Situaţiile de urgenţă se pot întâmpla oriunde în lume. Copiii sunt vulnerabili la malnutriţie, boli şi moarte în astfel de situaţii. Indiferent de urgenţă - de la cutremur la conflict, de la inundaţii la pandemie de gripă - povestea este aceeaşi: alăptarea înseamnă viaţă şi un scut care protejează copiii în aceste situaţii.
Între 1 şi 7 august 2009, World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) şi susţinători ai alăptării din peste 150 de ţări vor celebra “Săptămâna mondială a alăptării” pentru al 18 lea an.
În acest an, echipa WABA împreună cu Emergency Nutrition Network (ENN) şi International Baby Food Action Network-Geneva Infant Feeding Association (IBFAN-GIFA) au ca scop principal protejarea şi sprijinirea alimentaţiei adecvate a copiilor în condiţii de siguranţă în situaţiile de urgenţă. Împreună vor apela pentru protecţia şi sprijinul activ al alăptării în timpul situaţiilor de urgenţă şi cu prevenirea şi refuzul donaţiilor ce cuprind subtituenti ai laptelui matern: biberoane, tetine, care, de mult prea multe ori, fac mai mult rău decât bine.
Pregătirea pentru situaţiile de urgenţă este cheia acţiunilor corespunzătoare. Mamele trebuie să fie în siguranţă şi să aibă acces prioritar la produsele alimentare pentru familie, la apă, la adăpost şi la condiţii de siguranţă pentru a alăpta.
Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNICEF – niţiere timpurie a alăptării şi alăptare exclusivă până la 6 luni de viaţă şi continuarea alăptării pentru 2 ani şi mai mult - sunt şi mai importante în situaţii de urgenţă.
Alăptarea este o sursă sigură de hrană şi de lichid pentru bebeluşi - disponibilă instantaneu - care oferă protecţie activă împotrivă bolilor şi ţine de cald copilului, prin apropierea de mama lui.
Alăptarea reduce riscul de hemoragie post-partum, cauza principală a mortalităţii materne la nivel mondial.
În medii riscante şi dificile, de urgenţă, contează modul de hrănire a bebeluşilor şi copiilor, esenţial pentru supravieţuirea lor.
Încălcarea " Codului internaţional de comercializare a substituenţilor laptelui matern" şi a rezoluţiilor WHA ulterioare acestuia sunt frecvente. Ghidul internaţional elaborat de grupul IFEspecifică în mod clar că donaţiile de substituenţi laptelui matern - biberoane, tetine - nu trebuie căutate, nici acceptate în situaţii de urgenţă.
Fiecare dintre noi poate juca un rol pozitiv şi important în situaţii de dezastru.
Alăptarea este vitală în cazuri de urgenţă!
În cazul unui dezastru toată lumea ar trebui să fie pregătită!
Sursa: http://www.waba.org.my/pdf/wbw_2009_press_release.pdf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu