joi, 6 mai 2010

Creşterea în greutate a unui bebeluş alăptat

Scris de Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005©
Revizuit de Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman IBCLC, 2008, 2009©
Tradus de Roxana Duduş

Introducere

Uneori, bebeluşii alăptaţi exclusiv care cresteau în greutate foarte bine, încep să câştige mai lent sau chiar deloc după două până la patru luni. Bebeluşii alăptaţi exclusiv au tendinţa de a câştiga mai lent după trei sau patru luni comparativ cu copiii hrăniţi artificial, dar acest lucru este normal. Creşterea mai rapidă în greutate a copilului hrănit artificial nu este standardul. Alăptarea este modul normal, natural, fiziologic de a hrăni sugarii şi copiii mici. Utilizarea copilului hrănit artificial ca model normal nu este raţional şi duce la erori în consilierea mamelor cu privire la hrănirea şi creşterea copiilor alăptaţi.

În unele cazuri, totuşi, o boală a copilului poate duce la o creştere în greutate mai lentă decât se aştepta. Completarea cu formulă nu vindecă boala şi poate fura copilului efectele benefice ale alăptării exclusive.

Puteţi spune când un copil îşi ia laptele din sâni şi atunci când nu. Dacă bebeluşul suge la sân şi nu primeşte lapte, ei bine, acest lucru explică de ce el nu câştigă în greutate şi cel mai probabil producţia de lapte a mamei este în scădere.

De ce ar scădea producţia de lapte?
1. mama a luat pilule anticoncepţionale sau ia estrogen şi/sau progesteron sub altă formă. Trebuie menţionat faptul că alăptarea în sine are un efect contraceptiv semnificativ, mai ales dacă alăptaţi exclusiv.
2. mama este gravidă. Sarcina scade cu siguranţă furnizarea de lapte.
3. aţi încercat să măriţi timpul dintre alăptări sau să "antrenaţi" copilul să doarmă toată noaptea. Dacă acesta este cauza, atunci hrăniţi copilul atunci când îi este foame. Luaţi în considerare co-sleeping - ul în condiţii de siguranţă, astfel încât copilul să se hrănească şi noaptea şi nu mai e nevoie să vă ridicaţi pentru a-l hrăni.
4. folosiţi biberonul mai mult decât ocazional. Este mai bine să se evite biberonul, oferirea ocazională a biberonului nu va influenţa producţia de lapte, dar să nu devină o obişnuinţă. Folosirea regulată, frecventă a biberonului poate determina copilul să nu mai prindă bine sânul şi, astfel, producţia de lapte poate scădea. Adesea, copilul va scoate sânul din gură înainte de a-l "goli", iar producţia de lapte va scădea. Dacă copilul trebuie hrănit de o altă persoană, atunci o ceaşcă/cană ar fi mai bun(ă) decât un biberon.
5. un şoc emoţional poate, ocazional, scădea producţia de lapte.
6. uneori, o boală a mamei, în special în cazul în care boala este asociată cu febră, poate reduce producţia de lapte. Mastita şi canalele blocat pot scădea, de asemenea, producţia de lapte. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă în majoritatea cazurilor.
7. aţi putea face prea mult? Este uşor să fiţi prinsă în încercarea de a respecta ideile celorlalţi asupra a ceea ce ar trebui să faceţi. Lăsaţi gospodăria! Dormiţi atunci când copilul dorme.
8. unele medicamente pot să scadă producţia de lapte. Este posibil ca antihistaminicele să reducă, de asemenea, producţia de lapte, de ex. Benadryl, pseudoefedrină; aceste două substanţe se găsesc şi în medicamentele pentru răceală şi alergii.
9. hrăniţi copilul la un singur sân la fiecare masă. Nu este o idee bună să hrăniţi copilul doar la un sân pentru a urma o regula! Da, asigurându-vă că bebeluşul "termină” primul sân înainte de a i-l oferi pe al doilea, puteţi ajuta la tratarea colicilor şi la luarea în greutate, dar regulile şi alăptarea nu merg bine împreună. Dacă bebeluşul nu bea laptele matern, de fapt nu obţine laptele, nu are nici un rost să ţineţi copilul la sân o perioadă extrem de lungă fără să obţină laptele. Trebuie să "termine" dintr-un sân şi în cazul în care copilul vrea mai mult, oferiţi şi celălalt sân.

Cum ştiţi că bebeluşul a “terminat” laptele din primul sân? Bebeluşul nu se mai aude înghiţind, nu mai obţine lapte matern chiar şi cu compresia sânului. Aceasta nu înseamnă că trebuie să - l luaţi de la sân după 2-3 minute în care nu bea (puteţi avea un alt reflex de ejecţie a laptelui, aşa că daţi-i puţin timp).

Dacă bebeluşul lasă sânul din proprie iniţiativă, înseamnă că a “terminat” de supt dintr-un sân?
Nu neapărat. Bebeluşii dau drumul sânului când presiunea laptelui este scăzută sau când mama are un reflex de ejecţie a laptelui, iar bebeluşul surprins de presiunea bruscă se retrage de la sân.

10. o combinatie a celor de mai sus.
11. uneori, producţia de lapte scade fără nici un motiv anume. Ei bine, poate că nu este atât de greu să vă daţi seama care este motivul odată ce aţi luat în considerare informaţiile de la punctul următor şi dacă ştiţi cum un bebeluş obţine laptele din sân (sau nu).
Acest motiv presupune mai multe explicaţii. În primele câteva săptămâni, bebeluşii au tendinţa de a adormi la sân atunci când fluxul de lapte încetineşte. Încetinirea fluxului apare mai devreme dacă bebeluşul nu este ataşat bine la sân. Un bebeluş care are o ataşare nu tocmai bună, dar mama dispune de o sursă abundentă poate câştiga bine în greutate, dar el, de fapt, depinde de reflexul de ejecţie a laptelui, în scopul obţinerii laptelui. Bebeluşul va suge şi va dormi şi iar va suge fără a obţine cantităţi mari odată ce scade fluxul iniţial care era rapid, dar dacă mama are mai multe reflexe de ejecţie, el va bea ceva mai mult, chiar şi pe jumătate adormit.
Odată ce bebeluşul va mai creşte se poate trage de la sân atunci când fluxul încetineşte, de multe ori în câteva minute de la începerea hrănii (de fapt, unii fac acest lucru devreme, unii nu fac acest lucru, iar unii au o combinaţie de somn şi trag mai departe de sân în funcţie de foame sau de starea în care sunt). Acest lucru este mai probabil să apară atunci când bebelusii au primit de la început biberon, dar poate apărea, de asemenea, chiar şi fără să fi primit. Când această respingere a sânului apare, cele mai multe mame vor pune, probabil, bebeluşul la celalalt sân, dar apoi se întâmplă acelaşi lucru. Bebeluşului îi poate fi încă foame şi poate refuza să ia din nou sânul, preferând să-şi sugă mâna. El nu va dori să primească reflexele suplimentare de ejecţie a laptelui care ar fi avut loc dacă ar mai fi rămas la sân.
Deci, bebeluşul va bea mai puţin şi producţia va scădea, fluxul încetineşte chiar de la începutul hrănirii (pentru că există mai puţin lapte) şi începe un cerc vicios. Nu se întâmplă întotdeauna aşa şi mulţi bebeluşi ar putea câştiga bine în greutate, chiar dacă petrec doar o perioadă scurtă de timp la sân. Aceştia se pot retrage de la sân şi îşi vor suge mâinile, deoarece ei vor să sugă mai mult (este o plăcere pentru ei), iar în cazul în care câştigul în greutate este bun, nu este nevoie de îngrijorare. Totuşi, este bine să aveţi un bebeluş care în timpul alăptării nu se va retrage de la sân.

Modul de a preveni acest lucru este de a obţine o bună ataşare la sân de la început. Multe mame spun că poziţionarea la sân este perfectă atunci când, de fapt, este departe de a fi perfectă. Poziţionarea poate fi îmbunătăţită, chiar şi pentru un copil mai mare, dar nu este întotdeauna uşor. Dar, uneori, este uşor.

Adesea, metoclopramidul va creşte în mod semnificativ producţia de lapte şi e des folosit. Cu toate acestea, nu trebuie să-l utilizaţi dacă sunteţi gravidă. În primul rând el nu va funcţiona dacă sunteţi gravidă şi, deşi nu există dovezi că este îngrijorătoare utilizarea în timpul sarcinii, lipsa unor studii un înseamnă că este sigur în timpul sarcinii.

Cum ştiţi că bebeluşul bea laptele din sâni?

Atunci când un copil obţine laptele din sâni (el nu obţine laptele doar pentru că are sânul în gură şi face mişcări de supt), veţi vedea o pauză a bărbiei după ce se deschide la maximum şi înainte de a închide gura. Dacă doriţi să demonstraţi acest lucru pentru dvs., puneţi degetul index în gura şi sugeţi-l ca şi când aţi fi supt dintr-un pai. Bărbia dvs. pică şi stă în jos atât timp cât beţi. Când vă opriţi din băut, bărbia vine înapoi. Această pauză, care este vizibilă şi la bărbia bebeluşului reprezintă o gură plină de lapte, atunci când bebeluşul este la sân. Cu cât pauza este mai lungă cu atât bebeluşul îşi ia mai mult lapte. Odată ce ştiţi despre această pauză puteţi reduce atât de mult non-sensurile spuse de mamele neinformate care alăptează. Cum ar fi: Hrăniţi copilul douăzeci minute pe fiecare parte. Un bebeluş care are acest tip de supt (cu pauză) în douăzeci de minute nu ar putea să sugă şi din al doilea sân. Un bebeluş care molfăie (nu bea) timp de 20 de ore se va desprinde de la sân flămând.

Sursa:http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=47:slow-weight-gain-following-early-good-weight-gain&catid=5:information&Itemid=17

12 comentarii:

  1. Ok, Rox, am si eu o intrebare. Tocmai am fost cu fiica-mea la controlul de 9 luni. Pediatra e foarte incantata de ea. Dar in 3 luni a luat doar 400 de grame, desi a crescut 5 cm. Pediatra a zis ca ei i se pare ca e super ok avand in vedere ca bea doar lapte de al meu (si normal, mananca mancare solida, nu foarte multa dar ok). Are 8.400Kg si 74cm acuma. Arata foarte bine, pufoasa pe alocuri dar nu umflata, zic eu. (na, comparativ cu fetele prietenelor arata a somaleza, dar ele baga formula si cereale gramada cred ca de aia sunt asa rotunjoare). Mie mi se pare ca suge foarte bine si ca lapte inca am destul. Baga 6 mese de lapte a cate 7-10 minute (timp efectiv in care suge si inghite, dupa aia o iau de la san pentru ca incepe si gangureste la mine si plange daca o pun iar la san - in timpul asta goleste un san, nu bea niciodata de la amandoi), 4 mese ziua si 2 noaptea. In scutec face de toate, in cantitati zic eu multumitoare. E activa, nu se taraste dar se plimba pe fund sau comando toata ziua, in urmarirea lui frate-sau prin casa. Cognitiv e chiar destul de avansata (comparativ cu ce citesc prin carti). In conditiile astea, mie mi se pare ok ca a luat doar 400 de grame in 3 luni, crezi ca e prea putin? (asta era intrebarea, pentru ca nu exista baremuri de "normal")

    RăspundețiȘtergere
  2. @Simona, daca bebelusii ar lua in greutate 1 kg +/- unde ar "ajunge".
    Important este ca a luat, nu a scazut.
    A luat si in greutate si in inaltime.
    Iti inteleg ingrijorarea.
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cititi si dati mai departe:
    http://blogul-medusei.blogspot.com/2010/05/scrisoare-de-protest.html

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina15/9/10

    Salut! Mi se intampla fix ce scrie in primul paragraf si ma intreb daca e cazul sa ma ingrijorez sau o fi totusi normal... Dupa 8 saptamani pitica mea si-a incetinit ritmul de crestere, si de atunci ia 100-150 de grame pe saptamana, in loc de 'standardul' de 175-200 de grame. Acum are 3 luni si o saptamana, deci ritmul asta mai scazut de crestere se mentine de vreo 5 saptamani. M-am apucat sa iau stimulente homeopate pt lactatie, ce-i drept nu-mi mai curg sanii cum se intampla la inceput, deci presupun ca a scazut lactatia... Spune-mi te rog ce parere ai, daca intreb pediatra sigur ma sfatuieste sa completez cu lapte praf...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristina, standardul il stabileste copilul.
    Ritmul e normal sa incetineasca, precum zice si dr. in primul paragraf.
    Cate scutece uda pe zi?
    In inaltime cati cm a luat?
    La 3 luni a avut puseul de crestere?
    E alaptata la cerere?
    Daca doresti imi poti scrie in privat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Rox,

    am si eu nevoie de o parere,

    BB are 3 luni si 4,400. Nascut cu 3,350 si desi e alaptat exclusiv nu reusim sa intram pe o panta ascendenta cu greutatea.
    a avut o infectie cu klebsiella de care am scapat foarte greu. In pimele 2 luni a avut 2 tratamente cu antibiotic, chiar si i.v. :(.
    el este alaptat la cerere, doar, doar o lua in greutate.

    ca pot sa fac, sa evit formula?
    Multumesc,
    Simona

    RăspundețiȘtergere
  7. Simona,el este pe o panta ascendenta, dar nu cea implementata de cei din jur.:)
    Cresterea in inaltime, in perimetrul cranian, al toracelui sunt semne ca bebe creste.
    Suplimentarea cu formula, nu intotdeauna va avea ca rezultat cresterea in greutate.
    Pentru alte amanunte, cand doresti, ma poti contacta la mail laptematern@yahoo.com.

    RăspundețiȘtergere
  8. super articol, daca las fi descoperit mai demult... Sper sa nu fie nici acum tarziu. Citind mi-a dat seama ce se intampla cu bebele meu. Are aproape 4 luni si nu mai prea vrea sanul (mai ales in timpul zilei) suge putin lasa sanulil ia din nou pana il refuza de tot. Am crezut ca nu am lapte suficient si am stimulat cu mulsul, dar problema revine cand il las pe el sa suga fara sa stimulez. Acum am intels ca probabil nu e pozitia buna si bebe nu suge corect, astfel daca nu am sanii f plini el nu suge deloc. Inrebarea mea e daca as mai putea acum la 4 luni sa il invat sa suga corect din moment ce el refuza sa mai stea la san.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Rox!
    Sunt si eu o mamica ingrijorata, poate nejustificat. Fetita mea s-a nascut la 38 saptamani cu greutate de 2570 si 45 cm, apoi a scazut la 2400... in prima luna a pus doar 500 gr dar a crescut in lungime 6 cm. Si ma ingrijoreaza ca nu a luat destul in greutate, acum fiind mai lunguta, pare tare slabuta. Tin sa precizez ca o alaptez exlusiv la san, la cerere, si este linistita, nu plange , iar noaptea doarme si cate 4-5 ore fara sa vrea sa suga. M-am gandit ca poate din cauza ca are scaune dese (cam de 5-6 ori in 24 ore)nu a luat asa bine in greutate....Astept un sfat , ce sa fac. Oare are ceva probleme, de nu asimileaza atat de bine? laptele meu cred ca ii este destul, pt ca dupa supt daca ma storc la pompa mai scot inca vreo 30 ml. Va rog dati-mi un sfat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua! Fetita mea a avut la nastere 3060g ( scadere fiziologica la 2900g) si 47,5 cm. La 5 saptamani are 4700g si 57 cm, alaptata exclusiv lapte matern. Ce parere aveti? Este mai mult decat standardele , e o problema? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! Fetita mea a avut la nastere 3060g ( scadere fiziologica la 2900g) si 47,5 cm. La 5 saptamani are 4700g si 57 cm, alaptata exclusiv lapte matern. Ce parere aveti? Este mai mult decat standardele , e o problema? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna la toate mamicile

    RăspundețiȘtergere