joi, 21 mai 2009

Branza din lapte matern

Cica ar exista in Franta o mica ferma unde se produce branza din lapte matern donat de catre mame bancilor de lapte.
Prezentarea branzei din lapte matern suna cam asa, pe site-ul oficial:
“Aparuta in 1947, branza Cosma reprezenta o bogata traditie a unei ferme stramosesti, uitata pana de curand.
Branza Petit Singly, singura branza facuta din lapte matern, a ramas o specialitate uitata in favoarea branzei obisnuite din lapte de vaca, oaie sau capra.
In Franta, nu exista nici un alt produs de acest fel, dar branza Petit Singly a reusit, in timp, sa aiba un gust rafinat datorita expertei in branza, Patrice Cosma. Culoarea subtila caramelizata si gustul dulce va va tenta.
Acesta este secolul XIX care a descoperit beneficiile si virtutile branzei din lapte de femeie. Aceasta este reteta bunicii inradacinata in traditia satului si pe zi ce trece dovedeste ca are efecte de regenerare asupra organismului.
Produsa in cantitati mici, branza Petit Singly este foarte rara, dar bogata in vitamine: laptele de origine umana are componenti care contin cea mai mare parte din multe elemente nutritive esentiale pentru metabolism.”
Pretul a 500 g de branza Petit Singly este de 15 euro.

Laptele matern este nutritiv superior laptelui de vaca sau praf, asa ca probabil in lumea larga vor exista si doritori dispusi sa bea lapte matern sau sa consume produse realizate din lapte matern.
Dar, laptele matern e bun doar pentru copii, asa cum laptele de vaca e bun doar pentru vitei?
Eu in Franta nu am sa ajung curand, sa ma conving ca aceasta branza exista sau ca prezinta interes sau ca este pur si simplu o gluma.
Si chiar daca ar fi o gluma, oare de ce sa fim asa speriati de laptele matern?
Asa ca am zis sa incerc sa fac o comanda direct de pe http://membres.lycos.fr/petitsingly/commander.htm.
Iar raspunsul a venit imediat:
“Crezi ca daca vei manca branza facuta din lapte matern vei fi bine?
O mica precizare: toate elementele, evenimentele, numele, marcile, etichetele sunt pur fictive.”

Niciodata nu mi-a venit ideea sa ma mulg si sa folosesc laptele meu pentru a face branza. Dar, dupa un search pe Google, am gasit o mama care a incercat acest lucru. Avea in congelator 20 de pungute (a 150 ml fiecare) cu lapte matern de vreo 3 luni si nu mai putea fi donat. Asa ca i-a venit ideea de a face branza din el. 3 litri de lapte matern au fost pusi la fiert. Laptele matern pare a fi mai putin cremos fata de laptele de vaca, mai putin alb si mai apos. Dupa ce a fiert, a adaugat sucul de la o lamaie (una din metodele aplicate pentru a iesi branza din lapte de vaca), a amestecat si a asteptat sa devina branza. Dupa minute bune de asteptare, timp in care laptele nu se branzea, a mai adaugat suc de lamaie (exact cum facea de obicei si laptelui de vaca care nu se prindea). Dar laptele matern tot nu se prindea. Asa ca a adaugat otet, dar fara nici un rezultat. A lasat-o balta si a trecut la Google pentru a afla motivul pentru care laptele matern nu se branzea.
S-a dovedit ca laptele matern nu se prinde, datorita continutului scazut in proteine, iar aceste proteine se digera mult mai repede comparativ cu cele din laptele de vaca. De aceea, laptele de vaca nemodificat nu se recomanda bebelusilor. Si, pe de alta parte, adaugand acid (otet, lamaie) pentru a digera proteinele din laptele matern nu este o solutie.
Morala povestii: nu puteti face branza din lapte matern!Nici macar nu incercati!

12 comentarii:

  1. Mai, eu recunosc, am incercat o data, de curiozitate :)) N-a iesit si n-am avut curiozitatea sa aflu de ce :)) Insa explicatia ta pare logica :)) Nu cred ca i-as fi dat Ilanei branza obtinuta astfel, chiar daca as fi reusit, din simplul motiv ca-s mai conformista de felul meu :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa recunosc ca astazi ma gandeam la asta: daca as reusi sa fac branza din laptele meu, sau iaurt si chiar imi doream sa te intreb daca este posibil. Lucas astazi si-a prezentat interesul clar pentru iaurtul care il savuram eu, incepusese sa se agite ingrozitor si desi imi veneau in cap toate mamele care dau copiilor sa guste din tot ce mananca ele(brrr!) iaca i-am dat cu mari retineri si a fost foarte incantat. Nu a mai mancat nimic pana acum cu atata pofta. Oare sa ii mai dau iaurt natural din comert? Sa incerc sa fac eu din lapte matern? (Astazi i-am dat prima data cereale bio cu fulgi de orez..si m-am cam speriat caci de abia am stors din doi sanii sa ii amestec cu o lingura de cereale :((

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ilana Andreea, personal, as prefera branza din lapte matern pt. bebelus, decat branza din lapte de vaca.Dar, iaurt ai incercat sa faci?
    Oricum ai avut ideea de a incerca!

    @Brish, pai cred ca de aceea nu mi-a traznit sa fac branza din laptele meu, pentru ca eu cand am incercat sa ma mulg nu iesea mare lucru, max. 10-20 ml.
    Incearca sa-i faci iaurt in casa (daca ai timp!) sau din comert dar sa le eviti pe cele care contin lapte praf (din ce stiu eu sunt f rare, marea majoritate au LP in ele), fara adaos de fructe sau poti cauta iaurt bio.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi trecuse si mie prin cap ideea de iaurt facut din laptele meu. Doar ca eu nu m-am muls niciodata, eram ingrozita de ideea de muls

    RăspundețiȘtergere
  5. iaurtul de la natura nu are lapte praf si e foarte bun..noi din acesta folosim..

    RăspundețiȘtergere
  6. Am testat iaurt dar nu a iesit, poate pt ca am folosit iaurt cu 80%lapte capra care e mai apos...o s amai incerc si altele...si calciu lactic pt branzica pt ca vreau ca bble meu alergic sa pape iaurt si branza
    de curiozitate, din 2009, ai mai auzit vreo reusita?
    mersi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am incercat eu cu calciu lactic si am ajuns pe pagina asta:)))) deci nu, nu se poate:))))

      Ștergere
    2. am incercat eu cu calciu lactic si am ajuns pe pagina asta:)))) deci nu, nu se poate:))))

      Ștergere
  7. Oare ce proprietari mai are laptele matern dupa fierbere ..?

    RăspundețiȘtergere
  8. Oare ce proprietari mai are laptele matern dupa fierbere ..?

    RăspundețiȘtergere
  9. Oare o femeie cu copil de 14sau 17 ani mai are lapte în sâii?

    RăspundețiȘtergere
  10. Poate nu trebuie fiert. Tocmai am citit o retetade branzica pt bebe facuta la cuptor la 30 grade.

    RăspundețiȘtergere