marți, 1 februarie 2011

Postarea lunii ianuarie "Mami, alăptează-mă" - Link - uri utile ce m-au ajutat să alăptez

Accesul la internet ne ajută, uşor şi prietenos, să găsim informaţia dorită.
Şi ca orice alt domeniu, alăptarea este un subiect vast, cu multe conexiuni. Un motor de căutare te ajută să dai peste tot felul de informaţii legate de alăptare, iar un link te poate purta prin alte link-uri uitând de unde ai pornit şi ce doreai să afli.
Uneori nu ai timpul necesar să scormoneşti netul şi ti-ar plăcea să ai un loc anume unde să găseşti site-uri despre alăptare, să te duci direct la ţintă şi să alegi, să reţii ce vi se potriveşte, ţie şi copilului/familiei tale.

Pentru această lună, blogosfera a primit ideea de a compila postări despre un subiect specific legat de alăptare: link-uri utile ce m-au ajutat să alăptez.

Un link către care mă îndrept aproape zilnic este cel al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La începutul alăptării, am găsit un scurt articol ce m-a lămurit de ce nu e necesar să ofer apă sau ceai unui copil alăptat. Din păcate link-ul nu îl mai găsesc, dar era extrem de interesant şi "de aruncat" în ochii celor care tot insistă cu sfaturi de genul "tre' să-i dai ceai, să-i spele stomacul!". O scurtă descriere a articolului o găsiţi aici.

În momentele în care am răcit, în care mă supăra durerea de măsele, când infecţia urinară mă deranja sau durerea de cap nu îmi trecea, am aflat de la dr.Hale că medicamentaţia în timpul alăptării este permisă, la sfatul unui medic, şi că este necesar să mă tratez astfel încât, pe viitor, alăptarea să se poată desfăşura în condiţii liniştite, fără a (fi) suferi(ndă).

Un site către care mă îndrept oricând am timp şi unde ştiu, cu siguranţă, că voi găsi informaţia necesară este www.kellymom.com, un site recunoscut la nivel internaţional ce oferă informaţii despre alăptare părinţilor şi profesioniştilor din domeniu. Kelly Bonyata este consultantă IBCLC, ajută mamele şi bebeluşii să alăpteze din anul 1997. Ea oferă consultaţii private şi prin telefon, predă cursuri despre alăptare şi conduce grupuri de suport, scrie articole despre alăptare, are mulţi ani de experienţă în consilierea mamelor prin intermediul internetului, prin grupuri de sprijin de la mamă la mamă.

Mare mi-a fost bucuria să descopăr, acum vreo 3 ani, prin intermediul unei mame dragi, că există un site românesc dedicat alăptării ce aparţine consultantei în alăptare IBCLC: Marta Mureşan. Site-ul conţine informaţii utile mamelor pentru a şti cum să gestioneze mai bine alăptarea.

Un alt site necesar a fi vizionat fiind considerat o resursă de nepreţuit aparţine dr.Jack Newman, acest guru al alăptării din Canada: www.nbci.ca.

LactMed este o importantă resursă: o bază de date cu majoritatea medicamentelor. Un simplu search vă duce la medicamentul despre care doriţi să ştiţi dacă este compatibil sau nu cu alăptarea şi despre efectele lui asupra alăptării.

International Breastfeeding Journal reprezintă un jurnal on-line cu acces liber, ce cuprinde toate aspectele legate de alăptare.
Acest jurnal urmăreşte să abordeze toate aspectele alăptării, inclusiv identificarea femeilor cu risc crescut de a nu alăpta; impedimentele alăptării şi efectele lor asupra sănătăţii sugarilor şi mamelor; creşterea duratei alăptării, precum şi gestionarea problemelor în alăptare.

Un site de suflet este cel al organizaţiei La Leche League International al cărei scop general este de a ajuta mamele să înveţe cum să-şi alăpteze bebeluşii, să încurajeze sentimentele materne prin intermediul alăptării, să promoveze o mai bună înţelegere a alăptării şi a celorlalte subiecte legate de aceasta.

Alte link-uri din care fiecare poate alege ce i se potriveşte în alăptare:
http://www.kathydettwyler.org/dettwyler.html

http://drjaygordon.com/category/breastfeeding

http://www.naturalchild.org/articles/breastfeeding.html

http://www.asklenore.info/breastfeeding/abindex.shtml

http://www.normalfed.com/index.html

Şi pentru că uneori citesc site-uri în limba spaniolă, vă recomand:

http://www.vialactea.org/

http://www.crianzanatural.com/art/ixg1.html

http://www.multilacta.org/Portada.htm

Vă aştept cu link-urile!
Succes!


Yona, din o multime de link-uri folositoare a ales câteva despre ce înseamnă alăptarea, cum se face efectiv, beneficii şi multe altele.

2 comentarii:

  1. Oare asta e linkul pierdut de la WHO? http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. @Raluca, era o broşurica, un text scurt, convingator.
    Dar este excelent si link-ul oferit de tine. Multu'!

    RăspundețiȘtergere