vineri, 21 septembrie 2012

Marea provocare a alaptarii, 2012


In multe locatii din America de Nord si din jurul lumii, mame care alapteaza se vor reuni în data de 29 septembrie 2012 pentru a-si alapta copiii in acelasi timp. Astfel se sarbatoreste, se promoveaza, se protejeaza alaptarea si se sprijina femeile care alapteaza. Acest eveniment reprezinta o sansa pentru educatie si sprijin reciproc intr-un mediu social. Este o modalitate de a demonstra dreptul mamelor de a-si alapta copiii oriunde, oricand.
                Alaturati-va initiativei de a celebra alaptarea printr-o competitie distractiva unde fiecare copil va fi castigator pentru ca este alaptat! Evenimentul “Quintessence Breastfeeding Challenge” a inceput in anul 2001 cand 856 bebelusi au fost alaptati simultan în 26 locatii din Canada. Anul trecut, numarul celor alaptati simultan a crescut la 5383 în 230 de locatii din Canada, SUA, Brazilia, Filipine, Franta, Italia, Elvetia, Suedia, Ucraina, Rusia, Romania. Anul acesta se asteapta o crestere semnificativa a copiilor alaptati simultan.
In Romania, evenimentul poarta numele de “Marea provocare a alaptarii” si este organizat de La Leche League Bucuresti cu sprijinul Asociatiei pentru Nastere Naturala siAlaptare si Poarta-ma!, anul acesta fiind la a 4 a editie. Evenimentul va aduna mame si copii si in alte orase din tara: Iasi, Cluj, Timisoara, Piatra Neamt.

De ce aceasta provocare? Alaptarea are multe beneficii, bine documentate, inclusiv o mai buna sanatate, atat pentru mame, cat si copii. Potrivit UNICEF, din 136.700.000 copiii nascuti la nivel mondial, doar 32,6% dintre ei sunt alaptati exclusiv in primele sase luni. Recomandarea este ca alaptarea sa fie exclusiva în primele sase luni si sa continue timp de doi ani si mai mult, impreuna cu hranirea complementara adecvata incepand de la varsta de sase luni. Multe femei nu reusesc sa indeplineasca aceste recomandari si renunta la alaptare cu mult inainte de varsta de 6 luni. Doua dintre cele mai mari obstacole pentru mame continua sa fie lipsa de sprijin si  marginalizarea de catre societate.              
                                            
In 2011, 4646 copii din 16 țări au luat parte la “Quintessence Breastfeeding Challenge”. Cand acest eveniment a inceput nimeni nu s-a gandit ca un deceniu mai tarziu alaptarea in public ar prezenta in continuare o provocare majora pentru multe femei. Reprezinta o strategie pentru a ajuta la nivel global la raspandirea faptului ca alaptarea este normala si importanta pentru sanatatea copilului si a mamei. Intr-adevar, drumul spre sanatate pe tot parcursul vietii incepe cu alaptarea.
                                            
Va asteptam sa participati la evenimentul Marea provocare a alaptarii in data de 29 septembrie 2012, ora 11, strada Episcop Chesarie nr.6, Bucuresti, in Piata Unirii din Cluj, in Parcul Expozitiei din Iasi, in Piata Operei din Timisoara.



             

Un comentariu:

  1. Buna,

    As dori si eu sa particip. Se poate cominica un numar de telefon de contact in caz ca nu gasim locatia?
    Eventual se pot da mai multe detalii intr-un eveniment pe FB :).
    Multumesc anticipat.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere