marți, 21 iulie 2009

Laptele matern în lupta cu cancerul


Tim Browne, profesor pensionat şi muzician în oraşul Wiltshire, Anglia, a fost diagnosticat, în iulie 2007, cu cancer de colon. Cu o săptămâna înainte de a avea loc nunta fiicei sale, a suferit o intervenţie chirurgicală. O lună mai târziu, medicii i-au anunţat răspăndirea cancerului către ficat, ganglionii limfatici şi faptul că e în ultima fază. În acel moment, altă intervenţie chirurgicală era exclusă. Aşa că, Browne a început un ciclu de chimioterapie.
În disperare de cauză, fiica lui a venit cu o idee, în urmă vizionării unui documentar despre beneficiile laptelui matern. Ea povesteşte "un om din America a fost bolnav de cancer de prostată. A băut lapte matern în fiecare zi. Acest bărbat a declarat că astfel tumorile lui s-au redus."
Georgia (27 ani) îşi alăpta fetiţa în vârstă de 8 luni, Monty, şi mulgea, zilnic, laptele ei oferind tatălui câţiva zeci de ml de lapte matern. Browne a început să-i spună nepoatei sale "ora de lapte".
Controversatul extraingredient: laptele propriei fiice, se combina cu lapte de vacă şi fulgi de porumb la masa de dimineaţă. Iniţial, tatăl a spus că laptele nu este neplăcut la gust, doar uşor picant şi uleios.
Browne a întrerupt administrarea laptelui atunci când greaţa provocată de chimioterapie a făcut ca gustul laptelui matern să devină intolerabil. El nu s-a vindecat de cancer, dar este convins că folosind lapte matern a făcut un lucru bun.
"Este foarte dificil să spui cuiva că a avut efect sau nu", a spus Browne. "Ce putem spune, însă, este faptul că acest proces a fost uimitor şi a contribuit la ajutarea familiei."

Dr.Marie Savard, de la ABC News Medical, declara că, deşi, laptele matern are multe beneficii şi nu poate fi reprodus "nu există nici un studiu care să spună că unele proteine din laptele uman vor aduce beneficii acestui om".

Savard spunea, de asemenea, că efectul placebo în acest caz este real.
"Cred că partea cea mai importantă este că oferă speranţă. Împreună, fiica şi tatăl, şi-au consolidat relaţia."
Savard spunea că laptele matern primit de Browne de la fiica sa nu a dăunat.

Dar, oamenii de ştiinţă sunt optimişti cu privire la potenţialul oferit de laptele matern.
Cei de la Food and Drug Administration au fost “ intrigaţi de faptul că noile cercetări arată că laptele matern..........reduce riscul de cancer în copilărie." O proteină din laptele matern poate provoca celulelor canceroase o "auto-distrugere". Această unică caracteristică a acelei proteine ar putea ajuta în lupta adulţilor cu cancerul, spun unii medici.

Dar, pentru puţinii oameni afectaţi de cancer care caută tratamente alternative, laptele matern este scump, necesită reţetă şi este greu de găsit.

Sursa:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1192547/Woman-donates-breast-milk-father-bid-help-beat-cancer.html
http://www.neatorama.com/2009/04/21/daughter-helps-dad-fight-cancer-by-breastfeeding-him/
http://breastfeedingmums.typepad.com/breastfeedingmums_blog/2009/05/fighting-cancer-with-daughters-breast-milk.html#more

Un comentariu:

  1. Asadar inca un motiv serios pentru a alapta, si a incerca sa alaptam cat mai mult timp!

    RăspundețiȘtergere