miercuri, 1 august 2012

Sa sarbatorim alaptarea - ce experienta frumoasa!

Azi este prima zi dintr-o saptamana in care alaptarea va fi sarbatorita de o lume intreaga. Pentru mine nu este o saptamana oarecare, ci una plina de emotii cu o serie de eveniminte dedicate acestui act minunat si multe amintiri placute. De 4 ani depun eforturi sa schimb mituri, sa normalizez alaptarea. Imi place sa cred ca nu sunt eforturi in zadar. Si dovada o reprezinta sutele de copii ale caror mame au avut nevoie de ajutor in alaptare. Nu, nu e meritul meu, e mult meritul lor! Contributia mea e minora, in comparatie cu eforturile lor de a depasi provocarile oferite de alaptare: relactatie, mastita, canale blocate, pusee de crestere, reflux gastro-esofagian, diversificare, intarcare.
Romania detine 31 de spitale prieten al copilului , ce indeplinesc cei 10 pasi pentru o alaptare de succes. Din nefericire, procentul de copii alaptati exclusiv pana la 6 luni este de 13% (dupa UNICEF), in continua scadere.
Mamele care dau nastere intr-un spital prieten al copilului ar trebui sa aiba un start bun in alaptare, dar e necesar sa primeasca sprijinul necesar de la, de ex., moasa, consultant in alaptare, medic pediatru, pentru a continua alaptarea si a depasi provocarile oferite de aceasta. Cu un astfel de ajutor, rata alaptarii poate deveni mai mare. Sprijinul este necesar pentru a avea siguranta ca alaptarea decurge normal.
 Primul grup de sprijin de la mama la mama din lume a avut loc acum 50 de ani si s-a nascut din faptul ca medicii si alti lucratori din mediul medical nu ofereau ajutorul necesar in alaptare si s-a descoperit ca nu puteau ajuta efectiv fiecare mama.
Pentru mame este vital sa aiba parte de decizii informate referitoare la alaptare. Cei care protejeaza si promoveaza alaptarea trebuie sa ofere informatie corecta, sa educe si sa comunice despre problemele aparute in alaptare. Este nevoie de dezvoltare a unor strategii. Mai ales pentru a schimba atitudinea influentata de companiile producatoare de inlocuitori ai laptelui matern sau de practicile culturale si traditionale.
In Bucuresti, mamele care doresc sa alapteze au optiunea de a participa la grupul de sprijin La Leche League, infiintat acum aproximativ 2 ani. Acest grup este sustinut de mame cu experienta in alaptare, iar fiecare intalnire abordeaza o serie de subiecte interesante si naste povesti frumoase, de succes. De la luna la luna, mamele prezente sunt in numar din ce in ce mai mare, fapt ce dovedeste dorinta lor de a-si alapta bebelusii si de a primi informatie pertinenta. Experientele povestite in acest grup sunt transmise mai departe si ajuta alte mame sa continue alaptarea si sa se bucure de acest act minunat, natural, normal.

In prima zi de sarbatoare, blogurile mamicesti vor fi dominate de fotografii cu copii atasati la san in diverse locuri si momente. Va indemn sa va bucurati privirea si sa transmiteti mai departe link-urile cu sloganurile pro-alaptare ce insotesc fotografiile:
Eu sustin alaptarea bebelusilor!
Alaptarea este minunata oriunde te-ai afla!
Alaptarea - oriunde, oricand!
Dispui de tot ceea ce ai nevoie sa o faci!
Ce experienta frumoasa!
Dati copilului cea mai buna mancare!
Alaptarea la cativa ani distanta
Sarbatoarea alaptarii
Povestea noastra
Facebook
Multumesc!

2 comentarii:

 1. ah, am pierdut startul, dar nu-i nimic, ma revansez pe pagina eventului de pe FB!
  bravo, Rox!
  heads off pentru ceea ce faci aici, concret, pentru mamici si pruncii lor!
  cu drag!

  RăspundețiȘtergere
 2. @Multumesc, Nela!!!!!

  RăspundețiȘtergere