duminică, 11 octombrie 2009

Suzeta



10 motive pentru care să NU oferiţi suzeta bebeluşului


10. Creează dependenţă şi interferează cu dezvoltarea autonomiei.

9. Perturbă încrederea mamei de a furniza hrană şi confort.

8. Bebeluşul poate fi sau poate deveni alergic la latex.

7. Pericol de sufocare.

6. Încurajează peristaltismul limbii, posterior-către-anterior.

5. Limitează contactul piele-pe-piele - blochează integrarea senzorială.

4. Pune buzele într-o formă nefirească, creează dezechilibru muscular.

3. Pune stimularea în partea anterioară a palatului & gurii.

2. Cauzează modificări ale tiparelor undelor cerebrale.

1. Diferenţiază suptul de aportul de hrană; rezultat necunoscut.

0. (BONUS un motiv) şi mai mult, privează bebeluşul de hrană!


Suzeta nu se recomandă pentru sugarii sănătoşi nascuţi la termen până când alăptarea nu este bine stabilită (circa 4 la 6 săptămâni).

Folosirea suzetei (înlocuitor) în perioada de nou-născut poate face alăptarea dificilă şi poate interfera, de asemenea, cu durata mesei.
Biberonul este adesea utilizat pentru a calma un copil agitat sau care plânge.
Se preferă alte metode de liniştire a unui sugar, incluzând alăptarea, contactul piele pe piele, plimbarea/purtarea copilului în poziţie verticală, legănarea, masajul, ascultarea muzicii în surdină sau schimbarea scutecului.


Dacă totusi alegeţi să oferiţi bebeluşului suzeta atunci:
1. Alegeţi o suzetă sigură, cu tetina moale.
2. Alegeţi o suzetă care se poate spăla în maşina de spălat vase.
Asiguraţi-vă că o spălaţi bine înainte de prima utilizare şi, apoi, în mod frecvent. Nu încercaţi "curăţarea" suzetei în gura dvs.; se pot răspândi germeni de la dvs. la copil.
3. Nu se va folosi suzeta pentru a înlocui sau întârzia masa. Oferiţi suzeta numai după sau între alăptări atunci când sunteţi sigură că bebeluşului nu îi este foame.
4. Nu folosiţi suzeta pentru a adormi copilul cu excepţia cazului în care îl supravegheaţi îndeaproape.
5. Niciodată nu agăţaţi suzeta de patul copilului cu un şnur sau în jurul gâtului. Acest lucru este foarte periculos şi ar putea duce la răniri grave sau chiar la deces.
6. Nu utilizaţi tetina biberonului ca suzeta - în cazul în care este supta prea mult
poate ieşi de pe biberon şi poate sufoca copilul.
7. Verificaţi suzeta copilului frecvent pentru a vedea modificările de culoare sau crăpăturile sau ciupiturile din material. Uneori, părintii dau copilului suzeta imediat după ce au dat un medicament (ca de ex., antibiotice sau vitamine); unele dintre aceste medicamente pot dăuna materialului suzetei, rupându-l. Dacă există fisuri sau ciupituri, aruncaţi suzeta imediat. Înlocuiţi suzeta la fiecare două luni, înainte de a se deteriora materialul ei.
8. În cazul în care mameloanele dvs. încep să aibă răni sau copilul nu ia în greutate, întrerupeţi oferirea suzetei şi căutaţi ajutor medical.
9. Nu înmuiaţi biberonul în sirop sau miere. Acestea vor deteriora dinţii copilului. Mierea poate duce la botulismul dacă este oferită în primul an de viaţă al bebeluşului.


NOTĂ: perioadele lungi de utilizare a suzetei pot afecta creşterea copilului,
dezvoltarea cognitivă (1) şi formarea dinţilor (2). Riscul de infecţii, cum ar fi infecţii ale urechii (3) şi diarea (4), este mai mare. Utilizarea suzetei este, de asemenea, puternic asociată cu înţarcarea timpurie (5).
1Gale & Martyn (1996) Breastfeeding, Dummy use and adult intelligence.
Lancet 347: 1072-75 APR.
2 Warren J.J. (2002) Am J. Orthod Dentofacial Orthop APR 12(4) 347-56.
3 Niemela, M (2000) Pacifier Risk: Ototis Media. Pediatrics Sept 106 (3)
483-8
4 North et al (1999) Pacifier use and morbidity in the first 6 months of life
103(3).
5 Howard et al (1999) The effects of early pacifier use on breastfeeding
duration Pediatrics 103(3).

Sursa: http://www.palliserhealth.ca/assets/files/pacifiers.pdf
http://www.compleatmother.com/pacifier.htm
Foto: http://www.babybottle-museum.co.uk/LotImg35552.jpg

9 comentarii:

  1. Eu nu stiu ce sa fac. De o saptamana ma gandesc sa ii reintroduc suzeta. Nu mai vrea sa doarma decat cu titi in gura. Nopatea nu e o problema, dar ziua chiar as vrea sa mai ma misc cat timp doarme. Nu doarme mai mult de 15 minute fara mine :( Si nu mai adoarme daca ma duc langa el. Chiar nu stiu ce sa fac. Sunt aproape 3 luni de cand nu mai are suzeta. Ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lore, pai poate nu scosul suzetei e cauza.
    Ceva aparitie de dinti sau masele, poate nevoia si mai multa de tine, el acu' e in anxietatea de despartire, poate te simte ca vrei sa stai fara el si de aici reactia.
    Cauze ar fi multiple, mai analizeaza un pic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci inca sa nu cumpar suzeta :"> :">?

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim12/10/09

    Eu nu sunt de acord cu cele spuse aici despre suzeta. Nu am explicatii stiintifice, studii si alte alea, am doar exemple in jurul meu de copii cu suzeta (printre care si eu la vremea mea) si nu vad nici un "defect" fizic sau psihic in pers. respectiva. Da, poate doar aia cu dependenta ... care se verifica acum si la fata mea (2 ani), dar pana la urma si aia o sa se rezolve. Cum citeam pe undeva, nu am vazut pana acum mireasa cu suzeta, deci candva o sa renuntam la ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Abramburika, studiile stiintifice asa au demonstrat, ca per total suzeta are o influenta nu tocmai buna asupra copilului.
    Defectele fizice sau psihice pot exista, poate nu la ce vezi in jurul tau, dar sunt copii afectati. Studiul stiintific nu zice ca toti copii vor fi afectati, exista riscul sa fie, iar parintilor li se recomanda pe cat posibil sa evita oferirea suzetei, sa previna eventualele afectiuni.
    Nevoia de supt a bebelusului/copilului daca e satisfacuta cand trebuie, dispare, in functie de mai multi factori (in primul rand de copil, apoi de dentitie, in fine, e vorba de intarcare naturala), de aceea nu ai sa vezi mireasa cu suzeta (sau cu tzatza) in gura.
    Alaptezi? Ai observat vreo schimbare in alaptare dupa introducerea suzetei?

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim12/10/09

    Nu alaptez. Nu vreau sa fac polemici, nu am scris comentariul de mai sus cu nici o intentie rea, ci pur si simplu am vrut sa spun ca am invatat o chestie de cand sunt mamica (informata, cu acces la informatii si un pic destupata la minte, zic eu): teoria e una, iar practica e alta. Uneori se imbina perfect, alteori, nu. De aceea nu cred in studiile despre suzeta si nu sunt de acord cu ele. Atata tot!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Abramburika, faptul ca ai o parere diferita nu inseamna ca ai intentii rele sau ca vrei sa creezi probleme.
    Eu te-am intrebat ca sa-ti inteleg mai bine punctul de vedere.Cumva cautam sa gasesc argumente si pentru parerea ta personala.
    Doresc discutii constructive.
    "Teoria" asta e bazata si ea pe niste date, sunt studii facute pe mame si copii, deci pana la urma sunt practice si demonstrate.
    Cum am scris si mai sus, se poate potrivi sau nu. Fiecare individ este unic si nu putem face chiar o regula generala pentru toti.
    S-a demonstrat ca alaptarea este influentata negativ de folosirea suzetei- mai ales in primele saptamani cand lactatia nu este stabilita, scade productia lactata si de aceea se recomanda sa nu fie introdusa.
    E alegerea fiecaruia pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  8. Edy nu a acceptat nici o suzeta si nici un biberon

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa le luam la rand.
    Articolul este foarte interesant si cu argumente constructive.

    Cand merg in parcuri inebunesc cand vad mame care le vara suzeta in gura desi copiii nu dau nici un semn ca ar avea nevoie de ea.

    Cum spuneam, Lucas a renuntat la ea si ma bucur extraordinar de mult! E adevarat ca trebuie sa fiu mai mult la dispozitia lui, dar incep sa ma obisnuiesc si cu asta.

    RăspundețiȘtergere