joi, 8 iulie 2010

Alăptarea copiilor cu mame HIV pozitive



Autori: Saloojee H, Cooper PA.


Division of Community Paediatrics, Department of Paediatrics and Child Health, University of the Witwatersrand, Johannesburg, South Africa. Haroon.Saloojee@wits.ac.za

Cercetările recente evidenţiază contribuţia la o mai bună înţelegere a schimbărilor importante în modul de abordare a hrănirii copiilor expuşi la HIV. Administrarea terapiei antiretrovirale femeilor însărcinate HIV pozitive continuă şi pe timpul alăptării reducând semnificativ transmiterea virusului HIV la copil. În mod similar, profilaxia antiretrovirala extinsă copiilor alăptaţi scade dramatic transmiterea HIV şi promovează supravieţuirea copiilor cu HIV.

Hrănirea predominantă la sân poate fi la fel de eficientă ca şi alăptarea exclusivă în reducerea riscului de transmitere a HIV. Rolul protector al modulatoarelor imunitare - gamma-interferon şi interleukina-15 - în prevenirea transmiterii HIV în laptele matern este din ce în ce mai apreciat.

Deşi, consilierea în ceea ce priveşte hrănirea bebeluşului este foarte importantă pentru strategiile de supravieţuire este, în general, prost făcută, există doar câteva exemple de succes, dar altele decât cele propuse de cercetări. Alăptarea copiilor expuşi virusului HIV este considerată mai sigură prin furnizarea de terapie maternă antiretrovirală activă (HAART) precum şi prelungirea profilaxiei antiretrovirale extinsă pentru bebeluşi.

Sursa abstractului: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20125000
Sursa foto: http://global-breastfeeding.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu