sâmbătă, 7 august 2010

Maratonul alăptării

Am încheiat săptămâna mondială a alăptării cu un maraton ce a avut loc în AFI Mall Cotroceni.
În acelaşi timp în Constanţa a avut loc un eveniment similar sub sloganul "Sănătatea copilului tău începe înainte de naştere".

Au fost alături de Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare vorbindu-ne despre cum se promovează alăptarea în maternităţi: moaşă şi educator prenatal Lamaze Irina Popescu, din partea asociatiei Fanfara - Claudia Mirica, Anemona Munteanu - reprezentant UNICEF, actriţa Aniela Pietreanu, moaşa Vania Limban (Active Center), Laura Câmpeanu (http://viataprinbalonulroz.blogspot.com/)împreună cu băieţii ei dragi: Sasha şi Florian (care a îndemnat taţii să încurajeze mămicile să alăpteze pentru a nu se trezi noaptea să pregătească biberoane), Claudia Necula (psiholog), Monica Reu (Asociaţia pentru comunicare non-violentă), Diana (sling.ro), reprezentantul Weleda şi eu. Eu.... plină de emoţii, cu un mare gol în stomac, tot discursul pregătit pe îndelete de acasă nu am reuşit să-l spun, de crispare, de emoţie, din cauza acelui microfon care mă împiedica să fiu eu (nu-s bună de discursuri....clar!). Noroc că am avut susţinere de la oameni tare dragi mie şi apropiaţi (fiu, soţ, frate, cumnată), de la mămici ce m-au susţinut tot timpul în demersurile mele, nu le dau numele aici pentru că ele se ştiu.
Emoţii din cauza faptului că am primit "Mulţumesc" din multe părţi, neaşteptat de multe, m-au luat prin surprindere şi mi-au umplut ochii de lacrimi!
Iar finalul a fost apoteotic............prea mult pentru sensibilitatea mea......mult prea frumos......Aniela Pietreanu alăptând un alt copil!(pe Hari, prunc de Carmen - didinuska, mamica cu incizie la sân din cauza proastei informări din parte medicilor!).
E greu de descris ce sentimente îţi oferă o astfel de imagine petrecută într-un mall modern, intr-o societate care vede alimentaţia artificială ca normă şi sânii ca obiecte sexuale.
Şi vreau să rămân cu aceste imagini...cu chipurile mamelor ce rosteau "Mulţumesc, Rox!" şi cu Aniela ţinând la sân alt copil decât al ei!
În astfel de momente îmi dau seama că .........merită!

Vă las în compania fotografiilor!


Pregătiri


Se adună mămicile


Carmen (didinuska) cu Hari în wrap (dacă doriţi să donaţi lapte matern pentru el, vă rog să o faceţi!)


Adriana (Maryllis).....încurajarea ei mi-a făcut bine!Mulţumesc! Şi ea s-a oferit să-l alăpteze pe Hari!


Aniela ne-a vorbit despre cum a născut şi cum creşte Carol cu laptele ei!


Exact de ce aveam nevoie: de prezenţă!


Aniela Pietreanu


Interes pentru alăptare


Asta-s eu!


Tot eu!


Aplauzeeee!


Alături de Vania Limban


Claudia Necula


Tricoul oferit celor prezenţi

Fotografiile pot fi reproduse doar cu acordul autorului.

La sfârşitul întâlnirii am găsit uitată pe unul din scaune o gentuţă de fetiţă - este albă cu flori roz, roşii şi plină cu câteva lucruşoare mici. Cine o recunoaşte ca fiind a lui rog să mă contacteze pe mail.

14 comentarii:

  1. Ma bucur ca a fost asa de multa lume, ca a fost bine. ZSi ma bucur si pentru Hari, pe care si eu am vrut sa-l alaptez darcred ca era mult prea multa lume pana cand am plecat eu cu grupul vesel. Ma bucur ca v-am revazut/ cunoscut pe toate.

    Roxana, in afara de putin trac, totul s fost bine, nu fii aspra cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Rox tu te tineai de masa sa nu pici, asa-i?

    Poti spune ce vrei, tineai de microfon ca o profesionista :)) draga de tine!

    Daca eram pe acolo fi sigura ca il alaptam si eu pe micut.

    Felicitari ANIELA! Stiu ca ai facut-o din suflet! Si ma bucur ca am avut ocazia sa alaptez doi copii cand aveau asa de mare nevoie de asta :)

    Tricoul e fantastic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Rox: a fost foarte, foarte bine! Ai vorbit cursiv, tare, te-ai uitat la audienta, ce-ti mai poti dori?

    Eu sunt printre cele care iti multumesc in fiecare zi, de fiecare data cand o pun pe Degetzica la san. Fara tine nu as fi reusit!

    Cum se doneaza pentru Hari? Unde stau ei? Ma gandesc sa incerc si eu, desi nu m-am mai muls de luni bune si nici pompa nu mai am.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru organizarea evenimentului. Mie imi pare tare rau ca nu am ajuns, poate la anul, cand in mod sigur va fi ceva si mai mare. :)

    Mamica lui Hari e tare curajoasa, o adevarata leoaica care lupta pentru puiului ei. Ii tin pumnii si ma ofer si eu sa ajut.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Zoozie, a fost si prima oara pt mine, poate data viitoare sa am mai mult curaj. Se poate si mai bine! Eu ma simt in largul meu cand ascult mama, cand stau fata in fata cu ea, cand o pot ajuta.
    Da, asa e, nu erai sa surprinzi momentul cu Hari, stiu ca ai fi facut-o si tu!Multumesc!

    @Ehee, Luthelo, crezi ca mai stiu ce faceam? Ha!Beeii, nu-i deloc usor! Ah, da, sunt convinsa ca si tu te-ai fi "inghesuit" sa-i oferi lui Hari din darul tau natural de a alapta!

    @MariaMirabela, tu ai facut totul. Vointa si determinarea ta au fost cele mai importante. Eu ofer informatia, restul mama decide. Asa ca...... felicitari!
    Hari sta undeva in Crangasi, daca doresti amanunte iti pot oferi adresa de mail a lui Carmen si va intelegeti voi.

    @Adelle, multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo, Rox! Bravo tuturor celor care au fost acolo! Se intampla si lucruri faine in Romania!
    Ai dreptate, alaptarea intr-un mall modern...e o imagine simbolica! Felicitari!
    Imi pare rau ca n-am ajuns! Nu s-a putut acum.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim8/8/10

    Bun gasit!

    Felicitari pentru eveniment, a fost foarte ok!

    Ma ofer si eu cu laptic, direct de la sursa:) pentru ca nu mai pot scoate deloc la muls. Daca mama e de acord, bineinteles.

    Numai bine,

    Raluca

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim8/8/10

    Bravo de 1,000 de ori! Nu am cuvinte sa descriu cat sunt de fericita citind aici ce s-a intamplat! Pentru ca am avut probleme foarte mari in timpul sarcinii, am suferit o dereglare hormonala, in urma careia am avut prea mult lapte, da, ati citit corect :) Trebuia sa ma mulg de cateva ori pe zi, depasind lejer un litru jumatate pe zi, in conditiile in care si bebe-ul meu papa pe saturate de cel putin 5-6 ori, Dr copilului meu spunea atunci ca daca eram intr-o tara civilizata as fi dat la o banca de lapte tot acel surplus. Ca am facut mastita din doua in doua saptamani, cu tot mulsul, ca era sa ajung la operatie de cateva ori, nici nu mai conteaza. Copilul meu (actualmente de 3 anisori zburdalnici) a vrut sa pape doar un an, eu i-as mai fi dat inca pe atat (cel putin :)) Am o bucurie si o implinire imensa ca am facut asta, nu judec, dar nu inteleg mamele care renunta usor si mult prea repede la o placere atat de mare, caci da, este o placere! Uneori, mai rar decat cu ceva timp in urma, plang si-mi este cumplit de dor de acele momente desavarsite in care ii auzeam doar respiratia si galgaitul acela dulce, semn ca cineva papa tzitzi. Nu pot decat sa va multumesc ca existati! Felicitari si sincera admiratie pentru tot ce faceti! Cu mare drag, Ema

    RăspundețiȘtergere
  9. Raluca, e o oferta foarte frumoasa si-ti multumesc pentru ea si in mulele beneficiarilor.

    Parerea mea e ca e greu sa ne oferim cu laptele "de la sursa" in mod regulat atat si din cauza faptului ca la ora actuala bebelusul primeste hrana mixta, cat si din pricina unor chestiuni care tin de mobilitatea fiecareia. E mai greu cu pompa intr-adevar, mai ales ca fetita mea obisnuia sa bea laptele pe care-l mulgeam eu din sanul ei nepreferat (eu alaptez dintr-un san acum), deci stie ce e in sticluta si trebuie sa ma feresc de ea cand mulg (era super daca ma puteam mulge in timp ce suge ea :D).

    Dar pentru moment, cel putin, pentru familia primitoare, a primi laptele muls este situatia cea mai usor de gestionat. Organismul se obisnuieste si cu pompa ca stimul in decurs de cateva zile si lucrurile merg relativ usor daca nu ajungi sa te stresezi ca n-ai destul lapte.

    Scuze ca am deviat atata de la subiectul articolului!

    RăspundețiȘtergere
  10. Zoozie, eu zic c adac Raluca e dispusa sa ofere si d ela purtator gasesc ele o cale. Raluca contacteaz-o pe CArmen, te rog, si discuta cu ea.
    Iti multumesc!
    @Ema,iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
    @IlanaAndreea, am ceva pentru tine!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Rox, ce? Un tras zdravan de urechi pentru ilustra absenta? :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim8/8/10

    Imi pare tare rau ca nu am mai putu ajunge.Din pacate cea mica a facut pojar asa ca stam mai retrasi.
    Cred ca a fost foarte frumos din imaginile voastre.
    in orice caz, acum seara cind o alaptam pe cea mica, ma gindeam ca o alta sursa negativa pt noile mamici sunt revistele cu specific de copii care NU promoveaza in nici un fel alaptatul. Toate sunt pline cu reclame si mai ales reclame la laptele praf.
    Cred ca si acolo este nevoie masiva de prezenta voastra.
    Numai bine la toti!
    Andreea Vasilescu

    RăspundețiȘtergere
  13. buna seara tuturor! chiar daca risc sa va zgarii urechile cu atatea multumiri o voi face din nou: multumesc Mamicilor (Roxana, Ramona - Zoozie, Aniela, Adriana) care ma sprijina, incurajeaza si ajuta asa cum nici nu visam, multumesc Mamicilor care se ofera sa doneze lapte pentru omuletul Hari de 1 luna si 3 saptamani.
    stau in militari, chiar la pasajul lujerului. cine doreste sa ia legatura cu mine imi poate scrie pe didinuska@gmail.com sau ne putem auzi la un telefon 0728 47 35 31.
    imi doresc tare mult sa scriu "peripetiile" prin care am trecut din momentul nasterii pana in prezent. sunt cateva lectii de care viitoarele mamici pot tine cont pentru a nu ajunge unde sunt eu acum. inca nu stau foarte bine cu timpul, dar promit ca o voi face.

    @ Mariamirabela: multumesc frumos! cred ca cel mai bine e sa ne auzim pe mail sau la un telefon. am o pompa manuala avent pe care ti-o pot da cu placere daca este nevoie.

    @ Adelle: buna, Cristina! ne auzim pe mail. multumesc frumos! pupici Adei :)

    @ Raluca: multumesc frumos! nu ma supar, ma bucur pentru fiecare picatura de lapte matern care ajunge in gura celui mic. azi Hari a mancat in parc direct de la pieptul Adrianei. daca imi poti lasa pe mail un numar de telefon, te sun sa vedem cum facem.

    exista multe momente in care ma simt "prost" in fata mamicilor care sunt dispuse sa doneze laptic. nu stiu cum m-as putea revansa vreodata. inteleg perfect orice mama care se ofera sa doneze, dar din diverse motive personale (ajunge sa se "streseze", nu are timp sa se mulga, cel mic devine gelos pentru lapticul donat etc.) se razgandeste. gestul in sine, dorinta de a dona sunt de nepretuit.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Andreea Vasilescu, sper ca a trecut cu bine peste pojar. Vor mai fi ocazii, unde va asteptam cu drag!

    @Didinuska, nu te simti prost - tu primesti, mamele acelea daruiesc din super-puterea lor!
    Un gest neobisnuit de frumos!
    Povestea voastra merita sa fie cunoscuta, asa ca atunci cand vei avea timp si chef de scris, te invit, aici, pe blog, sa o faci!

    RăspundețiȘtergere