luni, 28 septembrie 2009

firstright.org


"De ce mama când alăptează în public trebuie să se ascundă sub o pătură?
• Este inutil. Alăptarea este naturală, sănătoasă şi pentru părinţi. Nu este nimic de care să vă fie ruşine şi nu trebuie să vă acoperiţi cu o pătură. Singura definiţie a cuvântului "discret" care contează este mama însăşi; mama nu ar trebui să simtă că are nevoie să se ascundă sau să-şi ascundă copilul în timp ce mănâncă alimentul natural perfect pentru el.
• Este imposibil. Mulţi bebelusi (şi adulţii ştiu!)nu tolerează o pătură peste
capetele lor, în timp ce mănâncă. Copilul va trage şi va împinge pătura şi, de fapt, va atrage o mai mare atenţie asupra perechii care alăptează.
• Căldura. Este cald pentru mamă şi copil, chiar şi într-o cameră cu aer condiţionat, când capul copilului este sub o pătură.
• Este periculos. Respiraţia aerului sub o pătură poate fi periculoasă pentru un copil.
Recomandările pentru a reduce riscul sindromul mortii subite includ: aveţi grijă! capul copilului în timpul somnului să nu fie acoperit.

De ce mama nu îşi hrăneşte bebeluşul în public cu biberonul?
Alăptarea este o relaţie complexă, biologică, care poate fi grav perturbată de către
alimentaţia cu biberonul.

De ce mama nu alăptează înainte de a pleca de acasă?
Bebeluşii de multe ori mănâncă după un program neregulat, iar o relaţie de succes în alăptare depinde de faptul că bebeluşul este în măsură să mănânce la cerere.

Dar dreptul altor persoane de a nu vedea pe cineva alăptând în public, în special în timp ce mănâncă?

În cazul în care alăptarea deranjează atunci acea persoană se poate ignora, se poate întoarce cu spatele, poate fi rugată să se mute. O mamă care îşi alăptează copilul nu e responsabilă pentru nivelul de confort al altei persoane. De asemenea, nu este responsabilitatea mamei care alăptează să sprijine şi să perpetueze prejudecăţile altora împotriva unui act natural şi normal.

Ce este aşa mare scofală?
Multe mame se tem să alăpteze în public din cauza lipsei de sprijin din partea societăţii.
Problema este destul de mare pentru a reţine multe mame să alăptează sau le provoacă să înceteze alăptarea înainte de un minim de ani recomandat de către AAP, OMS sau UNICEF.

De ce este alăptarea în public considerată o problemă?
Este discriminare. Scoasă în evidenţă atunci când mama şi copilul alăptat sunt
abordaţi pentru a se acoperi, a se muta sau pentru a li se sugera să fie mai discreti şi pot fi făcuţi să simtă că fac ceva ruşinos sau neadecvat.

Aţi avut vreodată o experienţă neplăcută în urma alăptării în public?

[Simţiţi-vă liberă şi împărtăşiti din experienţa dvs.]
De exemplu: Mulţi oameni pe care i-am întâlnit fie susţin alăptarea, fie sunt indiferenţi. Dar, aproape fiecare mamă ştiută de mine şi care alăptează a fost supusă privirilor dezaprobatoare şi comentariilor aiurea. Dezaprobarea publică subminează încrederea mamei în ea, în capacitatea de a alăpta, capacitate pe care comunitatea medicală o recunoaşte ca fiind cel mai bun mod de a hrăni un copil.

Este adevărat că multe mame alăptează în public?

Da. Oamenii nu-şi dau seama cât de des sunt alăptaţi copiii în public deoarece mamele (şi copiii!) sunt atât de calificate că de multe ori nu atrag spectatori.

*********************

• Mamele care alăptează nu au nimic de ascuns.
• Alăptarea este un act normal, natural, sănătos şi pentru părinţi.
• Alăptarea nu este ruşinoasă şi nu trebuie ca mama să se acopere cu pătura.
• Mamele nu trebuie să simtă nevoia de a se ascunde în timp ce copilul mănâncă cel mai natural aliment.
• Eu nu mănânc sub o pătură şi nu mă aştept ca bebeluşul meu să facă acest lucru.
• Profesioniştii din domeniul medical susţin ca alăptarea este cea mai bună pentru nou-născuţi, dar mamele încă întâmpină rezistenţă culturală semnificativă în ceea ce priveşte alăptarea în public.
• Sânii au fost daţi pentru a alăpta.
• Academia Americana de Pediatrie recomandă alăptarea timp de cel puţin 1 an, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cel puţin doi ani.
• Trebuie să arătam respect pentru mame şi copii.
• Nu este vorba despre dreptul meu de a alăpta. Este vorba despre dreptul copilului meu de a se hrăni."

Sursa: www.firstright.org

12 comentarii:

  1. Cand alaptez in public prefer sa ma uit la copilasul meu. In felul asta evit privirile lor posibil dezaprobatoare. Dar sincer, nici cand am alaptat in REAL pe un stelaj de marfa, cu spatele la standul de LP nu am intalnit decat oameni care ne zambeau, care se minunau de Lucas ba chiar scuipau sa nu-l deoache. Ce-i drept, avea doar 8 luni. probabil datele problemei s-ar schimba peste 1 an.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articol, ca deobicei!
    Lore de ce crezi ca datele problemei s-ar schimba chiar si după un an? eu vreau să alăptez cât am lapte...bine,nu cred că mai mult de doi ani, dar măcar să am până atunci!
    Eu am ajuns la cocluzia că personalul medical nu incurajeaya suficient alaptatul in public, dar oameni de rand nu am văzut să fie dezaprobatori atunci când eu am alăptat în pubic, şi mi s-a întâmplat şi: la cumpărături, şi la coadă la doctor, şi în parc,chiar şi pe munte, la Babele....

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim29/9/09

    majoritatea persoanelor se prefac ca nu vad. barbatii, in general, parasesc rapid zona :))
    imi aduc aminte cum era blamata o vecina ca-si alapteaza copilul asezata pe scara blocului.
    apoi io alaptez unde-i vine puiului. sa se educe restul dupa mine!

    RăspundețiȘtergere
  4. tin sa precizez ca io-s anonimul dinainte!

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.phdinparenting.com/2009/01/23/no-need-to-hide/

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim30/9/09

    Pana a nu alapta eu, n-am inteles niciodata "lupta" asta pentru dreptul de a alapta, mi se parea ca e de la sine inteles, eu nu sunt de obicei o pudica. O data, cand C. avea deja vreo doi ani mi s.a intamplat in aceeasi zi: la statia de autobuz ne.am asezat pe o banca si o doamna in varsta era langa noi. C. a vrut "titi" si i-am dat, doamne s.a ridicat scarbita si m-a injurat ca nu sunt normala sa alaptez in public (a se citi ca suntem in lumea civilizata a Vienei!). A venit autobuzul si am ajuns la magazinul unde trebuia sa mergem, la plecare a vrut iar "titi" si m-am asezat in magazin pe o bancuta sa ii dau. A trecut pe langa noi un domn in varsta care s-a oprit si a spus: "asta e cel mai frumos tablou care exista, o mama si copilul ei". M-a marcat ziua asta!

    Cu ani in urma, cu ocazia zielei interntionale a lactatiei am co-organizat cu participarea a sute de mame pe Mariahilferstrasse (artera comerciala principala a Vienei) o actiune care se chema "O clipa pe Calea Lactee" Au fost sute de bebelusi si mamicile lor, exista un film si o expozitie cu imaginile pur si simplu sublime.

    Eu cred nu atat in reactia celor de pe strada ci cred in incurajarea mamelor sa nu se teama de nimic! Indiferent de societate intalnimi oameni asa sau asa, important e ca fiecare e liber sa faca cum crede!


    Va doresc ca laptele sa tasneasca in rauri si daca e necesar, daca e nevoie, direct in ochii cui nu poate vedea o imagine asa de sfanta!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Lore, da, se cam schiba, din pricina unor idei preconcepute. Poate in timp se va schimba si mentalitatea.
    @Andra, nele persoane sunt "oripilate" cand vad un copil mai maricel alaptat in public. Dar, e problema lor, cum spunea si Sular. Le mai trebuie ceva informatie. Gasesti si multe priviri admirative si incurajatoare. Dar, de obicei, relatia mama-copil este atat de minunata incat cand mama alapteaza in public nu mai are ochi si pentru ceilalti, din jur.
    @Sular, numai bine!
    @Adra, unele filmulete le-am vazut si pe blogul tau. In afara, exista cmapanii care promoveaza alaptarea in public si au si legi care permit mamelor sa alapteze oriunde.Multam!
    @SpurNatur, ce fain!
    Poate pe viitor ne arati si noua o mica particica din evenimentul acela.
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim1/10/09

    Rox, aici e o fotografie si comentariile de la IBCLC visavis de actiunea noastra (nesponsorizata, Milupa ne-au refuzat ;O) :

    http://www.stillen.at/termine/artikel_seminarinhalte/weltstillwocheBsp.html

    Daca vrei fotografiile originale te pot pune in legatura cu fotograful care a initiat actiunea (tata a 2 fete si el, si mare fan de alatpat).

    Cu ceva timp in urma in Prater, 2 mamici forumiste au fost date afara dintr-un restaurant pe motiv ca deranjeaza ca alapteaza public. S.au conformat si dupa cateva zile s-au intors, organizate, cu alte mamici alaptatoare din forum, nu stiu cate la numar dar MULTE, s-au asezat in restaurant, au comandat, au mancat au alaptat si au plecat. Fara drept de apel al chelnerului perplex.

    Constiinta asta a mamelor e dupa mine mai importanta decat cea publica. Atunci cand ma simt responsabila si stiu ca fac bine din tot sufletul copilului meu, ma doare in cot ce zice "publicul".

    Keep up the good work,
    ®a

    RăspundețiȘtergere
  9. @Pai voi la Milupa v-ati dus? Hmmm......
    Au o campanie noua in Romania, cu care multi nu sunt de acord, detalii dau altadata.

    Multumesc mult pentru link.

    Actiuni ca cea descrisa de tine, mame date afara din restaurant pt. ca alaptau, iar la ceva timp s-au intors in grup , au fost si in SUA, de aici si aparitia unor legi care sa permita alaptarea in public.
    Si actiunea contra Facebook.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim1/10/09

    Pai, am mers la Milupa asa, de "provocare" :O)

    Aici legea nu iti interzice alaptarea in public (USA sunt mai "speciali") si totusi se intampla discriminari. Dar uite ca mamele sunt ingenioase mereu.

    Abea astept sa alaptez din nou :O)
    Ce actiune contra Facebook? Impudicele care alaptau au fost date afara, what happened?

    RăspundețiȘtergere
  11. @SpurNatur, uite link unde am scris despre Facebook si alaptarea virtuala:
    http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/2009/03/alaptarea-virtuala-interzisa.html

    RăspundețiȘtergere