-În filmul „Laguna albastră” există o scenă în care personajele principale au un bebeluş şi nu ştiu cum să-l hrănească. Bebeluşul le arată cum se alăptează.
-„Zi de instrucţie”, cu Denzel Washington, are o scenă în deschidere, în care unul din personajul principal este cu soţia şi copilul. Mama alăptează copilul când se trezesc.
-În comedia „Me, myself and Irene”, Jim Carrey joacă un om cu două personalităţi. Într-o scenă el iese dintr-un magazin şi vede o femeie alăptând copilul pe o bancă în parc. El îndepărtează copilul de mamă, acesta începe să plângă, apoi personajul apare cu o mustaţă de lapte astfel încât deducem că a fost alăptat.
-În serialul de televiziune „My wife and kids” tatăl poartă un fel de sutien din dantelă albă în care a inserat 2 tetine şi pretinde că îşi alăptează fiica. El se laudă cât de corect prinde sânul fetiţa şi cât este de puternică. La sfârşitul scenei, fiul adolescent îl laudă. El îl invită pe băiat să-i dea o îmbrăţişare, iar când acesta se aproprie foloseşte „sânul” pentru a-l stropi pe băiat cu lapte.
-În filmul „Un socru de coşmar” (”Meet the Flockers”), personajul lui Robert de Niro avea confecţionată o replică a sânilor astfel încât să-şi poată alăpta nepotul şi să experimenteze bonding-ul creat prin alăptare.
-Marlo Thomas în „Jenny”, joacă rolul unei mame singure care se mărită cu un tip pentru afaceri.
-Sherilyn Fenn în „Slave of dreams”, film de televiziune, 1995, joacă soţia lui Potifar.
-Nastassja Kinski în „Tess”, 1980.
-„Like water for chocolate” – un film şi o carte. Un bărbat este forţat de obiceiurile locale să se căsătorească cu o soră mai mare, pe care nu o iubea. În schimb, el o iubeşte pe sora mai mică. El şi soţia lui au o relaţie sexuală care duce la naşterea unui copil. Copilul are colici şi mama nu produce suficient lapte. Într-o scenă, sora mai tânără constată că sânii ei se umplu cu lapte pentru copil. Este evocat bonding –ul arătat prin generozitate, pasiune şi lapte.
-Un film animat japonez, „Tokyo Godfathers”, prezintă o scenă în care o femeie alăptează o fetiţă fără adăpost, alături de copilul ei. Scena este extrem de frumoasă şi prezintă alăptarea a doi copii în acelaşi timp ca fiind normală.
-În seria HBO „Roma”, există o scenă spre sfârşitul unui episod în care o femeie este prezentată alăptând. Scena nu e centrată pe alăptare, dar este minunată, naturală şi reprezintă frumuseţea alăptării şi a legăturii dintre mamă şi copil.
-„Paint your wagon” (SUA, 1970) are o scenă în care Jean Seberg alăptează în Vestul sălbatic.
-Recentul serial australian, „Fetele lui McLeod” (4 fiice adulte ce au grijă de o fermă) există o scenă în care mama se mulge cu o pompă Avent.
-Într-un din spectacolele „China Beach”, personajul cu păr roşcat dă naştere unui bebeluş pe care îl alăptează imediat. Scena este atât de reală şi de minunată! Copilul arată reflexul de supt, mama ataşează copilul la sân (sân real şi mamelon vizibil).
-Un film spaniol excelent jucat, „Juana la loca”, în care regina Ioana de Castilla este arătată cum îşi alăptează copilul.
-Filmul „La teta y la luna” regizat de Bigas Luna prezintă cum un băiat e ataşat de asistentă, iar ea îl stropeşte cu lapte matern pe faţă. Un băiat de 9 ani este gelos pe fratele lui alăptat şi cere lunii un sân şi pentru el.
-Filmul australian „Better than sex” arată o scenă în care o femeie (dezamăgită de viaţa ei) intră într-o cameră în care mai multe femei alăptează.
-În „Crossing Delancey”, Amy Irving are o scenă în care alăptează frumos.
-„The hand that rocks the cradle”, film de la începutul anilor 90: medicul ucide şi este acuzat de molestarea pacienţilor săi. Soţia sa este însărcinată în acel moment şi pierde copilul din cauza stress-ului, aşa că se angajează dădaca la unul dintre pacienţii soţului. Ea întreţine producţia lactată prin muls cu pompa şi hrăneşte copilul familiei pe timpul nopţii pentru a sabota producţia de lapte a mamei lui (copilul era sătul şi nu mai dorea să sugă de la mama lui).
-Un film mai vechi numit „Angie” cu Geena Davis. O tânără femeie care a fost abandonată de mama ei când era bebeluş, încearcă să-şi hrănească bebeluşul, dar el refuză. Femeia vede acest lucru ca pe o respingere şi susţine că până şi copilul ştie că ea nu poate fi o mamă bună. Ea ajunge să fugă, dar la sfârşit se întoarce la bebeluşul ei şi în scena finală el se ataşează la sân. Te face să realizezi că impactul emoţional produs de alăptare poate transformă mama. Când personajul principal dă naştere şi nu poate ataşa bebeluşul la sân, asistenta vine şi i-a bebeluşul. Apoi, ea părăseşte spitalul şi este acasă cu Angie care face un duş, aude bebeluşul plângând şi zice: „îl va alăpta toată noaptea”.
-Un film irlandez, „El snapper”, are o scenă cu alăptare foarte emoţionantă, după o naştere teribilă (epidurală, forceps, mama pe spate).
-„Ultimul împărat”, arată o scenă în care un copil împărat de 2-3 ani este transportat într-o litieră către palat cu cea care îl alăpta. Într-o altă scenă, în timp, copilul este arătat la vârsta de 7 ani şi ceva, alăptat de aceeaşi femeie care va fi alungată de la curte pe motiv că băiatul a......crescut!
-Există o scenă pozitivă despre alăptare în filmul „Ride with the devil”, regizat de Ang Lee (1999).
-Filmul TV „Snowbound: The Jim and Jennifer Stolpa Story”, 1994, este bazat pe o poveste reală, dar unele lucruri s-au schimbat în film faţă de realitate. Un cuplu se pierde într-o furtună timp de 8 zile cu un bebeluş în proces de înţărcare pentru că împlinise 6 luni! În film, mama, cu mândrie menţionează cât de bine a primit bebeluşul biberonul. Ea încearcă să-l alăpteze, dar spune că „nu prea mai am lapte” fără a se strădui, iar apoi, după ce sunt salvaţi din furtună, bebeluşul şi mama sunt arătaţi la spital pentru că bebeluşul era deshidratat, iar tatăl îi promite copilului că îi va oferi „cel mai mare biberon văzut vreodată”. Filmul uită să menţioneze că alăptarea a salvat bebeluşul! Mama nu a înţeles cum se desfăşoară alăptarea. Când a rămas fără lapte praf (mama şi copilul au stat 2-3 zile într-o peşteră în timp ce tatăl a mers 80 mile pentru a găsi ajutoare), ea a presupus că nu prea mai are lapte, dar copilul era sănătos.
Jennifer Stolpa a spus cu empatie la ştiri că ea a crezut că alăptarea i-a salvat bebeluşul. Ea a fost îngrijorată de producţia ei de lapte, deoarece se simţea deshidratată, dar a supt gheaţă, iar copilul a fost singurul fără traume deoarece a fost alăptat.
Când filmul a fost făcut pentru TV, ea a descris pierderea laptelui, iar tatăl promitea un biberon mare – nu a fost în concordanţă cu realitatea situaţiei.
În timpul filmului se observă şi câteva reclame pentru lapte praf!
-Există o scenă frumoasă în filmul „Cold Mountain”, în care Natalie Portman
alăptează un copil pentru a-l calma.
-În „Sweet Alabama”, personajul lui Reese Witherspoon se întâlneşte cu un vechi prieten la barul din oras, prietenul este ofensat că a venit împreună cu copilul ei. Dar, îi explică „este încă alăptat”.
-Sitcom-ul „Friends” are o scenă sensibilă în care Rachelle îşi alăptează copilul, iar tatăl lui o întreabă cum se simte. Ea răspunde „neobişnuit”, el întrebă „bine sau rău?”, iar ea zice „minunat”.
-„The Sweet Hereafter”, un film de Atom Egoyan bazat pe un roman scris de Russell Banks, prezintă un cuplu de co-sleeper-i cu un copil de 3 ani pe care mama îl alăptează. Probabil că Banks şi Egoyan au folosit imaginea ca simbol al inocenţei şi a iubirii perfecte. Filmul este tragic, dar asta nu diminuează frumuseţea triadei co-sleeping şi faptul că alăptarea şi co-sleeping-ul sunt văzute de personaje ca fiind normale.
-În "Don Juan de Marco", cu Johnny Depp, el joacă un om care se crede Don Juan, numai că el trăieşte în New York, în timpurile moderne. Angajat la un spital de psihiatrie pentru tratament, el se descrie ca fiind "cel mai cel amant din lume". Într-o scenă, el spune: "Ai iubit vreodată o femeie atât de mult încât că laptele i s-a scurs când ea a dat naştere dragostei, iar acum, cu cât o hrăneşte cu atât e mai mult?"
-Un film numit „Millions” are o scenă care nu arată, de fapt alăptarea, dar în care se vorbeşte despre ea. Doi fraţi se uită la poze online cu femei în lenjerie. Cel mai mare măreşte una din poze chiar pe mameloanele unui model, iar cel mic îl întreabă ce este. Cel mare îi răspunde că este un mamelon, apoi cel mic îl întreabă la ce foloseşte. Răspunsul a fost că ajută la hrănirea bebeluşilor, că el ştie asta pentru că mama aşa l-a hrănit şi e sigur că i-a plăcut. O scenă drăguţă!
-„Losing Isaiah” (actriţă: Halle Berry).
-În „The constant gardener” (1998), protagonista este o soţie de diplomat britanic, dă naştere unui copil mort şi se arată cum alăptează un copil nou-născut al unei kenyene care a murit la naştere. Nu există nici un comentariu sau explicaţie în film, ci ne dăm seama din poveste că ea e conştientă de necesitatea laptelui uman pentru nou-născuţi şi că este extrem de hotărâtă să promoveze servicii medicale reale pentru populaţia locală. Filmul este bazat pe un roman de John LeCarre despre industria farmaceutică ce foloseşte ţările sărace pentru a testa medicamente. Totul este fabulos – povestea, actorii, muzica, fotografiile – absolut tot!
-În filmul „Precious” - http://www.youtube.com/watch?v=2349xVgzVic - personajul principal îşi alăptează nou-născutul. În altă scenă, îşi alăptează copilul în piscină, de unde deducem că a continuat să alăpteze mai mult timp. La un moment dat, ea menţionează că la aproximativ 9 luni începuse să meargă. Mai târziu (se presupune că cel puţin cu câteva luni mai târziu de 9 luni), Precious spune colegilor că a descoperit că are HIV, iar prietenii o întreabă dacă copilul este bine. Ea a răspuns că este bine, dar că a trebuit să oprească alăptarea.
-În „Titanic”(1997), Jack schiţează o mamă alăptând copilul.
-Filmul indian „Ram teri ganga maily” are o scenă în care se alăptează, protagonista fiind o actriţă indiancă, Mandakini.
-În „The color purple” şi în „Tsotsi”(2005) există scene cu alăptare.
-„Away we go”, în regia lui Sam Mendes, prezintă povestea unui cuplu ce aşteaptă un al treilea în timp ce călătoresc de-a lungul SUA pentru a găsi un loc perfect pentru familie. Prezintă alăptarea în tandem, purtarea copiilor în wrap.
O listă cu filme ce conţin scene referitoare la alăptare găsiţi aici:
http://www.cinemagora.co.uk/tag-11000-breast-feeding.html
Preluat de pe http://www.007b.com/breastfeeding_movies.php
Misto articol. M-am uitat cu sufletul la gura sa vad daca ai pomenit de un film care pe mine m-a marcat mult, dar l-am gasit in lista pe care ai atasat-o, se cheama "Tsotsi". Daca dai cumva peste el, merita vazut. Mai ales din perspectivaa bondingului cu sugarul.
RăspundețiȘtergereImi place mult ca gasesti tot felul de teme interesante, felicitari!
@Simona, multumesc!
RăspundețiȘtergere"Tsotsi" e pe la sfarsitul articolului.
Personal, nu l-am vazut, dar m-ai provocat.
In Notting Hill, protagonastii sunt gata sa faca dragoste iar ea ii spune lui:
RăspundețiȘtergere"De ce toti barbatii aveti obsesia asta cu sanii? sanii sunt pentru alaptat copiii" (redat aproximativ).
@Adra, era dupa ce facusera dragoste (nesemnificativ, de altfel).
RăspundețiȘtergereApoi, parca ea facea o legatura si cu mama, ceva de genu'.
Sincer, nu-mi prea mai aduc aminte si "ma roade" ce a spus el.........nu mai stiu.......
Dar, mi-a placut, tre' sa vezi scena ca sa induca si starea.
Filmul e de prin anii '90, parca?
da, sfarsitul anilor 90. m-ai facut sa caut replicile pe imdb
RăspundețiȘtergereAnna Scott: What is it about men and nudity? Particularly breasts? How can you be so interested in them?
William: Well...
Anna Scott: But, but, seriously: they're just breasts. Every second person in the world has them.
William: Oh, more than that, when you think about it: you know, Meat Loaf has a very nice pair.
Anna Scott: [laughs] But they're... they're odd looking, they're for milk, your mother has them, you've seen a thousand of them... What's all the fuss about?
William: Actually, I can't think of what it is, really. Let me just have a quick look...
[peeks under blanket]
William: No, no, beats me.
@Adra, thx!
RăspundețiȘtergereEsti tare!