Femeile care au apelat la epidurală pentru a calma durerea asociată naşterii pot avea dificultăţi în alăptare, potrivit unui nou studiu australian.
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au examinat 1300 de femei care au născut în 1997 şi au constatat că 93 % dintre ele şi-au alăptat copiii în prima săptămână, iar cele care au optat pentru epidurală au avut probabilitate mai mare să aibă dificultăţi în alăptare.
În timp ce trei sferturi din femeile care nu au avut nici un analgezic şi-au alăptat copiii timp de până la 24 săptămâni, doar 53 % din femeile care au primit epidurală au alăptat până atunci.
Femeile care au ales epidurală în timpul travaliului au avut, de asemenea, probabilitate mare de a opri complet alăptarea înainte de şase luni comparativ cu femeile care n-au optat pentru ameliorarea durerii.
"Un număr tot mai mare de dovezi arată că fentanil(un analgezic), component a epiduralei, poate fi asociat cu sugari somnoroşi şi cu dificultăţi în stabilirea alăptării”, au scris cercetătorii, conduşi de Dr. Siranda Torvaldsen.
"Indiferent de mecanismul de bază, este important ca femeile cu risc mai mare de încetare a alăptării să beneficieze de asistentă şi sprijin, atât în perioada iniţială de după naştere, cât şi în următoarele câteva luni", scriu ei.
Pat O' Brien, purtătorul de cuvânt al "Colegiului regal al obstetricienilor şi ginecologilor", a declarat că în timp ce studiul este "interesant" şi are nevoie de investigaţii ulterioare, un număr de factori ar fi putut influenţa rezultatele lui Torvaldsen.
O'Brien a spus că femeile care aleg să nu aibă epidurala pot fi în mod natural mai motivate să persiste în alăptarea bebeluşilor. "De asemenea, o mulţime din femeile care au avut epidurală, au continuat să facă cezariană, iar dacă nu au mult sprijin atunci alăptarea poate fi dificilă şi este şi mai greu pentru aceste femei să-şi ridice copiii în braţe."
Studiul lui Torvaldsen a descoperit că din 416 de femei care au optat pentru epidurală în timpul naşterii, 172 au ales să nască prin operaţie cezariană.
Sursa
Eu am avut epidurala montata in timpul travaliului, la dilatatie 4..asa mi s-a spus, dara veam niste contracti de 30 de secunde la 2 minute...nu pot spune decat ca pe mine aceasta ansetezi m-aajutat f mult. bebelina nu a fost somnoroasa, din contra de cand era f mica ii placea sa stai cat mai mult cu ea sa ii vorbesti, sa te joci cu ea si sa razi.
RăspundețiȘtergereCat despre alaptat pot spune capana la 6 luni doar o data i-am dat portocala, fiindca era constipata pe la 3 luni...Sara face pe 15 decembrie un an, si inca alaptez. Cred ca capacitatea de alaptare tine de sprijinul,informarea si dorinta mamei de a alapta...si eu am facut rani la san de faceam pipi pe mine cand ma atingeam, dar nu am renuntat, m-am muls pana mi-au trecut ranile, si apoi am pus-o din nou la san.
Eram si eu tentata sa ma dau drept exemplu... ca am avut epidurala dar am insistat sa alaptez si doresc sa o fac cat mai mult, dar cred ca are cumva dreptate articolul asta, si cam asa: femeile care nu isi doresc epidurala au si o viziune mai "naturala" catre orice, adica alaptat, cosleeping etc, deci cred ca de aia cele care nasc 100% natural sunt la fel de determinate sa si alapteze. Dintre noi cele cu epidurala desigur ca sunt multe care nu vor sa alapteze, desi sunt si care vor, nu stiu exact care e procentajul. Dar cine a suportat o nastere fara epidurala, sigur "lupta" si suporta batalia alaptarii.
RăspundețiȘtergere'nyway, thx pentru alt articol interesant, Rox!
E interesant articolul. Dar asa cum au punctat si fetele de mai sus, conteaza mult vointa si informarea mamei. Si evident, copilul. Eu am doua cezariene la activ, de nevoie (macrozomie), cu primul copil alaptatul a fost un cosmar desi am avut tot sprijinul de pe lume, am sfarsit prin a mulge 8 luni de zile si a-i da copilului cu biberonul. La al doilea copil, in schimb, desi a fost foarte greu la inceput, stiam deja la ce sa ma astept si alaptatul merge si acum de minune. Cu toate ca al doilea copil a fost cel "somnolent" deci in teorie mai predispus la probleme de alaptat...
RăspundețiȘtergereNumai bine!
@Andra, in titlu acel poate conteaza foarte mult.
RăspundețiȘtergereNu toti suntem construiti la fel, suntem diferiti si reactionam altfel.
Studiul facut pe un nr de persoane asta a demonstrat, dar nu e ca o regula generala.
Am avut cazuri cand bebe a fost f. somnolent din pricina epiduralei, mamei ii "pocneau" sanii de lapte si a trebuit sa se mulga sau pur si simplu nu reusea sa mulga, reflexul de ejectie nu "raspundea", mama devenea agitata si nemultumita si tot asa.
Este excelent ca ai reusit sa alaptezi si stiu ca o faci in continuare!
@Dahnah, depinde foarte mult de femeie, ai dreptate.
Sunt multe variabile de luat in considerare, articolul e punctual doar.
Dar, vreau sa se stie ca si epidurala poate influenta alaptarea.
@Simona esti eroina!Ai avut vointa...felicitari!
Sa-ti mearga alaptarea la fel de minunat!
Rox f adevarat ca suntem diferiti si reactionam diferit, si foarte adevarat ca epidurala poate influenta, fiindca este ceva chimic...este o interventie!
RăspundețiȘtergereDar eu zic ca la mine a meritat....si cred ca problema alaptatului tine foarte mult de starea psihica a mamei. Am o prietena care a nascut suta la suta natural, nici macar de ocitocina nu a avut parte, si datorita travalului lung si epuizari, nu a putut alapta. Sunt multi factori care influenteaza alaptarea, multi prea multi!