sâmbătă, 31 iulie 2010

1-7 august 2010 - Săptămâna mondială a alăptării în România



Iniţiativa „Spital prieten al copilului” este un efort global condus de UNICEF şi OMS pentru a implementa practici pentru promovarea, protejarea şi sprijinirea alăptării. Vor să se asigure că toate maternităţile din lume devin şi centre de sprijin ale alăptării.



Cei „10 paşi pentru o alăptare de succes” constituie fundaţia iniţiativei „Spital prieten al copilului” şi descriu practicile necesare maternităţilor pentru a sprijini alăptarea. O maternitate este considerată „spital prieten al copilului” atunci când nu acceptă mostre de lapte praf sau substituenţi ai laptelui matern cu cost mic, nu oferă tetine sau suzete şi implementează aceşti 10 paşi specifici unei alăptări de succes.

De 19 ani, The World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) organizează celebrarea mondială a alăptării în săptămâna 1-7 august prin diverse acţiuni în 170 de ţări.
Începând de anul trecut această săptămână este sărbătorită şi în România.



UNICEF publica recent o reducere a mortalităţii în rândul copiilor de la 13 milioane global în 1990 la 8.8 milioane în 2008, în parte, datorită adoptării alăptării imediat după naştere şi alăptării exclusive.

Astăzi, în jur de 28% din maternităţile din lume au pus la un moment dat în aplicare cei 10 paşi către o alăptare de success ce au contribuit la o creştere încurajatoare a ratei alăptării în ciuda promovării comerciale agresive a formulelor de lapte praf şi a biberoanelor.

În România situaţia din maternităţi o ştim majoritatea, din presă, din ştirile zilnice în care apare cel puţin o ştire despre moartea unui bebeluş din cauza personalului medical, din experienţă proprie, din povestirile prietenilor samd. Uneori avem impresia că nu se mai poate schimba nimic: atitudinea medicilor, atitudinea asistentei, condiţiile în care au loc naşterile, umilirea mamelor şi a familiei acestora, furarea dreptului natural al bebeluşului de a fi lângă mama lui şi de a fi alăptat din prima clipă după naştere, mentalitatea învechită, practicile la fel de vechi, ignoranţa politicienilor......lista poate continua, ne rămân speranţa, optimismul şi puterea noastră.

Dar, din toată mizeria asta, din acest sistem medical bolnav, ies şi poveşti cu final fericit. Şi ştiu că mai există undeva un medic, o asistentă, o moaşă care mai au un dram de umanitate şi ajută mămicile să alăpteze fără a le minimaliza, umili sau certa!

În această săptămână voi descrie pe rând cei 10 paşi pentru o alăptare de succes, paşi ce ar fi imperios necesar să fie cunoscuţi de tot personalul medical din maternităţile româneşti – începând cu directorul spitalului şi terminând cu infirmiera.
În timp ce i-am tradus, fiori reci mă treceau pe şira spinării şi gândeam: o altă utopie! Vom ajunge să naştem într-o astfel de maternitate? Pare ideală?

Oare dacă fiecare mamă şi-ar cere dreptul de a naşte aşa cum simte, dacă şi-ar exprima dorinţa ferm, concis, sigură pe ea de a-şi alăpta pruncul din prima clipă, dacă ar avea puterea necesară să lupte, s-ar mai îmbunătăţi sistemul? Sau nu ai încotro şi trebuie să intri în sistem, să te mulezi pe el şi să încerci să ieşi din el cum poţi de bine?
Cum putem umaniza personalul medical? Cum îi putem face pe unii dintre cei care fac parte din acest personal să-şi schimbe în bine atitudinea faţa de mamă şi bebeluş?


Fiţi alături de noi în săptămâna mondială a alăptării cu tot ce puteţi oferi: prezenţă la evenimentele organizate de diverse asociaţii pro-alăptare, la grupul de sprijin în alăptare, împărtăşirea experienţelor voastre legate de naştere şi alăptare în maternităţile din România (şi nu numai la noi în ţară!), prezentarea unor soluţii pentru a încerca schimbarea condiţiilor din maternităţi, părerea voastră despre cei 10 paşi şi cum ar putea fi implementaţi, publicarea de fotografii sau filme reprezentând alăptarea, traducerea unui articol despre alăptare ce vi s-a părut interesant.........absolut orice legat de promovarea acestui subiect este binevenit!

Dacă postaţi pe blog sau site articole/foto/filme despre promovarea alăptării, vă rog să aveţi bunăvoinţa să ne acordaţi încredere şi să lăsaţi un link către postarea voastră aici, pe unicul blog românesc dedicat alăptării, pentru a fi citită de cât mai multe persoane interesate de alăptare. Vă mulţumim!

Vă prezentăm lista maternităţilor din România declarate "Spital prieten al copilului" :

Îndeplinesc Criteriile Globale ale celor "Zece Paşi pentru o alăptare de succes". Certificarea lor expiră la data 30 noiembrie 2011.

1. Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Salvator Vuia", Arad
2. Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare
3. Spitalul Orăşenesc Bicaz
4. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani
5. Spitalul Municipal Câmpia Turzii
6. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva
7. Spitalul Clinic de Obstetrică şi GinecologieCuza Vodă, Iaşi
8. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov
9. Spitalul Municipal Medgidia
10. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Oradea
11. Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", Bucureşti
12. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ
13. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Râmnicu Vâlcea
14. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa
15. Spitalul Municipal Roman
16. Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu
17. Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
18. Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava
19. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş
20. Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ
21. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Dr. D. Popescu", Timişoara
22. Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti
23. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie Polizu, Bucureşti



O săptămână a alăptării plină de voie bună!

9 comentarii:

  1. Felicitari Rox !
    Esti de admirat !

    http://nasterea-amintiredenesters.blogspot.com/2010/07/1-7-august-2010-saptamana-mondiala.html

    RăspundețiȘtergere
  2. @Iuliana, stiu ca si tu ai puterea de a schimba......multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi acestea sunt spitale peietene cu alaptarea, oameniic are lucreaza acolo nu sunt toti prieteni cu alaptarea. Mai cu cana, mai cu spaga unei mamici care crede ca n-are lapte, praful de lapte tot are locul lui.

    Legat de linkuri... pe care sa-l dau mai intai? :D Hai sa fie toate, desi cred ca deja s-au citit de mamele care alapteaza :D:D> http://blogulmeumediocru.blogspot.com/search/label/alaptarea%20la%20modul%20serios

    Am convingerea oarecum plina de amaraciune ca materialele pro alaptare nu sunt citite de mamele care nu alapteaza ci tot de acele persoane care au luat startul (in proportie covarsitoare).

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Zoozie, hai sa zicem ca acesta ar fi rolul acestei saptamani mondiale: sa informam pe oricine despre cum ar fi necesar sa se desfasoare alaptarea in maternitate.

    Aveti imprimanta? Faceti un mic efort si imprimati cei 10 pasi pe hartie si apoi ii afisati pe unde credeti.....daca ajungeti in cabinetul pediatrei dati un exemplar sau daca policlinica are un panou atunci postati si acolo, aveti prietene gravide atunci inmanati un exemplar. Si exemple ar mai fi.
    Stiu, e dificil sa schimbam peste noapte, dar nu asta ne e dorinta! E genul acela "luati atitudine!".

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim1/8/10

    Din pacate este foarte scurta lista spitaleleor prietene copiilor. Sper cu ajutoarul nostru aceasta list sa mai creasa. Eu chiar am sa ajung la medicul pediaru saptamana viitoare si am sa-i scot la imprimanta cei 10 pasi pentru o alaptare de succes.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim1/8/10

    Am uitat sa ma semnez

    Adriana Sfetcu

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim2/8/10

    Eu as adauga la spitale si Spitalul Judetean Targoviste: mamicile stau cu bebeii in salon si este incurajata alaptarea la cerere. Am trecut prin asta acum 4 ani, si voi trece din nou peste cateva zile.
    Mult succes in continuare in toate actiunile voastre!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim8/9/10

    eu am nascut an atena dar este f diferit totul.aici ati aduce copilu imediat ce ai nascut.ai dai lapte'te descurci''dar an romania au ei grja de bebe

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim, ai nascut la spitalul din Targoviste curand. Crezi ca ne poti impartasi experienta ta?
    @Anonim, maternitatea din Atena in care ai nascut e considerata Baby friendly? Cum ajuta personalul medical mama? Ce informatie primeste mama referitor la alaptare?

    RăspundețiȘtergere