luni, 7 septembrie 2009

Alăptarea în timpul sarcinii (versiunea scurtă)

de Hilary Flower, MA şi Kelly Bonyata, BS, IBCLC, www.kellymom.com



Este bine să alăptezi când eşti însărcinată?

Da, în cele mai multe cazuri. În acest moment nu există nici un studiu medical care să demonstreze că alăptarea pe timpul sarcinii este contraindicată, aşa că este imposibil de a face o lista cu contraindicaţii. Dacă aveţi o sarcina complicată: pierdeţi în greutate, există hemoragii, există semne de travaliu prematur, atunci discutaţi cu medicul care vă urmăreşte sarcina, iar în funcţie de situaţia individuală şi de sentimentele dvs. puteţi decide ce e cel mai bine pentru dvs.: să continuaţi alăptarea, să o reduceţi sau să întărcaţi.

Riscurile avortului spontan/travaliului prematur


Acestea sunt cele mai comune îngrijorări, dar nu par să aibă o bază solidă. Revizuirile lui Hilary Flower asupra cercetărilor privind uterul femeii gravide relevă că nu există nici o baza teoretică a faptului că alăptarea poate duce la avort sau la un travaliu prematur în timpul unei sarcini sănătoase. Uterul îşi ia măsuri de protecţie pentru a preveni o reacţie puternică dată de oxitocina produsă prin alăptare. Contracţiile uterului experimentate în alăptare, fac parte şi dintr-o sarcina normală. Contracţii similare pot să apară de multe ori şi în timpul actului sexual, de care multe cupluri au parte şi pe parcursul sarcinii.

Alăptarea va afecta nutriţia viitorului bebeluş sau rezervele mamei?

Această grijă este valabilă şi pentru mamele subnutrite, dar dacă sunteţi suficient de bine hrănită, organismul va continua să satisfacă nevoile dvs. şi a celor doi copii. Mamele care suferă de anemie, care nu consumă lactate zilnic, vegetarienele, cele care consumă suplimente de fier sau au probleme cu luarea în greutate pot necesita o atenţie specială în ceea ce priveşte dieta lor.
Aţi dori să luaţi în greutate pe timpul sarcinii ca şi atunci când nu alăptaţi. Lăsaţi foamea, setea şi starea dvs. să dicteze căt să luaţi.

Sănătatea oferită prin alăptare

Copilul dvs. beneficiază de alăptare în primul an de viaţă şi în al doilea an. Laptele este la fel de sigur pe timpul sarcinii. Dar, sarcina poate duce la o scădere a cantităţii de lapte matern şi poate motiva, atât mama, cât şi copilul, înţărcarea. Astfel, în cazul în care sarcina va provoca o producţie de lapte mai scăzută atunci copilul va primi, proporţional, mai puţine avantaje ale laptelui matern. Într-adevăr, înţărcarea înaintea vârstei de 2 ani creşte riscul îmbolnăvirii copilului, conform Academiei Americane a Medicinei de familie. Dacă copilul dvs. este dependent de laptele dvs. puteţi lua în considerare suplimentarea, în cazul în care producţia dvs. de lapte e în scădere.

Inflamarea mameloanelor şi agitaţia în timpul sarcinii

Multe mame experimentează inflamarea mameloanelor în timpul sarcinii din cauza alăptării. Alte mame raportează sentimente de nelinişte şi iritare în timp ce alăptează. Aceste lucruri depind foarte mult de la mamă la mamă fiind cauzate de schimbările hormonale. Durerea mameloanelor, poate fi agravată de scăderea producţie de lapte, în sarcină şi de poziţia greşită la sân a copilului. Dacă suspectaţi afte consultaţi neapărat un medic specialist; dvs. şi copilul dvs. trebuie să primiţi tratament adecvat.

Laptele matern pe parcursul sarcinii

Majoritatea mamelor care alăptează de-a lungul sarcinii observă o scădere a cantităţii de lapte matern pe la mijlocul perioadei de sarcină, iar unele mame chiar mai devreme de prima lună. Producţia de lapte matern scade chiar dacă alăptarea are loc continuu şi frecvent, cu toate că 30 % dintre mamele însărcinate nu experimentează o scădere a cantităţii de lapte. Oferta poate creşte catre sfarşitul sarcinii, când se produce colostrul.
În timpul sarcinii, laptele hrănitor, matur, trece gradual în colostru, care va fi prezent la naştere. Mama gravidă va continua să producă colostru în ultima parte a sarcinii. Odată cu naşterea bebeluşului, timpul în care se produce colostrul este limitat, laptele matur venind după câteva zile de la naştere.

Cum afectează alăptarea greţurile dimineţilor?

In primul rând trebuie spus că pentru unele mame alăptarea poate declanşa o senzaţie de greaţă în plus faţă de cele care au loc dimineaţa. În special, curgerea laptelui poate aduce o senzaţie de greaţă. Pe de altă parte, multe mame par să nu sufere de greţurile dimineţii atunci când alăptează. Alte mame fac faţă senzaţiilor de greaţă din timpul alăptării, iar altele reduc alăptarea şi în cele din urmă înţarcă.

Ce se întâmplă dacă doriţi să înţărcaţi?

Sarcina are un mod de a face mamele să se gândească la înţărcare, în special dacă alăptarea se transformă în disconfort. Este foarte important să luaţi în consideraţie şi nevoile proprii când luaţi decizii în ceea ce priveşte alăptarea. Multe mame încep prin a reduce durata meselor sau prin a distanţa mesele de lapte.

Se va înţărca copilul?


Un studiu arată că 26% dintre copii s-au înţărcat singuri, alăptati fiind când mama era însărcinată. Unii copii se înţarcă într-un anume timp al sarcinii, alţii se înţarcă la o dată ulterioară, fie spre sfârşitul sarcinii, când vine colostrul, fie după naştere.
___________________________________________________
Bazat pe informaţiile din cartea “Aventuri în alăptare în tandem”(@2003, LLLI), scrisă de Hilary Flower.
Pentru versiunea întreagă consultaţi site-ul: www.nursingtwo.com/faq/


Sursa

4 comentarii:

  1. Am alaptat, insarcinata fiind. Aproape 8 luni din cele 9. N-a avut nimeni de suferit, dimpotriva. :) Nici usor n-a fost, dar nu regret o secunda.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alina, poate ai timp vreodata sa detaliezi experienta voastra.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti experinete in care ati alaptat pe timpul sarcinii si copilul mai mare era mai mare ? :)
    Eu am un baietel de un an si 8 luni , si inca il alaptez. Ne mai dorim un fratior sau o surioara, si toooot speram ca se intarca singur :) Dar nici o sansa ! Tzitzi e prea bunaaa ! Si asa nu stiu ce sa fac. Am citit multe articole dar peste tot se vorbea ca bebelusul mai mare era de cateva luni :D , si nu flacau mare ca al meu :) !

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna.am un baietel de 1 an si 7 luni si sunt insarcinata in 6 saptamani.continui sa il alaptez desi ma simt mult mai obosita decat ar trebui, insa avand in vedere ca alaptarea in continuare nu ar reprezenta un risc pentru nici unul dintre noi trei iar bebe este fericit , sanatos si multumit ...ce mai contează:)il alaptez de doua ori pe zi.dimineata si inainte de somnul de noapte pentru ca s-a redus substantial cantitatea de lapte.voi continua atat cat vrea el insa sper sa renunte singur in cateva luni:)mult succes mamici:*

    RăspundețiȘtergere