simplu (la mine si dupa un an de la intarcare mai puteam picura un pic). Si stiam si cum sa-l iau pe bebe, toate temerile legate de ingrijirea unui nou nascut erau depasite. Eram mai linistita.
    Pe amandoi i-am alaptat la cerere, laptele praf l-am adus doar cand nu mai era nimic in sani mei oferiti uneori si de 2 ori la rand. Stiu cat e de greu sa convingi un bebelus sa stea la un san din care curge greu cand el e infometat... Uneori se poate, alteori orice ai face nu se poate. Numai cine trece prin astfel de batalii intelege cat e de greu. Si nu o sa condamn nimiodata o mama care cedeaza si da lapte praf copilului sau.
    Dar mi se pare foarte important sa incerce.

    RăspundețiȘtergere
  20. Hermine, am uitat sa-ti spun ce era mai important: pe Cristian, al doilea copil, l-am alaptat 1 an si 10 luni, de la un o luna jumatate fara lapte praf!

    RăspundețiȘtergere
  21. Rox, ceea ce faci tu este extraordinar! Multe femei renunta la alaptat in urma sfatului asa-zisilor specialisti. Trebuie ca mamicile sa stie cat de important este sa alapteze. Pentru o buna dezvoltare fizica, psihica si emotionala. Ilinca nu are suzeta. Eu am fost suzeta la nevoie. E mai greu, dar e mai bine.
    Cat despre alaptatul in spatiul public, am alaptat in Herstrau, in cabinele de proba ale magazinelor, in spital. Mi-as dori sa existe un loc special amenajat pentru alaptat in parcuri si malluri. Pana atunci, nu mi-e rusine sa alaptez. Chiar daca imi spun unele rude ca e bine sa o diversific repede si sa ii dau independenta (?!)sau ma ameninta ca voi vedea eu cand ma va musca. Are doi dinti, m-a si muscat de cateva ori, dar asta nu e motiv sa renunti.

    RăspundețiȘtergere
  22. Zestrea Ilincai multumesc (rosesc!)!
    D. a avut suzeta cam pana la 9 luni, dar prefera sanul clar!Eu nu trebuia sa i-o dau pt. ca el stia bine ce doreste!
    Alaptat in public - peste tot am alaptat de cate ori D a cerut. Sanul imi era acoperit de gurita lui si de bluza.Am surpins si priviri admirative dar si priviri dezaprobatoare.

    Locuri pt alaptat exista in Ikea, Kika.....si ....nu mai stiu!
    Iata de cate se leaga acest alaptat!


    O doamna in varsta cand a auzit ca D e alaptat m-a intrebat: pai si nu are dinti?
    EU zis: ba da, dar ce legatura are!
    Si ea: pai nu te musca?
    Nu!

    Diversificare nu are nici o legatura cu independenta, dar dependenta creata de alaptare ii va ajuta sa fie independenti mai tarziu.

    Alaptare placuta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  23. Rox, stii cat de mult ma bucur cand scrii? Si ca o faci asa sustinut, cu multe informatii. Cand mai ai un pic de timp, mai scrie.

    Cand comandam inelele, citeam pe siteul tipelor (o mama de 8 copii si una de 4, parca), we work on baby time si mi s-a parut tare fain. Dar n-am reusit sa gasesc o traducere care sa sune la fel de bine. Oricum, cand mai gasesti niste timp ... de abia astept :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. @Diana......ceva de genu' "furi din timpul copilului" sau "stai pe timpul copilului".Dar, suna altfel, in engleza suna fain!
    Eu profit de somnul lui D. sau de momentele in care el sta si se joaca langa mine fara sa vrea sa ma implic, daca cere implicare din partea mea atunci las totul!

    RăspundețiȘtergere
  26. Dar ce ne facem cand doctorii spun ca dupa un alaptatul nu mai valoreaza nimic?? Asa mi s-a spus mie la spital!

    Cat despre alaptatul in public nu a indraznit nimeni sa-mi spuna ceva si am alaptat si alaptez pe unde am apucat, oriunde, oricand. probabil ca atitudinea mea ii determinape cei care ar fi avut ceva de comentat sa isi puna lacat la gura

    RăspundețiȘtergere
  27. andreea30/9/09

    parerea mea este ca bebe trebuie alaptat, dar nicidecum in public.........eu stiu de 30 de ani ca numai cetatenii de etnie roma fac asta!
    Pt Hermine: eu nu as fi avut incredere sa imi las copilul alaptat de altcineva. Daca acea persoana avea un virus, vreo bacterie, hepatita........ CE FACEAI ATUNCI?
    laptele de mama este bun daca mama este in perfecta stare de sanatate, daca este alimentata corespunzator, daca mananca numai produse naturale....etc. Degeaba mama alpteaza daca mananca: mezeluri, alimente semipreparate din magazin, alimente ce contin zahar rafinat sau tot felul de coloranti , concentrati si conservanti,pentru ca toate astea se regasesc in laptele matern, deci ....nimic sanatos pentru copil.
    Cand te hotarasti sa alptezi ai in vedere un regim de viata NATURAL si SANATOS, altfel e ........apa de ploaie.

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Andreea, da, se recomanda un regim de viata natural si sanatos, echilibrat, dar se stie foarte bine ca si mamele subnutrite pot alapta, sunt incurajate sa alapteze!
    Miile de studii facute pe compozitia laptelui matern spun ca si in cazul unei femei malnutrite laptele matern e indicat a fi oferit bebelusului, nu e apa de ploaie cum crezi tu.
    Nu tot ce mananca mama ajunge in laptele matern.
    Oare producatorii de lapte praf urmaresc vaca sa vada de unde a mancat iarba? Scot toxinele din laptele de vaca inainte de al face praf?
    Alaptarea se face oriunde si oricand doreste copilul, pentru ca este hrana lui de baza in primii ani. Daca tu ai aceasta prejudecata, e problema ta si nu a mamei care alapteaza in public.
    Dar oare sa bei din biberon de ce nu este o rusine? Doar pentru ca lumea moderna isi pierde instinctele si ecologia? Si naturalul se duce pe apa sambetei?
    Cat despre virusi, hepatita, bacterii.........nici o grija, se poate alapta bine merci si cu ele in corp.Vrei pagini intregi de studii care sa-ti demonstreze acest lucru?
    Sunt foarte putine motivel epentru care alaptarea nu ar fi indicata!
    Stiai ca si femeile cu HIV pot alapta fara sa faca vreun rau copilului?

    Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  29. Ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca imi pot alapta baiatul de 6 luni exclusiv la san. Am alaptat in parc, la control cu bebe, in restaurant si cafenele de fite, peste tot unde a vrut si am gasit un scaun disponibil..dc nu, pe iarba in parc.. :)) Nimeni nu mi-a zis nimic niciodata, nu s-a uitat stramb sau a avut o reactie deplasata...Insa culmea, pe forumuri, pe bloguri si peste tot pe internet sunt MAME care sunt impotriva alaptarii si care mai au si neobrazarea sa sustina niste prostii mai mari decat ele!! Cum este oare posibil? In fine, as zice eu multe insa prefer sa imi pastrez virulenta pentru lucruri constructive. Am insa 2 intrebari pentru mamele (care alapteaza exclusiv) cu experienta:
    1. De ce e rea suzeta? Eu i-am dat-o lui Vlad pentru ca a suferit, cu tot regimul meu drastic, de colici in primele 3 luni de viata. Era singura care il linistea si chiar dc vroiam sa il pun la san, mi-l refuza, insa imi lua suzeta. Eu eram si foarte speriata de sindromul mortii subite si Societatea Americana de Pediatrie recomanda utilizarea acesteia pentru reducerea riscului...
    2. Vreuna dintre mamici a inceput sa faca efort sustinut de gen 1 ora de aerobic sau alergare pentru revenirea la tonusul de dinainte de sarcina? Mi-e foarte teama ca dc as incepe sa fac un efort sustinut voi pierde laptele. Mi se pare ca sanii parca nu mi se umplu atat de usor dupa un efort mai intens. Poate gresesc? Stiu parerea specialistilor, insa ma intereseaza propriile experiente.

    Si pentru ca nu ma pot abtine, iar postul Andreei m-a infuriat peste masura, ii transmit ca sunt blonda natural, cu pielea alba, cu sange romanesc si tataresc, si ca nu mi-e rusine sa imi arat sanii in public pentru ca sunt o mama tanara si frumoasa. Nimic nu e mai gingas si mai frumos pe aceasta lume decat o mama care isi hraneste puiul...Si apropo de femeile de etnie rroma, bravo lor ca au grija de copiii lor si-i alapteaza. Cei mai rezistenti copii sunt micii puradei si oare de ce?? Pentru ca mamele lor le dau lapte pana raman insarcinate cu urmatorul :) Nu exista limita de varsta!!

    RăspundețiȘtergere