miercuri, 9 septembrie 2009

Alăptarea în tandem (versiunea scurtă)

de Hilary Flower, MA şi Kelly Bonyata, BS, IBCLC, www.kellymom.com


Îmi va plăcea să alăptez în tandem?
Ca multe altele, atunci când un nou-născut soseşte, alăptarea în tandem
tinde să fie intensă şi imprevizibilă. E ca un dar din cer, în multe feluri: ajută la evitarea angorjării sânilor, ajută la satisfacerea nevoilor copilului mai mare şi a nevoilor bebeluşului în acelaşi timp, ajută sistemul imunitar al copilului mai mare,furnizează nutriţie incomparabilă pentru copilul mai mare, precum şi
o remediere rapidă pentru temperamentul isteric (tantrum). Mamele care pot
alăpta confortabil ambii copii în poziţie culcată pot obţine un pui de somn!

Alăptarea în tandem poate fi, de asemenea, stresantă uneori. Posibil să aveţi nevoie
să alăptati un copil super-obosit pentru a adormi, dar copilul nu vrea să se întindă. Aţi putea descoperi că alăptarea copilului mai mare vă provoacă o stare de agitaţie intensă (poate mai ales atunci când bebeluşul este, de asemenea, alăptat). Unele mame sunt dezamăgite de faptul că relaţia lor cu copilul mai mare se poate
simţi ca fiind negativă pentru o perioadă de timp. Mai presus de toate amintiţi-vă că relaţia dvs. cu copilul mai mare poate supravieţui loviturilor şi a surprizelor oferite prin venirea unui copil nou. Multe mame care alăptează în tandem descoperă că primele săptămâni de după naşterea celui de-al doilea copil sunt cele mai grele şi că se bucură de mult mai mult după ce toată lumea se acomodează.

Cum pot răspunde criticilor?
"Am cercetat această alegere şi am judecat că oferă siguranţă şi avantaje familiei noastre"."Alăptarea mă ajută să îndeplinesc şi nevoile copilului meu mai mare."Şi
replica clasică pentru alăptarea în tandem: "De aceea am doi!"

Voi avea destul lapte pentru doi?

Studiile ştiintifice ne asigură că o mamă care alăptează doi sau mai mulţi copii are capacitatea de a produce cantităţi mari de lapte. Ca în orice relaţie de alăptare, factori ca operaţia de reducere a sânilor sau adopţia pot afecta cantitatea de lapte produsă, dar singura îngrijorare cu privire la producţia de lapte, în general, raportată de către mamele care alăptează în tandem este oferta excedentară, mai degrabă decât producţia scăzută.

Dieta mamei

O mamă suficient de bine hrănită poate continua să satisfacă nevoile proprii şi nevoile copiilor ei. O mamă care alăptează în tandem poate avea nevoie de calorii considerabile, iar numarul exact va varia în funcţie de dieta mamei, a activităţii ei, a greutăţii şi a statutului nutriţional. Pofta de mâncare trebuie lăsata să fie ghid.

Are mereu nevoie nou-născutul să fie alăptat primul?
Este posibil să vi se recomande ca nou-născutul sa fie întotdeauna alăptat primul, dar acest sfat de obicei ţine doar pentru primele câteva zile până când laptele "vine". Deoarece colostrul are oferta limitată după naştere, veţi dori să vă asiguraţi că nou-născutul este primul client.

Durerile de mamelon şi angorjarea sânilor după naştere

In timpul sarcinii, durerea la nivelul mamelonului este, în general, cauzată de
schimbările hormonale. În schimb, dacă observaţi durere în mamelon în
primele zile după ce copilul se naşte, ar trebui să vă asumaţi problema şi să căutaţi o soluţie pentru a o rezolva.
Senzaţia de plenitudine în cazul în care laptele "coboară", vine natural mai devreme pentru dvs. fiind la al doilea copil (sau la mai multi!). Angorjarea este o problemă comună la început pentru mamele care alăptează, indiferent daca în tandem sau nu.
Cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru a reduce angorjarea este de a
a vă asigura că copilul dvs. are posibilitatea de a suge frecvent la piept. Ca o mamă care alăptează în tandem aveţi un as în mânecă: copilul dvs. mai mare! Alăptarea copilul dvs. mai mare vă poate scuti de angorjare, iar un sân mai puţin plin poate fi, de asemenea, mai uşor de prins de către nou-născutul dvs..

Poziţionarea la sân şi alăptarea în tandem

Pentru a găsi cele mai bune pozitii pentru alăptarea celor doi copii va trebui să experimentati şi să încercati o varietate de perne. Încercaţi poziţia leagăn dublă (picioarele nou-născutului pe copilul mai mare), poziţia fotbal dubla (cu nou-născutul sprijinit pe o pernă şi copilul mai mare stând lângă dvs., genunchii la distanţă) sau o combinaţie. Încercaţi poziţia pe lateral cu copilul dvs. mai mare, cocoţat pe o parte a dvs. sau coborât în spatele dvs. sau culcat pe spate, cu fiecare copil sprijinit pe o pernă. În cazul în care este greu să coordonaţi în primele zile, prin încercări, mai târziu - vă va fi mult mai uşor!

Va răspândi germeni alăptarea în tandem?

Nu sunt necesare măsuri speciale în mod normal în ceea ce priveşte igiena
precum şi împărţirea sânilor. Nu există nici un motiv să se spele mameloanele sau
sânii între alăptările copiilor şi, ca întotdeauna în timpul alăptării, utilizarea de săpun pe sfarcuri nu este recomandată, cu excepţia circumstanţelor speciale. În general, chiar dacă un copil se simte rău, nu există nici un motiv să se ia măsuri speciale de precauţie. Spălarea mâinilor este mai importantă pentru a limita răspândirea infecţiei, precum şi proprietăţile antibacteriene ale laptelui matern vor ajuta la prevenirea răspândirii bolii.

Cum afectează alăptarea în tandem rivalitatea dintre fraţi?

Multe dintre mamele care alăptează în tandem spun că "reduce rivalitatea dintre fraţi" fiind unul dintre cele mai mari avantaje ale alăptării în tandem.
Unii copii se ţin de mână în timp ce sunt alăptaţi în tandem şi preferă să fie alăptaţi în acelaşi timp. Dar este important să se aibă în vedere faptul că unele revolte emoţionale sunt naturale în timp ce toată lumea încearcă să se obişnuiască cu un nou copil în casă. Având aşteptări realiste puteţi să luaţi aceste suişuri şi coborâşuri la pas, încet.
_______________________________________________________________________________
Bazat pe informaţiile din cartea “Aventuri în alăptare în tandem”(@2003, LLLI), scrisă de Hilary Flower.
Pentru versiunea întreagă consultaţi site-ul: www.nursingtwo.com/faq/


Sursa

Un comentariu: