Scris şi revizuit de Jack Newman, MD, FRCPC, 2009
Revizuit de Edith Kernerman, IBCLC, 2009
Tradus de Roxana Duduş
Uşoara angorjare a sânilor este, de obicei, un semn că alăptarea nu merge foarte bine. Se întâmplă datorită combinaţiei dintre staza laptelui (laptele nu iese) şi edeme(umflături datorate retenţiei de apă în zonă). Angorjarea severă din ziua a treia sau a patra după naşterea copilului, de obicei, poate fi prevenită prin obţinerea unei poziţii corecte a copilului la sân astfel încât să bea bine laptele încă de la bun început.
Dacă sânii devin umflaţi, vă rugăm să înţelegeţi că angorjarea dispare în decurs de 1 sau 2 zile, chiar fără nici un tratament, dar poate fi mai incomod pentru dvs. în acea perioadă. Masajul sânilor cu o mişcare descendentă nu este recomandat ca tratament pentru angorjare. Continuaţi să vă alăptaţi copilul, asiguraţi-vă că el îşi ia destul lapte matern şi angorjarea se va rezolva. Cu toate acestea, în cazul în care aveţi sânii umflaţi pentru că bebeluşul nu este în măsură să apuce sânul sau dacă există disconfort minim în sân şi/sau areolă (partea colorată din jurul mamelonului), atunci există o cale simplă de a muta temporar umflarea mai departe de areolă:
Cum se înmoaie sânul prin masaj cu presiune reversă
de K. Jean Cotterman CNR-E, IBCLC
Încercaţi acest lucru în cazul în care durerea, tumefierea sau umflarea sânilor creează probleme pe parcursul primelor zile de alăptare. Cheia este de a face areola foarte moale în jurul bazei mamelonului, pentru o mai bună prindere de către bebeluş.
* O areolă moale protejează mamelonul introdus adânc în gura copilului ajutând limba lui să scoată mai bine laptele. Mamele spun că degetele curbate ajută cel mai bine. (Fig.1 sau 2)
* Apăsaţi spre interiorul peretelui toracic şi număraţi încet până la 50.
* Presiunea ar trebui să fie constantă şi fermă, destul de blândă pentru a evita durerea.
* Dacă mama doreşte, altcineva o poate ajuta, folosind degetele (fig. 5).
* (Pentru unghiile lungi, încercaţi un alt mod, arătat mai jos).
* Dacă sânii sunt destul de mari sau foarte umflaţi, masaţi foarte încet, mama să stea culcată pe spate.
*Înmuiaţi areola înainte de fiecare hrănire (sau înainte de fiecare muls) până când umflarea se reduce. Pentru unele mame, aceasta durează 2-4 zile.
*Orice sesiune de muls trebuie să fie scurtă, cu pauze de înmuiere a areolei, dacă este necesar.
Frunzele de varză şi compresele
Frunzele de varză pot fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta la scăderea angorjării, ca de altfel şi pachetele de gheaţă sau compresele reci. Unele studii sugerează că varza poate avea un efect mai rapid. Dacă sunteţi în imposibilitatea de a obţine o ataşare corectă la sân a copilului, începeţi să aplicaţi pe sâni frunze de varză, apoi mulgeţi laptele şi oferiţi lapte muls copilului cu lingura, ceaşca, cu ajutorul hrănirii cu degetul şi încercaţi să obţineţi ajutor rapid.
*Folosiţi frunze de varză verde, crudă;
*Zdrobiţi frunzele de varză cu o vergea în cazul în care frunzele nu iau forma sânului dvs.
*Înfăşuraţi frunzele de varză în jurul sânului şi lăsaţi-le timp de aproximativ 20 de minute. De două ori pe zi este suficient. Unii vor spune că tratamentul cu frunze de varză e util de mai mult de două sau de trei ori pe zi. Alţii vor spune să folosiţi frunze de varză după fiecare hrănire şi să le lăsaţi până la ofilire. Alţii sunt îngrijoraţi de faptul că utilizarea lor va scădea producţia de lapte matern.
* Nu mai folosiţi frunzele de varză când angorjarea începe să se retragă şi vă simţiţi mult mai confortabil.
*Puteţi utiliza acetaminofen (paracetamol ™, altele) cu sau fără codeină, ibuprofen sau alte medicamente pentru ameliorarea durerii. Nu există niciun motiv pentru a opri alăptarea atunci când se iau analgezice.
*Aplicarea de pachete cu gheaţă, de asemenea, pot fi de ajutor.
*Unele femei au un nodul mare în axilă aproximativ 3 sau 4 zile după naşterea copilului. Frunzele de varză pot fi folosite şi pentru a ajuta nodulul să se retragă.
Sarea Epsom
(Vă rugăm să reţineţi: nu am avut multă experienţă cu această abordare, dar am auzit unele lucruri bune despre ea. Am inclus-o pentru a oferi o alternativă la cele de mai sus). (material adaptat după “Tratarea pacientului cu angorjare”, de A. Stolz, cu note de Lawrence, R; Ingle, B; Hunt, A)
Sânii angorjaţi pot fi scufundaţi într-o cadă sau intr-un bazin cu săruri Epsom pentru câteva minute.
1. Umpleţi un container mic sau bazin cu apă caldă, suficient de adânc ca sânii să poată fi scufundaţi (posibil să aveţi nevoie de aproximativ 1 litru de apă sau mai mult).
2. Luaţi 1-2 pumni (ceea ce se încadrează în palma sau aproximativ 30 - 60 de grame), de cristale de săruri Epsom (sulfat de magneziu, MgSO4) şi dizolvaţi înainte de punerea sânilor în apă.
3. Mama se poate apleca peste bazin astfel încât sânii ei să se scufunde în soluţie.
4. Acest lucru nu ar trebui să fie dureros.
5. Lăsaţi sânii să se înmoaie până când apa devine rece sau cel puţin 5-10 minute.
6. Spălaţi sânii cu apă curată după aceea pentru a trece gustul sărat.
7. Sărurile pot acţiona ca un diuretic pentru fluidele în exces din sâni.
8. Repetaţi înainte de fiecare hrănire sau de 3 sau mai multe ori pe zi, de câte ori doriţi.
9. De obicei, rezultate bune pot fi simţite în 24 de ore.
10. Mama poate face acest tratament timp de până la 3 zile, dacă doreşte.
Sursa: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=83:engorgement&catid=5:information&Itemid=17
ziua 3 dupa nastere a fost critica si pentru mine. am crezut ca-mi explodeaza sanii si initial credeam ca este inceputul sfarsitului cu alaptatul. am incercat sa ma mulg apoi m-a masat sotul meu cu un ulei de la Weleda special pentru alaptat si nimic.
RăspundețiȘtergeredar a venit moasa la noi acasa (in Germania asta e practica standard in primele 10 zile dupa nastere) si a rezolvat problema in mai putin de 15 minute.
un masaj foarte usor care din punctul meu de vedere nu a avut mare efect iar apoi mi-a facut o COMPRESA CU SMANTANA RECE. adica mi-a aplicat un strat gros de smantana rece pe ambii sanii (nu in jurul areolei si nici a sfarcurilor!!! ci doar pe sani) iar apoi i-a acoperit cu cate un servetel de hartie ca sa nu se scurga. dupa 10 minute sanii au fost aproape la fel de moi ca si inainte de sarcina iar din acest moment nu am mai avut nici un fel de problema cu alaptatul.
mi-a zis sa repet operatiunea dupa vreo 6 ore daca imi voi simti sanii din nou tensionati dar nu a fost cazul...
acum avem deja un 1 an si 3 luni de cand ne bucuram din plin de acest miracol al alaptarii si atentionez toate proaspetele mamici ca ziua 3 e cea decisiva si ca de ea depinde totul.
@Emese, iti multumesc ca ai impartasit cu noi experienta ta. Poate ajuta si alte mame care se "lupta" cu angorjarea.
RăspundețiȘtergere