miercuri, 8 decembrie 2010

Alăptarea bebeluşului adoptat sau a bebeluşului născut de o mamă surogat

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005©
Revizuit de: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC şi Edith Kernerman IBCLC, 2008, 2009©
Tradus de Roxana Duduş, LLL Ro, 2010


Aţi vrea să alăptaţi un bebeluş adoptat sau unul născut de o mamă surogat? Minunat! Nu numai că este posibil, dar sunt şanse să produceţi o cantitate semnificativă de lapte. Este diferit, însă, faţă de alăptarea unui bebeluş cu care aţi fost însărcinată mai multe luni. Cu determinare şi perseverenţă vă veţi bucura de legătura minunată pe care alăptarea o creează, atât dvs., cât şi bebeluşul veţi beneficia de această experienţă.

Alăptarea şi laptele matern


Există într-adevăr două aspecte în alăptarea bebeluşului cu care nu aţi fost însărcinată. Primul este acceptarea de către bebeluş a sânului. Al doilea este producerea laptelui matern. Este important să se stabilească aşteptările la un nivel rezonabil pentru că doar o mică parte din femei vor fi capabile să producă lapte pentru nevoile bebeluşului. Cu toate acestea, există multe mame fericite să poată să alăpteze fără a se aştepta să producă lapte pentru necesităţile bebeluşului. Alăptarea creează o relaţie specială,o apropiere specială, precum şi un ataşament emoţional pe care multe mame îl caută. Cum spunea o mamă adoptivă "Vreau să alăptez. Dacă bebeluşul primeşte, de asemenea, lapte matern e minunat!”

Acceptarea sânului de către bebeluş

Mulţi oameni nu cred că introducerea timpurie a biberonului poate interfera cu alăptarea, precum şi introducerea timpurie a mameloanelor artificiale. Cu cât mai repede puteţi obţine copilul la sân după ce se naşte, cu atât mai bine. Dacă puteţi evita oferirea biberonului înainte de a începe alăptarea, cu atât mai bine. Cu toate acestea, bebeluşul are nevoie de lichid care să curgă din sâni pentru a-i accepta şi să continue să sugă, mai ales dacă a primit lichid din biberon sau prin altă metodă de hrănire (cană, cu ajutorul degetului samd). Deci, ce puteţi face?

1. Vorbiţi cu personalul de la maternitatea unde copilul va fi născut şi anunţaţi asistenta şefă şi consultanta în alăptare despre faptul că doriţi să alăptaţi bebeluşul. Acestea trebuie să fie dispuse să accepte dorinţa dvs. de a alimenta bebeluşul cu cana sau cu ajutorul degetului, dacă nu puteţi avea bebeluşul imediat dupa naştere.
De fapt, mult mai frecvent, sunt cazuri în care puteţi fi prezentă la naştere şi sunteţi în măsură să luaţi copilul imediat la sân. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Aceasta este o situaţie care ar trebui să fie discutată înainte de naştere cu mama naturală şi dacă există un avocat, vorbiţi şi cu el sau ea, de asemenea.

2. Păstrarea nou-născutului în contact cu pielea dvs., ambii în pielea goală, este foarte importantă în acest moment. Ajută la stabilirea schimbului necesar de informaţii senzoriale între dvs. ş bebeluş şi ajută copilul să stabilizeze multe procese fiziologice şi metabolice: întreţinerea de zaharuri din sânge, ritmul cardiac, rata respiraţiei, tensiunea arterială şi saturaţia în oxigen. În acelaşi timp, contactul strâns între dvs. şi bebeluş ajută la colonizarea germenilor, la fel ca pe pielea dvs. În plus, ajută copilul să se adapteze la acest habitat nou, îl încurajează să fie alăptat, vă ajută să faceţi lapte.

3. Unele mame naturale sunt dispuse să alăpteze copilul pentru primele câteva zile. Odată cu adoptarea, există o oarecare îngrijorare exprimată de către asistenţii sociali cum că acest lucru va duce la faptul că mama biologică se va răzgândi în privinţa adopţiei. Acest lucru este posibil şi nu vă doriţi să vă asumaţi acest risc.
Acest fapt poate naşte în mama surogat anumite sentimente neaşteptate şi remuşcări. Aceasta este o posibilitate teoretică, dar ar fi util ca mama biologică să alăpteze copilul ajutându-l astfel să-l înveţe să alăpteze. Aceasta permite copilului să primească colostrul.
O altă opţiune este de a ruga mama biologică să se mulgă pentru primele câteva săptămâni, astfel încât să aveţi lapte matern în completarea propriul dvs. lapte, folosind un SNS.

4. Ataşarea corectă la sân a bebelusului este chiar mai importantă atunci când mama nu are o ofertă completă de lapte.
O bună ataşare înseamnă, de obicei, o hrănire fără dureri.
O bună ataşare înseamnă că bebeluşul va primi mai mult lapte, chiar dacă cantitatea de lapte produsă este abundentă sau minimă.

5. Dacă bebeluşul are nevoie de completare, atunci ar trebui să fie făcută cu un ajutor de lactaţie în timp ce copilul este la sân şi e alăptat.
Bebeluşii învaţă să fie alăptaţi prin alăptare nu prin hrănirea cu cana, alimentarea cu ajutorul degetului sau cu biberonul. Desigur, puteţi folosi laptele dvs. muls anterior sub formă de completare. Şi dacă-l puteţi gestiona, laptele matern muls este cel mai bun supliment după laptele matern supt direct din sâni. Cu un ajutor de suplimentare a lactaţiei folosit la sân, bebeluşul se consideră alăptat; la urma urmei, nu este alăptarea ceea ce aţi vrut pentru copilul dvs.?

6. Dacă aveţi probleme cu acceptarea sânului de către bebeluş, apelaţi la o consultantă în alăptare, cât mai curând posibil, pentru a vă ajuta. De fapt, ar trebui să fiţi urmărită de o consultantă în lactaţie sau de cineva cu experienţă în a ajuta mamele care alăptează.

Producerea laptelui matern


Nu vă descurajaţi de cantitatea de lapte pe care îl mulgeţi înainte de naşterea bebeluşului pentru că o pompă nu este niciodată la fel de bună la extragerea laptelui de un copil care suge bine şi este ataşat corect la sân. Scopul principal al pompării înainte de a se naşte copilul este de a extrage laptele matern, astfel încât să se producă lapte mai mult, nu numai de a avea o rezervă de lapte, acest lucru este bun dacă puteţi să-l faceţi.

Folosirea medicamentelor discutate mai jos în A. şi B., vă ajută să vă pregătiţi sânii pentru a produce lapte. Medicamentele nu sunt o cerinţă absolută pentru a produce lapte, dar vă pot ajuta să produceţi mai mult lapte.

A. Hormonii - estrogenul şi progesteronul. Dacă cu cel puţin 3 sau 4 luni înainte de alăptare faceţi un tratament cu o combinaţie de estrogen şi progesteron vă vor ajuta la pregătirea sânilor pentru a produce lapte. O modalitate este să utilizaţi plasturi cu estrogen pe piept plus progesteron pe cale orală. Obţineţi informaţii despre acestea de la medicul dvs. Vă încurajăm să luaţi hormoni până la aproximativ 6 săptămâni înainte de naşterea copilului.

B. Domperidon. Doza iniţială este de 30 mg de trei ori pe zi, dar se poate lua o doză mai mare, ca de ex. 40 mg de 4 ori pe zi. Se continuă cu domperidon când hormonii sunt opriţi. De obicei, este necesar să se continue timp de câteva luni după ce începeţi să alăptaţi. Întrebaţi medicul dvs. despre acest tratament.

C. Mulsul laptelui cu pompa de muls. Dacă puteţi suporta chiria unei pompe electrice duble, atunci ar fi necesară. Pomparea ambilor sâni în acelaşi timp reduce la jumătate timpul pierdut, evident, şi, de asemenea, rezultate mai bune în producţia de lapte. Începeţi mulsul cu pompa atunci când opriţi pilula anticoncepţională cu hormoni. Faceţi doar ceea ce este posibil. În cazul în care vă puteţi mulge de două ori pe zi la început, atunci faceţi-o de două ori pe zi. În cazul în care puteţi o dată pe zi în timpul săptămânii, dar puteţi de 6 ori în timpul week-end-ului, e foarte bine.

Dar voi produce lapte cât are nevoie bebeluşul?

Poate da, poate nu. Dacă nu, oricum alăptaţi-vă copilul şi permiteţi-i să se bucure de relaţia specială pe care o creează alăptarea. În orice caz, laptele matern este mai bun decât nimic.

Foarte important: Dacă decideţi să luaţi medicamente (hormoni şi/sau domperidon), medicul de familie trebuie să ştie ceea ce luaţi şi de ce. Este foarte important să faceţi un control fizic şi să vă verificaţi tensiunea arterială înainte de a începe administrarea. Efecte adverse semnificative au fost rare, dar asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Medicul dvs. trebuie să vă urmărească şi o dată ce copilul este cu dvs., medicul să ştie că îl alăptaţi.


Sursa: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=11:breastfeeding-your-adopted-baby-or-baby-born-by-surrogategestational-carrier&catid=5:information&Itemid=17

3 comentarii:

  1. Ca de obicei, excelent articol. Foarte multe femei ar trebui sa-l citeasca, sunt uimita ca aproape 100% din femei sunt convinse ca un copil care nu a fost purtat in burta/nascut de femeia respectiva, nu poate fi alaptat de catre aceasta. Ori cazuri din astea abunda de exemplu in lumea animala, unde e un fapt normal, uneori chiar si trecand de bariera speciei...
    Bravo Rox, multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Cu placere, Simona.
    Astfel de cazuri sunt si in lumea larga, dar nu sunt facute publice. Oricum e nevoie de multa determinare, convingere si ambitie.

    RăspundețiȘtergere
  3. E nemaipomenit ce face dragostea! Ca asta inseamna defapt alaptatul oferi si primesti dragoste! Dragostea pentru un pui de om trims pe pamant si primit atat de frumos. Bravo Roxana, mai spune-ne!Anamaria

    RăspundețiȘtergere