"Unul din cele mai puternice argumente pe care îl oferă unii profesionişti din domeniul sănătăţii, agenţiile guvernamentale şi producătorii de lapte praf pentru copii, pentru a nu promova şi susţine alăptarea este acela că “nu trebuie să facem mama să se simtă vinovată pentru că nu alăptează”.Chiar şi unii consilieri în alăptare sunt dezarmaţi de acest truc “a nu face mama să se simtă vinovată”.
Pentru că, într-adevăr, acesta nu este decât un truc.Este un argument pentru a distrage atenţia de la lipsa de cunoştinţe şi de înţelegere a profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la alăptare.Acest lucru le permite lor să nu se simtă vinovaţi pentru ignoranţă lor în ceea ce priveşte ajutorarea mamelor pentru a depăşi dificultăţile ce intervin în alăptare, care ar fi putut fi depăşite şi, de obicei, care ar fi putut fi prevenite, în primul rând, dacă mamele nu ar fi fost aşa de subminate în încercările lor de a alăpta.
Acest argument, pare, de asemenea, a permite companiilor care produc lapte praf pentru copii şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii să ofere literatură şi mostre de lapte praf femeilor însărcinate şi proaspetelor mame fără nici un sentiment de vinovăţie, deşi este fost bine demonstrat că acestea, literatură şi mostrele, scad rata şi durata alăptării.
Să privim un pic realitatea. Dacă o femeie însărcinată se duce la medicul ei şi recunoaşte că a fumat un pachet de ţigări, nu-i aşa că există şanse mari să plece din cabinet simţindu-se vinovată pentru că şi-a pus în pericol bebeluşul?Dacă ea recunoaşte că a băut câteva beri, foarte des, nu este o şansă să plece din cabinet cu sentimentul de vină?
În cazul în care o mamă recunoaşte că doarme în acelaşi pat cu bebeluşul ei nu-i aşa ca marea majoritate a medicilor o vor face să se simtă vinovată pentru acest lucru chiar dacă este cel mai bine pentru ea şi copilul ei?
În cazul în care mama a mers la medic cu bebeluşul ei de o săptămână şi i-a spus medicului că şi-a hrănit bebeluşul cu lapte omogenizat, care ar fi reacţia medicului? Cei mai mulţi “ar da pe spate” şi ar fi uluiţi.Dar nu ar avea nici o problemă să o facă pe mama să se simtă vinovată pentru că şi-a hrănit bebeluşul cu lapte de vacă şi ,apoi, să facă presiuni asupra ei pentru a-şi hrăni bebeluşul cu lapte praf.(a se observa că nu o presează să alăpteze pentru că “nu doreşte să o facă pe femeie să se simtă vinovată pentru că nu alăptează”!)
De ce atâta indulgentă pentru laptele praf?Motivul, desigur, este că firmele producătoare de lapte praf au reuşit să convingă majoritatea lumii, atât de strălucitor cu publicitatea lor, că hrănirea cu lapte praf este la fel de bună că hrănirea cu lapte matern şi, prin urmare, nu este nevoie să se facă atâta caz că o femeie nu alăptează.Vicepreşedintele Nestlé din Toronto a afirmat, cităm: “evident, publicitatea are efect!”. Afirmaţia este un balsam pentru conştiinţele multor medici – femei care, ele însele, nu au alăptat sau medici a căror soţii nu au alăptat.”Eu nu voi face femeile să se simtă vinovate pentru că nu au alăptat pentru că nu vreau să mă simt vinovat/a pentru că bebeluşul meu nu a fost alăptat.”
Haideţi să privim şi mai de aproape. Laptele praf este, teoretic, cel mai adecvat pentru a hrăni copii în comparaţie cu laptele de vacă. Dar, de fapt, nu există studii clinice care să arate că ar fi vreo diferenţă între bebeluşii hrăniţi cu lapte de vacă şi bebeluşii hrăniţi cu lapte praf.Nici unul.
Laptele matern are mult mai multe avantaje faţă de laptele praf.Şi ştim foarte bine multele avantaje.Aproape în fiecare zi apar noi şi noi studii care ne vorbesc despre aceste avantaje.Dar, există, de asemenea, o mulţime de date clinice care arată că, până şi în societăţile afluenţe, copiii alăptaţi şi mamele lor, implicit, sunt mult mai bine faţă de bebeluşii hrăniţi cu lapte praf. Bebeluşii hrăniţi cu lapte matern au mai puţine infecţii ale urechii, mai puţine infecţii intestinale, o şansă şi mai mică de a dezvolta diabet juvenil şi multe alte boli.Mama care alăptează are şanse mai puţine de a face cancer de sân sau cancer ovarian şi este protejată de osteoporoză.Şi sunt doar câteva exemple!
Deci, cum ar trebui să sprijinim alăptarea?Toate femeile însărcinate şi familiile lor trebuie să cunoască riscurile hrănirii cu lapte praf.Toate ar trebui să fie încurajate să alăpteze şi toate ar trebui să obţină cel mai bun sprijin disponibil pentru a începe alăptarea imediat ce bebeluşul se naşte.Pentru că toate bunele intenţii din lume nu vor ajuta o mamă care are răni teribile la sâni din cauza unei proaste apucări a sânului de către bebeluş. Sau o mamă căreia i s-a spus, aproape întotdeauna în mod necorespunzător, că ea trebuie să oprească alăptarea din cauza administrării unor medicamente sau a unei boli.Sau o mamă a cărei producţie de lapte încă nu s-a stabilit din cauză că ea a primit informaţii greşite.
Majoritatea mamelor eşuează în alăptare din cauza proastei consilieri a unor profesionişti din domeniul sănătăţii, acesta fiind, de multe ori, singurul motiv!
În cazul în care mamele obţin informaţii despre riscurile hrănirii cu lapte praf şi decid să-şi hrănească bebeluşii cu lapte praf, atunci înseamnă că au luat o decizie informată.Aceste informaţii nu ar trebui să provină de la companiile care produc laptele praf, cum se întâmpla de obicei.Pamfletele companiilor oferă anumite avantaje ale alăptării şi apoi implică faptul că şi laptele lor praf este aproape, de fapt, la fel de bun ca laptele matern.
În cazul în care mamele obţin cel mai bun ajutor posibil în alăptare şi găsesc că alăptarea nu este pentru ele, nu-i nici o supărare. Este important de ştiut că o mamă poate trece cu uşurinţă de la alăptare la biberon. În primele zile sau săptămâni fără nici o problemă prea mare. Dar nu acelaşi lucru este valabil şi pentru trecerea de la biberon la alăptare. Este adesea foarte greu sau chiar imposibil, deşi nu întotdeauna.
În cele din urmă, cine se simte vinovată că nu a putut alăpta? Nu femeia care face o alegere informată, de a trece la biberonul cu lapte praf. Este femeia care a vrut să alăpteze, care a încercat, dar nu a putut să alăpteze.
Pentru a preveni acest sentiment de vinovăţie al mamelor, pentru că nu au alăptat, este necesar, nu să se evite promovarea alăptării, ci promovarea alăptării cuplată cu sprijin bun, cunoştinţe multe şi ajutor iscusit."
Dr. Jack Newman, MD, FRCPC
August, 1997
Foarte frumos articolul, dar de ce e cel mai bine pentru bebelus sa doarma cu mama in pat?
RăspundețiȘtergere@Oliviutza, ii zice co - sleeping si face parte din teoria attachment parenting-ului.
RăspundețiȘtergereEu il voi sugera aici, punctual, pe scurt:
-dormitul impreuna permite ca bebelusul sa fie alaptat pe timpul noptii cand doreste si astfel se intretine si productia lactata; -mama poate monitoriza somnul si respiratia bebelusului (bb poate avea episoade de apnee pe care sa nu stie sa le gestioneze, iar mama prin miscarile si atingerile ei poate trezi bebelusul);
-majoritatea cazurilor de SIDS au fost intalnite la copii solitari, in pat;
-mama poate monitoriza temperatura corpului copilului sau e pur si simplu acolo si ofera siguranta;
-promoveaza bonding-ul;
-ofera mamei care alapteaza timp mai mult de dormit (mama scapa de acele drumuri pat copil-pat mama, isi intrerupe somnul pentru alaptare);
-scade hormonii de stress (care tre sa fie putini la bebei pt a se dezvolta sanatos)
-pe viitor copilul poate avea mai multa incredere in sine, poate dezvolta o sanatate emotionala mai buna, mai putin anxiosi,mai multa stima de sine, putin probabil sa le fie frica de somn, mai putine probleme de comportament,au mai mult confort in intimitate, mai independenti ca adulti samd
Poate o postare detaliata voi face pe viitor, despre cum ne-a influentat pe noi personal.
Dr. J. Newman e adeptul co-sleeping-ului si il recomanda.Majoritatea studiilor sunt pentru dormitul cu bb in pat.
Discutia e la fel de controversata ca si .....altele legate de cresterea copiilor!
Si specific: co-sleepingul nu e potrivit pentru orice parinte.Dependentii de alcool sau droguri nu e indicat sa-l practice.
RăspundețiȘtergereAlti parinti pur si simplu nu se simt confortabil si atunci e indicat un co-sleeper, un pat special pt bb care sa aiba acces spre patul parintelui.
Ah, si viata sexuala nu se pierde intre cei doi parinti, doar ca se desfasoara in alte locuri.
Finalul articolului mi se pare foarte bun. E atat de frustranta bajbaiala asta intre a incerca sa alaptezi si reguli stupide ce-ti vin din exterior: program de mese, lapte suficient de bun, copil satul, colici, etc. Si asta trece cu suport adecvat.
RăspundețiȘtergereRox, inca un articol fain! Foarte de acord cu ce zicea nenea JN, insa stau si ma gandesc cum ar putea cele mai multe dintre mame sa faca o alegere informata. Cine sa le informeze?
RăspundețiȘtergereReferitor la co-sleeping si eu am fost facuta sa ma simt vinovata. Baiatul meu avea 8 luni in momentul in care am recunoscut pt prima data ca dormim toti trei impreuna in acelasi pat. Deja imi venea sa o iau la fuga cand spuneam ca dorm in pat cu el si primul cuvant al interlocutorului era "Vaaaai, dar nu e bine..."
RăspundețiȘtergerePt mine a fost cel mai bun lucru care s-a intamplat. Treaba cu temperatura e foarte adevarata, in 2 randuri baiatul meu frigea in somn, fara sa planga sau sa dea alte semne de disconfort, daca ar fi dormit in patut nu m-as fi trezit si poate ar fi fost foarte rau.... Dar asa l-am simtit langa mine.
SI mai vreau sa spun ca sunt copii si copii, nu toti prefera sa doarma in acelasi pat cu parintii. Ideea e sa ne adaptam noi nevoilor lor.
Mother's guilt exista indiferent de ce si cum ai face, asa e, intotdeauna vor aparea altii in jur cu pareri contrare.
RăspundețiȘtergereDar ca sa facem mai multe femei sa alapteze trebuie tocmai sa le facem viata mai usoara, aici ii dau dreptate Bogdanei, nu sa facem presiune si campanie anti-formula, ci campanie si suport pro-alaptat. Stiu ca voi nu aveti, deocamdata, cum oferi acest suport. Dar facand informatia accesibila e mare lucru. :)
@Crina, e o bajbaiala din care unele mame ies cam "sifonate" si unii bebelusi primesc LP.
RăspundețiȘtergere@Ralu', e foarte greu sa ajungi la informatie buna.Si e f. importanta informatia medicului, care de cele mai multe ori e gresita dar mama ii ofera incredere .......ca doar e medic, are o scoala in spate!!!
Apoi mai apar niste mame cu experienta si cu dorinta de a informa, rare si ele.
Mai exista internetul si un search pe revistele medicale din afara (asta daca cunosti o limba straina!)te ajuta foarte mult.
Dar datoria principala este a medicului!Eu am credinta ca mai exista si medici cu informatia adusa la zi (am cateva exemple in minte acum!).
E greu, dar daca vrei,poti!
@Zicolorata, deduc faptul ca si pentru el a fost bine.In momentul de fata tot in patul familiei dormiti?
@Alina, eu tot cred ca acea campanie a noastra a fost gresit inteleasa, privita din fata calculatorului.
Si de ce oare partea buna a fost lasata la urma, iar asa zisele "defecte" au fost scoase in evidenta, mai ales cand aduc contradictii multe si "marunte"?
Pentru ca, per asamblu, eu tind sa cred ca a fost un mic succes!Asa cum a fost si luata ca atare!
Hai, sanatate, citesc ca te incearca o tuse!
Iar sentimentul de vinovatie e si in functie de multe alte chestii: cum e mama psihologic, cata incredere are in ea, in copil, cata incredere ii acorda cei din jur mamei etc.
deci eu sunt pro, si va sustin in tot demersul vostru! si vreau sa ma alatur, in masura in care voi credeti ca e nevoie! asa deci asta am mai spus si la mine.
RăspundețiȘtergerece vreau sa spun iar, este ca si din articolul asta, si citez, ca sa nu mai existe comentarii:
paragraful 3 :"Laptele matern are mult mai multe avantaje fata de laptele praf.Si stim foarte bine multele avantaje." adevarat 100%!!!
dupa care vine in paragraful 4 si spune: "Deci, cum ar trebui sa sprijinim alaptarea?Toate femeile insarcinate si familiile lor trebuie sa cunoasca riscurile hranirii cu lapte praf." wrong!!!!
NU promovati alaptarea dand exemple negative! este regula nr 1 in trainingurile de vanzari! si aici ma refer la cele care nu promoveaza vanzarea manipulativa. NICIODATA NU VETI VINDE PRODUSUL (nu veti convinge cu adevarat mamele sa alapteze) DACA DENIGRATI CONCURENTA (in cazul nostru laptele praf)! IN SCHIMB VETI VINDE CU ADEVARAT, DACA VINDETI BENEFICIILE LUI!
asta e tot ce vreau sa spun, ca sa se inteleaga o data si pentru totdeauna ca nu promovez laptele praf, ci doar incerc sa va fac sa promovati beneficiile alaptarii si nu riscurile formulei. sunt doua concepte complet diferite. unul cu conotatii pozitive, la care mamele vor fi responsive, unul cu conotatii negative, la care mamele vor raspunde in consecinta.
ca sa va dau un exemplu, vanzarea de acest tip prin prezentarea unor lucruri negative se face in cazul produselor de tip asigurari de viata, in care initial se proiecteaza clientului o imagine negativa, cu copilul ramas orfan si fara bani, pentru ca parintele a fost neglijent si nu si-a facut asigurare. e cea mai jegoasa modalitate de a promova un produs din punctul meu de vedere. manipularea sentimentelor. trist
@Bogdana,tu o numesti manipulare.Hm, ai mers cam departe, dupa umila mea parere.
RăspundețiȘtergereE vorba doar de a informa. Oferi informatia iar mama si copilul aleg, decid, asumandu-si riscurile de rigoare.
Azi am avut o discutie cu una dintre prietene-cunostinte care stia ca fac pregatire pentru nastere, si totusi a ales sa se opereze ptr banala miopie(era usoara)...si i-am sugerat la un moment dat ca pentru colicile abdominale contactul cu mama si sanul ori de cate ori plange,ar ajuta copilul sa depaseasca aceasta perioda...
RăspundețiȘtergereMi-a raspuns:
,,Hai lasa-ma cu naturalul asta...ce atata tam-tam cu nasterea naturala si alaptarea peste doi ani...''
Si atunci m-am retras usor...i-am oferit informatia care si-a dorit-o ,nu am fortat nota...
Cere si iti voi oferi!
Informeaza-te si vei afla rasunsul cautarilor tale!
Atata timp cat traim in mediocritate, ma preocupa numai confortul meu fizic-psihic si ii las pe cei din jurul meu sa aleaga pentru mine...pentru ce pledez eu? Noi??
Noi pledam si ne dorim in principal sanatatea copiilor nostri!
Oferim informatie,dedicare,daca o mama lasa o poarta deschisa catre cunoastere,informatie...
Daca acea usa este inchisa...eu nu fortez...gasesc atat de multe usi deschise!!!
Sentimentul de vinovatie apare cand sunt mici piedici in alaptare si mama nu primeste sprijinul adecvat,ea isi doreste sa alapteze pruncul si totusi cei indreptatiti s-o ajute nu o fac...si asta din comoditate,din lipsa de informare,nepasare...
Sfat:
Orice problema in alaptare isi are un raspuns,important este sa cauti omul potrivit care te poate ajuta!
Nu te lasa rapus dintr-o simpla lupta!
Cu fiecare lupta castigata vei realiza,defapt cate esti de puternica,mamica!
eu ii sunt profund recunoscatoare lui Jack Newman, sincer fara ajutorul lui nu stiu daca as fi reusit sa ajung sa alaptez exclusiv la 6 saptamani de viata ale fetitei mele. Ehe, a trecut timpul, acum are 1 an si 9 luni si e tot alaptata...
RăspundețiȘtergereRox, da, si acum dormim toti trei impreuna in deplina armonie :)
RăspundețiȘtergere@Mihaela, cred ca esti printre milioanele de mame care au fost ajutate de informatia primita de la acest medic.
RăspundețiȘtergere@Zicolorata, armonie sa fie!