marți, 2 iunie 2009

Frunzele de varză diminuează angorjarea sânilor

Angorjarea sânilor la 3 sau 4 zile după naştere poate fi prevenită prin punerea corectă a bebeluşului la sân şi printr-un supt bun încă de la început. Dacă sânii devin angorjati, în termen de 1 sau 2 zile se pot diminua şi fără nici un tratament. Continuaţi să puneţi cât mai des copilul la sân, asiguraţi-vă că apucă sânul corect şi că suge bine. Cu toate acestea, dacă angorjarea va produce disconfort, apelaţi la frunze de varză, care se pare că, pot ajuta ca angorjarea să scadă mult mai repede în comparaţie cu aplicarea unei pungi cu gheaţă sau alte tratamente. Dacă nu aţi reuşit să ajutaţi copilul să prindă sânul corect, aplicaţi frunze de varză, mulgeţi laptele şi oferiţi-l bebeluşului cu o linguriţă sau cu o cană specială, apoi cereţi ajutor medical.
Varza aparţine Familiei Brassicaceae şi conţine ulei de muştar, magneziu, sulfuri şi oxalaţi. Sulful din aminoacizi acţionează ca un antibiotic şi antiiritant, atrăgând după sine un flux suplimentar de sânge în sânul pe care se aplică frunza de varză. Capilarele se dilată şi acţionează contra iritaţiei, alinând angorjarea şi inflamaţia, permiţând laptelui să curgă liber.
Frunza de varză se apasă cu un sucitor de lemn în cazul în care nu se potriveşte cu forma sânului.Se îmbracă sânul în frunza de varză şi se lasă timp de aproximativ 20 de minute. Se repetă de două ori pe zi. Unii recomandă utilizarea frunzelor de varză după fiecare supt şi să fie lăsate pe sân până când acestea se veştejesc. Alţii sunt îngrijoraţi de faptul că uzul lor frecvent va duce la o scădere a producţiei de lapte.
Se opreşte folosirea frunzei de varză atunci când angorjarea începe să se diminueze şi simţiţi confort.
Se pot utiliza analgezice: acetaminofen (Tylenol, altele) cu sau fără codeină, ibuprofen sau alte medicamente recomandate de medicul specialist. Nu există motiv pentru întreruperea alăptării când luaţi analgezice.
Pungile cu gheaţă aplicate pe sân pot fi şi ele de ajutor.
Dacă eşti una dintre femeile care are un nodul sub subsuoară, 3-4 zile după naştere, poţi folosi frunze de varză în acea zonă.

Sursa: http://www.breastfeedingonline.com/24pdf.pdf

3 comentarii:

  1. Eu am folosit varza, e adevarat, cand am intarcat copilul. Este intradevar foarte buna pentru sanii angorjati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Germina, eu nu am avut ocazia sa folosesc (si sper sa nu o am!), dar am feed back de la alte mame care au fost extrem de multumite pentru ca a avut efect rapid.
    Acum tu intaresti spusele lor.Merci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim1/6/13

    nici eu nu am folosit, dar stiu ca dr. mea ginecolog mi-a spus de aceasta metoda, in afara de tratament medical, in caz de probleme,

    RăspundețiȘtergere