luni, 28 iulie 2014

Saptamana Mondiala a Alaptarii 2014


Avem placerea de a anunta sloganul si tema saptamanii mondiale a alaptarii: „Alaptarea: obiectiv de succes – pentru viata!” Tema sustine importanta cresterii si a sustinerii, promovarii si sprijinirii alaptarii.

In 1990, 8 obiective globale, “Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” (ODM) (“Millennium Development Goals (MDGs)”) au fost stabilite de catre guverne si Natiunile Unite pentru a lupta impotriva saraciei si de a promova dezvoltarea sanatoasa si durabila intr-un mod cuprinzator pana in 2015. Există "numărători inverse" regulate pentru a masura progresul in realizarea obiectivelor. Tema din acest an raspunde la cea mai recenta numaratoarea inversa afirmand importanța cresterii si sustinerea, protectia, promovarea si sprijinirea alaptarii in ordinea de zi de dupa 2015, si implicarea a cat mai multor grupuri si oameni de diferite varste.

Oriunde ai fi se pot face progrese sustinute. Pentru ca acest lucru sa se intample va trebui sa pregatesti obiectivele, sa urmezi tintele stabilite, sa-ti unesti fortele si sa actionezi!

Protejarea, promovarea si sprijinirea alaptarii: acesta este un obiectiv vital!

„Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” sunt menite sa fie atinse pana in 2015 - anul viitor! Desi au avut loc progrese, exista inca o mulțime de "afaceri neterminate". Iata cateva exemple: saracia a scazut, dar 1 din 8 oameni inca mai merge la culcare infometat. Subnutritia afecteaza aproximativ un sfert din totalul copiilor la nivel global. Excesul de greutate, cealalta forma de malnutritie, este din ce în ce mai frecventa. In ultimele doua decenii, mortalitatea infantila a scazut cu aproximativ 40%, dar inca aproape 7 milioane de copii sub 5 ani mor in fiecare an, in principal, din cauza unor boli ce pot fi prevenite. Ca rata globala mortalitatea sub 5 ani a scazut, dar proportia de decese neonatale (in prima luna de viata) este tot mai mare din toate decesele copiilor. La nivel global, mortalitatea materna a scazut de la 100.000 nascuti vii în 1990 la 210 in 2010, dar mai putin de jumatate din femei nasc in maternitati prietene ale copilului.

Prin protejarea, promovarea si sprijinirea alaptarii, poti contribui la fiecare dintre „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” intr-un mod substantial. Alaptarea exclusiva si alimentatia complementara corespunzatoare sunt interventii cheie pentru imbunatatirea supravietuirii copiilor.

In „Comitetul stiintific” al ONU privind alimentatia s-a discutata modul in care alaptarea este legata de fiecare dintre „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”. „WABA” coordoneaza Saptamana Mondiala a Alaptarii fiind parte din GBICS („Global Breastfeeding Initiative for Child Survival”).

Programul intitulat: "Consolidarea ratei de alaptare contribuie la drepturile femeii, la sanatate si la un mediu durabil". Programul GBICS isi propune sa contribuie la realizarea dezvoltarii durabile - dincolo de „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” - prin extinderea alaptarii si transformarea „Politicilor” in „Practici” care sa contribuie la eforturile de abordare a schimbarilor climatice si a inegalitatii intre sexe in cadrul drepturilor omului. WABA este recunoscatoare NORAD-ului („Agentia Norvegiana pentru Cooperare si Dezvoltare”) pentru sprijinul acordat pentru GBICS.

„WABA” ar dori, de asemenea, sa recunoasca sprijinul UNICEF si al „Organizatiei Mondiale a Sanatatii” (OMS), precum si partenerilor de baza: „Academy of Breastfeeding Medicine” (ABM), „International Baby Food Action Network” (IBFAN), „International Lactation Consultant Association” (ILCA), „La Leche League International” (LLLI) si „Wellstart International” in coordonarea cu succes a Saptamanii Mondiale a Alaptarii.

Evenimente in Saptamana Mondiala a Alaptarii ce vor fi coordonate de catre Roxana Dudus, consultanta La Leche League:

-18 iulie – 02 august Concursul „Miss Alaptare Romania 2014”.

-1 august 2014 – incepand cu ora 18.30 in Parcul Izvor se va desfasura o intalnire La Leche League in care se vor discuta idei, propuneri, experiente legate de alaptare si cum ne influenteaza viata.

-5 august 2014 – ora 18.00 la libraria Humanitas (langa Parcul Cismigiu) va avea loc proiectia primului documentarul romanesc despre alaptare: „Indraznesc sa alaptez”.

Va asteptam cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu