marți, 24 februarie 2009

Apa şi ceaiul nu îşi găsesc locul în alăptarea exclusivă


Multe din situaţiile în care laptele matern trebuie suplimentat cu alte lichide par a lua naştere din lipsă de informaţie cu privire la cum funcţionează alăptarea sau provin dintr-un start greşit spre calea stabilirii alăptării.
OMS-ul recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni, când se va începe diversificarea alimentaţiei. De foarte multe ori, medicii pediatri recomandă în alăptare, ceaiul. Recomandarea a primit-o şi Darie din a 7 a zi de viaţa: 100 ml de ceai să conţină 5 linguriţe de zahăr alb. Şi m-am gândit că eu beau ceai doar când sunt bolnavă. Dar, atâta zahăr? Când la tv vezi atâtea sloganuri cu “zahărul în exces dăunează sănătăţii”? E medic, totuşi, o ştii ea ce zice!Aşa că de ce să nu folosesc baby drinku’ (da, da........acela....care duce la formarea de carii urâte şi dureroase!) primit cadou de la mame binevoitoare? Numai că natura mi-a dat un copil perfect adaptat la ea şi cum îi dădeam linguriţa cu ceai, cum îl scuipa. Am încercat o dată, de două ori şi cum primeam numai refuzuri am hotărât că el ştie cel mai bine, iar eu nu trebuie să fac altceva, doar să-i ofer sânul. Aşa că laptele matern a rămas singurul fluid primit până la 6 luni şi 2 săptămâni.
Apa oferită unui sugar în primele săptămâni de viaţa poate duce la intoxicaţie, prin eliminarea sodiului, sângele devine foarte diluat, iar organismul va avea de suferit funcţionarea lui fiind afectată, rezultând o stare mentală proastă, o temperatură mult scăzută, balonare şi chiar convulsii (Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. 1997;151:830-32).
Nou-născutului cu icter nu i se oferă apă pentru că poate duce la creşterea bilirubinei.
Natura a înzestrat bebeluşul cu putere de supt pentru a se asigură că mănâncă bine, aşa că organismul bebeluşului aşteaptă ca prin supt să primească elemente nutritive, pline de calorii şi vitamine (lapte matern) şi nu să sugă dintr-o sticlă cu tetină un lichid gol - zero calorii, zero proteine.
Mama oferă ceai bebeluşului alăptat în speranţă că aşa zisele colici vor fi suportate mai uşor sau pentru prevenirea răcelilor sau a constipaţiei/diareei. Un articol al OMS-ului, referitor la "Apa şi ceaiul în alăptare", republicat în No.9, noiembrie 1997, arată că asemenea supliment poate fi asociat creşterii riscului apariţiei anumitor boli. Oferind bebeluşului alăptat exclusiv apa sau ceai există posibilitatea creşterii riscului de apariţie a diareei. Pentru un copil perfect sănătos, media de lichide zilnice este de 80 - 100 ml/kg, în prima săptămână de viaţa şi de 140-160 ml/kg, între 3 şi 6 luni, depinde şi de energia consumată, umiditatea şi temperatura mediului.
Laptele matern conţine 88 % apă. Un copil alăptat exclusiv, sănătos, care consumă suficient lapte matern pentru a-şi satisface nevoile de energie, nu are nevoie de alte lichide, chiar şi în condiţiile unui climat cald şi uscat. Laptele matern e miraculos: satisface şi setea şi foamea prin simplul fapt că îşi schimbă compoziţia în funcţie de nevoile copilului. Laptele pe care copilul îl suge când pune prima oară guriţa pe sân este un lapte apos, bogat în anticorpi, care ţine de sete, pe parcurs ce copilul suge, laptele se îngroaşă, satisfăcând nevoia de hrană, concentraţia de elemente nutritive fiind mare, anticorpii rămânând prezenţi.
O cantitate zilnică de ceai poate împiedica absorbţia fierului în organism.
O mare parte din studii arată că introducerea altor lichide poate afectă actul alăptării, ducând la scurtarea acestuia prin scăderea, în timp, a interesului bebeluşului pentru alăptat. Conform acestui studiu medical la care a participat un grup format din 220 perechi mamă-copil, timp de 30 de zile, unul din rezultate este acesta: "introducerea laptelui artificial influenţează negativ durată alăptării, ceea ce nu s-a observat la introducerea de apă sau ceai".
Odată cu introducerea alimentelor se poate oferi apă. Copilul va ştii când îi este sete şi îi va da mamei de înţeles.
Darie a preferat laptele matern pentru potolirea setei, cam până după 1 an.

3 comentarii:

  1. nici la mine nu a vrut sa bea ceai deloc! apa nici n-am incercat sa ii dau, decat in vara, cand deja avea sase-sapte luni, era foarte cald, si simtea nevoia...

    acum imi bea cam 1 litru-1,5 litri de apa pe zi, iar vara bea si mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
  2. D. nu prea bea apa plata, setea si-o satisface cu lapte matern de foarte multe ori, dar am observat ca, in general, cere apa dupa ce mananca.Si se limiteaza la jumatate de pahar de apa. Nu mult dupa 6 luni bea apa nu ca i-ar fi fost sete, ci descoperise sticla de plastic (Pet-ul)si era interesant cum apa ajungea si pe tricou, nu numai in gura!Hi, hi, hi!
    Bogdana, 1- 1.5 litri numai de apa pe zi e o cantitate considerabila de lichid. La asta mai adaugi altele (genu' supa, ciorba, suc de fructe samd)?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si a mea a fost mai desteapta decat mine, nu a vrut sa bea ceai. Cu baby drink am incercat, cu inima indoita di cauza cantitatii mari de glucoza. Apa i-am dat prima oara la 7 luni, cred.
    Nu mi se pare ca 1-1.5 l de apa, ar fi prea mult pentru Chitzi a Bogdanei, ce rau i-ar putea face apa? Eu beau iarna cam 2.5 litri de apa, vara...nu mai spun

    RăspundețiȘtergere