duminică, 9 octombrie 2011

Săptămâna internațională a purtării copiilor, 10-16 octombrie 2011 - O serie de posibilități


Ce înseamnă a purta copilul?

Simplu: două brațe și bunăvoință! Și mai simplu: adăugăm o bucată de material/cârpă/pânză și brațele devin libere pentru treburile zilnice!

Purtarea copiilor este naturală și universală. Ajută tatăl să adoarmă un bebe agitat. Permite mamei să-și folosească ambele mâini pentru a face un sandwich. Permite celui ce îngrijește copilul să spele vase, să calce rufe, să adune buruienile din grădină astfel încât copilul să fie în siguranță și mulțumit. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Purtarea copiilor este o abilitate ce poate fi învățată. Există pe piață multe dispozitive de purtare a copiilor. Dar, nu este neapărat nevoie de un astfel de dispozitiv din comerț. Mulți oameni utilizează simple piese de pânză pentru a-și purta copiii în siguranță și confort. Multe tehnici de purtare a copiilor pot fi învățate în câteva minute. Altele, cum ar fi transportarea copilului în spate, iau mai mult timp şi necesită mai multa practică, dar efortul suplimentar este recompensat cu eliberarea mâinilor și confort sporit.

Are beneficii purtarea copilului?

Profesioniştii din domeniul medical sunt de acord că bebelușii prosperă prin atingere, purtarea fiind un alt mod de a răspunde acestei necesităţi. Dar beneficiile purtării nu se termină aici... ...oferă multe alte avantaje, dintre care unele includ și:

Copil fericit. E adevărat ... bebeluşii purtați plâng mai puţin! Într-un studiu publicat în revista Pediatrics, cercetătorii au descoperit că purtarea copilului timp de trei ore pe zi a redus plânsul cu 43% pe timpul zilei şi cu 54 % în timpul orelor de seară.

Copil sănătos. Nou-născutii prematuri şi copiii cu nevoi speciale intră adesea în lume cu sistem nervos fragil. Atunci când un copil este plimbat în brațe, ataşat de mama sa, este în ton cu ritmul respiraţiei, cu sunetul inimii şi cu mişcările ei. Această stimulare îl ajută să-și reglementeze propriile lui răspunsuri fizice.

Părinte încrezător. O mare parte a încrederii de a fi părinte este dată de abilitatea de a citi stările copiilor cu succes. Purtarea copiilor permite părintelui să fie în acord cu mişcările, gesturile și expresiile faciale ale copilului. De fiecare dată când un copil este capabil să transmită faptul că îi este foame, este plictisit sau umed fără a fi nevoie să plângă, încrederea părintelui crește și este consolidată. Acest ciclu de interacţiune pozitivă adânceşte ataşamentul reciproc dintre părinte şi copil şi este benefic, în special, pentru mamele care suferă de depresie postpartum.

Alți purtători cu iubire. Purtarea reprezinta un instrument și pentru taţi, bunici, părinţi adoptivi, bone etc. Imaginaţi-vă un bunic care merge la plimbare cu nepotul său într-un dispozitiv de purtare. Vocile, emoţiile, mişcările şi expresiile faciale pot crea un ataşament puternic între cei doi care ajung să se cunoască.

Confort şi comoditate. Cu ajutorul unui dispozitiv de purtare bun, se poate avea grijă și de copiii mai mari sau se pot face face treburi fără întreruperi frecvente date de un copil anxios sau frustrat, aflat în dificultate - astfel, ajută la reducerea rivalității dintre frați. Urcatul scărilor, drumeţiile, mersul în aeroporturi aglomerate se pot face cu uşurinţă atunci când utilizaţi un dispozitiv de purtare bine conceput pentru copil!

Este sigură purtarea copiilor?

Când este făcută în mod corespunzător, transportarea unui copil într-un dispozitiv special conceput corect poate fi mai sigură decât transportarea în braţele proprii. Dispozitivul nu dispune de muschi care obosesc, nu are brațe cu reflexe de echilibru sau prindere când cade. Practicile bune de securitate sunt de o importanţă capitală. Fiecare dispozitiv de purtare e necesar să fie însoțit de o broşură cu multe sfaturi de siguranţă. Dar, sunteţi responsabil pentru siguranţa copilului dumneavoastră, precum şi a dumneavoastră! Indiferent pentru ce dispozitiv de purtare alegeţi, învăţați să-l folosiți în mod corespunzător şi să păstrați mereu siguranţa în gând.

Sursa: babywearinginternational.org

România nu pierde ocazia de a sărbători Săptămâna internațională a bebelușilor purtați, 2011. O serie de evenimente vor avea loc în București, Satu Mare, Brașov, Cluj.

În Satu Mare s-a sărbătorit cu mult drag între 28 și 30 septembrie 2011! Vă invit să vizitați blog-ul Rekăi, cea care pune suflet și energie, de vreo 2 ani încoace, în organizarea evenimentelor despre purtarea copiilor, și să vă bucurați privirea cu o serie de fotografii de la eveniment. Felicitări!

În București, săptămâna începe așa:

Luni, 10 octombrie 2011

16.30 - Loc de întâlnire: în fața magazinului Unirea. Are loc o plimbare cu bebelusii în wrap/sling/mei-tai sau cu ce aveti pe acasă, se împart fluturași pro-purtare, după care se urcă în metrou la stația Piața Unirii și se coboară la stația Universitate. Se urmează traseul Universitate -> Bd. Magheru -> str. C. A. Rosetti -> Gradina Icoanei -> Parcul Ioanid -> str. Arthur Verona. Se poposește la "Terasa Verona" unde se va vorbi despre “Susținerea interioară - a purta cu trup și suflet” cu Emese Hajnalka Magdás.

Încă puteți participa la un concurs pe pagina de facebook a "Săptămânii internaționale a bebelușilor purtați" cu poze primite de la mămici și puteți câștiga 2 premii valoroase de la Manduca și KiddyShop.

Vă așteaptă un alt concurs pe aceeași pagină de facebook cu poze primite de la tătici, având ca premiu un mei-tai confecționat de o mămica din România, deținătoare a MeiTaiBebe.ro.

Și nu uitați să participați și la concursul "Beneficiile purtării bebelușilor" - primiți invitația de a scrie blog sau pe pagina de Facebook, ca și notă. Premiul cel mare reprezintă o protectie 4-sezoane pentru orice tip de sistem de purtare de la HipHip.

Sâmbătă, 15 octombrie 2011

Între orele 16.00 - 19.00 vă așteptăm la Sala de Sport a Școlii nr.30 “Grigorie Ghica Voievod” din Str. Lăptari Tei nr. 23 unde va avea loc o expozitie numită "Aventurile Bebelușilor Purtați" cu poze primite de la părinți din toată țara, un atelier denumit “Beneficiile purtării bebelușilor ” din punctul de vedere al:

* Ramonei Roșu, fiziokinetoterapeut;

* Claudiei Necula, psiholog;

* Roxanei Duduș, consultant în alăptare La Leche League România;

* Monicăi Reu, trainer Comunicare Non-Violentă;

Continuă cu un atelier numit “Ce înseamnă un port-bebe sănătos pentru mamă și copil” cu Cristina Marin, consultantă babywearing, un atelier despre "Cum ne putem juca cu copiii" cu Otilia Mantelers, trainer Playful Parenting.

La sfârșitul întâlnirii se va organiza o tombolă cu premii surpriză.

În timpul atelierelor vor fi puse la dispoziție pentru testat toate tipurile de sisteme de purtare tradiționale și moderne din partea magazinelor HipHip.ro și Sling.ro și veți putea beneficia de consultanță gratuită din partea specialiștilor și mămicilor cu experiență.

Duminică, 16 octombrie 2011

Între orele 10.00 și 13.00 la Pravălia Părinților str. Muzelor nr. 9 se va desfășura atelierul “Cum sa-ți confecționezi un wrap/sling/mei-tai” susținut de către Diana Mateescu.

Șiiiiii........oră secretă, locație secretă...surpriza suprizelor cu dedicație pentru toți părinții care iubesc să-și poarte bebelușii.

Intrarea LIBERĂ la toate evenimentele!

Felicitări mamelor inimoase care organizează evenimentele și care au dat naștere blogului http://bebelusipurtati.blogspot.com/!!!!

În Brașov, Ditta Depner, mămica lui BBmic, organizează o adevărată cruciadă a mămicilor purtătoare "împotriva ignoranței si neștiinței". Vă asteaptă cu mic cu mare pe Blvd. 15 Noiembrie 32, în tur pe str. Republicii, Piața Sfatului, Mureșenilor și Parcul Central, vineri, 14 octombrie 2011, începând cu ora 11. Acestei acțiuni i se alătură și purtătoarele din Cluj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu