de dr. Jack Newman
Găsirea unui consultant în alăptare sau a unei persoane care oferă sprijin în alăptare poate părea o sarcină descurajantă, dar merită efortul.
În primul rând, câteva lucruri de ştiut:
La Leche League este un grup internaţional de femei care oferă sprijin de la mamă la mamă. Reprezintă o sursă minunată de informaţii şi sprijin. Organizează o serie de grupuri de sprijin în alăptare în oraşe din întreaga lume. Informaţii puteţi găsi la http://www.lalecheleague.org/
Consultanţii în alăptare certificaţi de către IBCLC - International Board Certified Lactation Consultants sunt înregistraţi, obligaţi să fie la curent cu informaţiile privind alăptarea şi trebuie să se recertifice la fiecare cinci ani. Oferă sprijin şi în clinici medicale şi sunt instruiţi pentru a rezolva problemele legate de alăptare. Pentru a fi certificaţi trebuie să aibă mii de ore de practică şi credite în educaţie pentru alăptare în vederea înscrierii la examenul internaţional.
Pagina de contact a consultanţilor în alăptare este www.ilca.org. Acolo puteţi găsi şi o listă la nivel mondial cu toţi consultanţii.
Romania http://www.iblce-europe.org/Country/totals_1.htm e prezentă în listă cu 2 consultanţi certificaţi în alăptare.
Clinicile de alăptare pot fi găsite în multe spitale din lume. Cele mai multe clinici sunt formate din consilieri în alăptare IBCLC, deşi nu întotdeauna.
Desigur, cu puţine intervenţii în timpul travaliului şi naşterii, mama va fi ajutată să obţină cel mai bun start în alăptare. Moaşa şi/sau doula vor asigura un travaliu cât mai natural posibil.
Moaşa: deşi expertă în sarcină şi travaliu, aceasta este pregătită, de asemenea, pentru a consilia mamele în alăptare.
În Ontario: Asociaţia moaşelor: www.aom.on.ca
În Canada: Asociaţia Canadiana a Moaşelor: www.canadianmidwives.org
(In România, există facultatea de moaşe, o prima generaţie va ieşi cât de curând de pe băncile facultăţii.)
Doula poate fi, de asemenea, instruită pentru a oferi sprijin în alăptare. Doula poate fi un sprijin şi în travaliu. Poate fi găsită prin intermediul DONA la http://www.dona.org sau prin intermediul Cappa la http://www.cappa.net sau în Canada: http://www.cappacanada.ca
(In România, personal, nu cunosc să existe această meserie. Poate, pe viitor.)
Cum alegeţi o persoană bună şi utilă care oferă sprijin în alăptare
1.Atunci când căutaţi ajutor de la un consultant în alăptare, nu trebuie să simţiţi că încearcă să vă închirieze sau să vă vândă nişte produse. Consultantul în alăptare este acolo pentru a vă ajuta în problema dvs. referitoare la alăptare şi, de foarte multe ori, ajutorul nu include produse. Chiar dacă este nevoie să închiriaţi o pompa de muls, de exemplu, nu trebuie să simţiţi consultantul în alăptare că se concentrează asupra vânzării sau închirierii. Desigur, dacă se vând produse pentru alăptare, vânzarea nu ar trebui să fie inclusă în timpul pe care plătiţi taxă.
2.Indiferent care este problema dvs., un consultant în alăptare bun nu ar trebui să vă spună că nu puteţi alăpta. Am auzit că unii consultanţi şi medici spun mamelor că nu pot alăpta. Nu îi credeţi! Dacă aveţi sfârcuri puteţi alăpta. Femeile spun de multe ori că trebuie să oprească sau să întrerupă alăptarea din cauza unei boli sau a unui medicament pe care îl iau sau trebuie să fie supuse unui test - aceasta este doar foarte rar adevărat.
3.Consilierul în alăptare sau persoana care sprijină alăptarea nu ar trebui să aducă vreodată lapte praf cu ea. Consilierului în alăptare nu i se permite distribuirea de mostre de lapte praf sau recomandarea unei anumite firme care produce lapte praf. Intreabă înainte dacă intenţionează să aducă unele mostre de lapte praf. Acest lucru poate fi un indiciu asupra sprijinului ei real în alăptare.
4.Apărătorile pentru sâni şi biberoanele sunt folosite mult prea des pentru a încerca rezolvarea problemelor de alăptare, chiar dacă ele pot să fie utile, dar doar ocazional. Apărătorile pentru sâni nu ar trebui să fie utilizate pentru copilul care refuză să apuce sânul înainte ca laptele matern să vină, cam în ziua a 3 a sau a 4 a (sau, uneori, mai târziu). Odată ce laptele a venit, mulţi copii se vor pricepe să apuce sânul cu uşurinţă, fără apărători pentru sâni. De obicei, există modalităţi mai bune de a oferi completare decât folosirea biberonului. Fiţi sceptică în cazul în care consultantul în alăptare apelează rapid la utilizarea biberonului. Răbdarea, perseverenţa şi tehnica bună sunt aproape întotdeauna suficiente pentru a face copilul să apuce sânul.
5.Amintiţi-vă să obţineţi cel mai bun start: încercaţi să vă asiguraţi că aveţi un travaliu cât mai natural. O moaşă sau o doula pot fi de nepreţuit pentru a atinge acest obiectiv.
Fiţi precaută dacă:
Vi se spune să hrăniţi copilul pentru un x număr de minute pe fiecare parte.
* Bebeluşii se pot hrăni bine la sân pe perioade scurte de timp şi se pot hrăni puţin stând la sân toată ziua.
* Cronometrarea este lipsită de sens şi nu ne spune nimic despre cât mănâncă copilul, dacă este sau nu este de ajuns.
Vi se spune să hrăniţi copilul de x de ori pe zi.
* Un copil care se hrăneşte bine de 6 ori pe zi nu va fi mult mai bine decât un copil care se hrăneşte mai puţin, dar de 12 ori pe zi.
* Nu există studii care să susţină afirmaţia că un copil trebuie să se hrănească de 8-12 ori/24 ore. Nici unul!
Vi se spune să treziţi copilul dupa un x număr de ore pentru a-l hrăni.
* Un copil care se hrăneşte bine se va trezi atunci când consideră; dacă un copil se hrăneşte putin, se va trezi tot singur, nu există nici un motiv sa-l treziţi; ideea este să îmbunătăţiţi hrănirea copilului prin diverse tehnici de alăptare.
Persoana care oferă sprijin cântăreşte copilul înainte şi după fiecare masă.
* Ce ne spune aceasta? Baremele ar putea fi invocate ca fiind întotdeauna exacte – şi ce dacă? Un câştig de 15 grame, de exemplu, poate însemna pentru copil un consum de 15 ml de lapte matern, dar ce fel de lapte de sân? laptele matern de la ora 10? laptele matern de la ora 15? laptele matern de marţi? Laptele matern care vine la început? sau de la sfârşit? Care?
Asiguraţi-vă doar că copilul înghite laptele matern, nu doar molfăie sânul şi atunci veţi ştii că îşi ia suficient.
*Testul cântarului e recunoscut ca având rezultate negative multe, false.
Persoana de sprijin în alăptare vă spune că mameloanele inflamate sunt normale şi trebuie să înduraţi sau că sfârcurile trebuie să se "întăreasca" sau că aveţi pielea foarte sensibilă sau dacă aveţi pielea roşie aveţi şi sfârcurile super sensibile.
* O bună apucare a sânului de către copil previne inflamarea mameloanelor.
* Durerea care este prezentă de mai multe săptămâni poate însemna că ceva nu merge bine - vă rugăm să consultaţi un specialist în alăptare.
* Apărătorile pentru sâni nu constituie, de obicei, un remediu pentru mameloanele inflamate.
* Culoarea pielii este irelevantă.
Cât ar trebui să fie taxa pentru o vizită acasă?
Nu există nici o taxă stabilită pentru consilierii în alăptare IBCLC, iar taxele pentru vizitele la domiciliu au scăzut în mod dramatic. În Toronto, există persoane care oferă sprijin ce fac vizite la domiciliu pentru 35$/oră, iar altele pentru 180 $ /oră. Vă rugăm să nu vă lăsaţi păcălită de preţul cel mai scump, nu înseamnă neapărat că e şi cel mai bun consilier. O taxă medie este, probabil, în jur de 100/150 $ pentru o vizită cu durată în jur de 2 ore. Poate părea mult, dar trebuie avut în vedere faptul că un bun consilier IBCLC vă face să economisiţi bani pe termen lung, prin faptul că vă veţi alăpta copilul, laptele praf fiind costisitor.
Sursa
Exista doula in Romania: Ramona, cea care se ocupa de gimnastica pentru gravide. Pe mine m-a ajutat la nastere, cat si dupa cu alaptatul.
RăspundețiȘtergere@Cristina, e bine de stiut. Te referi la Ramona Rosu, http://www.gimnastica-gravide.ro/
RăspundețiȘtergereEste foarte bine de stiut.
Multumesc!
Daca mai stiti si alte astfel de ajutoare va rog sa postati aici.
vad ca in Canada exista un adevarat cult pentru alaptare, in sensul bun al cuvantului :) de fapt ei au in general un sistem de sanatate foarte...sanatos
RăspundețiȘtergerein Romania, cum se obtine un atestat sau, ma rog, calificarea/ acreditarea pentru consultant in alaptare?
@Alexandra, intri pe pagina IBCLC si acolo citesti conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni consultant in alaptare.E necesar sa ai studii in domeniul medical. Se plateste o taxa, se da examen, se certifica.
RăspundețiȘtergereCei de la LLL au un intreg proces pentru a deveni Lider in alaptare. Ei accepta si fara studii medicale, dar neaparat sa fi alaptat, sa ai experienta in alaptare. Eu sunt in formare pentru a deveni lider LLL.
Stiu ca urmeaza sa termine formarea LLL o alta mama de la noi din tara, dar nu este din Bucuresti.
Gasesti informatii mai multe pe site-urile lor.
Crezi ca ar fi cineva interesat sa pateasca in Romania un consilier in alaptare?Nu te asculta fara sa le ceri bani, daramite in schimbul unei taxe :?
RăspundețiȘtergereNu ma refer la faptul ca tu vei percepe taxa.
Cate din sfaturile tale au fost ascultate pe parinti.com? Eu nici o clipa nu credeam ca nu ai fi consilier, chiar te-am recomandat ca fiind :">
Parerea mea e ca nu certificarea iti da competentele, asa ca, Lore, nu gresesti cand o recomanzi pe rox.
RăspundețiȘtergereUn barbat, auzind de consilier in alaptare, a intrebat: ”Trebuie consiliere pentru ceva atat de simplu?”
”Da! am raspuns, nici nu-ti poti inchipui ce proces intim si complicat e!”.
Din pacate... ce des folosesc expresia... suntem ”destepte”, deci le stim pe toate si in loc sa ascultam de cei care au experienta si ne vor binele, facem cum ne taie capul si renuntam la alptat prematur...
@Brish, am cunoscut mame care erau atat de convinse de alaptare, si-o doreau, dar nu au reusit sa puna copilul la san si ar fi platit oricat numa' sa reuseasca.
RăspundețiȘtergerePareri si pareri, oameni si oameni.
Avem putere de discernamant si fiecare hotaraste pentru el.
Daca alaptarea va fi o MODA, poate s-ar plati bine!
Mie mi-ar placea ca mamele sa inteleaga ca pot gasi si ajutor in alaptare, sa stie unde sa-l gaseasca si sa nu le fie teama, rusine etc, sa apeleze la el, cu incredere.
@Ralus, imi spunea Christa ca ea are o carte, cu zeci de pagini, numai despre puseurile de crestere.
Alaptarea are multe conexiuni si de ea depind multe altele.
Informatia e cheia.
Si am mai zis eu pe undeva, daca "tu" nu stii nu inseamna ca nu exista!
Am nevoie d ajutorul unui consultant in alăptare deoarece îmi doresc sa alaptez exclusiv la san si in prezent bebelusul meu primește si supliment, vreau sa fac ceva in pana nu e prea târziu (bebelusul meu are deja 6 saptamâni) ma puteți ajuta? Alina
RăspundețiȘtergereBuna.Am si eu nevoie de un consultant in alaptare.Fetita mea nu vrea sa primeasca sanul de cand s'a nascut.Acum are 3saptamani si o hranesc cu lapte praf.Poate reusesc sa o invat la san cu ajutorul vostru pana nu e prea tarziu
RăspundețiȘtergereNumele meu este Dr. Ogbidi, m-am născut într-un mic sat din Africa, fiu demn al Maestrului Kebbi. Tatăl meu mi-a încredințat darul sacru al familiei noastre înainte de a muri. În fiecare zi de când aveam 10 ani, mi-am dedicat viața împlinirii datoriei mele și ajutându-i pe toți cei care vin la mine pentru ajutor. Din acest motiv, mințile mele puternice măresc darul meu față de cel al "Ghidului Sacru", cu permisiunea strămoșilor mei. De aceea a trebuit să călătoresc în afară și dincolo de Africa pentru a-mi pune darul în slujba celor care au nevoie. Incase aveți nevoie de ajutorul meu pentru următoarele: vrăjitorie, sarcină și orice alte tipuri de ajutor nu ezitați să mă contactați la adresa de e-mail: ogbidihomeofsolution1@gmail.com sau apelați / ce puteți face prin: +2348052523829
RăspundețiȘtergerePână în cele din urmă îmi împlinesc datoria și destinul.