marți, 3 mai 2011

Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania

5 mai – Ziua Internationala a Moasei sarbatorita in Romania

Cu ocazia Zilei Internationale a Moasei sarbatorita anual pe 5 mai, Asociaţia pentru Naştere Naturala şi Alaptare şi compania Houston NPA organizeaza simpozionul national “Moasa independenta – veriga lipsa”.

Evenimentul se va desfasura in Aula Academiei Europene HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase din cadrul Institutui Prof. Dr. Matei Balş din Bucuresti, in data de 5 mai, intre orele 10.00 şi 18.00.

Potrivit Ordonantei 144/2008 art 7, moasa urmareste o femeie gravida, asista nasterea si insoteste mama si copilul in perioada post-partum, adica primele 6 saptamani dupa nastere, in situatia in care totul decurge normal, fiziologic, adica in peste 70% cazuri.

Tot moasa este abilitata sa recunoasca si sa trimita catre medic orice patologie care apare in decursul sarcinii, nasterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educa cuplurile in timpul sarcinii in privinta nasterii, alaptarii si ingrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igiena si alimentatie), iar dupa nastere se ocupa de consilierea mamelor in alaptare.

In acest moment, opinia publica din Romania nu intelege ce inseamna o moasa adevarata. Cuvantul "moasa" este asociat fie cu moasa comunala, fara cunostinte in domeniu, fie cu asistenta de obstetrica din maternitati.

“Moasa independenta trebuie sa-si scrie singura istoria in Romania, pentru a nu fi confundata cu ceea ce nu este. Medicul se ocupa de patologie, moasa de fiziologie. Doar ca, in ultimii zeci de ani, medicul a preluat si partea moasei, ocupandu-se el si medicalizand excesiv sarcina si nasterea. Acum este randul moaselor sa-si recastige drepturile, sa atinga un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupa de patologie, de interventie.

Cand nu este necesara nicio interventie, medicul nu are ce sa vindece, ce sa repare, iar aici intervine rolul moasei, care asteapta si nu intervine in normalitatea procesului”, a explicat Irina Popescu, Asociaţia pentru Naştere Naturala şi Alaptare.

3 comentarii:

  1. As vrea sa preiau articolul, adica sa-l postez la mine sub forma de link spre " Mami, alapteaza-ma"
    pot?

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine, prea s-a încetăţenit ideea că sarcina e o boală.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ralus, te rog! Da.
    @Ecaterina, bine punctat!

    RăspundețiȘtergere