vineri, 3 iulie 2009

Bărbaţi alăptaţi

Anul 1607 - pictura "Seven Works of Mercy" realizată de Carravagio; în colţul din dreapta-jos se observă o tânără femeie care alăptează un bătrân.



Anul 1767 - Jean-Baptiste Greuze “Cimon si Pero”
Cimon, înainte de execuţia sa, a fost forţat să facă foamea în închisoare, iar devotată lui fiică, Pero, şi-a vizitat în secret tatăl pe care l-a hrănit la sânul ei. Istoricul antic roman, Valerius Maximus, spunea în "Memorable Acts and Sayings of the Ancient Romans”, că devotamentul altruist al lui Pero este un mare exemplu de onorare a unui părinte.



Anul 1800 - Iubire filială (fiica îşi alăptează tatăl)
Facsimil după o schiţă care face parte dintr-un grup original de Alfred Roccher


Anul 1865 - barbat din Grecia Antica alaptat


Sursa:
http://shlonkombakazay.blogspot.com/2cg.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Carit%C3%A0_Romana
http://www.breastfeedingart.net/index.html

8 comentarii:

  1. Hai sa fim seriosi. Astea sunt metafore artistice! Nu poti folosi asa ceva ca argument pro alaptat!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Fata cu manusi portocalii, ca argument pro-alaptare le-ai privit tu.
    Iar legenda fetei care si-a alaptat tatal infometat e pornita de la un fapt real, vrei-nu vrei istoricii o au in scripte, iar picturile din ea sunt inspirate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe un blog care sustine alaptarea, imagini cu barbati alaptati, 99% ca intentioneaza sa apara ca argumente pro alaptare, fata cu manusi a sesizat absolut corect. Daca nu, care e scopul postarii imaginilor, oare?

    Putin socante pentru societatea noastra, si oricum, intamplarile astea au fost cu siguranta o exceptie si o situatie extrema, nenaturala in orice epoca si in orice timpuri . . Oricum, arta plastica se arata mereu o eterna surpriza peste timpuri

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cei din trecut demonstrau mai multa ingaduinta in ceea ce priveste alaptarea si nu o blamau.

    Daca postam imagini cu barbati cu un biberon in gura poate socul nu ar fi fost asa mare.

    Am postat pentru a se sti ca au existat si astfel de situatii, ca in trecut alaptarea in asemenea cazuri(pe care noi le consideram extreme acum) era considerata un gest altruist.
    E arta si trebuie cunoscuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. imaginile astea m-au trimis cu gandul la barbatul care-si iubeste femeia alaptand, ba mai mult, care adora imaginea femeii lui ca mama care hraneste din ea, din sanii ei.. imagine care dezvolta iubirea pana la un erotism superior.

    pt ca azi, se intampla ca femeii sa-i fie rusine ca alapteaza. sa puna paravan, esarfe, iar sotul sa nu tolereze nici macar asa alapatul (in public)..
    dar, nah, fiecare cu ce vede, cum vede..
    ne place sau nu, chiar asta-i arta; vorbeste despre contemplator si mai putin despre artist..

    RăspundețiȘtergere
  6. Arta este arta. Realitatea este realitate.
    Daca sunt picturi cu tematica unicornului, nu inseamna ca unicornul este element al realului - nu inseamna ca in trecut existau unicorni! Arta nu este istorie. Daca ati gasit voi astfel de tablouri, nu inseamna ca faptele din tablouri s-au intamplat din realitate, dupa cum unicornii nu exista in realitate.

    In momentul in care oferi un argument luat din arta pentru o situatie reala, decontextualizezi actul artistic, il scoti din lumea lui si il pui in sfera cotidiana. Iar in cotidian, interpretarea se schimba. Una sunt monstrii lui Goya in muzeu, alta e sa iti sune la usa.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Arta nu poate fi inspirata din real?
    Cum spuneam, istoricii au intamplarea in scripte, deci un sambure de adevar si real exista.
    Pana la urma ce te deranjeaza?
    Pentru ca este singurul post la care comentezi.(bine, asta e doar o observatie, tu poti posta unde doresti si cand doresti!)

    RăspundețiȘtergere
  8. Una e ca arta sa se inspire din real (pictorul se inspira din umbra distorsionata a unui butori si picteaza un monstru), alta e sa iei elemntul din arta si sa il pui hodoronc tronc in real (monstrul la tine la usa, dupa cum spuneam.)

    RăspundețiȘtergere